Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Miért ilyen negatív a hozzáállásom?

2015. július 24. - GABOR2

Mert sok mainstream helyen meg túl pozitív a hozzáállás. Kevés az igazi kritika. Amúgy számtech nélkül nagyon nehezen tudnám elképzelni az életem, szóval nem vagyok tech-hater.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr867652596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.08.13. 21:06:54

az ún. modern világ ostoba hurráoptimizmusa és technika imádata félelmetes.

GABOR2 2015.08.17. 08:58:25

@endike: Remélhetőleg a következő generáció majd kritikusabban áll majd a számítástechnikához és nem is lesz majd annyira belegabajodva. Látják majd, hogy a szüleik az életüket kb. csak ott élik és ezt ők majd nem akarják.

e2ender 2015.10.07. 11:40:53

A jövőt pedig tervezni kell! Rövidtávon és hosszabbtávon egyaránt. Tervezni kell a sajátomét, gyermekeinkét, a társadalmunkét. A jó, kivitelezhető, megvalósítható tervezéshez sok információ kell. Soha olyan mennyiségű információ nem volt elérhető mindehhez, mint manapság. Csak "le kell hajolni érte..."? Nem, csak monitorba kell tartani a fejünket éjjel-nappal folyamatosan. Fel kell dolgozni, és minden mint a "karikacsapás", - gondolhatnánk. Csak a világ kezd "összeérni", és mások is ugyanúgy tudják, ahogyan mi, "a jövőt márpedig tervezni kell"! - Itt a baj. Mert mások esetleg arra terveznek, amire mi is, mert ők is feldolgozták ugyanazt az információt, lehet nekik hozzánk képest negatív lett az előjelük, vagy kifejezetten ráterveznek az általunk tervezett erőforrások maximális kihasználására.

Miért is mondok nyilvánvaló dolgokat? Mert az informatika használata ma már fő alapja az analítikának és forrása is a tevezésnek. A jó védelme pedig akár társadalmi szinten is biztosítja, biztosíthatja a terveink megvalósíthatóságát. Pont.

Másrészről, a védelemhez, de a problémák valós feismeréséhez is sokszor nagy szakértelem kell. Olyan ami "nem terem minden bokorban". A társadalom vezetésének hosszútávú felelősége, hogy felismeri-e ezt a tényt. A társadalmak vezetése, informatikai téren alulképzett, általában nem éri el azt a szintet, ami lehetővé tenné a védelemhez szükséges megfelelő erőforrások biztosítását. Még hagyományosan, analóg módon kezeli a problémákat, pedig már pl. az egyszerű népvándorló is okostelefonjaik segítségével "befolyásolódik" és navigálódik át a zöldhatáron. Egy jó kibervédelmi csapat már képes lenne, akár kerítések nélkül is, még mielőtt elindul számos alanyuk, már befolyásolni a népvándorlás irányát, erősségét. Csak, hogy mit ne mondjak. Magosak a követelmények, mert mások ezt már teszik helyettünk előnyükre és a mi hátrányunkra.

"Jó reggelt Vietnám!"

Na emiatt regeltem, mert mindez egy idő óta kikívánkozik belőlem, mert remélem, a blog is képes lesz hozzájárulni a magyar informatika védelmének megfelelő szintre kerüléséhez. Egy blognak és íróinak megfelelően kihívó célja. Kitartást kívánok hozzá.

e2ender 2015.10.07. 11:52:56

Jó lenne, ha utólagosan még szerkeszteni lehetne, (leg. 15 perc) mert, ha elragad a "hév" mindig hemzseg a hibáktól a mondandóm... (bármennyire is szeretném hibamentesen) :-(

GABOR2 2015.10.07. 12:35:19

@e2ender: Hi! A jövőt tervezni kell igen, és felkészülni a veszélyekre. Viszont vannak veszélyek amik állandóan ott vannak, ha elmegyünk egy bizonyos irányba. Ha mindent a számítástechnikára bízunk akkor állandóan egy kard lesz a fejünk felett mert nem tudjuk megszüntetni azt a dolgot, hogy mindig sérülékeny lesz és mindig a támadók lesznek lépéselőnyben. Ha pedig a támadó célja az ország bedöntése akkor meg tudja csinálni. Itt egy link: itcafe.hu/cikk/itbn_interju_csordas_szilard/tenyleg_a_felhasznalo_a_legnagyobb_veszelyforras.html
Az interjúban van egy kulcsmondat: Nem tudják megakadályozni, hogy bejussanak a rendszerkbe, még a legújabb csúcs technikákkal sem. Szerintem meg akkor nem szabad fontos rendszereket netre kötni.

GABOR2 2015.10.07. 12:37:04

@e2ender: Azért se kéne minden infót a cloudokba rakni, mert száz év múlva ki lesznek merülve az energiahirdozók és nem férhet majd hozzá ezekhez egy átlagos ember.

GABOR2 2015.10.07. 12:37:38

@e2ender: Sajna ezt én nem tudom úgy beállítani...
süti beállítások módosítása