Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Újabb felhő feltörés, de mindezek inkább csak gyorsították a bullshit termelést

2021. október 19. - GABOR2

Ugye nemrég volt, hogy írtam róla, hogy a Microsoft felhőjét totál feltörték. Amiről viszont még nem írtam, hogy tán négy nappal később jött egy újabb, ettől független eset... egy újabb módja, hogy feltörjék a felhőjüket.

"Újabb nagyon súlyos hibát találtak a Microsoft felhős platformjában"

"Ennek ellenére sokan felháborodtak a történteken, ugyanis heteken belül ez a Microsoft Azure alaprendszerének másik hatalmas botránya. Augusztusban a Wiz arról számolt be ugyanis, hogy egy hibán keresztül bárki hozzáférhetett az Azure-ügyfelek adataihoz, és törölhette, módosíthatta is azt."

Amúgy a Microsoftnak az a módszere, hogy a kisebb cégeket nem is értesíti erről... még a végén összeraknák, hogy héj... dehát azt mondtátok a felhő nagyon biztonságos, aztán meg inkább nagyon nem. Pedig igencsak kéne szólniuk, ha csak úgy szüntethető meg a probléma ha a kisvállalkozások oldaláról kéne beavatkozni... Ja ez amúgy lebuktatja egy újabb felhő kamut... vagyis, hogy nem kell felhő mellett saját informatikus a vállalatnak.

Szóval ezen esetek után figyeltem miújság lesz felhő-bullshit terén és... nemcsak, hogy gyorsan jött a felhős bullshit, hanem éppen azokat emelték ki előnyének, amiben frissen csődött mondott.

Szóval vegyvédelmi felszereléseket fel... megyünk, elmerülünk a bullshitben.

"Terjed a felhő, már a kisebb vállalkozások körében is"

Szóval mivel is "okosítanak" minket, miután a felhő pár nappal korábban vallott biztonság szempontjából totális kudarcot... nyilvánosan kétszer is.

"Egyszeri beruházás, vagy saját rendszer építése helyett havidíjas szolgáltatás igénybevétele, elavuló szerver helyett folyamatos frissítés, átlátható IT-költségszerkezet és mindenekelőtt biztonság jellemzi a felhőszolgáltatásokat. "

Kibe szúrjam a kést... magamba, vagy... ó... NAHÁT... a cikk végén ott van, hogy "támogatott tartalom", a cikk megjelenését a T-Systems Magyarország Zrt. támogatta.

"Támogatta a cikk megjelenését"... inkább fizetett, hogy hatalmasakat hazudjanak és úgy tűnjön, mintha egy a sok közül cikk lenne, nem egy hazug sz@r, rendkívül káros propaganda.

Azt még viszont ez a durva propaganda cikk se vállalta be, hogy azt merje állítani, hogy felhő téren minden szép és jó:

"A nyilvánvaló előnyök miatt egyre terjed a technológia, igaz, még így is vannak makacsul ellenálló nagyvállalatok is."

B@zdmeg, mi a f@szért zaklattok annyira, hogy makacsul keljen ellenállni, miért nem elég egy sima NEM!!!!!!!

"Ráadásul a leghatékonyabb védelmet jelenti a nem tervezett leállásokkal és az ennek nyomán keletkező súlyos veszteségekkel szemben is."

A valóság nem ezt mutatja.

Ez a bullshit még azt is állítja, hogy spórulunk a felhővel... erre még visszatérünk, egy másik cikk nyomán.

"Ráadásul a büdzsé egy jelentős része felszabadul, amelyet működésre lehet fordítani, ez pedig további versenyelőnyt jelent a felhőt választó cégeknek."

"A HAVIDÍJAS SZOLGÁLTATÁSKÉNT IGÉNYBE VETT FELHŐ ÉPPEN EZÉRT A LEGTÖBB VÁLLALKOZÁSNAK MESSZE JOBB MEGOLDÁS, MINT SAJÁT RENDSZER KIÉPÍTÉSE."

Szeretnék, hogy bizzál bennük, mert megigérik, hogy jófiúk lesznek:

"Sok céget eddig az érzékeny adatok és információk kezelése tartott vissza a publikus felhőszolgáltatások igénybevételétől. Ilyen lehet egy külső szabályozás, törvényi megfelelőség, vagy a belső szabályok szigorú alkalmazása. A T-Systems Azure Stack Hub szolgáltatása azonban már megfelel ezeknek a követelményeknek, akár a legnagyobb multinacionális cégek egyedi adatbiztonsági kritériumainak is. "

Aztán muszály volt szinte a cikk végéig gázolnom a bullshitben, hogy bevallja a cikk, hogy tulajdonképpen a cikk címe is egy hazugság.

"Jelenleg a piacon nincs egyértelmű trend az elterjedés főbb irányait illetően."

"MÍG A KKV-SZEKTORBAN EGYRE INKÁBB NÉPSZERŰ A SZOLGÁLTATÁS, A NAGYOBB CÉGEK MÉG NEM ÁLLTAK ÁT TELJESEN AZ ÚJ TECHNOLÓGIÁRA."

Érdekes, mert eddig fordítva reklámozták. Talán azért, mert sok nagy cég... belement a hülyeségbe, de aztán gyorsan kifaroltak belőle.

Aztán így kell szép szavakkal megfogalmazni, hogy a felhő "szolgáltatásokat" szétdarabolták többre, egyik drágább mint a másik, ha valami normálisat akarsz kapni, akkor valóságos rablás az egész:

"„Tapasztalataink azt mutatják, hogy első lépésben az IT stratégia felhős megközelítését szükséges kialakítani, fókuszálva arra milyen típusú felhőt, milyen időtávon tervez az adott vállalat adaptálni. Amint a stratégia üzletileg és technológiailag kialakításra került, a felhő használatát nem core rendszerekkel érdemes kezdeni, hanem sokkal inkább folyamatosan, kis lépésekben érdemes haladni.” – tette hozzá a szakember."

Aztán itt egy újabb cikk ami már a címével meghívja a konyhakést:

"Eltűnt a félelem, berobbant a felhő a bankokba"

"A nagyvállalatok is megtanulták, hogy a felhőnek is megvan a helye a működésükben, megszűnt az ezzel kapcsolatos félelem - véli Kovach Anton, a ShiwaForce vezérigazgatója"

Ez érdekes, mert az eggyel előbbi bullshit cikkben még az volt, hogy terjed a kisvállalatok között, de a nagyobb cégek rühellik a dolgot ahogy kell is...

"Továbbra is egyértelmű a trend, a cloud ütemes térhódításban van, bár az ütem továbbra is különböző cégtípusonként. Az elmúlt években leginkább a kkv-szektorban alkalmazták szívesen, de a koronavírus-járvány megtette a hatását: irodai munka és a csoportkommunikáció terén ma a nagyvállalatoknál is egyértelműen a cloud megoldások dominálnak. A nagyvállalatok is megtanulták, hogy a felhőnek is megvan a helye a működésükben, megszűnt az ezzel kapcsolatos félelem, ami jellemezte eddig őket."

Aztán kapott egy igazi kérdést is a bullshitszóró... ha már ilyen szép és jó a felhő, miért rühellik mégis olyan sokan:

"Ha egyes esetekben ennyire egyértelmű előnyökkel jár a felhő, akkor miért nem léptek a cégek korábban erre az útra?"

"Gyakran az elsődleges akadály az, hogy nincs még meg házon belül a belső üzemeltetési szakértelem, aminek kiépüléséig okkal óvatosabbak a cégek. A nagyvállalatoknál nagyon szigorú biztonsági szabályok vannak érvényben, tipikusan pedig abban bíznak, ami felett közvetlenül is kontrollt tudnak gyakorolni. A cloud pedig olyan számítógépeket jelent, amit valaki más üzemeltet valahol máshol a világon, meg kell bíznunk a szolgáltatóban, hogy ez tényleg megfelelő lesz üzemeltetési és biztonsági szempontból – ezeknek a korlátoknak az átlépése, elfogadása jelenti a nagy áttörést."

Hát pedig ha átlépnék ezeket a korlátokat, akkor teljesen egészségtelen bizalommal lennének mások iránt.

Aztán hosszasan magyarázza a f@szi, hogy a felhő milyen olcsó, de aztán a riporter felveti, hogy ja tényleg... az árak közül is sok a hazudozás ( finomabban megfogalmza ), szóval megkérdezi, hogy is van ez igazából.

És sok-sok szöveg végén kijön a megoldás, a felhő olcsó, de igazából méregdrága talányra:

"A felhő csak akkor olcsóbb, ha pont annyit használunk belőle, amennyire éppen szükségünk van."

Ezután egy nem éppen kényelmes becsülgetésre lenne szüksége a cégeknek... minden egyes nap:

"Folyamatos fel- és leskálázódási képességet kell fejleszteni egy nagyvállalaton belül, mert akkor lesz olcsó a cloud, ha a szervezetben mindenhol megtanulják ezt. Minden reggel elindítjuk azokat a gépeket, amikre szükségünk van, és minden este leskálázzuk őket."

Ha azt hiszitek, hogy ez a cikk csak ennyi lett volna szólok, hogy nagyon nem így van, de a hazard ruhám se bír ki végtelen mennyiségben mérgeket.

Fussunk tovább mielőtt lerohad rólunk:

"Elárulja a felhős ügyfelek karbonlábnyomát a Google"

"Az Alphabet alá tartozó Google a jövőben minden felhős ügyfelének elmondja, hogy a felhőhasználata mekkora karbonlábnyomot eredményez."

"Mint jelezték, a Google számára is fontos a fenntarthatóság, és az, hogy átgondolt működéssel szolgálják ki a cégeket, tekintettel a klímaváltozásra."

Hát igen, mindig mondják, hogy rossz a Bitcoin, mert annyit fogyaszt... node a sok felhős adatközpont vajon mennyit fogyaszt? Hát sokat.

Viszont valószínű a Google nem a Földet akarja megmenteni, hanem inkább adnak egy okot, hogy miért törölnek majd adatokat, amiket már tárolnak és nem tudnak elég pénzt kipréselni abból a tényből, hogy ott van. 

"Inaktív felhős szolgáltatásokból eredő pazarlás esetén pedig figyelmeztetik majd az ügyfeleket."

A Föld üzeni, hogy... ja nem, a titkosszolgálatok üzenik, hogy küldjetek már még több infót.

Nekem már a sugárzásmérő is lerohadt a védőruhámról, nincs sok idő... sietnünk kell.

Emlékeztek még az előbbi ezen címre:

"Eltűnt a félelem, berobbant a felhő a bankokba"

Nos, tán két nappal később jött egy cikk ilyen címmel:

"Még mindig óvatosak a bankok a felhővel"

Hmmm... ennek a cikknek a megjelenését nem támogatta egy cég és bank se... tuti ez a hazugság.

"A bankok még mindig nehezen lépnek ki a komfortzónájukból, ha a felhőinfrastruktúra bevezetéséről van szó, aminek sok esetben a stabilitás mint érték elvesztésétől való félelem az oka, de az sem eldöntött kérdés, hogy az implementációval költséghatékonyabb lesz-e a működés. "

Micsoda már megint... az olcsónak mondott felhő megint kiderül, hogy nem is igazán olcsó.

" a pénzügyi szektor sokkal óvatosabb a felhőmigráció tekintetében, amit jól mutat, hogy egyelőre a szektor 16%-a ment csak át felhőbe. Ennek oka nem a szabályozói környezet elmaradottsága, hanem inkább a kontroll hiánya."

Ebbe a cikkben csak az a baj, hogy túl udvarisak a hozzászólók, ezért sok a félrebeszélés.

Ahhoz, hogy használhasd a felhőt, meg kell változnia a... lelkednek, meg teljesen másként újszerű gondolozásra van szükséged. Szerintem a kokain segítene még a felhőt is jó ötletnek látni... sőt talán meglátnánk vele magát a felhőt is "valójában".

"Galló Csaba Márton elmondta, hogy nem csak a képességek vagy az erőforrás megléte a fontos, hanem egyfajta mindset-váltásra is szükség van. Ebben pedig még feltűnő hiányosságok látszanak."

" a siker elsősorban azon múlik, hogy a szereplők elsajátítják-e a működtetéshez szükséges újszerű gondolkodásmódot"

Szóval hiányosság van... magyarán szinte senki se akarja, sőt mindenki rühelli az egészet.

De azért a világnak kéne megváltoznia:

"Ebből adódik, hogy a technológiai kínálatban nincsen hiány, a kivitelezés leginkább mindset kérdése."

Aztán megint megtudjuk, hogy azért kell ám az It csapat felhő mellett, mert amikor jön az összeomlás és feltörés, jó ha ott vannak.

"AZ IT-SZERVEZETET SEMMIKÉPP NEM LEHET KIHAGYNI A FOLYAMATBÓL, MERT HA ÖSSZEOMLIK AZ ÖKOSZITÉMA ÉS A BIZTONSÁG, AKKOR UTÁNA EZEKET ÓRIÁSI ÖSSZEGEK ÁRÁN LEHET CSAK ÚJRA FELÉPÍTENI."

Most is szép kis bullshit jött össze, külön plusz pont, hogy egymásnak tök ellentmondók olykor.

A kínaik felszámolták az amerikaiak kémhálózatát az országukban... köszönjék meg a "digitalizációnak"

Az amerikai titkosszolgálatok feltörnek mindenkit... ebből viszont úgy tűnik nem következtetnek arra, hogy a minden elektronikus, neten lógú eszközt sújtó örök sérülékenységi probléma visszanyal nekik. 

Pedig megtette... állítólag.

Állítólag rövid idő alatt felszámolták a CIA kínai kémhálózatának nagy részét... hála annak, hogy szuper-modern-cool módon megbíztak a digitális "megoldásukban", amit viszont a kínaik feltörtek és szépen ki is végezték a kémeket.

"A CIA zárt körben már beismerte, hogy az elmúlt években súlyos csapás érte ügynökhálózatát"

"A táviratban ugyanis a CIA saját elhárítóközpontjának vizsgálatai alapján konkrét számadatokat közöltek arról, hogy az elmúlt években hány beszervezett ügynöküket végezték ki rivális titkosszolgálatok. "

CIA módszer:

"a küldetést a biztonság elé helyezik".

"Az utolsó pontban felvetett probléma a Times beszámolója szerint részben kódolva is van a CIA működésében. "

"Arról már korábban is voltak értesülések, hogy az elmúlt években súlyos csapás érte a CIA kémhálózatát. Kínából érkeztek a legaggasztóbb hírek, ahol a CIA-nek a 2010-es évek elejére meglepően jó hálózatot sikerült kiépítenie, ami még a kínai vezetés legfelsőbb szintjeire is elért. Aztán 2010-12 között egy csomó beszervezett ügynöküknek nyoma veszett"

"nem kizárólagos magyarázat a történtekre. Abban szerepe volt a tartótisztek hanyagságának, illetve annak, hogy túlzottan is bíztak a titkos kommunikációs csatornáikban. Ám ezt a titkos kommunikációs rendszert a rivális szolgálatok feltörték, ami hozzájárult kínai és iráni ügynökhálózatuk felszámolásához is"

Bár számomra felfoghatlan, de nem lepődnék meg, ha... a kémeikről szóló infók is mind szépen fentvoltak egy felhőben... Így egy hackertámadással ki is végezték az egész hálózatot.

A biztonsági megoldások vonzzák a titkosszolgálatokat

Sokan próbálják akár van rá, akár nincs különösebb okuk valahogy védeni magukat az internetes megfigyelés ellen. A gond csak az, hogy sok ilyen "független" biztonsági cég valójában egy titkosszolgálat által alapított cég, ami pont az ilyen emberekre, cégekre, ország vezetőkre vadászik. Így a titkolózni vágyok talán jobban jártak volna azzal, ha simán csak próbálnak úgymond elveszni a tömegben.

Most is van egy hasonló történet.

"Titkos kém volt a VPN-cég egyik vezetője"

"Sokkolta a dolgozókat, amikor kiderült, hogy az ExpressVPN egyik vezetője egy külföldi hírszerzőügynökségnek dolgozott, és amerikai gépeket tört fel."

Sokkolta őket... akkor ezek is inkább naiv idealisták mint realisták.

"A VPN-szolgáltató azt állította, hogy számára nem jelentett problémát, hogy egy ilyen ember védte az ügyfelek magánszféráját, sőt, egyre nagyobb szerepkört ajánlottak Gericke számára, még az FBI-nyomozás során is. Augusztusban már technológiai igazgató lett a cégnél."

Erre alapból számítani kéne nekik.

"A dolgozók szerint a történtek után a fogyasztók nem bíznak majd a márkában, és lehetetlen lesz újjáépíteni a hírnevüket."

Már kiberbiztonság is faktor ( legbiztonságosabb város )

Ahogy a címben is írtam, mostantól a "legbiztonságosabb város" listájának kialakításánál figyelembeveszik, hogy mennyire techb@zi... "okos" a város. Minél "okosabb" annyival több mindent tehetnek tönkre benne a hackerek, annál hátrább kerül... vagy csak az álmomban, mert a "biztonsági megoldások" miatt lehet, majd biztonságosnak számítanak majd... pedig nem lettek azok.

Mindenesetre a techcsoda Tokió ami eddig sorra az első helyen szerepelt, a kiberbiztonsági téma miatt visszazuhant az 5. helyre.

"Elkészült a világ legbiztonságosabb városainak listája"

"A 2015 óta minden alkalommal az első helyen álló Tokió még a dobogóról is leszorult a legbiztonságosabb nagyvárosok listáján, Európába került a cím. Az idei lista összeállításakor a kiberbiztonság kapott az eddiginél nagyobb szerepet, és a koronavírus elleni védekezés sikere is megjelenik a mutatóban."

"A nagyvárosokat, amelyek a listán szerepelnek, olyan mutatók alapján értékelik, hogy milyen elterjedt a bűnözés, milyen az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, mekkora a légszennyezettség, a helyiek várható élettartama, mennyi pénzt költenek a rászorulók megsegítésére, és van-e a városnak terve előre nem látható katasztrófa esetére. "

"A kiberbiztonság új összevetőként jelent meg, de rögtön az egyik legfontosabb lett."

Vajon mi hogy állunk?

Közép-európai szemmel nézve világos a lista egyik legnagyobb hibája: a régiónk gyakorlatilag láthatatlan rajta.

Ki lett az első:

Koppenhága

süti beállítások módosítása