Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Matolcsy vs Varga: a háború egyre nyiltabbá válik

2023. november 27. - GABOR2

Én már évek óta láttam, hogy Matolcsy György és Varga Mihály közötti viszony egyre rosszabbá válik, már akkor láttam amikor még mindezek ellenére együttműködtek.

Varga Mihálynak is évek óta tudnia kell ezt már. És Orbán is tudja már több éve, legalább onnantól elkezdve, hogy a költségvetést és gazdaságot komolyan érinti, hogy Matolcsy elkezdett keresztbefeküdni a kormány intézkedéseinek.

Mind Orbán és mind Varga valamiért játsza a játékot és nem intéznek durva kirohanást Matolcsy ellen, nem követelik azonnali lemondását. Ez lehet azért van, mert Matolcsy Orbán régi barátja és tudhat dolgokat...

Viszont az óriási kár amit okozott Matolcsy egyre nyilvánvalóbb és egyre több szereplőnek tűnik fel.

És egyre többen nem hallgatnak, hanem kimondják teljesen nyiltan mi helyzet: Matolcsy tönkrevág mindent.

Most legújabban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László mondta azt amit én már itt évek óta mondok: Matolcsy abszolút káros.

De adjuk át neki a szót:

"Bírálta az MNB túl kicsi kamatvágását Parragh László, és elrontott tíz évről beszélt"

"a jegybanki működést bírálva kijelentette: „a következő tíz évünket elrontottuk, magasabb kamatozással és díjazással kell törleszteni a kötvényeinket”."

"Szerinte, ha ciklusban – 3-4 éves időtávon – vizsgáljuk a jegybanki döntéseket, akkor 4000 és 6000 milliárd forint között van a többletteher. Ennyivel drágul csak az állam finanszírozási igénye, a fogyasztási problémák ebben nincsenek benne. „Ha ezt lefordítom hétköznapi nyelvre, akkor egy évnyi nyugdíjat lehetne adni mindenkinek” – fogalmazta meg."

"a következő tíz évünket elrontottuk, magasabb kamatozással és díjazással kell törleszteni a kötvényeinket."

Sőt szerinte a Jegybank a viselkedésével törvényt sért...

"Érthetetlen, hogy ennek ellenére miért nem vágtak legalább 100 bázispontot, ráadásul a piac ezt beárazta.

Azt is felrótta, hogy „Normális gazdaságban a fiskális és a monetáris politika együtt működik, a régi szabályok szerint rendszeresek az egyeztetések. Ez Magyarországon teljesen hiánycikk lett."

" A kamarai elnök szerint a jegybank szakembereinek sokkal alaposabban kellene olvasni a saját törvényüket: a 3. paragrafus szerint elsődleges cél az árstabilitás elérése, ám annak veszélyeztetése nélkül köteles támogatni a gazdaságpolitikát. "

 "Azt is mondta, csalódottságot érez, és szerinte a monetáris politika „szűklátókörűsége”, sőt, „csőlátása” mára akadálya a gazdasági kilábalásnak."

Ha emlékeztek az előző pár Matolcsy vs Varga részre Matolcsy mindeközben vadul próbálja úgy beállítani a dolgokat, hogy ő mindent jól csinált és minden rossz Vargától és a kormánytól jön.

Pedig... Matolcsy károkozása tényszerű és tagadhatatlan annak aki tanult közgazdaságot. Amit tett egy közgazdasági horror.

Viszont Matolcsy nem hagyta szónélkül a dolgot, mi az, hogy őt hibáztassák; visszavágott, egy tíz oldalas "tanulmánnyal":

"Egy egész tanulmányban szólt oda Nagy Mártonnak és Parragh Lászlónak a Nemzeti Bank"

Amiket írnak a tanulmányban egyébként nem teljesen hülyeség, csakhogy Matolcsy nem csak egy picit, vagy a picitnél picit jobban lőtt túl a célon, hanem olyan szinten ha egy nyugati valaki látna ilyen adatokat a saját országánál ott helyben agyvérzést kapna és lefordulna a székről. Matolcsy lépései nagyon durván hatnak, rengeteg cikk született óra, hogy a hitel piacok lényegében totál összeomlottak az országban, hogy nincs ember aki ilyen kondiciókba belemenne, a meglevő tartozások... az államé is óriási mértékben nől Matolcsy miatt stb. Szóval az, hogy ó, ők nem csináltak semmit rosszul, mindenért Varga a hibás... nem műkődik. De... Matolcsy megpróbálja; viszont mivel egyre több embernek nyilvánvaló mekkora kárt okozott a bukási pályája talán el is kezdődött.

Mintha nagy gondok lennének a szakértelemmel a legnagyobb techcégeknél

Nem is értem... A "diverzitás az erősségünk" és ezek a cégek diverzebbek mint valaha, ami sokkal jobb mintha mondjuk az alapján vennének fel embereket, hogy mennyire értenek a szakmájukhoz. És mégis ilyen hírek vannak mint ez:

"Csontra fagyaszthatja az iPhone-okat az iOS legújabb verziója"

"az iOS legújabb - a javítás javítását javító - 17.1.1-es verziója is egy igen komoly hibát tartalmaz, ami "csontra" fagyaszthatja az iPhone-okat."

Ezek mellékállásban lehet a Microsoftnak is dolgoznak...

"A felhasználó ezek után hiába próbálkozik a képernyő bármely részének megérintésével, a kijelző ki- vagy bekapcsolásával, illetve bármilyen egyéb gomb megnyomásával, mivel a készülékek láthatóan semmire sem reagálnak."

Persze a Microsoftot se kell félteni, mintha csak versenyt űztek volna:

"Elrontotta a legújabb Windows 11 telepítőkészletét a Microsoft"

 

 

 

Az ujjlenyomatodat csak egyszer kell ellopni... a Windows segít ebben

Egyre több állami intézmény szeretné megkapni az állampolgárai biometrikus adatait. Például az ujjlenyomatát. Ezeket aztán szépen sokszor egy naaaaaagy felhőben tartják, amit aztán upsz hackerek kirabolnak. És abban is biztos vagyok, hogy az USA titkosszolgálatai is nagy bio adat gyűjtők.

Miért is ne lennének, hisz miközben a tömegeknek azt kommunikálják, hogy ez milyen jó és biztonságos és ez a jövő, az igazság az, hogy elég egyszer ellopni a biometrikus adatodat és onnantól hasztalan, azt nem fogod tudni megváltoztatni.

Vannak persze akik valamiért azt gondolják, hogy a biometrikus adatokat ha el is lopják, a hackerek nem tudják felhasználni, hogy belépjenek vele rendszerekbe. Én nem is értem miért hiszik ezt... De nézzük is az első cikket erről:

"Nagy a baj: Feltörték a Windows-ok ujjlenyomat-azonosítását több gyártó laptopján is"

A számítástechnika világa olyan vicces; valahogy a tömegeknek szánt titkosításokról mindig kiderül, hogy upsz... baromi könnyen törhetőek, mert az elvileg nagyon jól megfizetett szakemberek valahogy mégis érthetetlen hibákat vétenek a titkosítások körül folyton... nem is értem minthacsak direkt lenne. Emiatt nem 1000 milliárd év kell a feltörésükhöz és több földnyi számítástechnikai erőforrás, hanem csak egypár gépből álló botnet és néhány óra. Ugyanígy pl. https titkosításnál is, ami mondjuk elvileg védene a man in the middle támadásoktól, de valahogy mégse. Ugyanez van itt is.

"Biztonsági kutatók azt állítják, hogy sikerült végzetes hibát találniuk a Windows-ok Hello technológiájának ujjlenyomat-azonosításában több gyártó termékein is. A Blackwing Intelligence által a többek között a Dell, a Lenovo, sőt, a Microsoft saját laptopjain is jelenlévő sebezhetőség kihasználása révén hackerek illetéktelen hozzáférést szerezhetnek az ujjlenyomattal védett eszközökhöz."

"A kutatók egy most közzétett blogbejegyzésben részletesen bemutatták egy olyan USB-eszköz megépítésének folyamatát, amely képes egy ún. man-in-the-middle (MitM) támadás révén illetéktelen számára is lehetővé tenni a bejelentkezést az érintett eszközökre az ujjlenyomatán keresztül azonosított felhasználó nevében. "

"a megvalósítás során állítólag komoly kriptográfiaimplementációs hibákat vétettek a felhasznált Synaptics érzékelő tervezői és felhasználói."

"...számos hibát vétettek a technológia felhasználása és beépítése során eszközeikbe, meggyengítve annak biztonsági garanciáit. Emiatt kérdéses az is, hogy a problémákat lehet -e szoftveresen orvosolni, vagy ez csak a hardver cseréjével lenne megoldható, ami viszont nyilvánvalóan nem realisztikus a legtöbb esetben. "

Szóval az eszköz leolvassa az ujjlenyomatom, ami egy digitális jellé alakul, ezt a jelet útközben elkapják hackerek - ez a man in the middle technika - , de elvileg mivel az adat titkosítva van nem tudnának vele mit kezdeni, de gyakorlatilag a titkosítás bár kéne hogy védjen, de valami megmagyarázhatatlan hiba vétések miatt mégse erős és nem jelent akadályt.

És szóval mint látod... elég ha megvan a digitális jel, ha az náluk van onnantól beléphetnek a rendszerekbe.

"A sebezhetőség kihasználásával nem csak magukon az eszközökön, de akár az adott felhasználó fiókjához kapcsolódóan a felhőben tárolt adatokhoz is hozzáférhetnek, illetve kiindulási pontként használhatják azt vállalatok belső hálózatainak megtámadásához is."

Itt pedig egy cikk ami általában feszegeti a témát:

Elárulják, hogy igen, ha egy nagy állami felhőból lopják ki a náluk levő ujjlenyomat adatodokat, igen, be tudnak majd lépni vele rendszerekbe. És onnantól, hogy megszerezték egyszer az ujjlenyomatodat... többé mindörökké hasztalan lesz.

De valamiért nagyon divatossá akarják tenni. Szerintem azért is, mert ez az embert is azonosítja egyértelműen, plusz titkosszolgálatoknak is akik építnek ilyen bio adatbázist, könnyű dolga lesz belépni oda ahol ezeket használják. Ráadásul nem is lesz feltünő.

"Fingerprint Identity Theft: How To Keep Your Devices Secure"

"No form of biometric authentication is entirely secure. If a hacker wants to steal your fingerprints, they have methods of getting them."

"2. Data breaches at biometric databases and security companies"

"But the uniqueness of biometric technology is also its downfall. You can always update a hacked password. But if someone steals your fingerprints, they’re potentially compromised forever."

 

Tegyük az életet még sz@rabbá ( videójáték ipar és ultrafelhő gondolkozás )

Idén a videójáték ipar becsült bevétele $187.7 billió dollár lesz, ennek idén talán picivel a felét teszi ki majd a mobil játék szegmens. Bár ez a szám talán csak az USA-ra vonatkozik, mert látok ennél sokkal magasabb számokat, vagy valamit nagyon elszámoltak. ( valahol az értéket ténylegesen csak az USA-ra írják, másik cikk világszertének írja )

Érdekes, hogy májusban még 300 billió dollár feletre várták a bevételt, most meg a 187,7 és 200 milliárd feletti becsléseket látok.

De igazából teljesen mindegy is, a lényeg, hogy a videójáték ipar bevételei sokkal sokkal nagyobb mint mondjuk a zeneipar és a mozik bevétele... még ha össze is adjuk őket. Több száz százalékkal nagyobb.

A mobiljátékokban található árazások sokszor igazi horror. Viszont egyre több olyan Youtube videó van, ami arról szól, hogy az emberek tömegesen égnek ki videójáték ügyileg; és ezt elemzik is, hogy miért van, hogy pszichológusokkal dolgoznak együtt a videójátékgyártók, hogy minél több pénzt préseljenek ki az emberből és nem az a cél, hogy jól érezd magad.

Szóval gondolhatnád, hogy mindezek után, hogy olyan sok pénzt kiszedtek az emberekből, a videójáték gyártók megelégszenek azzal amilyük van. 

Nos, úgy tűnik nem, ugyanis most nemrég az egyik ilyen arról beszélt, hogy szerinte a videójátékok hatalmas élményt nyújtanak az embereknek és ezért többet kéne fizetniük... sokkal.

Remélem felhősök ezt nem olvassák... Óra alapú árazásról beszél és olyan árakat szeretne, hogy mondjuk két napi játék után annyit kéne fizetned, mintha ma megvennél egy teljes árú AA játékot. Vagy hát ahogy cikk is azt írja, hogy nem akarja ezt tán bevezetni, csak szerinte ez lenne az igazságos, ez lenne a játékok igazi ára. 

"A story has been doing the rounds that Strauss Zelnick, the CEO of GTA publisher Take-Two, thinks games should be priced by the hour." 

https://www.gamesindustry.biz/strauss-zelnick-didnt-say-games-should-be-priced-per-hour-but-is-he-right-about-their-value-opinion

"Zelnick isn't suggesting video games should be priced by the hour. He's arguing that because video games are typically longer forms of entertainment, then they offer better value on a 'per-hour' basis than other forms of entertainment. And that's something that will prove important when customers are being mindful of their spending."

Szóval ezek az emberkék a fejükben már jogosnak tartják, hogy egy sokkal-sokkal nagyobb számlát nyújtsanak be neked.

És ha egyszer tényleg bevezetik az óra alapú számlázást, nem létezik, hogy majd a felhősök el ne gondolkodjanak rajta, hogy talán nekik is nem csak havonta kéne benyújtani a számlát... Remélem egy felhős se olvasta, nem akarok nekik tippeket adni.

süti beállítások módosítása