Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Japán kockázatfelmérésből bukott - egy felhőre bízni az országot

2021. szeptember 06. - GABOR2

Fogalmam sincs, hogy ez hogy történhetett meg... hogy Japánban azt gondolták, hogy okos ötlet egyetlen felhőre bízni olyan rendszereket mint: "az ország meghatározó brókercégei", legnagyobb mobilszolgáltató, legnagyobb légitásaság stb..

Szóval bukik egy felhő... bukjon egy ország? Bukjon a pénzügyi rendszerünk, bukjon a közlekedési rendszerünk... így együtt?

Ráadásul természetesen, nem saját, Japán felhő, amerikai felhőre kell bízni alapvető fontosságú rendszereket.

Nos, meg is lett az eredménye... és most is úgy tűnik szabadságrament a 99,99% üzembiztonság, meg a többszörös redundancia, meg a "ha lesz is leállás, pár perc és minden vissza lesz állítva", stb..

 A kommentekbe valakik kiszámolták, hogy ez még belefért a 99,99%-ba állítólag... Mintha elfelejtették volna  a cikkben azt a részt, hogy ez egymás után a harmadik ilyen eset volt... Igen, még úgyis kitartottak a felhő mellett, hogy korábban többször már csődött mondott.

Most viszont úgy érezték, valamit azért vizsgálódni kéne, hisz... sok milliárdos a kár és valahogy a felhős cégeknek sohase kell kártéríteni normálisan... eleve a kár amit okoznak a cégük értékének sokszorosa. Szóval talán a harmadik sz@pás után arrajutnak, hogy ez nem is volt annyira jó ötlet.

"Sorra bénultak meg a japán cégek az Amazon felhője miatt"

"Brókercégeknél, mobilszolgáltatóknál és légitársaságaknál is fennakadásokat okozott az Amazon hibája, Japán vizsgálatot indított."

"Június óta ez a harmadik szolgáltatáskiesés a régióban az Amazonnál, az ANA Holdings most kénytelen volt repülőjáratokat elhalasztani, miután problémák adódtak a jegykezelő és check-in-rendszerekkel. Az SBI Securities és a Rakuten Securities is rendszerhibákkal küszködött, továbbá a Mizuho Bank és az NTT Docomo is."

"Az Amazon szerint 6 órás kiesés történt, aminek az oka több meghatározó hálózati eszköz elvesztése volt. Azt nem voltak hajlandóak elárulni, mennyi ügyfelet érintett a dolog, a Downdetector szerint csak Japánra volt hatással."

Csak Japánba volt leállás... Csak megbénítani tán a harmadik legnagyobb gazdaságot nem gáz... sőt talán patrióta tett is lehetne.

Még ha magáncégek is... ha egyszer nagyon fontos, stratégiai feladatokat látnak el... nem kéne valami kockázatkezelésképpen... nem egy felhőcskére bízni ennyi mindent? Mondjuk eleve felhőre bízni fontos dolgokat nem okos ötlet, de a rossz ötleteknek is van több rétege.

Ami a "pár perc és ki lesz javítvát" és transzparenciát illeti:

"Az Amazon szerint 6 órás kiesés történt, aminek az oka több meghatározó hálózati eszköz elvesztése volt. Azt nem voltak hajlandóak elárulni, mennyi ügyfelet érintett a dolog, a Downdetector szerint csak Japánra volt hatással."

"A japán hatóságok mindenesetre kivizsgálják a történteket, az érintett cégeket arra kérik, az ügyfeleik igényeit tartsák szem előtt."

Sajna azt kell tapasztalnom, hogy sok állami vezetőnek nincs meg a kapacitása felismerni, hogy sokszor nagyon rossz techcuccra tesznek... reménykedjünk, hogy a vizsgálat kiad néhány evindenciát nekik a a felhőt illetően... leginkább azt hogy egy eleve nagyon rossz ötlet.

Ne bántsátok a digitális államunkat... határozottan légyszi

Itt egy cikk arról, hogy német kormány nagyon szépen és határozottan megkéri az oroszokat, az orosz katonai hírszerzést, hogy légyszíves, ne bántsák a német digitális államot, mert az Németország biztonságát veszélyezteti... nos, talán fontos dolgokat bízni egy olyan rendszerre ami sérülékeny, és az is marad mindig, nem volt valami okos ötlet... és a felszólítgatások nem lesznek megoldások erre a problémára.

"Németország kibertámadással vádolja Oroszországot"

"A német szövetségi kormány nyomatékosan felszólította az orosz kabinetet, hogy haladéktalanul állítsa le a Németország biztonságát és a demokratikus akaratformálás folyamatát veszélyeztető informatikai támadásokat."

"Andrea Sasse, a német külügyminisztérium szóvivője Berlinben, a kormányszóvivő hétfői tájékoztatóján elmondta, hogy a szeptember 26-ai szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáshoz közeledve egyre gyakrabban tapasztalnak Bundestag-képviselők és tartományi parlamenti (Landtag-) képviselők elleni informatikai műveleteket"

"Ez a tevékenység a Ghostwriter nevet viselő "szereplőhöz" - személyhez, csoporthoz vagy szervezethez - köthető, amely "évek óta ötvözi a hagyományos kibertámadásokat dezinformációs és befolyásolási műveletekkel" - közölte a szóvivő, hozzátéve, hogy a támadások a Bundestag-választással összefüggő akciók, például "dezinformációs kampányok előkészítését szolgálhatják"."

És akkor a képviselőket dezinformálják és ezzel befolyásolják a választást? Az ilyenekkel nem a tömegeket célozzák meg?

"Mint mondta, a szövetségi kormány megbízható értesülésekkel rendelkezik arról, hogy a Ghostwriter tevékenysége "az orosz állam kibertevékenységéhez, konkrétan pedig a katonai hírszerzéshez, a GU-hoz köthető"."

Higgyétek el... és felejtsétek el, hogy máskor elmondják, hogy azt, hogy ki támad biztosra nem lehet kideríteni a kibertérben... főleg, hogy az oroszok ne tudják magukat álcázni.

"A támadások elfogadhatatlanok, és Németország biztonsága és a demokratikus döntéshozatali folyamatok veszélyeztetése mellett a német-orosz kapcsolatot is súlyosan megterhelik - mondta Andrea Sasse.Közölte, hogy a támadások haladéktalan leállításáról szóló követelést Miguel Berger külügyminisztériumi államtitkár is ismertette a napokban a német-orosz biztonságpolitikai munkacsoport (HAGS) Berlinben tartott ülésén."

Ott van ez a lyukakkal teli rendszer, ami béke időben kémkedésben segíti a támadót, háborús időben be lehet majd dönteni az egészet... nem felszólítgatni kéne folyton az ellenfelet, hogy ne csináld, hogy támadsz, hisz pl. az ellenfél titkosszolgálatának ez a dolga... amikor mondjuk az USA titkosszolgálatairól van szó, természetesnek is van ez véve; szóval nem ez kell, hanem egyszerűen nem szabad digitális államot kiépíteni, ha nem lehet megvédeni... és nem lehet.

Matolcsy a "jövőbelátó"

Matolcsynak olvastam több könyvét, és az "Amerikai Birodalom" című könyvében megírja, hogy a korábbi századokban Magyarország azért bukott mindig el, mert a vezetése képtelen volt felismerni, hogy melyik nagyhatalom lesz a nyerő, pedig ha vizsgálták volna a helyzetet rá kellett volna jönniük, hogy az nem is lehetett volna másképpen, hogy ne azok nyerjenek mindig akik nyertek.

Tehát megadta nekünk a tökéletes receptet, hogy hogyan legyünk ezután mindig nyerők. Nézzük meg kik lennének most az eleve nyertesek... Matolcsy abban a könyvében nem is árult zsákbamacskát... az USA mellett kell maradnunk mindenáron, mert lehetetlen, hogy ne ő legyen a nyerő. És szerinte még az is tök mindegy, hogy eladósodik, mert az USA eladósodhat a végtelenségig, sőt ezt mint egy új... nem is tudom, rendszert írta le, hogy igen, az USA a végtelenségig el fog adósodni, soha se fogja visszafizetni amivel tartozik, de ez oké.

Ha figyeled Matolcsy munkásságát, ő amúgy se szeret csak a kis magyar valóságban gondolkozni, hanem simán válaszolgat olyan cikkekre kéretlenül, amik valami, nagy, legalább kontinenst érintő dologokkal foglalkoznak.

A gond csak az, hogy bár ő nagyon okosnak gondolja magát és évtizedekben gondolkozik... az előbb tárgyalt könyvében leírtak már elavultak... vagyhát... már másként gondolja.  Akkor azt írta, hogy csak egy hatalomhoz szabad ragaszkodni mindenáron és az az USA... aztán később már Kína lett hájpolva mint a nyerő és nem veszi észre, hogy Kínában se olyan klassz a helyzet egy ideje. Ezekről írtam korábban a blogomon, nem egyszer.

És most itt van egy újabb kéretlen "válasz cikke", ami eléggé... de lássuk:

"Matolcsy: nem érdemes a hatalmi központok ellen fogadni"

"Az intézményi befektetések világában a geopolitikai kockázatok ma már valóban jelentős aggodalomra adnak okot, írja Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a How geopolitics impact global public investors (Andrew Rozanov, OMFIF) cikkre reagálva."

Menjünk rá erre a részre:

"Az USA és Kína közti feszültségek miatt létrejövő új „G2” világban, két, egyre inkább elkülönülő világgazdaság nyújt befektetési lehetőségeket Rendelkezésünkre áll azon sikeres országok rövid, de biztonságos listája, amelyekben szinte minden terület alkalmas a hosszútávú befektetésre. Láthatóak a technológiai áttörések fő irányai; ezeken a területeken és a sikeres gazdaságokban szinte minden befektetés ígéretes lesz, tette hozzá Matolcsy."

Szóval most megint fordult tán a világ... mostmár kettő ország lesz a top-on... ezúttal nem árulja el kire kéne fogania a magyar vezetésnek a kettő közül, pedig elvileg neki az a specialitása, hogy tudja a siker titkát. Namind1. Azt viszont elárulja, hogy tudja a listáját azon országoknak akik sikeresek lesznek tuti + Ami számomra legjobban idegesítő... azt írja, tudja, hogy mik lesznek a tuti és sikeres technológiai áttörések.

Egyrészről... ilyen nincs, hogy tudod, hogy melyik országok lesznek tuti sikeresek... ez... beképzeltség.

Ami pedig a technológiát illeti ez még inkább igaz, sőt az a négyzeten, hisz tudom, hogy a magyar kormány olyan technológiai cuccokat hájpol amiről én itt a blogomon kitárgyaltam... zsákutcák lesznek.

Tehát kanyarodjunk vissza az elejére a cikknek... Matolcsy szerint annó a vezetőink nem látták meg az eleve győzteseket, de... akiket, meg amiket ( pl. technológiákat ) eleve sikerre ítéltetettnek gondol... nos, szerintem 99,999%, hogy nem lesznek azok.

Vagyis talán Matolcsynak picit alázatosabbnak kéne lennie... könnyű utólag megmondni, hogy kik és mik a győztesek, a jelenben... nem olyan egyszerű, vagy inkább lehetetlen, legalábbis tutira. És bizony ő már váltogatott is győzteseket, meg most is szerintem ami a technológiákat illeti zsákutcásokra fogad, mint tuti nyertesek. Vagyis ő is jó úton halad, hogy egy olyan vezetőnk legyen, aki nem képes felismeri a korában, hogy mi a helyes és jó irány. Eleve látszik, hogy nincs számára kétség... tehát nincs hely a fejében egyéb gondolatoknak.

Meg elve, ezek a visszatekintgetések... Menjünk vissza az időben, mondjuk a második világháború idejébe, mikor a németek elfoglalták Franciaországot... Jól jártunk volna azzal, hogy a németek ellen megyünk akkor? Simán lerohantak volna minket, porrá rombolhatták volna az országot és bizony a zsidókból is sokkal kevesebb túlélő lett volna, míg a végül győztes hatalmak nyilván ugyanúgy odadobtak volna a Szojvetuinónak minket. Legyelországért indult elvileg minden, őértük szálltak be a nyugati hatalmak a háborúba, de végül hagyták, hogy a Szojvetunió lenyelje a területe jórészét és szabad se lett az ország. Szóval szerintem ha annó a németek ellen megyünk hirtelen, csak sokkal rosszabb lett volna. Viszont szerintem, van egy olyan érzésem... Matocsy eredetileg fogadott volna a britekre, szövetségesekre, de amint a németek győznek a franicák ellen, nyomban kukába dobta volna az elméletét és a németeket favorizálná... pont mint dobta az USA-t Kínáért, mert pár évig úgy tűnt lehet abból is reálisan szuperhatalom.

Matolcsyban kimutat a cikkében egyfajta gőgöt is megint... ő mint Jegybank elnök... egy "hatalmi központ", aki ellen nem érdemes fogadni:

"Végül a pénzpiaci forradalom egyik olyan új eleme sem bizonyul majd tartósnak, amely szembe megy a kormányok és a központi bankok akaratával. A régi/új gravitációs központ, vagyis a nemzetállamok ereje, legyőzi a nem kívánatos pénzpiaci innovációkat. Nem érdemes a hatalmi központok ellen fogadni - zárja cikkét Matolcsy."

Még a menő technológiáknak sincs esélye Matolcsy ellen... Ez az ember hatalmas hiányban szenved, nagyon-nagyon úgy érzni, hogy ő egy hatalmas zseni, akit ünnepelnie kell a világnak, beleértve azokat is akik ellene vannak... most úgy tűnik azzal kompenzál, hogy hatalmi központnak képzeli magát... Reméljük elég lesz neki és ellesz vele, addig amig leváltják végre.

Beintettek az "oltásellenesek"

A magyar egészségügyi dolgozók úgy tűnik megmutatták, hogy nem félnek a kormánytól. Igaz nincsenek felülről megszervezve, mégis a kormány volt az, aki az utolsó pillanatban... félrerántotta a kormányt?!

A határidő lejárta előtt épphogy, a kormány meghosszabította a határidéjét, meddig kell beoltaniuk maguknak az egészségügyi dolgozóknak.

"Kötelező oltás a magyar egészségügyben: az utolsó pillanatban döntött a kormány"

"Tehát a kormány az utolsó pillanatban két héttel meghosszabbította az egészségügyi dolgozók kötelező oltás felvételének időszakát. Az utolsó pillanatban kihirdetett kormánydöntés pedig arra utal, hogy kényszerű ok lehet a háttérben, és nem kizárt, hogy a kormány attól tart, hogy az érintettek egy része továbbra nem vette még fel a védőoltást és nem szeretné a kormány, hogy ők kiessenek a betegellátásból, amit már eleve sújt a munkaerőhiány."

Úgy tűnik tudják az egészségügyisek is, hogy üres fenyegetés ez, hisz ha számít valamit is a kormánynak az, hogy valahogy működjön az ország és az egészségügy nem rúghatnak ki nagyon senkit, mert eleve hiányzik a rendszerből rengeteg orvos és ápoló.

Nagyon klassz, hogy ennyien kitartanak az álláspontjuk mellett még akkor is ha ezért megfenyegetik őket, hogy kirúgják. Valamiért nagyon hisznek benne szakemberként, hogy az a helyes, hogy nem oltatják be magukat.

Hogy miért? Nos... itthon se és máshol se szólalhatnak meg a mainstreamben miért.

Szinte vicces, hogy van egy hír arról, hogy az oltásellenesek betörtek a Szlovéniában egy stúdióba, de még az erről szóló cikkben se írnak semmit arról, hogy... óké, de mit akartak mondani.

Egy se szólalhat meg a mainstreamben, és még így se kaphatnak szót, hogy kiderüljön miért tették amit tettek.

"Betörtek az oltásellenesek a szlovén köztévé stúdiójába"

Az ilyen dolog csúnya és demokrácia ellenes... az, hogy elhallgatatják sok helyen kb. egy ország felét, az persze oké.

Aztán megtudhatod, hogy megint fura a magyar koronavírus statisztika:

"Különös dolog történt a magyar koronavírus-járvány negyedik hullámában"

Folytatódott a "mértékadó források egyszer ezt mondják, másnap az ellenkezőjét" is:

"Pálfordulás a WHO-nál, most már ők is azt mondják, jól jön a harmadik oltás"

Aztán megtudhatjuk, hogy a "csak a vakcina segíthet", helyett van egy módszer ami sokkal hatékonyabb immunitást eredményez:  hagyod a saját szervezetednek fejlessze ki maga a saját védekezési megoldását. De azért eszedbe ne jusson...:

"NE PRÓBÁLD KI OTTHON, DE SOKKAL ERŐSEBB IMMUNITÁST VÁLT KI A KORONAVÍRUS-FERTŐZÉS, MINT AZ MRNS VAKCINÁK KÉT ADAGJA"

Szóval, ha nem vagy öreg és egészséges vagy, eleve lehet észre se veszed, hogy elkaptad a fertőzést és az immunitásod is sokkal jobb lesz mint oltással... de NE MERÉSZELD NEM BEOLTANI MAGAD, A NORMÁLISAN LE  NEM TESZTELT ÉS POTENCIÁLISAN VESZÉLYES VAKCINÁKKAL!

süti beállítások módosítása