Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Orbán tehetetlen... folytatódott a Matolcsy vs Varga

2021. július 26. - GABOR2

A legutóbbi Matolcsy cikkemben volt egy fontos kérdés... vajon Orbán sikeresen állította le Matolcsy-t? Felvetettem, hogy ezúttal ez már nem fog úgy menni mint korábban.

Nos, megjött a jel; most nem kell már sokat várni Matolcsyra:

"Matolcsy György megint üzent a Pénzügyminisztériumnak"

"Az utolsó mondatot nehéz nem úgy értelmezni, hogy a jegybankelnök újra megerősítette a szigorúbb költségvetési politika iránti igényét. Az utóbbi hetekben egyre élesebben fogalmazódott meg a szembenállás a gazdaságpolitika két nagy irányítója, az MNB és a Pénzügyminisztérium között. A jegybank elsősorban azt bírálja, hogy a költségvetés túlságosan laza."

"Ami a fiskális politikát illeti, jelentős költségvetési tartalékokra van szükség a régi-új kihívások megválaszolásához."

Hát persze, a tartalékok felhalmozása fontos... hogy aztán amikor kéne, mert mondjuk gazdaságvédelemre volna szükség, azt mondják, hogy a magyaroknak nem segítség, hanem hitel kell és a 10 éve halmozódó tartalékot mindenféle egyéb baromságokra költik, ami nem segíti a kilábalást... Ez volt kb. a tavalyi év.

Na de... a lényeg. Matolcsy újra adott egy jelet, hogy továbbra is nem fog beállni a sorba, mégha maga Orbán Viktor is kéri erre. Továbbra is, miközben a kormány minél nagyobb gazdasági növekedést akarna - ami szokatlanul nagy lehet, de lényegében csak a tavalyi év leállásai miatt - Matolcsy fékez.

És Orbán nem nagyon tehet tán semmit, hisz... Matolcsy jegybank elnök és körül van bástyázva a függetlensége. Orbán nem tudja csak úgy leváltani.

Mivel lehetne még rontani ezen a helyzeten?

Varga válaszolt... kb. írt egy posztot ami arról szól, hogy... challange accepted.

A gond csak az, hogy kik azok akik veszítenek... a lakosság.

Szóval Varga írt egy Facebook posztot, ami arról szól, hogy lényegében szuperkönnyű lesz bezsebelni a rekordot... vagyis Matolcsy bármit csinál, ez bizony meglesz.

És igen, Varga be fogja gyűjteni a legmagasabb gazdasgái növekedés díjat is. 

Matolcsy le tud venni belőle, de így is rekord lesz... bármit csinál Matolcsy.

Ez pedig duplán fog fájni Matolcsynak... ugyanis eddig az övé volt tán ez a kitüntetés. Ugye ő volt az első Orbán kormány alatt gazdasági miniszter és akkor elért egy rekordot, de most valami extrém rekord is könnyen lehetne.

Nézzük Varga írását:

"Varga Mihály szerint szépen alakul a harmadik negyedéves gazdasági teljesítmény"

( Matolcsy amikor meglátta ezt a címet... )

"A mutató alapján a második negyedévben 14% körüli lehetett az éves alapú GDP-bővülés. Ez nem jelent különösebb meglepetést: tavaly épp ekkor ütött egy nagy lyukat a gazdasági teljesítményen a koronavírus-válság első sokkja, ezért nagyon mély bázishoz kell viszonyítani az idei április-júniusi időszak aktivitását. Erre az időszakra előzetesen is bőven két számjegyű éves alapú bővülést vártak a szakértők, a HGI ezt erősíti meg."

14% b@zd meg... 14%... 

Matolcsy megdöglene azért, hogy az ő neve legyen ezért dícsérve... Ehelyett megint a Varga Misike fogja ezt begyűjteni és egyben ellopni tőle a korábbi rekoder címet.

És tényleg elég lehetlennek tűnik egy rekordot megállítani... de Matolcsy tartja az irányt... nem adja fel.

Ami eléggé a racionalitás hiányát mutatja, mert be kéne látnia... veszített.

Varga meg nyert megint... nem létezik szinte, hogy be ne gyűjtse a legnagyobb GDP növekedés díjat.

Talán csak akkor nem gyűjti be, ha Matolcsy átmegy... "nuclear"-ba.

És ha Varga még visszaszólogat akkor ennek az esélye még nőni fog.

Mondjuk elég nehéz nem visszaszólni, ha valaki állandóan b@szogat és te igazából nem adsz rá semmi okot.

És Varga még illegeti is magát, lényegében megírja, hogy ha Matolcsy módszere amivel meg akarja őt állítani ( és az ország fejlődését is ), ha még meg is valósulna, akkor is ő fog győzni:

"A pénzügyminiszter a posztját azzal zárja, hogy a kormány folytatja a gazdaság újraindítását, a cél az 5,5% feletti gazdasági növekedés elérése. A HGI ugyanakkor megerősíti azokat a számításokat, ami szerint külön kormányzati beavatkozások nélkül, egyszerű aritmetikai összefüggések alapján is bőven 5,5% felett lehet az idei gazdasági növekedés, vagyis ezzel a retorikai céllal a kabinet nem vállal túl nagy kockázatot."

Szóval... leírja, hogy ha a kormány még csak nem is élinkenítene ahogy Matolcsy szeretné... még akkor is bőven 5,5% felett lesz a növekedés...

Vagyis... Matolcsy: Vesztettél.

Ez az üzenet.

Matolcsy gondolom tombol.

Ebből viszont az országnak semmi jó nem fog születni.

Valahogy azonnal el kéne Matolcsyt távolítani, mert nemzetbiztonsági veszély, kockázat... Túl sok kockázat.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2616638734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása