Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Fogyasztás: a Tesco beint és egyéb fontos adatok

2024. október 07. - GABOR2

Mostmár mégha lesz is "update" nem fogok újabb cikket írni egy darabig a fogyasztásról, de most amellett, hogy megjelent pár érdekes cikk a témában a személyes élmény terén is van egy figyelemreméltó story... úgyhogy jöjjön már megint: fogyasztás

De először hagy mondjam el, hogy nemrég rádióban vagy postcaston hallottam, hogy egy "kormányközeli" elemző szuperlazán elismerte, hogy az okok a fogyasztás nem növekedésére, vagy talán még inkább a kiskereskedelmi forgalom nem növekedésére dacára az átlagosan 10%-os fizetésemeléseknek pontosan az amit gondoltam. Annyira lazán és természetesen mondta ki az elemző, hogy a műsorvezető nem is érezte figyelemreméltónak, pedig amúgy gazdasági szakemberek látszólag nagyon értetlenkednek  téma körül. Szóval... tudják ők, de nem fogadják el.

A személyes élményem pedig arról szól, hogy a Pick szalámi ára megint változott a Tesco-ban. A korábbi változásokat leírtam pár korábbi cikkben. A legutolsó az volt, hogy végre valahára a Tesco rájött, hogy az emberek nem fogadják el a németországihoz képest 100%-kal magasabb árat és csökkentették azt. Igaz csak 30 forinttal és alighanem azért, mert a lélektatni hatásra mentek rá, mert így a százasoknál egyyel kisebb szám szerepel.

Közben megtudhattuk, hogy a németeknél miért kerül fele annyiba a Magyarországon előállított Pick szalámi: Kisebb Áfa. Ez mondjuk 20%-ért felel. Ami a maradék 80%-ot illeti... a kereskedő úgy döntött, hogy ennyi profitot tesz rá. Nem a Pick, a kiskereskedő. Tehát Németországban a fele áron vígan megvan normál profit, nálunk még rátesznek csak úgy 80%-kal. Az is érdekes, hogy a Tesco kártyás akcióknál simán csinálnak rá -50% kedvezményt... simán megtehetik, igazából akkor volnának tán az árak igazságosak.

Na szóval... korábban, alacsonyabb áraknál a Pick-ért verseny ment a Tesco-ban, volt rá esély, hogy amikor venni akartam akkor nem volt elég, vagy ritkán egyáltalán nem. De az elmúlt nem tudom... két évben az árak elkezdtek drasztikusan nőni, míg elértek egy olyan szintet, hogy én a heti 5-8 darab helyett, hirtelen elkezdtem venni 0 darabot a Pickből. És mások is így döntöttek, mert ellentétben a korábbiakkal, a Pick-ért megszünt a verseny, sőt talán ez kicsit túl finom, mert az a helyzet, hogy a kutya se veszi őket már. Amikor volt a Tesco kártyás 50% körüli engedmény akkor fogyot soronkét kb. 4 darab belőlük, lényegében semmi. Alighanem azért, mert az emberek más márkára váltanak és nem térnek vissza.

És én ugye vártam, hogy a dolog úgy alakul ahogy a közgazdasági könyvek szerint kéne, vagyis lemegy az ára, hisz a kutya se veszi őket. És legutóbb jelenthettem: lement az ára kemény 30 forinttal. És nem akció miatt. Mondjuk megírtam azt is, hogy ez nagyon kevés, hogy visszatérjek és talán másoknál is ez a helyzet és... úgy is lett, mert a kutya se vette továbbra se őket.

Tehát ha követnék a tankönyvet jönne az, hogy még több árcsökkentés... de tudod mit csináltak: Beintettek:

Most azt csinálták, hogy növelték az árát majdnem 200 forinttal, úgy kb. 180 forinttal. Ezt neked magyar vásárló.

A Tesco úgy tűnik úgy döntött, hogy a magyaroknak a Pickre úgy kell tekintenie mint egy luxustermékre. Ők döntik el, hisz ők rakják rá a mostmár több mint 100% plusz profitot. Gondolom az a terv, hogy a magyarokkal elhitetik, hogy amúgy Németországban kevesebb mint fele annyiba kerülő termék annyira minőségi, annyira luxus, hogy fizetned kell érte egy őrülten magas pluszt.

De az igazság az, hogy tudsz találni szalámit aminek a minősége annyival kicsivel különbözik a Picktől, hogy talán csak beképzeled, hogy van bármi különbség a kettő között, de itthon is kevesebb mint fele ennyibe kerül.

Szóval... miért is ne válaszd azt? A Pick márka meg ki lett választva a bukásra, vagy a sznoboknak rá kell kapni. Ahol én vásárlok már a kutya se veszi és a mostani vásárlóknak beintő 180 forint emelés után az egész rájuk fog rohadni alighanem. Dehát ők tudják. Én, és úgy tűnik mindenki más mostantól áttér másik márkára amíg nem lesz nagyon drasztikusan olcsóbb a Pick.

Szóval ez a történet is mutatja, hogy Magyarországon az árak abszurdak, totál abszurdak. És a közgazdasági könyvek szerinti korrekció nem következik be igazán... maradnak az árak abszurdak, mégha sok-sok korábbi fogyasztó nem fogyaszt már.

Illetve mint megtudhattuk fogyasztanak, csak kikerülnék a magyar, meg magyarországi kereskedőket akik csak úgy rátesznek akár 100% pluszt az árakra.

És hogy ez mennyire kezd elterjedni azt talán mutatja ez a story is:

"Kiderült, hogy miért omlott össze Magyarországon a legnagyobb csomagküldő"

Amikor ennek a hírnek a címét megláttam azt gondoltam, hogy valami informatikai gubanc van, vagy éppen megy csődbe a cég, de valami mást találtam:

"Hetek óta gondok vannak a Packeta csomagküldő szolgáltatónál. A cégnél most elárulták, mi az oka, hogy sokan heteket várhatnak a csomagjaikra."

" A Packeta válaszában megnevezte a fennakadások okát. „Az elmúlt néhány hónapban fűztük szorosabbra együttműködésünket egy ismert, nagy távol-keleti webáruházzal (ez vélhetően a Temu – a lap szerkesztője). Ezáltal pedig a drasztikusan megnövekedett kezelendő csomagmennyiség. A helyzetet azonban felismertük, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy helyreállítsuk a megszokott szolgáltatásminőséget” – fogalmaztak a lapnak."

Nem csőd, épp ellenkezőleg: a magyarok annyira elkezdtek úgy tűnik tényleg durván külföldről vásárolni, ahonnan ugyanazt a terméket akár kevesebb mint feléért vehetik meg, hogy a legnagyobb magyarországi csomagküldő hálózat nem bír a növekvő megrendelésekkel.

A emberek látják, hogy hülyére veszik őket a magyar boltokban. Látják, hogy nem jön korrekció, pedig kéne. Hát megoldják ők maguk.

De ennek a kormány nem örül. Viszont nem azt csinálná, hogy akkor a boltokat bírja jobb belátásra, hanem megpróbálja majd ellehetetleníteni a külföldi vásárlást.

Aztán még pár hír, hogy szebb legyen a napod:

Jött egy EU jelentés arról, hogy a gazdaság egész jól van csak ebből épp az emberek mondjuk 90%-a nem érzékel semmit, merthogy nagyon kevés ember részesül a jóból csak. És aggódnak, hogy ez már nagyon durva és lesz valami reakció a lakosság részéről. És képzeld el, hogy külön ki vagyunk mi emelve, hogy náluk a helyzet sok lapáttal rosszabb.

"Hirtelen elszegényedés jöhet az EU-ban és itthon, hiányoznak az eredmények"

"Az Európai Unióban a jövedelmi egyenlőtlenségek a 2008 előtti szintre tértek vissza, a nagy pénzügyi válság okozta sokk ugyanis eltüntette az addigi felzárkózás eredményeit, azóta pedig a különbségek csak lassan csökkennek. Ez pont arra utal, hogy a krízisekre adott nemzeti és uniós politikai intézkedések hatékonyak voltak, hogy mérsékeljek a negatív hatásokat. Ugyanakkor az egyenlőtlenségek stabilizálódása komoly kihívást jelenthet az EU-nak és a tagállamoknak. Főként, hogy az emberek nagyobbnak ítélik meg a vagyoni különbségeket, mint a tényleges helyzet. Magyarországon különösen szélsőséges a helyzet – állapítja meg a jövedelmi egyenlőtlenségeket vizsgáló jelentésében az Európai Bizottság. A készítők ezért további reformokat sürgetnek a társadalmi feszültségek megszüntetésére, mivel a zöld és digitális átalakulás súlyos veszélyeket hordoz."

Vajon a Magyarországon levő +100% magasabb áraknak köze van ehhez?

"Éppen ezért reformot sürgetnek az Európai Bizottság szakemberei, hogy a most zajló jelentős társadalmi és gazdasági átalakulások – a zöldátállás, a technológiai fejlődés, így a mestereséges intelligencia terjedése – ne verjenek még nagyobb éket a társadalmi csoportok közé. Mint írják, a reformok és befektetések elosztási hatásainak értékelése is elengedhetetlen, ami a tagállamokra vonatkozó új kötelező irányelveket – például uniós szintű progresszív adózási modelleket, szociális támogatási rendszereket – tehet szükségessé."

Ne aggódj, igazából nem annyira érted aggódnak az EU-ban. Azért aggódnak, hogy ne legyen lázadás, de a megoldás amit kínálnak a még több bürökrácia, vagyis mégtöbb hatalmat nekik.

És amiket írnak, hogy jó dolog támogatni kell mint a "technológiai fejlődés, így a mestereséges intelligencia terjedése" igazából mind rontja a dolgozók alkupozicióját. Írtam egy egész sorozatot korábban az "innovációról", hogy az nem megoldás a dolgozók bajaira. Egy dolgozó az innováció miatt lehet annyit termel mint korábban 5 másik dolgozó, de az ő fizetése közel se nől ennyit. És a még több innováció, sőt különösen a mesterséges intelligencia -ha olyan lesz mint aminek elképzelik- még tovább rontják majd a dolgozók alkupozicióit, értsd sz@rabb lesz a fizetés. Tehát egy olyan állapot áll tőle elő, hogy mint a jelentés is írja, a gazdaság jó állapotban lesz, nől majd a GDP, csak éppen a lakosság rosszabb anyagi állapotba kerül. Kivéve egy-két embert akik tulajdonosai a gigavállalatoknak...

Ez USA adat, a mai Gen Z generáció vásárló ereje 86%-kal kisebb mint mint a korábbi "baby boomer" generációé.

"Gen Z has 86% less purchasing power than baby boomers did in their 20s"

 

De héj, közben a gazdaság nagyon jól ment, rengeteget emelkedett a GDP, meg rengeteg innováció, technikai fejlődés volt, diverz lett a munkahely, a korábban Szovjetunió miatt elzárt területek is piac lettek, de a munkaerejük is "felszabadult"... csupa klassz dolog ami a gazdaságnak jót tesz... és egyúttal mind csökkenti a dolgozók alkupozicióit és a nagy fejlődésben most ott vagyunk, hogy 86%-kal kisebb a fiatal generációnak a vásárlóereje.

Meg a baby boomereknek 2 évnyi fizetésbe került átlagosan, hogy egy házat vehessen magának. A Z generációnak 20+ évnyi... De igazából meg se próbálják sokan ezt, hanem a fizetésük 2/3 elmegy albérletre, aztán a maradék kötelező biztosítsokra, amik sokkal magasabbak ott...

És az a durva, hogy amit Nyugaton generációk alatt szinte észrevétlenül tettek meg ( a statisztikák mindig azt mutatták, hogy a saját tapasztalatod rossz, amúgy minden rendben van a gazdaságban ) nálunk meg merik tenni egy-két év alatt.

"Millennials and Gen Z aren’t broke because of avocado toast. They’re broke because prices have shot up and wages haven’t kept pace."

Azt tanácsolom, hogy egyre inkább ne érdekeljen mit mond a statisztika. Pl. hogy mennyi az infláció hivatalosan. Mert a kormányok mindig megtesznek mindent, hogy az inflációs statisztikába azok a dolgok amikkel találkozol, amiknek valóban nőnek az árai minél kevesebb kerüljön be és minél több olyan dolog legyen benne aminek nem nől az ára nagyon és nem is veszed.

Az árak nem 17,6%-kal nöttek ahogy a KSH állítja, hanem közel 100%-kal, ami az élelmiszereket illeti... amiket mindenki vesz. Ezek amúgy még az eggyel előző évről szólnak, de már az is rázos volt.

Nézzétek meg ezt... az élelmiszerek ára állítólag 4,8%-kal nőt... de amikor részletezi már sokkal nagyobb számok jönnek:

"Az élelmiszerek ára 4,8%-kal emelkedett, ezen belül leginkább a cukoré (42,1%), a csokoládé és kakaóé (17,2%), az alkoholmentes üdítőitaloké (16,1%), valamint a kávéé (14,1%). "

Szóval látod, minden külön kiemelt dolog ára sokkal többet nőt mint az átlag, az átlag kicsi szám, mert belevesznek minden sz@rt amit nem vesz senki igazából és nem nőtt az áruk nagyon.

De még így is kamu ez az egész. Héj... látom az árakat a saját szememmel. A stasztika azért van, hogy lenyugtasson, de a különbség ma már annyira nagy a valóság és a statisztikában közölt között, hogy a ret@rdáltak se hiszik el. Ki hisz el, hogy 4,8% volt az élelmiszer inflációt? A kenyér ára felment kb. 100%-kal...

Ezzel akkor le is zárom a fogyasztás témát... Remélem sikerült szebbé tenni a napod, az alacsony vérnyomás problémád kezelve van.

Nem szabadna hagyni, hogy ezt csak úgy "megússzák" a cégek, boltok és kormány. Mert csak sokkal rosszabb lesz... aztán meg lázadás. De ha azt hiszed, hogy a megoldás az, hogy szavazz az ellenzékre van egy rossz hírem: Rosszabb lenne, hamarabb jönne a lázadás, de ők boldogan levernék azt véresen. A fogyasztóknak kell egyesíteni az erejét és bemutatni. Most is teszik, de nem szervezetten és nincs közös hangjuk.

 Ui.: a blog.hu megint meg akart szivatni, de mostmár készültem rá. Valahogy mintha nem szeretné ő se fogyasztás témát.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7518702952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lorrh 2024.10.08. 08:20:53

"Meg a baby boomereknek 2 évnyi fizetésbe került átlagosan, hogy egy házat vehessen magának. "

Nézzük a valóságot: 1988-ban egy kezdő mérnöki fizetés 4200 Ft volt, akkor még csak nettó létezett. Egy új panel lakás 1.200 000 volt. Ez majdnem 24 évnyi fizetés. Te miről beszélsz????

Ugyanígy egy nagy hiba, hogy nem veszed számításba, hogy a temu vastagon veszteséges és a kínai állam támogatja őket azért hogy tönkretegyék az európai piacokat a dömpingárral. Aztán amikor minden vetélytársuk kihal akkor felemelik a valós árakra majd.

Deansdale 2024.10.08. 09:04:11

@Lorrh: Az EU miért nem hagyja az EU-s államokat támogatni a saját cégeiket? Mert ők akarják tönkretenni az európai gazdaságot, nem Kína. Kínának egyszerűen csak megéri anyagilag, hogy mindenki mindent tőlük vesz, a munkanélküliség minimális, pörög a gazdaság, minden épül és fejlődik. Közben európában a legtöbb dolog stagnál vagy leépül, de még ahol esetleg van is fejlődés, ott sem tartjuk a lépést a húzónevekkel. De ezt nem Kína csinálja velünk, hanem a saját vezetőink, akik elvágnak minket az olcsó nyersanyagoktól és mindenféle retardált hülyeségre hivatkozva ott szabotálják a gazdaságainkat ahol csak tudják. (Lásd a holland kormány 7,5 milliárd eurós programját a holland farmok bezáratására.)

...

A temunak semmi köze ahhoz, hogy a magyarországi élelmiszerárak a legmagasabbak között vannak az EU-ban, ráadásul úgy hogy a saját exportált termékeink külföldön olcsóbbak. Arcátlan tetves g*ciség a kereskedelem részéről, hogy a külföldi haszonkulcs többszörösét nyomják le a torkunkon - közben meg sápítoznak, a politikusokkal együtt, hogy alacsony a fogyasztás, és ez a szemét átlagemberek hibája, akik csak azért nem esznek hogy ne nőjön a GDP.

Az egész mocskos rendszert kellene beszántani úgy ahogy van, az összes haszonélvezőjét félreállítani és az alapoktól felépíteni egy újat. Tudom, hogy erre semmi esély, de normális megoldás csak ez lenne. Ami most van, azon nincs mit toldozgatni, sosem lesz jó.

Deansdale 2024.10.08. 09:05:33

@Deansdale: (az első bekezdés az EU-ról szól, a második Mo-ról, a harmadik gyakorlatilag az egész világról)

Lorrh 2024.10.08. 10:08:04

@Deansdale: nem kéne válaszolnod nekem ha már a te blogodról kitiltottál.

Deansdale 2024.10.08. 10:14:09

@Lorrh: Biztos megdolgoztál érte, bár már egyáltalán nem emlékszem a részletekre :) Amúgy mi ez a gyerekes sértődöttség? Jelenleg is legalább féltucat ember kommentel a blogomon akik anno ilyen-olyan hülyeségekkel bannoltatták magukat egy időre. Felnőtt ember túlteszi magát az ilyesmin. A moderálási lecem olyan alacsonyan van, hogy csak az veri le aki szándékosan akarja.

GABOR2 2024.10.08. 16:24:57

@Lorrh: Miről beszélek? Az USA-ról nem Magyarországról. Magyaroszágon a kevés dolog amiért dícsérték a kommunistákat, hogy sokan elfogadhatónak tűnő lakásokat szereztek. Lehet, hogy több mint ennyivel mint a fizetés, de adtak egy rendkívül kedvező hitelt amit jó sokáig fizettél, de nem vágott tönkre.

A temu lehet veszteséges, de az csak egy módszer. Vannak akik maguk kimennek és látják, hogy mennyivel olcsóbb kint sok minden. Az egész biztos, hogy ami itthon van az nem normális, sokadik portfolio cikk is kimondja az elemzésükben... Szóval a magyar helyzet elfogadhatatlan és sokan élnek a pillanatnyi alternatívákkal. Amúgy sok nyugati cég is veszteséges, a terv az, hogy befektetői pénzen piacot szereznek és ha elég nagyok lesznek majd nyereségesek lesznek önállóan is.

GABOR2 2024.10.08. 16:26:43

@Deansdale: Igazásból Kínában se sunsine minden, szupergyorsan eladósodtak már ők is és van egy csomó problémájuk, de ott még legalább van növekedés. Németország elintézte magának a csökkenést, míg a szakcionált Oroszország szépen növekedett...

Lorrh 2024.10.08. 17:05:34

@GABOR2: Igen, elhiszem, hogy nálunk a ker.láncok durván élősködnek. Pont ahogy a kizsákmányoló magyar állam is.

Koenigsberger 2024.10.08. 22:11:38

Csak saját véleményem, hogy azért se működnek a piac törvényei Abszurdisztánban, mert a Kicsi Fityesz sok éves ámokfutása alatt mindenki megtanulta, hogy itt semmi se biztos. A bizonytalanságot árazza be a piac. Most már 400 fölött az euró. Itt hiába nem az a fizetőeszköz, attól még az európai kereskedelem abban zajlik. Nem vagyunk levágva róluk. Külföldön semmit nem mozdul a Pick ára, itthon meg Matolcsy vagy Orbán elfingja magát és elszáll az árfolyam és vele minden.

GABOR2 2024.10.09. 00:34:41

@Koenigsberger: Plusz 100% bizonytalansági pénz? Azt nem hinném. A kormány is hibás a történetben, nem akadályozta ezt, mert várta a plusz Áfa bevételt, de nem jött, mert túlzásba vitték. Plusz az állami megrendelések is a haverok kifizető helye biztos, de igazából a vállalkozók osztálya a fő ludas ebben. A kormány jobban járna, ha minden visszaállna, mert összességében neki kevesebb bevétele lett. De mostmár ha akarná se tudná nagyon csinálni, mert lehet attól fél, hogy majd akkor attól esik a bevétele. Az egyszerű embereken áll, hogy a boltoknak okozzanak annyi szenvedést a nem vásárlással, hogy belássák ez nem mehet tovább. Viszont úgy tűnik akik továbbra is vásárolnak és megfizetik a felárat, adnak annyit, hogy ne nagyon akarják meggondolni magukat. Csak amikor már mindjárt rájuk rohad adnak gyorsan normálisabb árakat.
süti beállítások módosítása