Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Legyünk önszántunkból digitális szolgák mind

2024. szeptember 23. - GABOR2

Született itt egy érdekes cikk ami arról szól, hogy ideje választani, kinek legyünk a szolgái digitálisan... vagy mi:

"Minden országnak választania kell majd az USA és Kína között"

"Ahogy éleződik az Egyesült Államok és Kína közötti rivalizálás, úgy versengenek egymással a kritikus technológiák (például félvezetők, mesterséges intelligencia, kvantum-számítástechnika) tervezésének, fejlesztésének és gyártásának ellenőrzéséért. Az aszimmetrikus függőségek elősegítésével mindkét hatalom gyakorlatilag gazdasági szolgaságba kényszeríti a többi országot."

És itt rögtön hopp, egy nagy STOP!!!!

Mi lenne, ha... nem lennénk senkinek se a szolgája?

Hogyan leszünk szolgák: "Az aszimmetrikus függőségek elősegítésével"

Mit jelent ez? Hát például azt, hogy felhőt használsz. Ipari IoT. Azt csinálod, hogy a termelőeszközeidet amik eddig vígan elvoltak netrekötöttség nélkül, most lecseréled olyanra, ami net és felhő nélkül nem működik. A felhő központja meg mondjuk USA-ban van, vagy Kínában ahol azt tudják mondani, hogy lekapcsoljuk a teljes iparodat kisebb ország, ha olyan hülye voltál, hogy a rendszerünket választottad és politikailag szembe mész velünk.

Az ipari IoT, az hogy a netről tudod sasolni, hogyan termelsz állítólag valami szuperhatékonnyá teszi a termelést.. De igazából ha ez igaz, akkor az évtizedek óta működő kontrolling osztályok nem végzik a munkájukat, amiknek az a lényege, hogy mindent szuperhatékonnyá tegyenek. Ha viszont elvégezték a munkájukat, akkor abból nem lesz semmi sok-sok-sok plusz profit.

Lesz viszont ez a szolgaság. A kínaik mondjuk jelenleg úgy tűnik, hogy csak akkor tennének keresztbe ha valami nekik fontos geopolitikai dologban válunk ellenséges országgá. Ezért is preferálja Orbán őket. Az USA viszont olyan irányba megy, hogy mondjuk a jövőben egy LGBT aktivista csoportnak nem tetszenek az itteni törvények, tiltakoznak egyet és erre azt mondaná nekünk a felhős cég az USA-ból, hogy addig nem engedi majd a magyar ipart működni amíg nem változtatjuk meg a törvényt.

Évekkel ezelőtt az USA nagykövet világosan elmondta Orbánnak, hogy olyannak képzelik a jövőt amiben az így függővé vált országokat szétszekálhatják, és ezért ne kínai 5G-t építsünk ki mi se.

Ezt mondta a nagykövet:

"miután magukkal hozzák az új 5G-technológiát, ők fogják irányítani annak felhasználását is. A kínai kormány kezére akarja játszani a saját és gyermekei jövőjét? Én aggódnék emiatt."

Azonkívül a hagyományos hackeléssel is hatalmas károkat lehet okozni a netre kötött termelőeszközöknél.

Egyszerűen csak ne menjünk ilyen irányba. Mondjunk nemet a felhőre, ipari IoT-ra és hasonlókra és akkor nem kell választani, hogy kinek legyünk a szolgái. Ezek miatt legalábbis nem...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1118498066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.09.23. 21:26:17

Igen...
Jó lenne egy UHU-linux....

Deansdale 2024.09.24. 08:45:16

Az a baj, hogy a szénné hülyített tömegeknek te nem tudod megmagyarázni, hogy a GDP nem az alfa és omega, nem az határozza meg a boldogságot vagy az egészséget, de igazából még a jólétet sem... Ha azzal állsz ki a birkák elé, hogy ne legyünk senki szolgája, de ezzel a nagy informatikai versenyben lemaradunk, és ezáltal valamiféle gazdasági mutatószámok is gyengébbek lesznek, akkor véged.

Bár persze ennél is nagyobb baj, hogy igazából mindegy mennyire hülyék az emberek, a hatalom úgyis a saját feje után megy, amiben élünk az semmilyen formában és semmilyen értelemben nem demokrácia.

Nade a lényegre visszatérve, a jó életminőséghez nagyjából az kell, hogy legyen normális lakás meg normális élelem, és ezeket röhögve, félgőzzel tudnánk biztosítani mindenkinek az országban, még luxusra is futná annak akinek erre igénye van. A hülye versenyfutás a technológiai elsőbbségért, hogy ki gyártja a legújabb kütyüket, minket eleve úgysem érint, mert esélyünk sincs benne részt venni, annak meg semmi értelme hogy valami vezető hatalom csatlósaként nyalizzunk az összeszerelő üzemekért, amiket aztán vendégmunkásokkal töltünk fel, bakker. A befizetett adókat meg a bankrendszeren keresztül zsebrevágja a globális elit, amiből egy marék aprót szétosztanak a részvényesek között, hogy be legyen tömve a szájuk. Kib*szott illúzió az egész.

És az emberek be vannak oltva a műrettegéssel, hogy mi lesz ha lemaradunk vagy elszigetelődünk. Hát ahogy a világ kinéz, az egyetlen esélyünk a túlélésre és a VALÓDI JÓLÉTRE pont az elszigetelődés lenne - csak persze úgysem engednék.

IdomitottFoka 2024.09.24. 11:05:39

Eh, mégis milyen iparunk van, amihez az IoT-nak köze van? Multi. Ezek szerint az egyik multi a másikat zsarolgatja majd h a kormány változtasson a lmbtfóbiáján? A besegatya is ilyen kreténségeket nyomatott, gyanús vagy nekem, te rigó.

Az ismert h Kína h használja a megfigyelőhálózatát, és az ezzel párhuzamos digitális büntető/jutalmazó állampolgársági jogosultság rendszerét. Sztem valamivel riasztóbb mint egy feltételezett " LGBT" izé jövőben.

@Deansdale:
"az egyetlen esélyünk a túlélésre és a VALÓDI JÓLÉTRE pont az elszigetelődés lenne"
"a jó életminőséghez nagyjából az kell, hogy legyen normális lakás meg normális élelem"
Még egy családi ház nyersanyagára sincs biztosítva az ellátási lánc országon belül, a szükséges munkagépekhez végképp. A nyersanyag feldolgozásához is hiányos az ipari park, a szükséges energia szintén. Az energetikai (nem feltételezett, hanem meglévő) függőségünk meg talán számodra is ismert.

Deansdale 2024.09.24. 11:37:31

@IdomitottFoka: "Még egy családi ház nyersanyagára sincs biztosítva az ellátási lánc országon belül, a szükséges munkagépekhez végképp."

50 vagy 100 éve még megvolt, és nem hiszem hogy ne lehetne újra kiépíteni. Amúgy ha csak azt importáljuk amit muszáj, azzal nincs semmi gond, és ahhoz még az sem kellene hogy letérdeljünk valami nagyobb ország elé. Nem mellesleg ha visszaépítenénk ezeket az iparágakat azzal százezreknek tudnánk munkát adni. (És akkor már csak az kell, hogy a vendégmunkát betiltsuk.)

"energetikai"

Más felületeken épp tárgyaltuk, hogy kisméretű atomreaktorokkal kellene teleszórni az országot, nem lenne drágább mint Paks2, de ezerszer hatékonyabb és értelmesebb megoldás.

Nincs semmi olyan problémája az országnak amit ne lehetne megoldani. A jelenlegi állapot nem kárhoztat minket arra, hogy örökre így maradjunk.

IdomitottFoka 2024.09.24. 12:19:45

@Deansdale: "hogy kisméretű atomreaktorokkal kellene teleszórni az országot"
Ehhez végképp nincs országon belüli ellátási lánc, az üzemanyagáról nem is beszélve. Ezzel a modellel az elszigetelődés végképp nem járható út, ilyen technológiák sosem voltak itt.

"A jelenlegi állapot nem kárhoztat minket arra, hogy örökre így maradjunk."
Ez igaz. Ugyanakkor meg lehet nézni ÉK-t ami elszigetelte magát vagy Kubát, amit az USA szigetelt el (nem az IoT-on keresztül), és sem a jólét , sem a problémák megoldása nem ugrik be senkinek róluk.
Legalább mondj egy példát, ami úgyahogy működik és elszigetelt és nem kell hozzá egy egész kontinens.

Deansdale 2024.09.24. 12:42:34

@IdomitottFoka: Ööööö, nem azt modtam, hogy hermetikusan zárjuk le a határokat és utána kezdjünk gondolkodni, hogy mi a pénisz, pl. hogyan építünk reaktort, elvégre nem muszáj hülyének lenni. Fel lehet készülni dolgokra, megvenni a reaktorokat és utána zárni le a határt hermetikusan.

ÉK-nak nem az a baja, hogy elszigetelt, hanem hogy egy retardált komcsi dinasztia vezeti.

Mellesleg ha azt nézed, hogy a nyugat jelenleg merre tart, ahhoz képest már a puszta túlélés is eredmény. Tudom, hogy ehhez látni is kell a nyugatot és nem csak nézni, szóval nem hibáztatlak ha nem érted miről beszélek. Mindenesetre amíg a "nyitottság" azt jelenti, hogy kisebbséggé kell válnunk a saját hazánkban a harmadik világ söpredékéhez képest, ahogy MINDEN nyugati országban várható a következő 30 évben, addig inkább az elzárkózást választom, akkor is ha kicsit döcögős lesz mire kiépülnek az új ellátási láncok. De ahogy fentebb jeleztem, értelmes ember értelmesen tervez, nem muszáj hülyének lenni.

Borathan 2024.09.24. 16:23:05

én azért inkább az USA-t választanám, mint Kínát. Én azért emlékszek rá, hogyan csicskítottak be angol focicsapatokat, mert egy játékosuk olyat nyilatkozott, ami nem tetszett a micimackó elvtársnak
Soha ne vegyük készpénznek, hogy ami most van, az úgy is marad. Az, hogy ma úgy néz ki, hogy Kína kevésbé szól bele a dolgainkba, nem jelenti azt, hogy úgy is marad majd. Az amerikaiak választástól választásig néznek, a kínaiak viszont generációkon átívelő stratégiákban gondolkoznak.

A bezárkózás meg azért f@sság, mert a világ problémái globálisak, egyedül senki nem tudja megoldani, még Kína vagy az USA sem. Atomháború, klímaváltozás, járványveszélyek, mesterséges intelligencia, ezek mind olyan dolgok, amelyek csak totális nemzetközi összefogással oldhatóak meg.(Én nem igazán hiszek benne, hogy sikerül, még úgy se.)
süti beállítások módosítása