Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A rejtély rejtély maradt... ( Kik finanszírozzák Magyarországot? )

2024. szeptember 02. - GABOR2

Mindig hallani, hogy minden állam, a magyar is, el van adósodva. Ilyenkor egyesekben felmerül a kérdés, hogyha mindenki el van adósodva, akkor ki van az egész másik oldalán. Kik azok teli vannak pénzzel? Ezekre olyan válaszok érkeznek, hogy te és én... A sok kisember pénzét összegyűjtik a nagy befektetési alapok és ők veszik meg az állampapirokat. Ez a válasz nem igazán kielégítő.

És most született egy nagyon hosszú cikk ami azt ígéri választ ad a konkrét magyarországi helyzetre. Nagyon hosszú cikk:

"Kik és miért finanszírozzák Magyarországot?Befektetés Kik és miért finanszírozzák Magyarországot?"

A cikkből kiderül, hogy Orbánék korábbi terve, hogy a magyar emberek finanszírozzák nagyrészt a magyar államot bár megvalósult, de a trend most kicsit visszafordult, meg hogy a finanszírozok inkább magyarországiak, de hogy igazán magyarok lennének...

"A forint intézményi állampapírok, így a magyar államkötvények és a diszkont kincstárjegyek a magyar államadósság legnagyobb részét teszik ki, megelőzve a lakossági piacot és a devizapiacot. Éppen ezért lehet lényeges kérdés, milyen befektetőknél vannak ezek az állampapírok és őket mi motiválja abban, hogy forintban denominált állampapírokba fektessenek, illetve mi mozgatja befektetési döntéseiket. Ezek ismeretében ugyanis könnyebben modellezhető, tervezhető az adósságfinanszírozás, illetve meg lehet határozni azokat a piacfejlesztési reformokat, melyek növelhetik a keresletet és hatékonyabbá tehetik a forint intézményi piacot."

"Június végén közel 27 ezer milliárd forint volt az intézményi forint állampapírok állománya, ezzel a magyar államadósság legnagyobb részét tették ki. Nagyságrendileg akkora összegről beszélünk, mint a lakossági forint állampapírok és a devizában denominált állampapírok állománya összesen."

Ez a kép manapság:

"Az intézményi piac legjelentősebb befektetői a pénzügyi, azon belül is a monetáris pénzügyi intézmények; 2023 év végén az intézményi állampapírok mintegy 50%-a volt ezen befektetőknél."

Aztán látszik a Matolcsy hatás, amikor még Orbánékat segítette. Az MNB jelentősen segítette az állam finanszírozását...

"az MNB például csak átmenetileg alkalmazta a mennyiségi lazítás eszközét, 2020-2021-ben. Ez azt jelenti, hogy átmenetileg megjelentek a jegybankok vevőként a másodpiacon, az esetek többségében lejáratig tartva az állampapírokat, akárcsak az MNB, sőt bizonyos esetekben újra befektetve a lejáró összeget és fokozatosan vonulnak vissza."

A befektetési alapok akikről azt mondják, hogy ők, vagyis te és én finanszírozzuk az államot a második legkisebb finanszírozó igazából:

" Az MNB adatai szerint a nyíltvégű befektetési alapok eszközeinek 17%-a volt külföldi kötvényekben 2023 év végén, magyar állampapírban pedig a nettó eszközérték 14,3%-a. "

Aztán a biztosítók is kb. csak akkora résszel bírnak mint a befektetési alapok.

A háztartások, amiknek arányát nagyon akarták növelni Orbánék, a legkisebb arányban finanszírozták az államot... bár sokat nőttek magukhoz képest.

Van itt még egy szerény egyéb beföldi befektetők kategória.

A legnagyobb finanszírozók a "pénzügyi intézmények" után a "külföldi befektetők".

És engem ez érdekelne nagyon már régóta hogy kik ők. Hisz Orbán azt mondja, hogy a külföldi finanszírozás az ország szuverenítását veszélyezteti. Ők diktátlhatnak az országnak.

És egészen ezen hosszú cikk végére kell érned, hogy az utolsó mondat ez legyen:

"[3] A külföldi befektetőkre vonatkozóan részletesebb adat nem érhető el."

Vagyis a rejtélyes kérdésre, hogy akkor kik az országunk külföldi finanszírozói most se kaphatjuk meg a választ.

De azt láthatjuk, hogy kb. 50%-ot "pénzügyi intézmények" finanszíroznak és bőven második legnagyobbként pedig alighanem szintén ilyenek, csak külföldiek teszik. 

Vagyis ha ez szuverenitási kérdés ahogy Orbán mondja, akkor kijelenthetjük, hogy a magyar állam alighanem "pénzügyi intézmények" kezében van. Ezért se szólhat semmit az állam, ha trükközéssel több százmilliárd közpénzt játszanak át a "pénzügyi intézményeknek".

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5618483209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2024.09.03. 02:58:53

Valószínűleg befektetési alapok lehetnek, mint a Blackrock.

Koenigsberger 2024.09.04. 07:40:36

Döbrögi, a nagy szuverenitásvédő. Röhej.

A kérdésre meg lassan 20 éve megadta a választ az izraeli elnök:
youtu.be/UPHCiGL6r-M

„Fölvásároljuk Manhattant, Magyarországot, Romániát, Lengyelországot...”

(Gonosz szélsőséges vagyok, gyorsan határolódjatok el tőlem, meg én is magamtól.)
süti beállítások módosítása