Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Az online tözsde appod tönkrevág - digitális gazdaság

2024. augusztus 26. - GABOR2

Emlékeztek még az eToro-s cikkeimre? Azóta a világ mennyit változott... Nos, úgy tűnik a tözsde appok továbbra is tönkre tudnak téged vágni, mert most is vannak  storyk, hogy amikor éppen egy tözsdei összeomlás történik, téged nem engednek, hogy megpróbáld csökkenteni a veszteséged, vagy éppenséggel hogy jól bevásárolj, olcsón... vagyis éppen arra nem jó, hogy a nagy storyk-ban résztvegyél, hogy sok pénzt keressél, vagy megakadályozd, hogy sokat bukjál:

"Több tízezer felhasználó nem tudott belépni a brókeréhez, miközben földhöz vágták a tőzsdéket"

"Hétfőn az Egyesült Államokban több népszerű online tőzsdei kereskedési platform, köztük a Fidelity Investments és a Charles Schwab is technikai problémákkal szembesült, amelyek megakadályozták az ügyfeleket abban, hogy bejelentkezzenek a fiókjaikba, miközben a tőzsdék éppen beszakadtak - írta meg a New York Times."

Ami jó hír lehet talán az, hogy kiderült, hogy ennek az összeomlásnak az egyik fő oka egy félreértés volt, alaptalan volt a félelem és a tözsde nem zuhant tovább, és összességében pár hét alatt a vissza is tért a bezuhanás előtti szintre.

Vagyis paradox módon sok rossz döntést akadályozott meg, hogy a felhasználók nem tudtak belépni; és ha amikor végre betudtak és úgy döntöttek, hogy akkor nem csinálnak már semmit... akkor végülis nullszaldóval kijöhettek ebből, mert hamar ledolgozta a veszteséget a tözsde.

Szóval megakadályozhatott ez sok pánikeladást, ami ha megtörténik a felhasználó veszített volna sok pénzt, de ugyanakkor a lényeg az: nem tudtál tenni semmit.

Ha ez egy igazi összeomlás lett volna akkor hónapokig, évekig nem tért volna vissza a régi szintre a tözsde és igazi nagy veszteséged lett volna.

Másrészről nemcsak az eladást akadályozta meg a hiba, hanem azt hogy a legolcsóbb szinten bevásárolj, vagyis pár hét alatt akár 30%-os profitot csinálj.

Plusz azt se felejtsük el, hogy nem minden cégnek tért vissza a régi szintre az értéke. Az Intel-é pl. még inkább tovább csökkent.

Ezek az appok veszélyesek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2218475867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koenigsberger 2024.08.29. 06:36:04

Itt sok mindent tudnék írni, de a lényeg, hogy a világ egyik legnagyobb szemfényvesztése, hogy Átlagos Mókus a néhány száz dollár értékű „tőkéjével” be lett csalva az állítólagos tőzsde világába a gyors meggazdagodás reményében. Azt tegyük is félre, hogy Átlagos Mókus a befektetés és a kereskedés első szabályával sincs tisztában (a tőke megőrzése). A legundorítóbb, hogy a legtöbb ún. bróker az ügyleteket zsíros árrés és jutalék fejében házon belül lejátssza. A komolyabbak is arra használják a náluk levő pénzeket, hogy adott alkalomkor szarrá shortolják a piacot - lásd fentebb. Na, ezért nem tudtak belépni, mert épp „kölcsön volt véve” a pénzük... Amit valahol-valamikor két kattintással ők maguk fogadtak el a 100 oldalas terms and conditions el se olvasásával, teszem hozzá.

(Gy.k. a shortolás, shorting vagy short selling, tehát hiányban eladás azt jelenti, hogy általad nem birtokolt értéket eladsz - mivel arra számítasz, hogy az ára esni fog -, majd alacsonyabb áron visszaveszed. Mivel nem birtoklod, úgymond valaki mástól kölcsönzött értéket adsz el jó áron, majd miután leesett az ára, sokkal olcsóbban úgymond visszaveszed. Tehát akitől kölcsönvetted, az továbbra is a tulajdonosa annak, amin te kerestél egy csomó pénzt. Nem véletlenül egyik befektetési platform se engedi a felhasználóinak a shortolást... A kereskedési platformok igen, de ott
csak az árfolyamra kötsz fogadást, nem birtoklod az adott értéket.)

GABOR2 2024.08.29. 12:32:10

@Koenigsberger: A hagyományos tözsde drága, mindenért a brókerek le akarnak gombolni; a tözsde appok egy része ugyanezt teszi látványosan, a legnépszerűbbek nem, vagy nem feltünően, vagy más módszerrel teszik. Az eToro-nak pl. nincs olyan szabálya, hogy ha napi kereskedő vagy és nem zárod le 24 órán belül a poziciód akkor "büntetést" fizetsz. Sőt lényegében szinte semmi időhöz kötött díj nincs. Ez sokakat bevonz, bár vannak dolgok mint... itt igazából nem te vagy a részvény tulajdonosa, valami konstukció van ami ezt leszimulálja. És persze ezek az appok ha pont a nagy storyk-nál mondanak csődöt, akkor nem fogsz meggazdagodni vele max. szuper nagy szerencsével.

A shortolásnál a veszteséged elméletileg végtelen lehet, tehát elvesztheted mindened + még többet. A Gamestop story amiről írtam egy fordított short story volt, olyan értelemben, hogy a nagy kockázati tőkések szívták meg, egészen addig, hogy megszüntek.

Koenigsberger 2024.08.29. 20:01:37

A legtöbb ilyen shortolós sztori egyértelműen belsős kereskedés, amiért az egyszeri embert ugye megbüntetik, a nagyok meg minden további következmény nélkül megcsinálhatják.

Néha hülye módon belenézek az aktuális hírekbe és olvastam egy nagyon „okos" írást, valaki a piacokat hasonlította össze a politikával: egy CEO átment egy másik céghez, amitől kilőtt az adott cég árfolyama. Ezt próbálta ahhoz hasonlítani, hogy a piac mennyire átlátható, azonnal beárazza egy adott személy értékét, szemben a politikával.
Az adott személynek nyilván gőze nem volt, miről beszél. Akik előre tudták, azok bevásároltak az adott cég részvényeiből, ennyi. És most röhögnek a markukba.

Most ne menjünk bele, de konkrét elemzések vannak arról, hogy amikor az okos piaci szakemberek utólag megmagyarázzák, hogy ez vagy az az esemény mozgatta meg a piacot, akkor a legtöbb esetben már jóval az adott hír előtt beindult a mozgás. Piaci előrejelzések tekintetében meg a pénzügyi szakemberek nagyjából olyan megbízhatóak, mint a meteorológusok. :D

GABOR2 2024.08.30. 13:44:39

@Koenigsberger: A mindenkinek tanácsot adó tévés elemzők talán még rosszabbak is mintha nem értenék a dolgokat... Ők is a maniupláció része; nem a kisemberek érdekében.
süti beállítások módosítása