Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A spanyol digitális államot is meghackelték

2024. július 09. - GABOR2

Minden járművezető adata legyen egy nagy felhőben, nagyon modern, nagyon menő... mi baj lehetne belőle?

"A spanyol rendőrség a napokban közölte, hogy nyomozást indított, és megpróbálja kideríteni, hogy valóban spanyol járművezetők millióinak árulják-e a privát adatait online – rögtön azután, hogy a közlekedési hatóság észrevette, valaki adatokat próbált szerezni tőlük."

"A spanyol szektorra nem vet jó fényt, hogy az utóbbi hónapban három óriási spanyol cég, a Telefonica telekomcég, a Santander és az Iberdrola is kibertámadás áldozata lett, dolgozók és ügyfelek adatai szivárogtak ki. Helyi kormányadatok szerint a kibertámadások száma 2023-ra megduplázódott egy év alatt, a több mint 100 ezer káreseményből 130 volt kritikus."

A "spanyol szekktorra"... melyik ország mentes ettől?

Bizony minden országra "nem vet jó fényt", hogy fontos adatokat bíznak olyan rendszerekre amik sérülékenyek, azok is maradnak és a neten lógnak.

De héj, ebben a cikkben se írnak semmi olyat, hogy ezután majd bármi is másként lenne ezután...

A nagy felismerés, hogy ezt nem így kéne csinálni valahogy szinte sohase jön elő...

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9018443761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koenigsberger 2024.07.19. 17:54:09

Ide írok, mert ez a legutóbbi cikked a kiberbiztonság gyönyörűségei terén. Remélhetőleg úgyis jönni fogsz egy remek összeállítással a mai Crowdstrike-botrányról.

Már reggel röhögtem egy jót rajtuk, mert ilyet szólt a vezérigazgatójuk: nyugi, nem kibertámadás okozta a leállást, csak egy sima update.

He? Végül is melyik a nagyobb blama: hogy a Crowdstrike-ot, ami egy IT-biztonságtechnikai szoftver, állítólag taccsra vágta egy csóri update, vagy hogy meghackelik... Nyugi, csak ez csak egy update volt! :D

Borítékolható, hogy még egy ekkora globális láncreakció után se, azt fogják levonni következtetésként, hogy TALÁN nem kéne a neten lógniuk kritikus rendszereknek.

GABOR2 2024.07.19. 18:43:39

@Koenigsberger: Kösz, hogy megemlítetted.
süti beállítások módosítása