Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Az AI fontosabb mint a klimavédelem

2024. május 22. - GABOR2

2020-ban a Microsoft megígérte, hogy 2030-ra carbon negatív lesz, még csak nem is semleges. Ennyire szerette a környetvédelemet. Még ma is olvashatod erről a cikket:

"Microsoft will be carbon negative by 2030"

Ehhez képest még fél úton se vagyunk és nemrég jött róla hír, hogy a Microsoft épp ellenkezőleg, 30%-kal növelte a szén-dioxid kibocsátását az AI miatt és többé nem is áll szándékában a klimavédelemmel törődni és ami jövőt illeti: totál el fog szabadulni.

Ezek a "nagyon hasznos" fejlesztések fontosabbak mint a Föld jövője. Az igéreteket pedig még az AI örület előtt tették, mostmár nem tartják érvényesnek.

"Microsoft’s AI obsession is jeopardizing its climate ambitions"

"After pledging to slash its greenhouse gas emissions, Microsoft’s climate pollution has grown by 30 percent as the company prioritizes AI."

"“In 2020, we unveiled what we called our carbon moonshot. That was before the explosion in artificial intelligence,”"

"Data centers used to train AI are even more energy-intensive than traditional data centers that already gobble up a lot of electricity to run servers and cooling systems to prevent overheating. And Microsoft has plans to build a whole lot more of those data centers now that it’s all in on AI. The company planned to spend $50 billion over the past fiscal year in order to meet its AI ambitions"

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr6318411159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2024.05.22. 14:36:34

50 milliárd dollár, az mai árfolyamon 17 ezermilliárd forint... Na abból lehet szerverparkot építeni, bakker, egy megyét beteríthetnének vele.

A klíma amúgy eleve kamutéma, és szerintem ezt minden komoly ember tudja is, csakhát nyíltan kimondani nem lehet, mert akkor hörögnek a lilahajúak, meg persze a többi kamuzó politikus meg cégvezér se nézné jó szemmel. De ilyenkor (is) látszik, hogy megígérnek bármit, aztán szarnak bele, és nincs lelkifurdalásuk hogy a semmit sem érő CO2-kitűzéseket nem teljesítették, mert úgysem az okozza a klíma változását.

GABOR2 2024.05.22. 17:57:35

@Deansdale: Van 50 milliárdon túl is:

"Microsoft and OpenAI are working on plans for a data center project that could cost as much as $100 billion and include an artificial intelligence supercomputer called "Stargate" set to launch in 2028,"

"Microsoft, OpenAI plan $100 billion data-center project, media report says"

www.reuters.com/technology/microsoft-openai-planning-100-billion-data-center-project-information-reports-2024-03-29/

És több helyen mint egyetlen létesítményt írják le. Itt meg ezt:

"The Information reported that Microsoft would likely finance the project, which is expected to be 100 times more costly than some of the biggest existing data centers, citing people involved in private conversations about the proposal."
süti beállítások módosítása