Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Matolcsy vs Varga: a fuldokló csapkodása

2024. február 12. - GABOR2

Mostanában sok érdekes dolog történt Matolcsy vs Varga ügyben. Bár Varga Mihály oldaláról ez egyre inkább proxy war, sőt azon túl megy a dolog, mert tőle független szereplőknek is már nagyon elege van Matolcsyból.

Mostanában volt több cikk Parragh Lászlóval, ezt a cikket ajánlom teljesen elolvasni, mert megerősít mindent amit írtam a témában, annyival, hogy ő úgymond elfogadja, hogy Matolcsy rombolása indokolt volt amíg magas volt az infláció, de mostmár nagyon nem az és nagyon káros:

"Parragh László: Irdatlan pénzbe kerül a jegybank ütemtévesztése"

"A jegybank jó irányt vett a kamatcsökkentésekkel, de lassú lépésekben halad. Az ütemtévesztés a magyar cégeknek irdatlan sok pénzébe kerül, miközben a külföldi társaságok lefölözik a piacot. Minél tovább fennmarad ez az állapot, a lemaradásunk annál nagyobb lesz – mondta a Magyar Nemzetnek Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke jelezte: előremutató lenne, ha a Magyar Nemzeti Bank egyértelművé tenné, hogy átáll a száz bázispontos csökkentésre, amelyet végig is vinne."

Szóval Matolcsy korábbi indoka - az infláció letörése - többé nem mentség a magas alapkamatra és gyors ütemben csökkenteni kell azt, ezt kéri Parragh László. Teljesítette Matolcsy a kérését?

Nem: 

"A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 75 bázisponttal 10,00 százalékra csökkentette az alapkamatot idei első kamatdöntő ülésén kedden."

Tehát hiába koptatta Parragh László a száját, a jegybank továbbra is lassan csökkent alapkamatot, pedig az infláció már egyáltalán nem indokol semmit:

"Nincs megállás, 4 százalék alá zuhant a magyar inflációGAZDASÁG Nincs megállás, 4 százalék alá zuhant a magyar infláció"

Térjünk vissza Parragh interjúához, mert rengeteg jó észrevétel van benne.

"Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a reálkamat brutális mértékben emelkedett, öt-hat százalék körüli. Ennek szintje lassan hazánkban lesz a világon a legmagasabb – hívta a figyelmet a fejleményekre a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Parragh László a Magyar Nemzetnek azt is elmondta, hogy mi ezzel a legnagyobb probléma. Jelezte: a beruházások összességében nagyon erősen bővülnek hazánkban, ami jó hír, ugyanakkor ez nem a magyar cégeknek köszönhető."

"A hazai vállalkozások nem tudják kigazdálkodni a drága hiteleket, nagyon magas a forrásköltség, a kamatszint. Ezért nem tudnak labdába rúgni. Ez világosan látható, hiszen körükben visszaesett, de legjobb esetben is csak stagnál a beruházások szintje. A magyar tulajdonú társaságok, a magyar kis és közepes cégek – melyek nem külső piacokról jutnak pénzhez – nagyon szenvednek ebben a helyzetben – magyarázta. "

"Mindezzel szemben – folytatta –, amikor egy kínai befektető érkezik hazánkba, aki Kínában jüanban veszi fel a hitelt, az ottani kamatok mellett, könnyedén elviszi a piacot a magyar vállalkozások elől. Ez pedig a magyar gazdaság szempontjából semmi esetre sem nevezhető egészségesnek."

"hozzátette: a jegybanknak nagyon gyorsan és világosan színt kellene vallania, és el kellene kezdenie a valós kamatcsökkentést."

Aztán egy kis körkép mit okozott Matolcsy kamatemelése a magyar hitelpiacon:

"A pénzügyi válság óta nem láttunk ilyen összeomlást Magyarországon: megcsapott minket a hitelkrízis szele"

"A lakáshitelezés éppen lefeleződött, a teljes lakossági hitelpiac a kétharmadára esett 2023-ban az egy évvel korábbihoz képest – mutatják az MNB csütörtökön megjelent statisztikái."

Aztán... voltak itt hosszú interjúk szakértőkkel az inflációról, de inkább be se rakom őket, mert csupa politikai dolog hangzott el, ami ellentmond a közgazdasági törvényszerűségeknek... Tehát hogy szidják vagy dícsérjék a kormányt olyan dolgokat neveznek infláció csökkentőnek amik igazából növelik az inflációt és olyan dolgokat neveznek inflációt növelőnek amik igazából csökkentik az inflációt.

Aztán... honnan a cím?

Matolcsy nem segít, de a kormány, Nagy Mártonék megpróbálják sajátkezőleg, nagyon radikálisan megoldani a magas kamat problémát. Felvetődött, hogy átállnánk másik kamatszámítási módszerre és emiatt nagy volt a sírás:

"Palkó István: a kormány változtatna a kamatszámításon, az adósok járnának jobban"

"Ledobták az atombombát Nagy Mártonék, mi lesz így a lakáshitelek törlesztőrészletével?"

"Megérkezett az MNB lesújtó válasza a hitelkamatokról szóló minisztériumi felvetésre"

"Máris itt a Nemzetgazdasági Minisztérium válasza az MNB véleményére a hitelkamatok ügyében"

Még Varga is megszólalt:

"Varga Mihály: jövő héten dönt a hitelkamatok sorsáról a kormány"

De végülis nem lett az egészből semmi, csak további kár a pánikkeltés miatt.

"Itt a kormány bejelentése: nem váltják le a BUBOR-t, de olcsóbbak lesznek a hitelek"

Aztán a kormány már a nyugdíjbefizetéseddel is szeretné ha az államot finanszíroznád:

"Varga Mihály bejelentést tett a "nyugdíjállampapírról""

A hiánycél nem fog összejönni:

"Varga Mihály elárulta, nem lesz meg idén a 3% alatti hiány"

Szerettem volna egy összeállítást arról, hogy miből mennyivel fogyasztunk kevesebbet. Mostanában több ilyen hír és adat is volt, de nem együtt és nem találtam meg újra őket. A lényeg, hogy masszívan kevesebbet fogyaszunk bizonyos dolgokból.

Rádióban hallottam, hogy tavaly tán 20%-kal kevesebb sört, vagy alkoholos italt fogyasztottunk. Ami jó hír, mert válságban épp ellenkezőleg szokott lenni. Viszont neten nem találtam ezt a hírt meg. Csak ezt:

"Továbbra is fáj az infláció, egyre kevesebbet isznak a magyarok"

Aztán üzemanyagárak. Képzeljétek nemrég bezuhantak a világpiaci árak, de valahogy Magyarország egy olyan ország, hogy csak az ár növekedések azonnaliak, a csökkenések, még ha valóságos bezuhanásról van is szó... eleve kérdéses, hogy "megjelenik-e nálunk".

"Bezuhant az olaj ára, örülhetnek végre az autósok?"

"A nemzetközi olajárak beesése egyelőre nem fejti még ki a hatását a hazai töltőállomásokon, de ha tovább esik a Brent, akkor előbb-utóbb ez a hazai üzemanyagárakban is meg fog látszani."

Szóval a piaci ár bezuhant, valahogy ez "nem jelent meg nálunk" és a kormány megjelent, hogy azt mutassa, hogy miatta lesz majd valami csökkenés... aminek kéne lennie amúgy is:

"Megüzente a kormány: kiigazítások jöhetnek a benzin árában"

"A hazai üzemanyagáraknak továbbra is a régiós középmezőnyben kell maradniuk – hangsúlyozta Nagy Márton a Magyar Ásványolaj Szövetséggel és a Mollal történő tárgyaláson. "

Aztán... megint sok cikk volt a vendégmunkásokról.

Ugye nekünk mindenfélét ígérnek, hogy nálunk más lesz mint Nyugaton, de az újabb cikkek jelzik, hogy nem:

"Öldöklő versenyre késztetik a magyarokat a külföldi dolgozók: özönlenek Magyarországra a vendégmunkások"

"Mi áll a kirúgások mögött? Drágák a külföldi munkások, de jobban dolgoznak a magyaroknál"

Ezt csak egyszer kell elrontani és csak nagyon drasztikusan lehet majd visszacsinálni...

De térjünk vissza a címben látható két emberhez...

Matolcsy nemrég rangos elismerésben részesült? Talán valami új országos címet kapott? Országos nem elég jó neki... Akkor valami nemzetközi közgazdásszövetség dícsérte meg? Esetleg egy politikai think-tank? Nem. Kecskemét városa egyetemétől jött az elismerés...

"Rangos elismerésben részesült Matolcsy György"

Attól tartok ez Matolcsy fél fogára sem elég és csak növeli a frusztráltságát.

Varga pedig elmondta a véleményét kétszer is tán a jegybank/Matolcsy intézkedéseiről, de megintcsak... az egyik ilyen cikk elveszett. De a lényeg az volt benne, hogy Varga megintcsak tudott felnőttként viselkedni.

A második már más tészta, kifejti, hogy van véleménye, de csak magánemberként, "pénzügyminiszterként" inkább nem nyilatkozik; hogy nagyon vissza kell fognia magát amikor erről beszél és tulajdonképpen még magánemberként se beszél róla:

"Nincs. Van véleményem, de nem pénzügyminiszterként, hanem magánemberként. Én mindig is tiszteletben tartottam a jegybank függetlenségét, igyekszem óvatos lenni. Néha persze én is túlszaladok,"

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2418324601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hartrigel 2024.02.13. 09:31:58

Hát ilyen két választásos évben a fidesznek azért húzni a kéne valamit, mert a pocsék gazdasági herce-hurca, és az árak azért elégé megtépázták a helyzetét.
Ez ilyen toló-húzó helyzet, hogy nem hiszem, hogy céltalan, szerintem csinálva is van, pont ezért, hogy az emberek kiábránduljanak, de ami legrosszabb, hogy Orbánék még rohannak is pofonba, a sok "gazdaság élénkítő" költekezéssel. És vendégmunkásokkal.
Véleményem szerint nem fognak már olyan jól szerepelni az idei választásokon, de egy nagy szerencséjük, hogy az ellenzék nem képvisel építőjellegű alternatívát.

GABOR2 2024.02.14. 15:16:13

Érdekes, az emelkedés az árban a kutakon azonnal megjelenik:

"Ez egyre durvább: október óta nem láttunk ilyet a benzinkutakon"

www.portfolio.hu/gazdasag/20240214/ez-egyre-durvabb-oktober-ota-nem-lattunk-ilyet-a-benzinkutakon-669063

"A szerdai drágulást követően pénteken ismét mindkét finomított olajtermék esetében jelentős drágulásra kell számítani a hazai benzinkutakon. A meredek emelkedés hátterében elsősorban az áll, hogy a múlt héten megugrott az olajár a közel-keleti helyzet fokozódása miatt, de a dollár erősödése is a hazai olajtermékek drágulásának irányába hatott. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a mostanában látott áremelkedés kapcsán jelezte: túl drága a magyar benzin, de lát lehetőséget az árak kiigazítására."

GABOR2 2024.02.14. 15:24:12

@Hartrigel: Így van, Orbánék is ártottak a gazdaságnak, bár Matolcsy még annál is sokkal többet, az újabb módszerek meg környezetszennyező üzemek vendégmunkásokkal... nagyon rossz megoldás. De ami még szörnyűbb: az alternatív pártok még szörnyűbbek, talán egy kivételével.
süti beállítások módosítása