Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Matolcsy vs Varga: Matolcsy nyert is és nem is

2023. december 11. - GABOR2

Nemrég történt valami nagy dolog, amire azt lehet mondani, hogy Matolcsy nyert... de más dolgok miatt, hogy nem.

Nyert, mert mostantól nem Varga Mihály vezeti a Gazdasági Kabinetet, A GAZDASÁGPOLITIKÁT MEGHATÁROZÓ KÉRDÉSEKBEN ÉS DÖNTÉSEKBEN MOSTANTÓL nem ővé a főszerep.

Ezzel lényegében Matolcsy országrombolásának egyik legfontosabb személyes motivációja megszűnik. Ezután ha a dolgok rosszul sikerülnek, nem Varga Mihályé lesz a felelősség. És Matolcsy úgy érezheti... megbuktatta Vargát.

Utálta Vargát, mert úgy gondolta, hogy ő zsebeli be a neki járó dícséreteket és amikor rombolásba kezdett folyton azt mondta, hogy Varga hozzá nem értése miatt alakulnak rosszul a dolgok.

Szóval ez a személyes elem kiiktatódik, de lehet már késő, Matolcsy végig megy már az úton így is úgy is.

Nagy Márton lesz az aki ezután a gazdaságpolitikát meghatározza és máris utálják egymást Matolcsyval. De ez talán nem személyes. Ráadásul Nagy Márton elképzelései lényegében Varga elképzelései a négyzeten, ő nagyon fontosnak tartja, hogy aktívan támogassa az állam a gazdaságot.

Azonkívül Varga Mihály... igazából még mindig pénzügyminiszter marad. Sőt kap egy új "eszközt", többek között bármit megvétozhat majd amit Nagy Márton csinál.

Ez egyébként szupergyorsan történt meg. Vajon miért? Talán ezért:

"Aggódva figyelik a hitelminősítők az MNB és a kormány harcát"

"Lengyelország és Magyarország jegybankelnökei konfliktusba kerültek kormányaikkal a monetáris politikai döntéseikkel, ami kockázatot jelent a befektetőknek."

A hitelminősítők aggódása után hipp-hopp jött a döntés:

"Rendkívüli bejelentés jött éjszaka a kormánytól: Varga Mihály érdekes fegyvert kap a kezébe"

"a kormány feladataiban és szerkezetében is történik változás, és ezek közül a lényegi épp Varga Mihály pénzügyminisztert érinti: december 7-től már nem ő vezeti a Gazdasági Kabinetet, hanem Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter."

"Nagy Márton nagy feladatot kapott"

"Nagyon érdekes döntéseket rejtett el a kormány a kedden késő este megjelent határozatában, amivel a kormány ügyrendjéről szóló határozatát módosítja. Ennek lényege, hogy némiképp változik a kormányzati döntéselőkészítés: a Gazdasági Kabinet hatásköre kiszélesedik és december 7-étől Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni Varga Mihály pénzügyminiszter helyett. Varga Mihály viszont kapott egy új eszközt a kezébe."

"Szembetűnő változás viszont, hogy a Gazdasági Kabinetet a jövőben a gazdaságfejlesztési miniszter vezeti, aki Nagy Márton. Ez azt jelenti, hogy

A GAZDASÁGPOLITIKÁT MEGHATÁROZÓ KÉRDÉSEKBEN ÉS DÖNTÉSEKBEN MOSTANTÓL NAGY MÁRTONÉ LESZ A FŐSZEREP."

A portfolio.hu írt egy véleményt is a hírhez, amiben ők is megerősítik, hogy Nagy Márton is igazából majd azt akarja amit Varga akart és Matolcsy nagyon nem: aktívan segíteni a gazdasági szereplőket:

"Nagy Márton új szerepköre is ezt erősíti meg, a gazdaságfejlesztési miniszter lett minden fontosabb gazdaságpolitikai ügy előkészítésének ura. Mindezekből nem nehéz arra következtetni, hogy a kormány a gazdaságösztönzés útjára kíván lépni, újra. "

Szóval Orbánék a személyes elemet kivették a konfliktusból úgy ahogy, de... a kormány politikája marad ugyanaz, sőt még Nagy Márton még erősebben képviseli majd azt várhatólag.

Mi lesz így a folytatás? Hát érdekes lesz. Matolcsy reakcióját még nem láttam.

Viszont szükség lenne nagyon az összhangra, mert a zuhanás még nem állt meg:

"12 százalékos visszaesés – tovább zuhannak a beruházások mutatói Magyarországon"

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7518279053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása