Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A "mesterséges intelligencia" nem aranybánya, hanem egy pénzégető

2023. november 20. - GABOR2

A felhős cégek még nemrég azt gondolták: Ez az, most rávesszük az embereket a felhő használatára, mert a "mesterséges intelligencia" amit majd mindenki akar majd a "felhőben lakik" és az emberek megértik majd, hogy havonta kell majd érte fizetni, nem csak úgy egyszer... havonta, sokat.

És a felhő és "mesterséges intelligencia" marketing osztályok elkezdtek csúcsrajárni. Ugye mindenki "megőről" a mesterséges intelligenciáért, ami igazából nem is mesterséges intelligencia, de ezt most hagyjuk is inkább...

A mesterséges intelligencia megváltoztat mindent; mindent forradalmasít, fejetetejére állít, elkerülhetetlenül meghódít minden szektor.

A napokban hallhattuk, hogy pl. meg akarja hódítani az oktatási szektort:

"Meghódítaná az oktatási szektort a ChatGPT, de ennek sokan nem örülnek"

Viszont egy kis sz@rkavics került nemrég a marketing gépezetbe, ugyanis a hódítás marketing arcát, miközben éppen azt olvashattad, hogy meghódítja az oktatási szektort is... kirúgta azonnali hatállyal a saját igazgatótanácsa.

"Nagy baj van a ChatGPT-nél - kirúgták az OpenAI vezérigazgatóját, lemondott az elnök is"

És a sajtó és PR gépezet és talán páran mások is valóságos sokkot kaptak, nem tudták elhinni mi van.

Az illető eleve úgy néz ki mint egy filmbeli őrült elme aki pusztulást hozna az emberiségre és egy ilyen fotogén arcot elveszteni?

És megindult a találgatás arról, hogy miért történt. Egyes cikkek sok-sok pontban sorolják miről lehet szó. Pedig az igazgatótanács nem csinált titkot a dologból, csak szükszavú volt.

"A ChatGPT-t üzemeltető OpenAI pénteken meglepetésszerűen bejelentette, hogy azonnali hatállyal kirúgta vezérigazgatóját, Sam Altman-t, aki eddig a céget irányította. A generatív mesterséges intelligenciák területén piacvezetőnek számító vállalatnál ugyanakkor ezzel a bajok nem értek végét: nem sokkal később ugyanis elnöke, Greg Brockman is közölte, hogy lemond pozíciójáról."

Tegnap még a világot akarták meghódítani ma meg már...

Itt az ok: "cég ugyanis csak annyit árult el, hogy a vezető "nem volt mindig teljesen őszinte" az igazgatótanáccsal, és ezért mentette fel utóbbi pozíciójából."

A felhős cégek viziós cégvezetőire jellemző ez a "nem őszinteség" még a saját vezetőség és részvényesek irányába is.

És úgy tűnik hogy az őszinteség hiánya ott volt, hogy ez az egész technológia mennyi pénzt emészt fel:

" a ChatGPT és társai üzemeltetése jóval több pénzt emészt fel, mint eddig gondolta a cég vezetősége, és a korlátozásokat a veszteségek limitálása érdekében vezették be. Ugyanakkor ezen a ponton nem zárható ki, hogy valamilyen súlyos biztonsági incidens vagy jogi probléma merült fel az OpenAI-nál, aminek kezelése azonban nem volt megfelelő Altman részéről - és ezért kellett az említett drasztikus döntéseket meghozni."

És már másnap megindult a sírás, hogy vegyék vissza a jó embert. De ő elutasította. Inkább megy majd állítólag a Microsofthoz, ami cég már nem írja küldetésébe, hogy az egész emberiség jólétéért dolgozna.

De ugye nemrég maga a Microsoft is korlátozni kezdte az AI használatát, mert drága játékszernek bizonyul.

"Egy nappal a kirúgását követően máris visszahoznák a ChatGPT fejlesztőjének a vezetőjét"

"Mindössze egy nappal azután, hogy menesztette vezérigazgatóját a ChatGPT-t fejlesztő vállalat, neves befektetők egy csoportja, köztük a Microsoft, máris a cégvezető visszahozása mellett kardoskodik."

Ha valakit érdekel mit találgatnak miért rúgták ki igazából:

"Hajmeresztő pletykák keringenek: miért rúgták ki a cégvezért, aki szerint világvégéhez vezet a mesterséges intelligencia?"

Nézzétek azt az arcot... tényleg mintha egy hollywoodi moziból jönne mint az örült tudós...

Amúgy az egyik pletyka az, hogy azért rúgták ki, mert többé már nem "az egész emberiség javáért dolgozik" az igazgatótanács szerint.

"Az igazgatótanács nyilatkozatában hangsúlyosan szerepel, hogy "az OpenAI-t szándékosan úgy alakítottuk ki, hogy előmozdítsuk küldetésünket: biztosítsuk, hogy a mesterséges általános intelligencia az egész emberiség javát szolgálja", és hogy új vezetésre volt szükség. "

"Ám Altman a kezdetektől fogva sokkal inkább vállalati irányba vitte az OpenAI-t, agresszívan törekedett a vállalati és fogyasztói alkalmazások bevezetésére, vagyis profitorientáltan vezette a céget. Ez nem igazán hangzik úgy, mint az a "küldetés", amelyet az igazgatótanács elő akar mozdítani."

Jó oké... felmerült, hogy mehetne színésznek játszani az örült tudóst és a Microsoftnál nagyon jó embernek tartják... de valójában milyen ember is ő, mennyire szereti akkor az emberiséget? Tényleg csak a jót és szépet akarja ajándékozni a találmányával az egész emberiségnek?

Nos, idézzünk egy gondolatot ettől a zsenitől:

"A mesterséges intelligencia nagy valószínűséggel a világ végéhez fog vezetni, de addig is lesznek nagyszerű cégek"

Szóval arra számít, hogy a találmánya, a mesterséges intelligencia majd végez az emberiséggel... de addig is páran szétkereshetik majd magukat vele.

Micsoda emberbarát. Már értem is miért kardoskodik annyira mellette a Microsoft.

Szóval hatalmas veszteség ez az emberiségnek. Ez amúgy jól mutatja, hogy a mérnökök így feltalálgatnak dolgokat nekünk, mert képesek rá, gyakorolják is ezt a képességet és sok pénzt akarnak keresni vele, de abszolút lesz@rják, hogy ez akár abszolút káros lehet. Egyszerűen nem szabad rájuk bízni, hogy mi kapjon zöld utat a fejlesztéseknél mert simán megalkotnak nekünk egy technológiai horrort, mégha tudják is azt, hogy az lesz belőle.

De amúgy ezek még nem igazi AI-k és rendkívül megbízhatatlanok. Emiatt komoly cégeknek nem kell. Viszont drágák és... cégeknek használható állapotban olyan soká lesznek, hogy addig még a nagy felhős cégek se bírnák lehet pénzzel.

A másik meg... ugye mennyi szó van arról, hogy a Bitcoin mennyire környezetszennyező, mert sok energiát emészt fel? Ezek az AI-nek nevezett igazából nem AI-k szintén ezt teszik, csak sokkal jobban. Mi lesz a Földdel?

Másoknak is feltűnik, hogy mennyire pazarló az AI:

"Elpazarolja az erőforrásokat a nagy AI-roham"

"A Baidu vezérigazgatója arra figyelmeztet, hogy Kína nagy AI-fejlesztési rohama az erőforrások elpazarlásához vezethet."

"Az egész világ AI-fejlesztési lázban ég, Kína pedig az USA-hoz hasonlóan ennek egyik központja szeretne lenni. Az egyik vezető kínai AI-cég, a Baidu vezérigazgatója azonban arra figyelmeztetett, hogy ez a nagy AI-láz az erőforrások elpazarlásához vezethet, a cégeknek ezért a praktikus alkalmazások fejlesztésére kellene törekedni."

"A cégek tömegével fejleszti a nagy nyelvi modelleket, de a legtöbb esetben ezek mellett nincs élhető üzleti modell vagy értelmes alkalmazási ötlet. Minden cég ebbe ugrik fejest azonban, az újdonság varázsa, a médiaszenzáció és a befektetők nyomása miatt, többek között."

"A Baidu első embere szerint Kínában sok iparág, cég, sőt, város is halmozza a chipeket, hardvereket és adatközpontokat épít, hogy a semmiből építsen AI-t. A nagy nyelvi modellek folyamatos újrafejlesztése azonban hatalmas erőforrás-pazarlás"

"LLM-ből ugyanis rengeteg van, de az ezekre épített, hasznos AI-alkalmazásokból nagyon kevés. "

És amúgy vannak "AI-k" amik már évek óta velünk vannak és el vannak terjedve. Arról is kaptunk egy kis update-et, hogy ők hogy termelik azt a sok pénzt mit vártak tőlük:

A kis felhőben lakó:

"Nem hozott pénzt az Alexa, megint sok embert rúg ki az Amazon"

"Több száz dolgozót küldenek el az Alexa-divízióból. Számos más ágazatban is leépítéseket hajtott végre az Amazon."

A felhős szolgáltatások nem nyereségesek:

"Az Amazon szerint az eszközökért és szolgáltatásokért felelős ágazat nem nyereséges, de számokat nem közöltek."

A jelentések szerint az Amazon nem tudott nyereséget felmutatni az Alexa kapcsán,

Ha csak pénzt veszítenek vele akkor meddig mehet még ez? Ha felhős vezetőkön múlva a befektetők utolsó fillérjéig...

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1818263203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása