Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Matolcsy vs Varga... de egyre több az új szereplő

2023. november 13. - GABOR2

A mostani részből Varga ki is marad... legalábbis közvetlenül.

Ugyanis Matolcsy tetteivel nemcsak Vargának árt, hanem lényegében az egész lakosságnak és a kormánynak is.

Csak persze a lakosság egyszerűen ebből nem érzékel semmit, mármint azt érzi, hogy szop@s a gazdasági helyzet, de nem látja át, hogy ez mennyire Matolcsy miatt van és Orbánék is inkább játszák a játékot, nem borítanak asztalt, nem hívják fel a közvélemény figyelmét arra, hogy Matolcsy mennyire káros. Csak az tudja aki nagyon figyeli a dolgokat. Viszont a kormány részéről egyre többen és többen kell, hogy felszólaljanak Matolcsy ellen, mivel pl. a költségvetésnek is nagyon árt, a gazdasági növekedésnek is iszonyatosan árt Matolcsy és ezek a dolgok hatnak az újraválaszthatóságra is. Kb. bármelyik másik országban ilyen gazdasági teljesítmény után úgy rúgná pics@n a kormányát a lakosság hogy átrepülne a szomszédba; de félreértés ne legyen... szerintem is még mindig Orbánékkal járunk a legjobban a felhozatalból. Nem is kevéssel.

Rátérve a mostani storyra. Most Gulyás Márton jelenlegi gazdaságfejlesztési miniszter és korábbi jegybanki alelnök mondta ki, hogy a magyar gazdaság helyreállításának egyetlen akadálya van: Matolcsy jegybankja. És elmondta amit már én itt ezerszer: a magas jegybanki alapkamat rombol.

"Kimondta Nagy Márton: recesszióban maradhat idén a magyar gazdaság"

"A miniszter szerint a magyar gazdaság helyreállításának egyetlen akadálya van: a Magyar Nemzeti Bank, amely magas kamatot tart fenn. Ezzel összefüggésben jelezte, hogy a jegybankkal szemben más véleményen van a pozitív reálkamatról. Ez ugyanis a miniszter szerint káros a vállalkozóknak, mivel nem ösztönzi őket hitelfelvételre."

Egyébként most örülnek a kormányban, mert csökken az infláció.

Végre csökken valóban... de miért; próbáltam választ találni az örömködő cikkekben:

"Gazdaságtörténeti bravúr: újra egy számjegyű az infláció Magyarországon!"

Most komolyan... elkúrsz nagyon valamit aztán ennyire örömködsz, hogy enyhül a kín, aminek eleve nem kellett volna megtörténnie... Na mindegy.

És valami olyan kurv@ nagy bullshit választ kapunk arra miért csökken az infláció, hogy mert a kormány tárgyalt a cégekkel, hogy csökkentsék már picit az árakat.

Most komolyan pár élelmiszer cikk ára minimálisan csökken és hidjük el, hogy ez a titok... a magától durván beszakadó fogyasztás, az egekbe emelt jegybanki alapkamat nem ért semmit, de ez meg mint egy csodafegyver hatott... jó, hagyjanak szépen a mesével.

Az, hogy ennyire hirtelen lecsökken az infláció talán más miatt van. Elmondom azt a verziót amiben pl. Varga és Matolcsy egyettértett és talán inkább emiatt van főleg, más dolgok is utalnak erre.

Szóval Varga és Matolcsy szerint is a mostani brutál nagy magyar infláció fő oka, a koronavírus alatt kiosztott hatalmas pénzek. Ezek elvileg gazdaságvédelemre mentek, de a valóság nagyon más volt a legtöbb esetben. Viszont az inflációt évente mérjük és a koronavírus pénzszórás évében nem volt durván magas az infláció. Ami azt jelenti, hogy bár ki lett a pénz osztva bizonyos szereplőknek, de ők nem vitték be a gazdaságba. Csak most, később. És ha ez a pénz egy-két... mondjuk havernával van, a haveroknak lehet mondani, hogy álljanak most le egy picit a projektekkel, nem lehet egyszerre intézni mindent, mert mindenki mást kinyírnak. És ezek a szereplők most hirtelen nem viszik be a gazdaságba a többlet pénzt és akkor így zuhant be az infláció.

Ugyanis infláció attól van, ha több pénz kerül be a gazdasági körforgási rendszerbe a korábbiakhoz képest ugyanannyi áru mellett...

Ebbe a cikkben ott egy ábra ami azt mutatja, hogy mintha csak parancsszóra kezdene zuhanni az infláció. A korábbi jegybanki intézkedések stb. úgy tűnik sz@rt se értek, de Orbán kiadta, hogy év végére le kell esnie és parancsszóra esik is:

"Így látja az MNB az egy számjegyű inflációt" 

És a dícsérő cikkek is mind arról szólnak, hogy a kormány tette ezt... pedig normálisan ezt a jegybankoknak kéne inkább elérnie.

Dehát mi már csak ilyen nem normális, rendkívüli ország vagyunk.

"Három ábra az Európa-rekorder magyar inflációról"

És a hitelezés helyzetéről is pár cikk:

"Eltűntek a hitelfelvevők, hosszú éveket csúsztunk vissza az időben"

"Hiába ért véget a nyári uborkaszezon, és kezdett el mozgolódni a CSOK átalakítása miatt a hazai lakáspiac, szeptemberben még kevesebb hitelt vett fel a magyar lakosság, mint augusztusban. Az MNB friss adatai szerint csökkentek a forinthitelkamatok, ennek ellenére a vállalati hitelpiac is pangott, miközben a betétekből való tőkekiáramlás mintha megállt volna."

"Lakossági hitelezés: tetszhalott állapot"

"Összeomlott a hitelezés Magyarországon, de mi történt a legnagyobb áldozatokkal?"

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr6518258065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása