Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Na kivel találkozott Matolcsy?

2023. augusztus 22. - GABOR2

Nekem van itt a blogomon egy sorozatom Matolcsyról; már jóval azelőtt, hogy elkövetett volna valami ártalmasat Magyarországgal szemben, jeleztem, hogy baj van, mert b@romira féltékeny Varga Mihályra és ebből még baj lehet.

És lett. De hagy ne soroljak fel mindent, olvass vissza, ha érdekel a téma, meg a jelek amiből látni lehetett előre, hogy baj lesz.

Matolcsy miatt ma jelenleg egekben van a jegybanki alapkamat, ami miatt az államháztartás kamatkiadásai hatalmasat ugrott, a gazdaságban a hitelezés összeomlott, így a gazdasági növekedés is leállt, sőt friss adat, hogy recesszióban vagyunk, vagyis igazából csökken a GDP, a meglevő hitelek kamatkiadása is egekbe ment, ha nem volt lefixálva, és mindemellett a jegybank összehozott nekünk egy több ezer milliárdos saját veszteséget, amit elvileg az államháztartásból kéne kipótolni, de Vargáék ezt törvénymódosítással kivédenék. Ja és mindez azért volt elvileg, hogy az inflációt visszaszorítsa, amiből nem lett semmi.

Pár hír:

"Pocsék lett a friss GDP-adat: recesszióban maradt a magyar gazdaság!"

"A második negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 0,3%-kal elmaradt az előző negyedévitől. Ezzel negyedik negyedéve zsugorodik a gazdaság, vagyis egy éve van technikai recesszióban Magyarország. Az éves változást kifejező mutató szerint a GDP (szezonálisan és naptárhatással igazítva) 2,3%-kal maradt el az egy évvel korábbitól."

"Még mindig nem hatástalanította a kormány a költségvetés ketyegő bombáját, pedig fogy az idő"

"Egyelőre csak sejteni lehet, milyen megoldással küszöbölné ki az MNB várható negatív tőkéje miatti feltőkésítési kötelezettséget a kormány. Hivatalosan továbbra sem nyújtották be a jegybanktörvény ismételt módosítását, a hírek szerint az Európai Központi Bank (EKB) szakvéleményére várunk. A kérdéssel a következő hónapokban foglalkozni kell, ellenkező esetben a 2024-es költségvetésen akár 300-400 milliárd forintos lyukat is üthet a jegybank tőkevesztése."

"a jegybank vesztesége és a forintárfolyam kiegyenlítési tartaléka

ÖSSZESEN 1500-2000 MILLIÁRD FORINTOS TŐKEVESZTÉST IS JELENTHET."

"A RÉGIÓBAN EGYEDÜL MAGYARORSZÁGON VAN OLYAN SZABÁLY, HOGY A KÖLTSÉGVETÉSNEK MEG KELL TÉRÍTENIE A NEGATÍV TŐKÉT, A TÖBBI ORSZÁGBAN EZ NEM PROBLÉMA."

"Brutális lyuk az államkasszában, az államadósság is emelkedik"

"A második negyedévvel záródó egy éves időszakban az államháztartás finanszírozási igénye a GDP 8,6%-át tette ki, és immár negyedik egymást követő alkalommal emelkedett. A durva állami kiköltekezésnek meg is van az eredménye: az államadósság csökkenése megállt."

Ebben a cikkben egy jegybanki elemzés van, vagyis Matolcsy és csapata készítette... és mit nem vesz észre? Hogy ő mekkora bajt okozott. Mit "vesz észre", hogy az állam "túlköltekezik".

Magyarul legyen megszorítás, meg szünjön meg az utolsó forrás ami a gazdaságot növekvő pálya felé vinné. A privát hitelezést ő már hazavágta.

"A jegybank ma adta ki a második negyedéves pénzügyi számlák statisztikát, ami visszaigazolta azt, amit a hónapról hónapra megjelenő költségvetési beszámolókban is láthatunk: az államháztartás óriási léptékű túlköltekezését."

Vannak viszont akik jól jártak... na kik? A bankok.

Sőt... mint kiderült, hogy annak ellenére, hogy a kormány által bevezetett újabb teher és a magas infláció a bankbetétekből más helyekre terelt több százmilliárdot... a bankok nyeresége még így is brutálisan nőt, hála a Matolcsy miatt megemelkedett kamatoknak és nem... a bankok nem kezdték el emelni a betétek után az ügyfeleknek adandó kamatot, hogy versenyezzenek, lesz@rják, így is szétkeresték magukat. Többet jóval mint előtte.

"Eltűnt 2400 milliárd forint: mégis mi folyik a magyarok bankszámláin?"

"A magyar háztartások bankszámláin 1600 milliárd, a vállalatokén 800 milliárd forinttal van most kevesebb, mint tavaly ilyenkor."

"A TAVALY HARMADIK NEGYEDÉVES CSÚCS ÓTA A HÁZTARTÁSOK BETÉTÁLLOMÁNYA 1561, A VÁLLALATOKÉ 809 MILLIÁRD FORINTTAL CSÖKKENT 2023 KÖZEPÉRE A MAGYAR BANKOKNÁL."

"A Covid előtti időszakhoz képest, vagyis lényegében négy év alatt a háztartások megtakarítási szerkezete jelentősen átrendeződött, ennek nagy nyertesei a befektetési alapok és az állampapírok voltak, nagy vesztesei pedig a folyószámlabetétek és a készpénz."

Azt is megtudhatjuk, hogy mivel sok esetben a bankok kezelik az újabb helyre áramlott pénzt is, azon is még kerestek, ami elvileg elhagyta őket:

"Mégsem mondhatni, hogy a bankok mindezen buktak volna, hiszen

mind a befektetési alapok, mind az állampapírok forgalmazása bevételt termel nekik, értékesítésüket (de sok esetben letétkezelésüket, stb. is) részben ők végzik (a betéti marzsot részben a díj- és jutalékbevételek váltják fel),"

"a folyószámlabetétek profit szempontból az egyik leghálásabb forráselemnek számítanak, és a magas kamatkörnyezetben (a BUBOR most is 13-14% környékén tartózkodik) még az állománycsökkenés mellett is a korábbinál jóval magasabb betéti marzsot biztosítanak a bankok számára a korábbinál."

Magyarán bár szinte mindenki szenved az országban, a bankok nyeresége mégse tartozik közéjük, sőt:

"Profit szempontjából összességében mégsem nem nevezhető káros jelenségnek az, ami most zajlik a bankok oldalán."

Matolcsy nyiltan beszélt arról, hogy a jegybank intézkedései és az kormány lépései többé nincsenek szinkronban.

Matolcsy látszott, hogy kívánta a... mondhatni ellenségek elismerését. Az, hogy voltak Matolcsy sikeriről hírek, meg Orbán méltatta, nem voltak elegek. Ő annak a klubnak akar a tagja lenni ami nem hajlandó őt bevenni; ő tőlük akar kapni elismerést. Ők mondják azt, hogy ő egy zseni. Varga korábban megkapta... neki kellett volna.

Magyarán Matolcsy egy ideje tán nem egyedül, önállóan tesz keresztbe, hanem ebben együttműködik azokkal, akik Magyarország kárán akarnak nyerészkedni, sőt alighanem Orbánt meg akarják buktatni.

Merthogy hagyományosan ha rosszul megy a gazdaság, ott repül majd a vezető.

Ennek a cikknek az aktualitása az, hogy megint van egy érdekes találkozó bizonyos felek között, de elevenítsük fel előbb, hogy nemrég a jegybankunk, bár Európában elvileg a legrosszabb teljesítményt nyújtotta; negatív rekord egy csomó mutatóban ami rossz; a jegybank galyravágta a gazdasági növekedést és az egyetlen okot, célt se érte el, nevezetesen, hogy csökkenjen az infláció... magyarán azt gondolnánk, hogy mindenki szerint ezek rossz szakemberek és mégis... sok-sok év után hirtelen valahogyan a magyar jegybank szakértelme kéne egy nemzetközi szervezetnek:

"Rég volt ilyen: az Európai Bankhatóság igazgatótanácsi tagja lett az MNB alelnöke"

"Magyar pénzügyi felügyeleti vezető ilyen magas testületi posztot több mint egy évtizede nem töltött be az uniós intézményben - derül ki az MNB közleményéből."

Amerikában már ismert módszer... az állami szektorban, a köznek sok kárt, a bankoknak sok nyereséget okozó intézkedéseket meghozóknak úgy köszönik meg a bankok, hogy az illető, miután megbukik mint köztisztviselő, kap egy nagyon-nagyon jól fizető kamu banki állást... Ezekkel a dolgokkal kapcsolatban amit írok viszont alukál a magyar közvélemény, észre se veszi.

Na és most friss hír, hogy Matolcsy találkozott az amerikai nagykövettel... csak ő.

Ez az amerikai nagykövet nem igazán ápol jó viszonyt a kormányunkkal... eleve alighanem olyat neveztek ki Bidenék, aki még egy színes forradalomra is hajlandó lenne, ha úgy alakulna.

Pár cikk a nagykövet úrral kapcsolatban:

"Sajtóklub: Az amerikai nagykövet bosszúja a magyarokkal szembeni vízumkorlátozás"

"Az amerikai nagykövet cinikusnak nevezte és élesen bírálta a magyar kormány "békepártiságát""

"A kormánylap szerint példátlan cenzúra, hogy az amerikai nagykövet kijavíttatott volna egy szót"

"Nekiment az amerikai nagykövet a magyar kormánynak"

Szóval a nagykövet úr és a magyar kormány viszonya nem túl jó. No de miről beszélt Matolcsyval?

"Matolcsy György az Egyesült Államok nagykövetével találkozott"

"A felek az egyeztetés keretében áttekintették a magyar és amerikai gazdasági, valamint a kétoldalú pénzügyi kapcsolatokat és a további szakmai együttműködési lehetőségeket - közölték."

Érdekes... ezek a témák inkább Varga Mihályhoz tartoznának, de legalább illene neki ott lennie. De nincs ott, csak Matolcsy és a nagykövet, aki... ellenség.

Ugye már azért pár éve, hogy volt kiszivárogatatás arról, hogy amikor egy magyar poltikus pl. az amerikai nagykövetségre megy mi zajlik ott... Nem igazán szokott egyezni a semmit mondó nyilatkozatokkal.

Szóval alighanem Matolcsy megbeszélte, hogyan mit tehetne még, hogy ártson... már kb. megtett mindent, csak minél tovább kéne a rosszban tartani az országot, de talán még lenne valami... vagy megbeszélték, hogy milyen kitüntetés járhatna neki, a zseninek...

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr118199127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2023.08.23. 07:25:38

Abszolút mellékszál de nekem az ugrott be olvasás közben, hogy a GDP-imádat mekkora baromság. Ha máról holnapra duplájára emelkedne a magyar GDP, a lakosság 99%-a semmit nem érezne belőle, mert a többlet elsősorban cégeknél, az államkasszában, ill. a nagy tételben tőzsdézőknél csapódna le, nem a kisember zsebében. Az az elmúlt időszakban tökéletesen látszott, hogy az árak nem követik organikusan a kínálat-keresletet, hanem az érintett cégek és politikai erők oda teszik az árakat ahová a kedvük tartja, szóval a nagyobb GDP abszolút nem jelent automatikusan nagyobb vásárlóerőt a bérből-fizetésből élőknél.
Ugyanakkor ha megtagadnánk a nemzetközi bankhitelek fizetését, és a kormány helyretenné a költségvetést meg az adórendszert, akkor mindenkinek habzsidőzsi lenne akkor is ha közben a felére esik a GDP-nk.

Deansdale 2023.08.23. 07:27:39

"A RÉGIÓBAN EGYEDÜL MAGYARORSZÁGON VAN OLYAN SZABÁLY, HOGY A KÖLTSÉGVETÉSNEK MEG KELL TÉRÍTENIE A NEGATÍV TŐKÉT, A TÖBBI ORSZÁGBAN EZ NEM PROBLÉMA."

A háttérhatalom valamiért mindigis jobban szivatott minket mint másokat, jó lenne tudni hogy miért.

GABOR2 2023.08.23. 11:50:41

@Deansdale: A mellékszállra annyit, hogy a koronavírus előtt Orbán "háborút hirdetett" az eladósodottság ellen, de amikor jött a koronavírus gazdaságvédelem címszó alatt több pénzt pazarolt el egy év alatt mint amit 10 év alatt lecsökkentett az államadósságból. Ráadásul azoknak a költéseknek nem sok köze volt a gazdaságvédelemhez igazából. Szóval... lehet itt sok éven át "összébbhúzni a nadrágszíjat" stb., végül az egész eredményét pár hónap alatt el tudják b@szni. Ezt ráadásul Orbánék tették, a másik csapat még rosszabb lenne. Szóval én is azt mondom, hogy nem érdemes az adósságcsökkentésre beállni, mert ha elérünk egy szintet, alighanem maga a pénzhatalom parancsolja meg, hogy ideje elk@rni szupergyorsan mindent, hogy a kamatbevételeik újra nőljenek.

A kommunizmus alatt mi voltunk a legvidámabb barakk... elsőből aztán utolsók lettünk.

Madarász Henrik 2023.08.23. 15:34:13

@Deansdale: A kínai akkugyárak is ilyenek, papíron nagyot nő a GDP, közben annyi állami támogatást kapnak hogy gyakorlatilag adómentesen működnek itt, plusz külföldiek dolgoznak majd ott, gyakorlatilag egy hatalmas ráfizetés az államnak.

Madarász Henrik 2023.08.23. 15:38:07

@GABOR2: Tényleg döbbenetes volt, hogy rengeteg pénzt elköltöttek, miközben semmi segítséget nem kaptak a kisvállalkozók és az elbocsátott emberek és nagyot nőtt az államadósság.

GABOR2 2023.09.12. 19:43:29

@Hartrigel: Köszönöm, majd meghallgatom.

GABOR2 2023.09.12. 20:52:25

@Hartrigel: Na meg is néztem. Érdekes volt. Ő ugye a nagy macrogazdasági szerkezettel magyarázta a dolgokat, ami nem is aktuálisan csak most probléma. Megerősített mindent amit tudtunk plusz adott újabb puzzleket a nagy képhez. Szerinte egyszerűen nálunk azért emelik meg totál az árakat mert megtehetik. Aminek az egyik fő oka a szerkezete és tulajdonviszonya a dolgoknak. Ahhoz meg Orbánék már csak az EU miatt se nyúlhatnak.
süti beállítások módosítása