Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Még most is hiába álmodott Magyarország nagyot

2023. július 12. - GABOR2

Tudjátok van az, hogy Magyarország álmodozott, de ami gyakorlatban elérte korábban... az nagyon más volt mint amiről álmodott.

De nekünk, akik most élünk több szerencsénk lesz?

Nos... úgy tűnik a gyönyörűséges álomból, hogy Magyarország lesz az autóipar jövője, és rengeteg "hozzáadott értékű" munkahelyünk lesz, abból az lesz,  hogy én nem is tudom már hanyadik akkumlátorgyár épül majd nálunk, ami nem éppen magas hozzáadott értékről szól, hanem a magas környezeti kárról. Plusz nemcsak az összeszerelésről van szó, ugyanis a mostani megállapodások szerint abban az országban kell gondoskodni a használt akkumlátorok... hát... semlegesítéséről amikben összeszerelik.

"Akkumulátoripar Magyarországon: kezd fogyni a hely a térképen"

"Talán nem túlzást az állítani, hogy Magyarország az akkumulátorgyártásra tette fel a jövőjét, mint az autóipari értéklánc új, megkerülhetetlen elemére. Ennek megfelelően sorban jönnek a bejelentések a különböző beruházásokról: csak az idei évben 6 hónap alatt 8 ilyen volt, a korábbi években pedig ennél is jóval több. Persze érdemes megkülönböztetni ezeket, hiszen nem minden esetben a közbeszédben gyakran emlegetett akkumulátorgyárakról van szó, hanem sokszor az iparág beszállítóiról, amelyek adott esetben az autóipari elektromos átállásra reagálnak az akkumulátoripar kiszolgálásával. Mivel a puszta mennyiségüknél fogva is nehezen követhető a magyarországi beruházások alakulása, így összegyűjtöttük az elmúlt évek összes releváns akkumulátoripari bejelentést, azok pontos helyét az értékláncban, valamint a vizualizáció érdekében egy interaktív térképre is feltettük őket."

"Akkumulátor-összeszerelő üzemet hoz létre Fóton a világ legnagyobb elektromosautó-gyártója"

"A BYD kínai elektromosautó-gyártó tízmilliárd forintos beruházással akkumulátor-összeszerelő üzemet létesít Fóton, amely első körben száz új munkahelyet hoz létre - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a kínai Sencsenben."

És persze felmerül az is, hogy mire jó ez az egész. Azt mondják, hogy Magyarországon már most elfogyott a munkaerő lényegében. Tehát külföldi munkás kell... Nekünk miért jó, hogy külföldiek, -  tulajdonosok és munkások - pénzt keresnek, miközben a környezetünket tönkrevágják? Gondolom költségvetési támogatást úgyis kapnak, tehát az állam alig keres majd rajta valamit, de amit keres is majd kamatkiadásokra megy majd el.

De amúgy ha már az egyik high-tech álmunk rémálommá válik itt van egy másik álom...:

"Digitális mintaállammá tenné Magyarországot a kormány mesterséges intelligencia stratégiája, de lehet, hogy elkéstek vele"

Digitális mintaállam lehetünk... "hurrá".

"A csütörtöki kormányinfón elhangzott, hogy a magyar kormány is készült egy mesterséges intelligencia stratégiával, amelynek célja megteremteni a feltételeket a technológiai előnyök nemzetgazdasági célú kihasználására. A ChatGPT-vel elindult generatív MI-robbanás következtében a 2020-as dokumentumban foglaltak Gulyás Gergely kormányszóvivő szerint is..."

Csak az a pár éves dejavu ne lenne...

"Hogyan válhatunk ilyen nemzetté? 8000 milliárd forint többlet a tét"

"Magyarországnak is alapvetően új típusú gazdasági világrendben kell érvényesülnie, hiszen a mindent átható digitalizáció gyökeresen alakítja át a gazdaság és a társadalom működését. Megjelent az Egyensúly Intézet új szakpolitikai javaslatcsomagja."

"A digitális szektor az évtized végéig mintegy 8000 milliárd forint többlettel gyarapíthatja Magyarország gazdaságát, és új munkahelyek százezreit hozhatja létre – de csak akkor, ha ledolgozzuk a lemaradásunkat."

Sok értelmét nem látom annak, hogy olyanokat mondanak, hogy sok-sok év alatt "akár" 8000 milliárd forint többlet lesz... Hogy jön ez ki? A digitalizáció megspórul napi pár másodpercet, amit majd a feltételezések szerint arra használunk, hogy feltaláljuk az AIDS ellenszerét és ezért lesz majd 8000 milliárd többletünk, majd mi? Emlékszem a vállalati szektorban is ment, hogy mekkora nagyok lesznek a profitok, de aztán jöttek a pofáraesések.

A másik észrevétel meg... új munkahelyek százezreit hozhatja létre... Kérdés... dehát a digitalizáció miatt nem inkább kevesebb emberre lesz szükség? De... Vagy akkor megsemmisít egy csomó állást, de a régi helyére új jön? Több százezer? Hogyan? De ha mégis új állások lennének... kik fogják betölteni őket? Hisz Magyarországon már most kb. teljes foglalkoztatás van. Több százezer külföldi jönne akkor be?

És persze az ilyen nagyot mondó cikkeknél mit keresek egyből? Felhő...

És persze itt is van:

"A mesterséges intelligencia- és bigdata-alapú alkalmazások vagy a felhőalapú szolgáltatások használata terén is jóval az uniós átlag alatt teljesítünk. "

Szóval a felhősök azt akarják, hogy állami pénzzel tömjék ki őket, ha már nem sikerül a vállalatokra erőszakolni magukat.

És amúgy az egyik újabb magyar digitális állam fejlesztés épp csak az egyik legintimebb titkunkat fogja átjátszani hackereknek, de arról lesz egy külön cikk.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr818165420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2023.07.12. 20:43:30

A kormány az ilyen fejlesztésekkel bizonyságot tesz, hogy az EU-n belül képzeli el a jövőt. Szivacs. Ha lenne egy csepp eszünk, illetve Orbáncék nem lennének a háttérhatalom zsebében, akkor már rég saját autóipart kellett volna építenünk, és persze ami még fontosabb, már rég ki kellett volna lépni a szovjetunió 2.0-ból.

gigabursch 2023.07.12. 21:54:44

Beszédes, hogy Várkonyi Gábor autósblogján ( varkonyigabor.blog.hu/2023/06/23/az_akkumulatorgyarakra_szuksege_van_magyarorszagnak_ha_az_autoipart_fent_akarjuk_tartani ) azóta se lett beengedte egy hozzászólás se.
Alighanem nem csak én próbáltam észhez téríteni...

Madarász Henrik 2023.07.12. 22:48:00

Teljes elmebaj hogy ezeket a durván környezetszennyező, rengeteg vizet igénylő akkugyárakat akarják idetelepíteni, gondolom az itteni német autógyárak igényelték Orbántól. Szerintem is viccesek ezek a kitalált kamuszámok amivel a közgazdászok szokták kábítani az embereket, mint ez a 800 milliárd.

Mia and Me 2023.07.13. 18:41:54

Sajnos az ilyenekből látszik, hogy a vezetés mennyire is áll a nép szolgálatában...

erős, önálló, termővé forgató mezőgazdaság kiépítése helyett vizek megmérgezése és aksitemető.

Lassan igaza lesz a jóslatnak, hogy ennek az egész világkörnek a végén magyarországon annyi ember marad életben ami elfér egy nagyobb diófa alatt.

GABOR2 2023.07.15. 16:24:32

Ez egy csodás álommal indult, hogy mi leszünk a jövő autóinak fejlesztőközpontja.

Aztán az lett, hogy itt fogják az akksikat összeszerelni. Ugye amiről nagyon sok szó volt az nem német, hanem kínai, de azóta kiderült hogy nem csak ez az egy lesz. Azok nem tudom milyenek, de legalább még egy kínai.

Én se vagyok a híve annak, hogy szétbarmoljuk a környezetünket, ezzel viszont ilyen irányba indultunk. Korrupció, alighanem...

gigabursch 2023.07.15. 19:41:06

@GABOR2:
Tényleg így volt.
Ez a szembesítési alap.
süti beállítások módosítása