Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Matolcsy vs Varga újabb fontos lépése

2023. július 12. - GABOR2

Most a napokban ment a találgatás, hogy mi lesz, hisz a kormány úgy csinál mintha nem is lenne a jegybank által összehozott és a jövőben várhatóan sok százmilliárddal növelt jegybanki veszteség.

"A legnagyobb aknát bent hagyta a költségvetésben a kormány"

"48 oldalas összegző módosító javaslatot fogadott el a költségvetési bizottság a jövő évi büdzséhez. Ebben érdemi, fontosabb sorokat is átírtak a kormány javaslatára, azonban továbbra sem csinált helyet a Pénzügyminisztérium a jegybank jövőre várható 400 milliárd forint feletti veszteségtérítésének a kiadási oldalon."

Mostmár viszont vége a találgatásoknak, Varga úgy modosítaná a törvényt,  hogy ne kelljen fizetnie:

"Kiderült, nem fizet a kormány a gigantikus veszteség után"

"A parlament pénteken fogadta el a jövő évi költségvetésről szóló törvényt úgy, hogy az gyakorlatilag törvényt sért, mert nem tartalmazza - a Költségvetési Tanács figyelmeztetése ellenére - a jegybank veszteségének megtérítését."

"a pénzügyminiszter jelezte, a kormány kezdeményezni fogja a jegybanktörvény módosítását."

"Mindez arra utal, hogy a jegybanktörvény módosítását a kormány arra használja majd fel, hogy az idén várható több mint 2000 milliárd forintos jegybanki veszteségnek egy részét jövőre nem kell majd megtérítenie a magyar államnak"

Valahogy el kéne magyarázni, hogy hogyan tudta összehozni Matolcsy ezt a 2000 milliárdos veszteséget idén...

Igen, tavaly volt egy darabig a rezsicsökkentett ár és világpiaci ár közötti nagy különbség, ami miatt égettük a devizatartalékunkat egy darabig, de az tavaly volt. Ez most mi?

Most inkább nagyott javult a kereskedelmi mérlegünk:

"Brutális javulás a magyar külkereskedelmi mérlegben"

"Májusban az előzetes adatok szerint közel 1,1 milliárd eurós többlet halmozódott fel a külkereskedelmi mérlegben. A hatalmas szufficit az áruforgalom lendületének csökkenése mellett következett be."

"Az 1089 millió eurós aktívum több mint 30 havi csúcsot jelent, utoljára 2020 őszén láttunk ekkora exporttöbbletet az áruforgalomban."

A jegybank egy nagy célja volt, az infláció letörése, ami nem sikerült. Másik cél a forint erejének stabilizálása volt, ami szintén nem sikerült.

És ennek mellékhatásaként hitelek kamata óriásira nőt, folytogatva a gazdaságot és az államháztartást.

És nálam ugye ez a Varga vs Matolcsy már régi sorozat, előbb elkezdődött minthogy a gazdaságban kárt okozott volna a szembenállás.

És éppen emiatt a múlt miatt állítom: ezt Matolcsy szándékosan teszi, Matolcsy szándésokan árt.

Varga és Orbán viszont nem simán eltávolítja őt, hanem felveszi a kesztyűt és igazából "a rendszeren belül akarják megverni" ami viszont a magyar lakosságnak egy gazdasági katasztrófával ér fel.

"Ezt nem fogják kitenni a bankok az ablakba: összeomlottak a lakáshitelek"

Matolcsy nagyon régről ismeri Orbánt, lehet egyszerűen úgy gondolja, ha valahogy erővel eltávolítaná Matolcsyt, ami amúgy se lenne egyszerű, mert a jegybanki függetlenségi törvény körülbástyázza, akkor Matolcsy elmesélne dolgokat, amikről inkább jobb ha nem tud a lakosság. Így hát az egész ország szivatásán keresztül megy a harc.

Varga szerintem élvezte amikor ezt vetette fel:

"Az MTI tudósítása szerint kifejtette: a módosítás szerint a jegybank negatív saját tőkéjét a későbbi években a várható pozitív eredménnyel lehetne ellentételezni, így a következő években tényleges veszteségtérítés nem lenne."

Vagyis Matolcsy odasz@rt Varga asztalára egy jókorát és mondta, hogy akkor ezt tessék megenni, de Varga mondta, hogy jobb ötlete van... Ezt a pár ezer milliárd forint veszteséget inkább gazdálkod ki te. Addig is Matolcsy az esetleges hobbi projekjeit nem fogja tudni finanszírozni jegybanki pénzből. Ettől még inkább frusztrált lesz.

És ha ezt Varga meg fogja tudni tenni, akkor az megint jelzi, Orbán Varga oldalán áll.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9318165514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2023.07.12. 23:00:20

Amúgy Matolcsy nem tudom hogy merte megcsinálni, hogy amikor még nyeresége volt a Nemzeti Banknak egyszerűen a saját zsebpénzeként kezelte és arra költötte amire akarta, jobb országokban ezért börtön járna.

GABOR2 2023.07.15. 16:15:16

@Madarász Henrik: Ó mostmár így vége lesz tán a hobbi programoknak. Két hete volt hír, hogy az MNB-sek állítólag mennyiért nyaralnak, miközben összehozták nekünk ezt a 2000 milliárd minuszt. Na ilyenek majd nem lehetnek... hála Vargának.

"Matolcsy György nem spórol, kétmilliárdért nyaralnak az MNB-sek"
nepszava.hu/3199967_mnb-matolcsy-gyorgy-jegybank-koltsegek-berek-szekhazak-luxusnyaralo
süti beállítások módosítása