Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Bizzuk az egyik legősibb titkunkat az okostelefonunkra... mi baj lehet belőle

2023. július 12. - GABOR2

Akik olvassák a blogomat tudhatják az okostelefonok enyhén szólva nem a biztonság csúcsai. Bár ehhez nem is kell engem olvasni, elég nyilvánvaló.

De egyes döntéshozók szerint szuperjó ötlet lenne rájukbízni az egyik legősibb titkunkat... az orvosi titok.

Ígyhát elkészítik nekünk az "EgészségAblak" nevű appot, amivel nem szarolnak, egyből az összes egészségügyi adatunkat megtudhatják majd... a hackerek is.

"Épül a digitális állam, ez a több millió magyar által használt app lesz a kapu az egészségügybe"

"Korábban csak az oltásigazolásokra használták, most az Egészségablak lesz a belépési pont a magyar egészségügybe a nemrégiben leleplezett kormányzati tervek szerint. Az első fontos funkció pedig meg is érkezett az applikációba: már elérhető és letölthető az EESZT-ben tárol összes leletünk a mobilappban."

Ez szerintem... borzalmas.Ilyen érzékeny adatokat, ilyen sérülékeny rendszerekre bízni... Nem találok szavakat.

"A telefonunkra is beköltözik a magyar egészségügy"

Igazából már most az első körben az összes legfontosabb adataidat kockáztatják, de elárulják hogy a jövőben szeretnének mégtöbbet, meg szeretnének valahogy még több pénzt csinálni belőlük, azáltal, hogy eladják őket majd harmadik félnek...

Érdekes viszont, hogy kiderül, hogy bizonyos dolgok, amik segítenének a betegnek nem valósultak meg, mert... "ez tárhelykérdés" és a "tárhely", a felhő... túl drága:

"Szakellátások közötti adattárolási igény között van különbség. Nem mindegy tehát, hogy milyen ellátásról beszélünk, de ez alapvetően tárhelykérdés. A technológia most is adott. A tárhelykérdés viszont finanszírozási kérdés."

Az adataidból... az egészségügyi titkaidból valahogy pénzt kell csinálni, azáltal hogy harmadik felek megkapják majd, ez a jövőkép számukra:

"Akkor járunk el helyesen, ha azon kezdünk el gondolkodni, hogy hogyan tudjuk még hatékonyabban alkalmazni ezt a rendszert, kiaknázni az ebből fakadó előnyöket, például hogyan tudunk még inkább olyan gép által feldolgozható, strukturált adatokat, adattömegeket beletenni a rendszerbe, amiket az ágazat egyes szereplői különböző célokból tudnak felhasználni. Ez a jövőkép számunkra.

Amúgy a riporter lelkesen kérdez dolgokat, hogy a betegek ezt majd erre is, arra is tudják-e majd használni - ha már az adataikat úgyis ellopják, legyen valami pozitív oldal is - de igazából megtudjuk, hogy nem és ilyen dolgok amiket mond tervben sincsenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2418165486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2023.07.12. 22:55:36

Amúgy nem tudom milyen alapon hoznak meg ilyen döntéseket, nincs mindenkinek okostelefonja, gondolom ők nem számítanak.

GABOR2 2023.07.15. 16:18:13

@Madarász Henrik: Most még igazából csak arra jó, hogy te és a hackerek lássák a kóreredményeidet. Amit kérdezgetett a riporter, hogy jaj de jó, akkor mostmár pl. telefonon is be tudok jelentkezni a kórházba stb.. mondta a fickó, hogy nem és ilyen tervben sincs. Szóval nem ér hátrány... igazából csak előnye volna, ha kimaradnál ebből.

Koenigsberger 2023.07.19. 06:29:53

Borítékolhatjuk, hogy nagyjából annyira lesz használható, mint az összes online rendszer, amiben az állam keze benne van. Kezdve az Ügyfélkapu nevű őskáosszal. Vagy akár a MÁV és egyéb tömegközlekedés online jegyvásárlásait és felületeit is említhetném. Egyik esetében se volt cél, hogy a tulajdonképpeni felhasználó, azaz az állampolgár vagy utas minél egyszerűbben, szakzsargontól mentes közérthető nyelven tudjon információt találni, ügyet intézni, menetrendszerű járatra a megfelelő jegyet megvenni stb.

Szóval várhatóan az online eü. rendszer is úgy lesz megalkotva, hogy a dokibácsi, dokinéni kényelmesen használni tudja, a beteg meg le lesz szarva, tanuljon meg orvosi latinul.

GABOR2 2023.07.23. 15:52:17

@Koenigsberger: Igazából egy tájékoztató felület + egy mód, hogy az állam kereskedjen az egészségügyi adataiddal... Jópárszor el volt mondva, hogy az állam gondolkodik rajta, hogyan tudná pénzügyileg hasznosítani a nála tartott adatokat. Itt is kb. eddig jutottak el.
süti beállítások módosítása