Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Tech hírek vegyesen, itthonról és a nagyvilágból...

2022. szeptember 01. - GABOR2

Pár hír, amik némelyike akár külön cikket is megérdemelne... de itt végezte.

"A felhőpiac megtorpanásától retteg a chipszektor"

A chipszektor úgy tűnik fél, hogy mégse a felhő lesz "az elkerülhetetlen jövő" és a racionális számításokat férredobó víziós felhős cégvezetők kifogynak a pénzből.

Most még egy olyan probléma is van, hogy a koronavírus miatt gyorsan bővítettek, de sokan akik először próbálhatták ki a felhőt úgy voltak vele, hogy köszönöm, én ebből nem kérek, amit lehet dobom ki az egész sz@rt és hát így eleve van egy nagy felesleges kapacitás.

Vagyis nincs nagyon hely növekedésre... tehát: PÁNIK!

"Míg a világjárvány alatt robbanásszerűen kezdtek el a cégek és a felhasználók is a felhős megoldásokra váltani..."

"Az elemzők szerint azonban most ezek növekedése is megtorpanhat "

" ez magában is több mint elég a teljes pánikhangulatra, ennek pedig mindenki megihatja a levét. A Google, a Microsoft és az Amazon sem ért el akkora növekedést, mint azt elvárták tőlük. Nem tudni továbbá, hogy mennyire áll ellen a szektor a recessziónak és a gazdasági lassulásnak. A big tech cégek szerint az egyértelmű, hogy a fogyasztók és a cégek, hirdetők is kisebbre szabták a költségvetésüket a hatalmas infláció miatt."

És ha logikusak az első dolguk lesz kidobni a felhős sz@rságokat... bár ha teljesen azok lettek volna, eleve ki se próbálják.

"Az elemzők szerint mivel a közösségi platformok, mint a Facebook, a Twitter vagy a Snapchat egyre csökkenő reklámbevételektől szenvednek, erre válaszul megnyirbálhatják majd az adatközpontokra fordított befektetéseiket."

Lám még ők is ezt teszik, első lépés: felhős kiadások visszavágása.

"A Forrester Research szerint ha az óriások nem költenek az adatközpontokra a várt mértékben, az egyszerűen kevesebb chiprendelést jelent például az Intel és az AMD számára."

Egy apró elszólás arról, hogy miújság a felhő piaccal:

"A Micron pedig tetézte a helyzetet, amikor szólt: nem csak a PC-k és az okostelefonok iránti kereslet zuhan meg, hanem a felhős piacé is "

Aztán...

A briteknél bemondták, hogy itt kérem szépen 2025-re önvezető autóknak kell lennie:

"2025-re önvezető járműveket akarnak a britek, a gyártókra hárul a felelősség"

Felmerülhet benned talán, hogy... na és a biztonság? Erre két válasz is van: a felelősség a gyártóké, nem a politikusoké lesz, másrészről ezt írják:

"A brit vezetés azt szeretné, ha az ország a technológia fejlesztésében és használatában is élen járna, ezért sokat fektetnek kutatásba a biztonság kapcsán, valamint a törvényeket is átalakítják."

 

Szóval látod, fontos nekik a biztonság... hát hogy ne lenne, az biztos nagyon fontos nekik, ha csak így vágy-vezérelten kijelentik, hogy kell nekik 2025-re és kész.

De persze mondhatod, hogy... de akkor mééé nem már nem idén... ha már a valóság úgysem számít semmit?

És tudod mit, valaki veled van, ő pedig nem más mint Elon Musk:

"Elon Musk még idén önvezető Teslákat akar, továbbá még több olajat és gázt"

Sajnos az én nagyon csúúúúnya blogom foglalkozik még a valóssággal úgyhogy berakom ezt emlékeztetőnek:

"Elismerte a Tesla: Nem képesek önvezetésre önvezetőnek hívott autói - és nem is lesznek képesek rá mostanában"

Aztán pár támadás, hiba... először itthonról:

"Kibertámadás ért egy magyar energetikai céget"

"A lakossági energiafogyasztás-méréssel, illetve költségmegosztással és egyéb energetikai megoldásokkal foglalkozó, e szegmensben a magyar piac nagy részét birtokoló vállalkozás közölte, hogy biztonsági okokból a vállalat összes potenciálisan érintett informatikai rendszerét offline állapotba helyezték."

Ó szóval menne offline is... de akkor...  miért rakják onlinera a fontos rendszert?

"Mivel hatalmas mennyiségű személyes adatot kezelnek, az ista értesítette az Adatvédelmi Hatóságot, illetve feljelentést tettek a rendőrségen. Közleményük szerint jelenleg belső és külső szakértők bevonásával zajlik a támadás vizsgálata, valamint a rendszerek helyreállításának előkészítése. Hangsúlyozzák, hogy e pillanatban még nem tudják, hogy történt-e adatvesztés, és ha igen, az milyen mértékű – ezt a vizsgálat fogja felfedni, az eredményről később adnak tájékoztatást."

Aztán... digitális állam:

"Országos informatikai probléma miatt nő a várakozás a határátkelőknél"

"Informatikai rendszerprobléma okoz gondot szombaton 13 órától a közúti határátkelőhelyeken és a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren, ezért hosszabb várakozásra kell számítaniuk az utazóknak - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata a police.hu oldalon."

Hogy miért történt? Nos... "hiba", ennyi a tájékoztatás. Egy hiba, ami az egész országot érinti és jó sokáig nem sikerült úrrá lenni rajta.

Aztán...:

Végülis miért ne tennénk ki feleslegesen veszélynek a legsérülékennyebeket, meg az orvosi titkokat:

"Kibertámadás érte az egyik legnagyobb francia kórházi központot"

"A támadás komoly zavart okozott a francia főváros körüli régió egyik legnagyobb kórházi központjának működésében."

"Az egészségügyi intézmény a támadást követően életbe léptette az úgynevezett „fehér programot”, azaz a riasztási és kiürítési tervet, miután a kórház valamennyi internetes oldala lebénult, és elérhetetlenné váltak az adatok tárolására szolgáló informatikai rendszerek."

"Azokat a beteget, akiknek az ellátásához elengedhetetlen a hozzáférés az informatikai rendszerhez, átszállították a Párizs környéki Ile-de-France régió más közkórházaiba"

" A sürgősségi osztályra érkezőket alapellátásban részesítik, de amennyiben kórházi felvételre szorulnak, más intézményekbe irányítják őket. A központ mindent megtesz annak érdekében, hogy a járóbeteg-ellátást ne kelljen szüneteltetni, a műtéteket viszont el kell halasztani."

"A kórházak a többi francia közigazgatási intézményhez hasonlóan a kormány szerint „szigorú utasításba kapták, hogy soha nem fizethetnek váltságdíjat”, miközben a kibertámadások, amelyek 11 százaléka kórházakat érint, már 2020-ban megnégyszereződtek."

A cikk nem említi, hogy tanultak volna az esetből tehát... folytatás várható.

"A NATO vizsgálja az ellopott rakétadokumentumok esetét"

Figyelj...  miért is ne tárolnál szigorúan titkos katonai leírásokat internetre kötött gépeken, katonai eszközök tervrajzait amit sok év alatt fejlesztettél ki ;csak mert már eddig is rengeteg katonai titkot is simán elloptak, talán ezt nem fogják:

"A múlt hét végén megerősítést nyert az értesülés, hogy hitelesek azok a titkosnak számító dokumentumok, melyeket megvételre kínáltak fel egy orosz internetes fórumon.

A mintegy 70-80 gigabájtnyira becsült dokumentumcsomag feltételezhetően egy sikeres kibertámadás révén került illetéktelenekhez."

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2817921779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása