Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Matolcsy rombolásást mostmár semmi se állítja meg...

2022. március 12. - GABOR2

Matolcsy örülhet, mert most aztán addig emelheti a kamatot ameddig nem szégyeli. Ami pedig b@romira rombolni fogja a gazdasági növekedést és a gazdasági szereplők életét sokkal nehezebbé teszi.

Csinált egy rendkívüli 100 pontos emelést:

"100 bázispontos kamatemelés a jegybanktól!"

Ez akárcsak eddig bármikor nem ért semmit, hát jött egy újabb:

"Itt az MNB döntése: újabb 50 bázisponttal emelik a kamatot!"

"A múlt hetinél 50 bázisponttal magasabb, 5,85 százalékos kamat mellett hirdette meg egyhetes betéti tenderét csütörtökön az MNB. Ez azt jelenti, hogy tovább emelkedik az irányadó kamat, a jegybank a jelek szerint igyekszik megfékezni a forint gyengülését."

Mit ért az újabb emelés, mostmár megvan a cél? Nem:

"az újabb 50 bázispontos emelésre a forint gyengülésnek indult,"

"Térdre kényszerítette a forintot a devizapiaci vihar – Tényleg még az ukrán hrivnya is jobban teljesít?"

"Az elmúlt napokban több helyen megjelent a sajtóban, hogy a forint volt a leggyengébben teljesítő deviza a háború kitörése óta, meglepő módon még az ukrán hrivnyát is alulteljesítette."

Bár a cikk azt megmagyarázza, hogy az ukrán valutóhoz nem kéne hasonlítani a saját valutát, de akkoris... másokéhoz lehet és miénk a legrosszabb. Miért? Spekuláció, de... ennél sokkal rosszabb lesz, ahogy a jegybank reagál.

A rádióban volt is egy interjú egy közgazdásszal, hogy erre jegybanki emeléssel reagálni teljesen felesleges, nem hat rá, de a magyar gazdaságot viszont rombolni fogja. Ez se lehet véletlen...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr817778736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhes ló 2022.03.12. 18:58:20

Az általad hivatkozott forrást el kellene olvasnod.
Leírja a választ a kérdésedre:
"...A grafikonon jól látszik, hogy az év eleje óta a hrivnya közel 10 százalékkal gyengült a forinttal szemben. Most egyébként a háború kitörése óta az ukrán deviza 9,3%-kal gyengült a dollárral szemben, a forint pedig 7%-ot veszített. Az utóbbi két hétben azonban a hrivnya valóban zavarba ejtően stabilnak látszik. Illik azonban gyanút fogni: az államiság megszűnésének árnyékában nyilván nem "magától" ilyen betonstabil a kurzus.

Az orosz agresszióra reagálva az ukrán jegybank elrendelte a devizapiac felfüggesztését, a készpénzfelvétel korlátozását, valamint a lakossági bankszámlákról történő deviza kibocsátásának végrehajtását is. A lépésre azért került sor, mert bankpánikot próbáltak csillapítani, ugyanis az ország több pontján megrohanták az emberek a fiókokat és az ATM-eket, hogy ahogy az krízishelyzetben lenni szokott a pénzüket mentsék.Egy nappal ezelőtt pedig egy videóüzenetben Kirill Sevcsenko, a jegybank vezetője bejelentette:

Felfüggesztjük Ukrajna devizapiacának munkáját a devizaértékesítés kivételével. A devizák hivatalos árfolyamát a 2022. február 24-i szinten rögzítjük

Vagyis az ukrán hrivnya rögzített árfolyamrendszerbe menekült, az erre nehezedő eladói nyomást pedig jelentős tőkekorlátozásokkal enyhítették. Összevetni ezt a kelet-közép-európai régió más devizáinak mozgásával teljesen értelmetlen. ..."

GABOR2 2022.03.12. 19:51:20

@Éhes ló: Elolvastam ezért írtam ezt:

"Bár a cikk azt megmagyarázza, hogy az ukrán valutóhoz nem kéne hasonlítani a saját valutát, de akkoris... másokéhoz lehet és miénk a legrosszabb. Miért? Spekuláció, de... ennél sokkal rosszabb lesz, ahogy a jegybank reagál."
süti beállítások módosítása