Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Egyre jobban átjön, hogy Kínában gondok vannak

2021. szeptember 24. - GABOR2

Mostanában jöttek a rossz hírek Kínából; én már évek óta írom, hogy már nem kéne annyira favorizálnia a magyar kormánynak őket, de most a héten történtek olyan dolgok, hogy még Matolcsy is, akinek saját bevallása szerint specialitása felismerni, hogy ki lesz a nyerő a jövőben, pár nappal azután, hogy Kína mellett tört lándzsát korrigálnia kellett, hogy Kína igazából törpe az USA-hoz képest.

Mielőtt rátérnénk a fő okra, amit még Matolcsy is meg tudott látni, nézzünk rá pár egyéb dologra.

Kína elkezdte üldözni a kriptobányászokat, sőt mai hír, hogy tán tiltja a külföldi keresdkedések használatát is... hogy miért lehet ez... majd később. Mindenesetre kizárja magát ezzel a fejlődésből... mondjuk.

Aztán a kommunista párt amúgy is rátámadt a techcégekre, meg a szórakoztató cégekre. Van olyan bizarr story, hogy a leghíresebb celebjüket totálisan törölték a virtuális létezésből... egyik nap még a leghíresebb valaki volt, másnap már a nevére nem jön ki találat, nincsenek filmek amikben szerepel... De a kínaiak amúgy is hadat üzentek a celebek kultuszának és amúgy az elnőiesedő férfiaknak. Plusz pl. olyan dolgokat csináltak, hogy az egyik ilyen legnagyobbra nőtt szórakoztató vállalatot kicsinálták szinte teljesen azzal, hogy megsemmisítették és megtiltották az exclusive szerződéseket; ezek olyan szerződések voltak, hogy pl. egy zenész csak rajtuk keresztül adhat majd ki új számot... egyszerűen semmissé tették ezeket a szerződéseket és még adtak a nyakukba büntetést... a cég értékére gondolom nem kell mondani hogyan hat ez.

Szóval miközben mesterségesen sanyargatja a legsikeresebb ágazatait a gazdaságnak a Kínai Kommunista Párt, jött a nagy krach. De előtte még pár másik beszédes dolog.

A pár éve még félelmetes nyugati ellenfél cég, a Huawei már magában Kínában sincs benne a top 5 mobilgyártó soraiban.

"A Huawei már Kínában sem fért be az öt legnagyobb mobilgyártó közé"

Plusz volt itt egy olyan hír, hogy állítólag a Világbank versenyképességi rangsorát korrumpálták a kínaik, hogy sokkal jobbnak mutassák őket és annyira kiakadtak amiatt, hogy még őket is korrumpálni tudják a kínaik, hogy ennek a leghíresebb, legfontosabb rangsornak úgy döntettek ezennel véget is vetnek.

"Kilóra megvették a világ egyik legfontosabb versenyképességi rangsorát? Az IMF vezére is belebukhat a hatalmas botrányba"

"Nem jelenik meg többet a Világbank Doing Business kiadványa – jelentette be a szervezet csütörtökön. Ez már önmagában hír lenne, hiszen a világ egyik legjelentősebb üzleti környezetre és versenyképességre vonatkozó felméréséről beszélünk. A dolog azonban ennél is tovább mutathat: a kiadványt azért szüntetik meg, mert egy friss jelentés szerint Kína nyomást gyakorolt a szervezetre a jobb helyezés érdekében, sőt személyesen Kristalina Georgieva jelenlegi IMF-vezér járt közbe az érdekükben. A Valutaalap vezérigazgatója tagadja a vádakat, de biztosan lesznek még nehéz percei a jelentés miatt."

De akkor kezdjünk rákanyarodni a fő storyra.

Ugye én évek óta írkálom, hogy Kína igazából már baromira el van adósodva és nemcsak az állam, hanem a vállalati szektor is.

Nos... a mostani történet egyetlen vállalata... 300 millárd dolláros adósságban van.

"Ez a csőd az egész világot megrengetheti - Órák lehetnek már csak hátra a következő Lehman-eseményig"

"Az elmúlt napok hírei alapján egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy az összeomlás szélén áll a kínai ingatlanpiaci óriás, az Evergrande. A 300 milliárd dolláros adóságállománya alatt összeroppanni készülő vállalat méreténél fogva nem csak a kínai gazdaságnak jelentene sokkot, de továbbgyűrűző hatásait más piacok és szektorok is megérezhetik. A CNBC most azt szedte össze, hogy miért lehet veszélyes az egész világgazdaságra az Evergrande csődje."

Ennek a storynak a kezdetéig menjünk vissza éveket, amikor még arról volt sokszor szó, hogy a kínai valuta lehet majd a második világpénz.

Mostanában erről már egyáltalán nincs szó. Ez egyébként azért van, mert az első alkalommal amikor a kínai állam veszített volna a dolgon, megszegte a világvalutának levés egyik legfontosabb pillérének teljesítését... ez pedig a mindenkori teljes átválthatóság. Bizonyos gond volt Kínában, a kínai gazdagok elkezdték kivinni az országból  a pénzüket és a kínai vezetés lecsapott, és ezzel vége lett a kínai világpénz álmoknak.

A kínai gazdagoknak ezután viszont lett egy olyan gondja, hogy ugye egyre több kínai cég ment csődbe, egyre több befektetés nem hozott profitot... külföldre nem vihették a pénzüket... mibe fektessenek: ingatlan.

Az árak ettől az egyekbe mentek és gyártották a városokat... amikben kb. senki se lakott... egyszerűen mert csak az ingatlan tünt jó befektetésnek.

Egyébként a kriptopénzeket is tán azért támadják, hogy nehogy ezen keresztül pénzt vihessenek ki.

Az Evergrande-nak kiépült egy üzleti modellje, hogy hogyan lehet azt megcsinálni, hogy szupergyorsan épüljön fel rengeteg új épület... mondanom sem kell, nemcsak saját tőkét használtak, hanem jó sok hitelt. Viszont az eredeti modell működött és ahogy összeállt az nagyon nyereséges is volt a vállalatnak.

Viszont az volt, hogy a Kínai Kommunista Párt le akarta törni az árakat, emiatt tavaly bevezetett egy új szabályozást, ami megváltoztatta az eredeti modelt.

Az új szabályok miatt az Evergrandenek és a hozzá hasonlóknak nem maradt annyi ideje alkudozni az áron, hamarabb túl kellett adniuk az ingatlanokon, ez viszont lentebb vitte az árakat.

Viszont azzal, hogy lentebb vitték az árakat, kevesebb pénzük lett, plusz a befektetők is azt látták, hogy nem éri már úgy meg ingatlaba adni a pénzt, ami miatt még kevesebb pénzük lett és ami miatt összeomolhat majd minden Kínában mint a kártyavár az az, hogy tömegesen elkezdik megkérdőjelezni azt, hogy tulajdonképpen mennyit is érnek az ingatlanok... van a könyvelésekben egy szám, de főleg annak fényében, hogy lentebb mennek az árak, annyi-e az annyi... és a ha tömegesen jön egy ilyen pánik akkor összeomlik ez a cég ami már önmagában elég nagy dolog lenne, de aztán összeomlana más hasonló cégek is, meg akik nekik dolgoztak beszállítóként... és végül a story végén egyesek szerint világ szinten történnének bedőlések.

Úgy tűnik ekkora összeomlásoknak kellenek ahhoz, hogy a világ észrevegye, hogy a kínai világhatalom talán örökre csak egy álom marard.

Ja és egyébként most nyomatják a pénzt a piacokba, amitől persze csak elodáznak problémákat, úgy hogy az adósságuk csak tovább fog nőni:

"Likviditást pumpált a pénzpiacra a kínai központi bank az Evergrande körüli bizonytalanságok ellensúlyozására"

"Nagy mennyiségű likviditást pumpált a bankrendszerbe a kínai központi bank pénteken, feltehetően az eladósodott China Evergrande Group kínai ingatlanfejlesztő körüli bizonytalanságok ellensúlyozására."

Szóval ideje meglátni: Kína is mostmár hatalmas adósságokban van és a kínai cégek is. Már nem olyan buli üzletelni velük.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5416699276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2021.09.24. 16:38:35

Ebből viszont komoly baj lehet, mert az utóbbi években Kína és az USA ( szintén adósságból fedezett ) növekedése húzta maga után a világgazdaságot..

GABOR2 2021.09.24. 18:02:02

@Madarász Henrik: Teli voltak a napokban a gazdasági újságok azzal, hogy közel egy újabb nagy összeomlás.

bandiras2 2021.09.24. 19:02:39

Ha már az ingatlanszektorról van szó, az elkészült épületek se érnek semmit:
www.youtube.com/watch?v=s-2DtL-Wjkc

GABOR2 2021.09.24. 20:26:33

@bandiras2: Ha még az épületek is sz@r minőségűek akkor nem sok mindenben reménykedhetnek; ha elindulna az, hogy "lehet nem is ér annyit az ingatlan" cucc sokak fejében, akkor a könyveikben szereplő érték semmit se érne, és szépen bezuhanna minden. Amúgy tök jó, hogy úgy mennek tönkre, hogy senki se lakik benne, mert akik veszik ezeket, azok inkább befektetés miatt vették, nem pedig mert lakni akarnak benne; ha rájönnek, hogy nem ér annyit a lakás... durván elszabadulnának ott a dolgok.

GABOR2 2021.09.24. 20:29:52

@bandiras2: Rengeteg pénz van ebben és tömgesen ennyira sz@r lenne a minőség... jújj... ebből hogy lesz világhatalom.

Koenigsberger 2021.09.26. 10:06:44

Kína mindig is az olcsó szarjairól volt híres, miért meglepő a cucilista minőség az építkezés terén? A tervet papíron 200% túl kell teljesíteni, ez a lényeg. A Fityesz majd jól beruház az országot átszelő kínai vasútvonalra, majd ott is hurkapálca lesz a sín és ropi a talpfa.

A másik cikksorozathoz tartozik, hogy Kanadában és az USA-ban sok tudatzavaros szivárványos progresszív kampányol a szocializmusért. Mert hát az egy remek gazdasági modell. A proliknak tálalt lózungok szintjén. Mi viszont, akik ismerjük a történelmet, már tudjuk, hogy egy esetleges komcsi átrendeződésnek egyetlen pozitív hozadéka lenne, mégpedig hogy pont őket zárnák lágerekbe legelőször.

Éhes_ló 2021.09.29. 09:53:41

Ha egy gazdaság állapotát az eladósodottság és a kamu befektetési alapok alapján értékeli a kedves blogger, talán kukkoljob körbe az usa táján.
Ha sikerült, akkor folytathatja Európában.
De nem teszi.

Ettől pedig ez is csak egy kettősmércés post, amiben Kínát fikázza olyan területeken, ahol az usa és az eu már évtizedekkel korábban betérdelt és ahol semmit nem tanultak egyik kudarcuk kapcsán sem.

Kína nyilván sok problémával küzd.
Régóta.
De nem többel, nem is régebben, mint a "fejlett" világ őt leokoskodói.

GABOR2 2021.10.13. 16:28:27

@Éhes_ló: Ez a poszt Kínáról szól és arra vezethető vissza, hogy már pár évvel ezelőtt írtam, hogy Orbánék nem veszik észre, hogy Kínában a nagyon jó helyzetüket hiper-szuper gyors módon tönkretették. Kb. Orbánék akkor szálltak be a buliba amikor annak igazából vége lett.

Az USA is természetesen nagyon eladósodott és nem lehet ezt végtelenségig csinálni... bár Matolcsy "Amerikai Birodalom" című könyve pont arról szól, hogy de az USA a végtelenségig eladósodhat, mert nála van egy csomó másik fizikai, katonai hatalom is.

De akár megteheti ezt örökké, akár nem, a rendszer ami most van az ő szüleményük és úgy van megalkotva, hogy megtehetnek dolgokat amiket mások nem, vagy csak súlyos következményekkkel. Például hiába hoznak létre felfoghatalanul sok pénzt rövid idő alatt, ami minden más országban pillanat alatt tönrkevágná a sajátvalutaértékét, ők megtehetik, mert szét tudják teríteni a problémát a világban, meg gondolom hallottad, hogy annó elérték, hogy az olajjal is csak dollárral lehessen kereskedni stb. stb.. Szóval az USA-nak hiába van akár rosszabb mutatója bizonyos témákban más országokhoz képest... őrájuk másként hat, vagyhát sokkal többet megengedhetnek maguknak.

Éhes_ló 2021.10.14. 09:42:03

@GABOR2: ez a posztod (is) egyoldalúan (le)értékeli Kínát. Kínának nincs vége, az odatelepült multik nem menekülnek, a kínaiak pedig viáman ellopnak bármit, amit a ultik tálcán visznek nekik, meg még azt is, amit nem. Az eladósodottságuk a közelében sincs az európaiakénak és az usanak, ahogy a tartalékaik (demográfiai, pénzügyi és nyersanyag) is nagyobbak az unióénál.

Az usa és az eu. eladósodottsága nem kezelhető és elóbb utóbb maga alá temeti a világot ezen pedig az oroszok és Kína is sokat keresnek majd.

GABOR2 2021.10.14. 11:37:23

@Éhes_ló: Éppenséggel sok multi megy másfele, pl. Vietnámba, mert kínai fizetések elkezdtek emelkedni. Egyébként pont ez az... pár éve még tényleg lehetett azt hinni, hogy Kína lehet világhatalom, de szupergyorsan elcs@szték... ezt nem veszi észre a hazai vezetés se, vagy hát pont most vette tán csak észre.

Korábbi cikkemből adat: ""Even with the government focus on deleveraging, Chinese borrowing rose 14 percent in 2017, ballooning to 266 percent of gross domestic product, from 162 percent in 2008."

Kevesebb mint tíz év alatt több mint 100%-kal nőt az adósságuk a GDP-jükhöz képest. 2017-ben már 266% volt. Nem régi hír, hogy idén már olyan magas lett az adósságuk, hogy a teljes GDP növekedésüket... nem a hadseregre, vagy egyéb világhatalomépíő cuccra költik, hanem az államadósságuk csökkentésére.

Plusz amit mutatnak lehet nem minden, mert volt már pár "rejtett adósság":

""Hatalmas rejtett adósságtömegen ülhet Kína. Peking ugyanis az elmúlt félév gazdasági fellendülését arra használta fel, hogy törlessze rejtett adósságait. "

www.vg.hu/penz-es-tokepiac/2021/08/a-lathato-kinai-adossag-csak-a-jeghegy-csucsa

Kínának ráadásul máshogy van baja az adóssággal mint sok más országnak, mert az adósságuk hatalmas része nem is a kormányzati szektorban jön létre.

Most aktuális ez a "Evergrande" story, ott csak egy cég 300 milliárd dollár adósságot hozott össze és láncreakciót válthat ki és egy hatalamas összeomlást.

A kínaiak szuper rövid alatt hozták össze ezeket a giga adósságokat és ezek az adósságok sokkal-sokkal magasabbak mint a devizatartalékuk.

Itt egy nyári cikk, ott van ilyen időgrafikon is ami mutatja, hogy nominálisan már kínaiké a második legnagyobb eladósodottság; és 2020 végén már a GDP 270.1%-ban voltak eladósodva.

Madarász Henrik 2021.10.14. 17:57:12

@GABOR2: Mondjuk a világrekorder japánok is érdekesek, más ország már csődöt jelentett volna, de ők vidáman elvannak, mert a saját lakosságuknak tartoznak, azok meg bíznak az államban.

Madarász Henrik 2021.10.14. 18:00:22

Amúgy Kínában van egy időzített bomba, ami olyan katasztrófát fog okozni hogy elsöpri a rendszert, a kínai komcsik meg mint valami értelmi fogyatékosok homokba dugják a fejüket,
danubeinstitute.blog.hu/2021/10/14/amit_szerettetek_repedeznek_kina_csernobiljanak_falai?utm_medium=indapass&utm_campaign=inda_notification&utm_source=notilayer&utm_source=fejlec_forum&utm_medium=noti-dropdown&utm_campaign=fejlec

GABOR2 2021.10.19. 20:12:13

@Madarász Henrik: Az a baj, hogy várhatóan vadállat módjára fognak védekezni az eltüntetésük ellen...

Madarász Henrik 2021.10.19. 20:44:58

@GABOR2: Nem hiszem, inkább patkányként fognak bujkálni a népharag elől mint nálunk 1956-ban az ávosok, november 4 előtt.
süti beállítások módosítása