Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Kis Kína update

2021. augusztus 19. - GABOR2

Erről is már évek óta írok. Miközben a magyar kormány és főleg Matolcsy el van ájulva Kínától, hogy ő lesz a következő szuperhatalom, én észrevettem, hogy szupergyorsan kezdtek tönkrevágni mindent a kínaik maguk körül és mire a világ közvéleménye szuperhatalom várományosnak nézte őket kb. nem sokkal korábban vágták tönkre ennek igazi alapjait.

Például ugye régebben mindig voltak hírek a kínai külkereskedelmi mérlegről, hogy mennyire többletes és hogy Kínának van a legnagyobb devizatartaléka... Mostanában nincs ezekről hír.

De igázából szupergyosran elintézték maguknak, hogy ne is számítson, mert sokkal-sokkal-sokkal nagyobb mostmár az adósságuk mint a devizatartalékuk valaha volt.

Persze itthon a kormányban még mindig olyan kép van a kínaiakról, hogy hát azoknak teli van a zsebük, de itt egy update a helyzetükről.

Ami pl. a szuperhatalommá való előretörésüket illeti, most pl. ezt az előretörést inkább beáldozták fullra kamatfizetésre és törlesztésre... hát így nem lesznek szuperhatalom.

"A látható kínai adósság csak a jéghegy csúcsa"

"Hatalmas rejtett adósságtömegen ülhet Kína. Peking ugyanis az elmúlt félév gazdasági fellendülését arra használta fel, hogy törlessze rejtett adósságait. Abból lehet erre következtetni az Equilor elemzői szerint, hogy 103 milliárd dollárral több kötvényt értékesített a kínai kormány az időszakban, mint amennyi lejáró hitelt újított meg, ezért elsősorban a mérlegen kívüli adósságok kerülhettek kiegyenlítésre."

"Elemzői becslés szerint a könyvekben nem megjelenő adósság mértéke akár a 14,8 ezer milliárd jüant is elérhette az első félévben. Amennyiben az egész kínai gazdaság eladósodottságát tekintjük, akkor az idei első félévben csökkent a tartozás mértéke a korábbi GDP arányos 269 százalékról 264 százalékra."

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr816665166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2021.08.19. 19:16:33

Hát az nem sok, ilyen ütemben évtizedekig fog tartani egy normális, 60 % körüli adósságszint elérése. A legnagyobb bűn és ostobaság amit egy ország megtehet hogy nagy külföldi hiteleket vesz fel, kivéve USA, akik simán fizethetnek pénznyomtatás útján is.

Madarász Henrik 2021.08.19. 19:28:56

@Madarász Henrik: A magyarok tudnának erről mesélni, a barom kommunista vezetők által összehozott hatalmas adósságról, aminek jelentős része az MNB ultrasikeres devizaügyleteiből keletkezett, akkor vettek fel dollárhiteleket mielőtt durván megerősödött a dollár, aztán ezeket lecserélték márka és jenhitelekre, pont mielőtt leesett a dollár árfolyama és erősebb lett a márka és jen, így aztán úgy nőtt az adósság hatalmasat, hogy nem fejlesztettek belőle semmit.

GABOR2 2021.08.19. 19:55:09

@Madarász Henrik: És igen, ezen hitelek már részben dollár hitelek, ami azt jelenti, hogyha a klasszikus trükkhöz, a saját valuta leértékeléséhez nyúlnak, hogy segítsék a külkereskedelmüket, akkor automatikusan nől az adósságuk.

GABOR2 2021.08.19. 19:56:05

@Madarász Henrik: Valamit hallottam róla, hogy elpasszoltuk az összes aranyunkat, mondván a dollár jobb, aztán szívás lett vége, de az már rendszerváltás után volt...
süti beállítások módosítása