Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Matolcsy vs Varga: Aftermath

2021. augusztus 07. - GABOR2

Annyi mindenről szeretnék írni, de most valósággal belefulladok a teendőkbe és csak most fog sikerülni valamennyit... Köztük ezt az aktuális Matolcsy vs Vargát is folytatom.

Most alig volt kardcsörtetés, amihez valószínű annak is köze van, hogy... Matolcsy György apukája meghalt nemrég; de azért nem volt teljesen eseménytelen az elmúlt időszak.

Úgy tűnik a baloldali média is elkezdet figyelni... csak a címből, a hvg-re ugyanis nem fizetek elő:

"Orbán 'csinált' egy csomó kis Matolcsyt, akik később talán nem lesznek vele kedvesek"

Ők is Matolcsy-t úgy kezelik mint aki potenciálisan Orbán ellen mehet.

De  menjünk vissza az időben.

Mi is történt. Volt egy újabb kamatelemésünk, ami drágítja a hiteleket... amiket eddig ezerrel bátoríottak, hogy vegyünk fel. Ez hogyan segíti a gazdasági kilábalást? Hát sehogy. Amikor élinkenítenél, akkor nem szabad emelni a kamatokat. Viszont azt igérik, hogy ez majd csökkenti az inflációt, meg hogy a forint majd erősödik miatta. Dehát... ugyan hogyan, hogyha más dolgokkal meg pont azért tesznek, hogy növekedjen az infláció... és az az erősebb "eszköz".

De lássuk a hatást:

"Mire lehet elég az MNB kamatemelése? Ez menti meg a forintot?"

"Már kétszer emelt kamatot az MNB Monetáris Tanácsa, összesen 45 bázispont volt az effektív szigorítás, ennek ellenére a forint nem tudott érdemben erősödni. Sőt, a júniusi kamatemelés után visszagyengült 360 fölé a magyar deviza az euróval szemben, majd most a keddi újabb 30 bázispontos emelést követően már csak átmeneti piaci hatás volt. Az elemzők szerint előbb-utóbb azért hatásos lehet a jegybank fegyvere, és erősödésnek indulhat a forint is."

Vagyis a várt kedvező hatás... elmaradt. Sőt. Ami viszont egész biztos nem marad el, az a kedvezőtlen hatás.

És várható, hogy ez lesz majd az irány a jövőrenézve is.

"Virág Barnabás: három erőteljes lépéssel folytatja a szigorítást az MNB"

"A kamatemelési ciklus havi ütemű, határozott folytatása szükséges az inflációs kilátások kordában tartása érdekében - mondta keddi háttérbeszélgetésén Virág Barnabás, az MNB alelnöke."

Megjegyzem, ez a cikk egy sorozat része, a korábbiak visszaolvasása nélkül fontos dolgokat nem érhetsz meg, úgyhogy erősen ajánlom a visszaolvasást. 

Szóval miközben kilábalnánk emeljük a kamatokat... ami egy nonszensz, de mit tesz a kormány?

A kormány meg nyomná a gázpedált miközben a jegybank a féket.

"Kiszámolták, mennyivel dobhatja meg a magyar gazdaságot Orbán Viktor ígérete"

"Varga Mihály bejelentette: mozgósítja Magyarország a költségvetés szabad forrásait is"

Matolcsy most nem nagyon beszélt vissza, de ennek mondom köze lehett annak is, hogy meghalt az apukája.

Varga viszont megint megüzente, hogy challange accepted, vagyis mégha Matolcsy mindent meg is tesz, hogy megakadályozza, hogy rekord GDP növekedés legyen, Varga bízik benne, hogy be fogja ezt is zsebelni.

Varga nem fogja teljesíteni Matolcsy kéréseit:

"A költségvetés nem módosul Matolcsy György jegybankelnök kritikái ellenére sem, a GDP-arányos hiány csak 2024-ben tér vissza a 3%-os szintre."

És azt is megüzente, hogy számol azzal, hogy Matolcsy kavar, de akkor se fog sikerülni:

"Varga szerint az infláció ideiglenesen ugrik csak meg, aztán visszatér 3% közelébe - a pénzügyminiszter bízik a beígért jegybanki lépésekben."

Itt van megint a "szuper" hitelmoratórium amit mindig csak görgetnek maguk előtt... ha egyszer vége lenne, akkor sokan szépen egyből csődbemennének. Ugye milyen "jó" megoldás volt annó...

"A hitelmoratórium szeptember 30. utáni esetleges meghosszabbításáról az ősz elején dönthet a kormány az egyeztetések és a nemzeti konzultáció eredményei alapján. "Olyan megoldást keresünk, hogy a moratóriumot használó 35 ezer cég a módosítások után se kerüljön megoldhatatlan helyzetbe."

"Varga Mihály a magyar EU-tagságról: Pár év múlva térjünk vissza erre!"

Még egy írás ugyanerről:

"Varga nem akar megszorításokat, szerinte a Matolcsy-út azzal járna"

" A pénzügyminiszter kijelentette: a 2022-es költségvetés “marad, ahogy van”, mert nem akar megszorítást, márpedig szerinte Matolcsy György jegybankelnök javaslata ezzel járna. Azt is mondta, a választás után sem lesz szükség a nadrágszíj meghúzására."

"A költségvetés marad így, ahogy van. Vicces lenne, ha a parlament által június 15-én elfogadott törvényt már júliusban módosítanánk – jelentette ki a 2022-es büdzséről Varga, egyértelművé téve, hogy az abban tervezett 5,9 százalékos államháztartási hiányt nem csökkentik a Matolcsy által kívánatosnak tartott 3 százalék körüli értékre.

"Határozottan és keményen reagált a pénzügyminiszter Matolcsy György kritikáira, miután a jegybankelnök az utóbbi időben sorozatosan bírálta a kormányzat lépéseit:"

Viszont van még itt egy nagyon érdekes dolog.

Most több külföldi szervezet is értékelte a magyar helyzetet és a várható GDP növekedést.

Ugye írtam, hogy 14%-os növedést várnak, hisz tavaly leállás volt és most bevetnek mindent, hogy szép legyen a szám, csak Matolcsy próbálja ezt szabotálni, de mondjuk egy 7% most olyan könnyűnek tűnik, hogy elérjük mintha csak a levegőt kéne püfölni az öklünkkel.

A nemzetközi szervezetek viszont úgy számolnak, hogy Matolcsy szabotálása sikerrel fog járni... talán majd megsegítik ebben?

"Visszapattanhat a magyar gazdaság, de sorakoznak a feladatok: itt az újabb lista a kormánynak"

A Portfolió elemzője annyira furának tartja, hogy ennyire alacsonynak számolják a gazdasági növekedésünket, hogy egy külön vélemény részt raktak be a cikkbe:

"Amennyiben az OECD-előrejelzésben szereplő alacsony idei növekedés valósul meg, akkor az adósságpálya valóban könnyen emelkedő pályán maradhat. Ugyanakkor a nemzetközi szervezet GDP-prognózisa zavarba ejtően alacsony: a tavalyi nagy zuhanás után ilyen mérsékelt ütemű bővülésre tényleg csak akkor lehet esély, ha súlyos negyedik járványhullám érkezik erős lezárásokkal, ami azonban jelenleg egyetlen előrejelzőnek sem az alap-forgatókönyve."

Talán már tudnak valamit előre ezek a külföldi elemzők...

Kapjuk is a szokásos "jótanácsokat", hogy az embereket szét kéne adóztatni, a nagy cégeknek meg ne kelljen már semmit se fizetni és akkor jó lesz. Az a vicces, hogy úgy tűnik, hogy miután ezt leírták csak akkor olvasták el, hogy nálunk 27% az Áfa már most is és így leírták azt is hogy emelni kéne, de azt is, hogy csökkenteni:

--"Növekedésbarátabb adórendszer megalkotása, a munkát terhelő adók további csökkentése, illetve a fogyasztást terhelő adók és az ingatlant terhelő adók emelése

--Az áfarendszer egyszerűsítése alacsonyabb, de szélesebb kulccsal. Jelenleg az OECD szerint a probléma, hogy a túl magas (27%-os) magyar áfa mellett sok a kivétel."

Most akkor mivan?

Ezzel viszont egyetértek:

"Mérlegelni a munkanélküli segély idejének meghosszabbítását."

Olyan aranyos tanács is van, hogy a nyugdíjkórhatárt emeljék fel annyira amennyi a várható élettartam... vagyis halj meg és így ne kelljen fizetni semmit.

"A nyugdíjkorhatár emelése a meghatározott pálya alapján 65 évre 2022-re, azt követően pedig a korhatár várható élettartamhoz kötése."

Meg vannak még itt dolgok, de most ne menjünk mellékvágányra.

A Fitch is értékelt minket és ők is meglehetősen alacsony értéket írtak a GDP növekedésre... talán tudnak valamit a fiúk amit mi nem? Tudják, hogy bizony a negyedik hullám lesz és gazdasági terrort fognak bevezetni... mert kb. csak akkor lesz ez a forgatókönyv.

"A hitelminősítő szerint a magyar gazdaság akár 6,5%-kal is bővülhet 2021-ben, de a következő években sem fogunk nagyon fékezni köszönhetően az uniós forrásoknak."

"Nem változtatott a magyar adósbesoroláson a Fitch"

"A hitelminősítő szerint a magyar gazdaság akár 6,5%-kal is bővülhet 2021-ben, de a következő években sem fogunk nagyon fékezni köszönhetően az uniós forrásoknak."

Van egy cikk ami egyébként lényegében pont arról szól, hogy milyen magas növekedést várnak sokan, csak éppen a jegybankot hagyja ki a buliból az elemzés.

"A turbófokozatú kilábalás kérdőjelei"

"Az idei első negyedévi GDP-adatok – a vártnál kisebb év/év alapú visszaesés – valósággal szárnyakat adtak a magyar gazdaság rövid távú kilátásaira vonatkozó szakértői várakozásoknak. Így például a Consensus Economics felmérésében résztvevő elemzői körben a 2021. évi növekedési előrejelzések átlaga a májusi 4,7%-ról júliusra 6,3%-ra emelkedett, miközben az előrejelzők több mint egynegyede legalább 7%-os növekedést vár."

Matolcsy egyébként nem volt teljesen csendben, sőt a Youtube berakott nekem reklámnak egy több mint egy órás videót a jegybank konferenciáról, ahol Matolcsy kezdte a beszédet és hát a dicső 2010-es múltról beszélt amikor megmentették az államot az összeomlástól... ja nem hallgattam végig.

És akkor zárjuk a blog hangulatához méltóan ezt a cikket. Mit csinál az infláció:

"Megeszi az infláció a béremelésünket"

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr6316651790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása