Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A "digitális ország" elképzelés újabb csődje ( Story Finnországból )

2021. január 09. - GABOR2

Itt az újabb bizonyíték arra, hogy nem jó ötlet a "digitális állam" elképzelés, amit majd Orbán és csapata gondolom majd figyelmenkívül hagy megint, hisz itthon ezzel kapcsolatban csak a szép és a jó mehet. De persze a remény hal meg utoljára. Talán ez, meg a nem sokkal ezelőtti gigantikus amerikai csőd ér majd valamit.

"Finn képviselők levelezéséhez jutottak hozzá egy kibertámadás során"

Ez az eset nagyon súlyos... ezt onnan tudom, hogy megírták, hogy nagyon súlyos:

" a finn parlament informatikai rendszerét még az ősszel kibertámadás érte, melynek során több képviselő levelezéséhez is hozzáfértek a hackerek."

" a behatolók olyan információkhoz jutottak hozzá, melyeket egy másik állam javára, vagy pedig Finnország kárára használhatnak fel."

"a potenciálisan kiszivárgott információk minősége miatt különösen komolynak és súlyosnak értékelik."

Az ilyen digitális állam csődjéről szóló hírek annyira már... hogy is mondjam, annyi van belőlük, hogy már nem is annyira érdekesek így. Viszont az azért mégiscsak érdekes, hogy a hatalom csúcsán levő emberkék adatbázisait törik fel, azokét akik annyira nyomatnák a digitális államot... és persze ebből kára keletkezett az országnak.

Lesz-e esetleg felelősségrevonás emiatt?

Haha, mintha bármikor felmerülne ilyesmi... ilyen gondolat létezése szóba se jöhet, mert ez azt mutatná, hogy... hiba lenne ez az egész.

De azért az embernek állítólag van szabadakarata és esze, tehát elméletileg lehetséges lenne, hogy... akkor most úgy döntenek, hogy nem mennek tovább ebbe a zsákutcába.

Tudósok szerint ha valaki csinál valamit és emiatt valami kellemetlen hatás éri, potenciálisan megnől az esélye, hogy azt a cselekedetet többé nem követi el; állítólag sok állat ezzel a módszerrel jól tanítható; és most olvashatjuk a hírekben, hogy az eset súlyos, az országot kár érheti emiatt... tehát elvileg megnől az esély arra, hogy a cikk azzal folytatódik, hogy a képviselők tanultak a dologból és azonnal megszüntetik ezt a nemzetbiztonsági veszélyforrást.

De nem, nincs ilyen folytatás, és az eredeti cikk finnül van, tehát nem tudom, hogy ott foglaztak-e ilyennel és talán csak a magyar cikkíró szerint lenne ez egy felesleges töltelék a cikkben.

Inkább az ellenkezőjére utaló információ van, ugyanis kiderül, hogy korábban rengeteg incidens volt, de azok nem hozták létre a helyes feedback-et az agyakban, hogy meg kéne szüntetni a zsákutcába járást, így létrejöhetett ez a súlyos incidens.

"Muurman beszél arról is, hogy az elmúlt években már számos támadás érte az állami rendszereket,"

Egy ideig az élet küldözgethet figyelmeztetéseket, amik nem teljesen végzetesek, de előbb-utóbb megunja és golyót küld majd azoknak akik nem tanulnak. Evolúció...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5816378862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2021.01.09. 20:55:32

Erről jut eszembe, nem semmi ahogy Trumpot néhány nap alatt kidobták az összes balos tech cég oldaláról, nem érdekelte őket hogy még ő az USA elnöke.

GABOR2 2021.01.09. 23:49:08

@Madarász Henrik: Most azt hallom legújabban, hogy regisztrálta magát a "jobboldali Twitterre"... már csak azt kellett volna csinálnia, hogy utolsó hozzászólásaként rakott volna hozzá egy linket és kapásból talán több millióval növelte volna a felhasználók táborát és új életet vitt volna bele... egy új kezdetet a jobboldali internetes vállalatoknak. Bár még tán a Fehér Ház Twitter oldalára kiírhatja.

Amúgy ez az eset azért is jó, mert megmutatja, hogy ha ezt megtehetik az USA elnökével, akkor bárkivel és nem szabad bízni bennük. Letörölték az eddig hozzászólásait is... pedig az elnök írásai tán "történelmi művek", amikkel nem is szabadna tán így bánni, dehát ez van. Felhőbe ne tárolj értéket.

GABOR2 2021.01.10. 00:20:04

Na a Google állítólag már törölte is a Parler appot amihez ment Trump a Twitter után... Nem is gondolnak arra, hogy esetleg ez majd fájni fog nekik? Talán még az utolsó pár napban is tehetne ellenük valamit Trump.
süti beállítások módosítása