Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A koronavírus és a gazdaság és Orbán... 21

2020. december 17. - GABOR2

Íme az újabb rész, amiben megint végre konkrét számokkal láthatod majd mire is megy el a pénz gazdaságvédelem címszó alatt valójában és konkrétan. Vajon végre elkezdődik valami igazi gazdaságvédelemnek nevezhető dolog is, vagy továbbra is például Orbán hobbi projektjei valósulnak meg ezekből a pénzekből? Megtudhatod, de előbb megint a vírussal, foglalkozunk elsőre.

Ugye a legutóbbi részben megmutattam, hogy furcsaságok mennek a statisztikában... elvileg halnak az emberek a koronavírustól, meg az egyéb dolgokban, mint mindig is, de... valahogy ez nem látszódott a számokon és voltak akik vették a fáradtságot és megnézték, hogy mi a helyzet és kiderült az állítólagos koronavírus áldozatok nincsenek sehol... Minthacsak valami szokásos dolgot átneveznének koronavírus áldozatának, például az influenza áldozatait; ezt egyébként külföldi források is gyakran mondják... a koronavírus eltünteti úgy tűnik az influenzát, mert most hivatalosan mindenki koronavírusban hal meg, az influenza meg nincs sehol. Egyébként meg ha influenza= koronavírus, akkor szólok, hogy a szezonja most kezdődik és hamarosan várhatóan rosszabb lesz a helyzet.

Bill Gates is erre számít az influenza szezon előtt, hogy sokan fognak meghalni koronavírusban, vagy talán inkább "koronavírusban".

"Koronavírus: Bill Gates szerint csak most jön a járvány legdurvább szakasza"

"Épp amikor az egész világban tomboló járvány hatásait nyögő kormányok és emberek fellélegeznének a vakcina közelségéről szóló hírek hallatán, akkor mond néhány kijózanító mondatot a koronavírusról Bill Gates."

"A Microsoft-alapító milliárdos üzletember szerint a következő 4-6 hónap lesz a járvány legrosszabb időszaka."

Igen, vagyis amikor éppen az influenza tombolna, most az el fog tünni és mindenki koronavírusos lesz az influenza tetőzése idején...

Na mindegy, szóval a kormányra rászóltak, hogy látjuk, hogy a statisztika szerint nem halnak meg az emberek, mire úgy tűnik ezt próbálták kompenzálni... megint hamis adatokkal, de ezúttal azt láthatod, hogy hullanak az emberek mint a legyek.

Kiderült, hogy a korábbi nulla százalékkal hal meg több ember helyett az új adatok szerint 40%-kal több ember hal meg és így szinte a koronavírus a legdurvább gyilkos az országban:

"Új adatok érkeztek: 40%-kal többen halnak meg Magyarországon a koronavírus miatt"

"Rekordmagas halálozási számot tett közzé a KSH november elejéről. A szokásosnál egy hét alatt 900-zal, 40%-kal többen haltak meg, miközben a hivatalos koronavírusos áldozatok száma alig több mint 600 volt."

Aztán megint felfigyeltek arra egyesek, hogy amiket közöl a kormány mint statisztikákat, totális képtelenségek:

"Sok cifra dolog történt már a járványügyi adatokkal, de ez mindenen túltesz"

"A kormányzati tájékoztatás balszerencséje, hogy az egyáltalán nem könnyen kinyerhető számokat sokan saját szórakoztatásukra tényleg vezetik."

"Így derült ki az a matematikai képtelenség, hogy ma reggel olyan térképet tettek ki a koronavirus.gov.hu-ra, ahol az összes megyei adat csökkent az előző napihoz képest. Egyszercsak kitöröltek 3475 eddig regisztrált fertőzöttet. "

"Valami történt a járványügyi adatokkal, javították a hibát, de nem magyarázták meg a hiba okát"

"Elismerték: biztosan rosszak a mai koronavírusos megyei adatok"

A portfoliósok írják:

"Nem szeretünk összesesküvés-elméleteket gyártani, de olyan ez, mintha valaki szándékosan úgy állapította volna meg a friss megyei adatokat, hogy azok összege mindenképpen kiadja az országos adatot, csak éppen ez utóbbiban véletlenül felcserélt két számjegyet a megyei adatok meghatározása előtt."

"Kíváncsian várjuk az új térképhez fűzendő magyarázatot. Értelmezésünk szerint ugyanis nem szimplán egy(-két) elrontott adatról van szó, hanem a térkép adatai rengeteg ponton hibásak."

Szóval ennyi is elégnek kell legyen, hogy lásd... hazudnak neked a statisztikai adatokkal, de "nyugi" ez alighanem az egész világot érintő projekt.

"Koronavírus: megjelent a javított térkép, de nincs magyarázat a délelőtti bizarr hibára"

"Délelőtt közzétett adatait korrigálva új térképet jelentetett meg a koronavírus.gov.hu a fertőzöttek megyénkénti számáról, ezek összege immár megfelel a hivatalosan közölt összesített adatnak. Magyarázatot azonban nem adtak arra, miből adódott a 19 megye és a főváros délelőtti téves adata, a húsz szám bizarr összegéről itt írtunk. A mai eset az amúgy is gyenge minőségű hazai járványügyi statisztika hitelességére mért súlyos csapásnak tekinthető."

Úgy tűnik annyira akarják igazolni, hogy van koronavírusprobléma, hogy bevállalták, hogy még a saját intézkedéseiket se dícsérjék:

"Koronavírus: új rekordon a járvány Magyarországon a szigorítások után?"

Szóval gyanúsan nincs semmi nagy veszély igazából, viszont valamit nagyon-nagyon bele akarnak jutattni az emberekbe... ami igazából már a felszínen is elég durva tűneteket tud majd okozni, aztán meg azonkívül ki tudja mit... De még a legjobb szándék mellett is, nem hiába van, hogy a gyógyszereket tíz évig is tesztelik akár, mielőtt forgalomba kerülnek, most azonnal menjen mindekibe, pedig igazából ez a vírus nem nagy szám az emberek nagyon nagy részének.

"A koronavírus-vakcinák 10-15%-ánál léphetnek fel látványos mellékhatások"

Egyébként ugye nekünk rengetegféle vakcinánk lesz, de nem döntheted el, hogy polikai nézeted szerint melyiket kapd meg, hanem zsákbamacska lesz.

"Nem választhatunk, hogy milyen vakcinát kérünk"

Ez amúgy visszalépés Orbán korábbi ígéretéből:

" „könnyen lehetséges, hogy elő tudjuk idézni azt az állapotot, hogy valamikor tavasszal nem egy, hanem kettő vagy három fajta vakcina is lesz Magyarországon, és ki miben bízik, tud választani abból, hogyha be akarja magát oltatni, akkor melyiket kérje."

És szerencsére nálunk ez nem kötelező és mindig lehet hallani, hogy egyre kevesebb ember kéri majd Nyugaton is, de ennek ellenére már azt állítják, hogy a lakosság 70%-a megkapja majd.

"Jóslatok szerint 2021 őszéig a fejlett országok lakosságának 70 százaléka be lesz oltva"

És van egy nagyon-nagyon fura hír is amitől kiráz a hideg. A hír arról szól, hogy csak a fehér gyerekeknek teszik kötelezővé az oltást az iskolában... az USA-ban... ahol mindenért rasszizmust kiáltanak és mindig megy a harc, hogy necsak a fehérek ez-az legyen... most simán oké valamiért, hogy csak a fehér gyerekek legyenk kötelezően beoltva... vajon miért? Miért nincs küzdés most, hogy ez rasszizmus?

"Cornell vaccine mandate only applies to white students"

"The Ivy League school offers a race-based exemption from its new mandatory flu shot, requiring only white students to get immunized before returning to the area."

(Utólag szerkeszte: Sorry nem Covid oltás az iskolánál, hanem "Cornell vaccine" ami más, de halottam ilyernől Covidnál is, de csak egy Postcast-ban.)

Szóval szerintem hamarosan ez kötelező lesz, talán még nálunk is, hisz a felmérések szerint sokkal kevesebben akarják magukat beoltatni "mint kéne", mi pedig minden verzióból vettünk milliókat.

Aztán... a koronavírus vakcina titkait akarják megtudni hackerek és nem kell tán csalódniuk, hisz hogy is lehetne a mai világban kibírni, hogy nem rakják fel netre ezeket az adatokat?

"Nemzetállami hackerek támadták a koronavírusoltás szállítási láncát"

Hogy is bírhatnák ki a laborok, hogy tesztelik a vakcinát és nem rakják ki az eredményeket netre? Hogy is lehetne elképzelni, hogy azok nem neten lógó gépeken legyenek, ahonnan nem lophatják el? Hogy is képzelheti bárki is, hogy a szabadalomhoz és üzleti titokhoz való joga  a cégeknek nagyobb jog mint a kényelem joga:

"Hackerek támadták meg a koronavírus-oltásokat tesztelő EU-s ügynökséget"

"A Reuters hírügynökség nemrég számolt be egyébként arról, hogy több forrásuk szerint a Covid elleni vakcinákat fejlesztő vállalatokat egyre sűrűbben érik hackertámadások, melyek mögött államok és konkurens cégek is állhatnak, akik a versenyfutásban értékes információkat próbálnak megszerezni."

Az oroszoknál pedig képzeld pont azok hullanának el elsők között akik tehetnének valamit a nép egészségéért. Persze ez csak akkor igaz, ha valóban ártalmas az oltás. Bár lehet ezek az oltások ha ártalmasak inkább a következő generációt célozzák, tehát az örökítőanyagot, vagy egyszerűen nem megölnek, hanem csak rosszabb állapotba hoznak, hogy majd valami előbb elvigyen. Mindenesetre a legjobb szándék mellett is lehet baj egy normálisan le nem tesztelet gyógyszernél és pont azokat csinálná ki akik az egészségünkért tennének:

"Belekényszerítik az orosz orvosokat, hogy beoltassák magukat a Szputnyik V vakcinával"

""Ha lenne választásom, valószínűleg nem oltatnám be magam, mert nem bízom a vakcinában... de azt hiszem, muszáj lesz megtennem"  - nyilatkozta a Moscow Timesnak Polina, egy huszonhárom éves orvostanhallgató, aki koronavírusos betegekkel foglalkozik egy moszkvai kórházban."

"A bizalmatlanság fő oka az, hogy az orvosok még nem is látták a vakcina harmadik fázisú tesztelésének az eredményeit. A korábbi vizsgálatok ígéretesek voltak, de az összes adat ismerete nélkül hogyan beszélhetünk egyáltalán a vakcina minőségéről?"

"Nem azt mondom, hogy a vakcina rossz, de nem örülök annak, hogy limitált mennyiségű információink vannak csak róla"

"Úgy vettük észre, hogy nincs nagy pánik a járvánnyal kapcsolatban" - mondja Levinszon. "Az emberek gondolnak a vírusra, de az élet megy tovább, és kevesen vannak, akik kétségbeesetten vágynának a vakcinára."

Egyébként akik figyelik az adatokat és felteszik a kérdést, hogy ez a vírus miért is olyan nagy szám, kaphat egy lehordást, hogy ne mondjanak ilyet, mert ezzel legyilkolod az időseket. Nos, talán az alternatíva igazából halálosabb + ráadásul az influenzánál ennél nagyobb számoknál is minden ment ugyanúgy...:

"Egy 85 éves apa szívműtétjét és 55 éves fia áttétes rákbetegsége miatt sürgős májműtétjét is elhalasztották Franciaországban"

Amúgy az egészségügyi rendszerek mindenfelé már annyira meg lettek nyirbálva Nyugaton is, hogy egy igazán nem nagy szám vírus is, mint ez, kapásből túlterheli... ez beszédes és nem normális.

Aztán azt gondolnád, hogy ha a sok idős meghal akkor a nyugdíj helyzet jobb lesz pénzügyi értelemben... hát nem, de ez nem fontos most, inkább csak azért rakom ezt be, hogy megmutassam, hogy el vagyok szörnyedve, hogy egy ilyen címmel mehetett cikk:

"A koronavírus miatt rengeteg idős meghal, de továbbra is nagy bajban a nyugdíjrendszer"

És akkor térjünk is rá a gazdasági részre, ja de előtte egy kedves kis idézet Orbántól:

"Orbán Viktor a koronavírusról: ebben az ügyben a kormányt semmilyen felelősség nem terheli"

A cikk írói se tudják megérteni, hogy ezt mégis hogy érti. A gazdasági döntéseknél viszont teljesen biztos, hogy van fellelősségük.

Figyelem! Idegnyugtatókat bekészíteni, nagy levegőt venni, mert most láthatod majd mire költ gazdasági válságkezelés címe alatt a kormány megint...

De várjunk csak... már rég kimerítette az erre szánt keretet. Eredetileg 903 millird forint volt a Gazdaságvédelmi Alapban, amiből max. csak nyomokban volt igazi gazdaságvédelemre költve. Ez egy sorozat, olvass vissza, ha nem ismered az előzményeket.

Szóval, honnan van a pénz, nos... Valahonnan, mert az alapban nincs már egy ideje, egyszerűen csak hozzávágták hogy ahhoz számolják. Ráadásul nem is keveset, mert eredetileg 903 millárd volt a kerete, aztán valami 2500 milliárd körül volt az összeg amihez most hozzávágtak hirtelen... 900 millárdot, vagyis szinte 100%-át az eredeti összegnek.

És mint tudjuk gazdaságvédelemre nem igazán ment ebből a pénzből. Kapott viszont nem keveset pl. a sport. Most talán arról van szó, hogy végre valóban védik a gazdaságot? A felvezető után tudod, hogy nem... nem igazán... csak nyomokban. Viszont a sport most se maradhatott ki:

"Irgalmatlan év végi pénzszórásba kezdett a kormány, 10 nap alatt 900 milliárd forintot költött"

Igen, ahogy a cím is mutatja... totál abba lett hagyva ez a "legyünk takarékosak" dolog és az adósságunk csak nől és nől és közben gazdaságvédelem igazából szinte semmi sincs, de Orbán hobbiprojektjei talán nem tíz év alatt lesznek meg, hanem kettő... és lehet újakat kitalálni majd. Annyi mindenre jó ez a koronavírus mint kifogás, az egész olimpiai, elmaradt haveri businesselést még meg is lehet fejelni.

"A szombaton megjelent határozatával újabb tetemes összeget költött el a kormány az idei költségvetésből a már rég kiürített Gazdaságvédelmi Alap terhére. Az elmúlt néhány nap történései azt mutatják: a kormány az idei hiány és annak finanszírozása miatt már nem aggódik."

"Ami viszont igazán érdekes, hogy az utolsó három ilyen kormányhatározatával összesen 901 milliárd forintot szórt ki a kormány, csupán 10 nap leforgása alatt. Az alap terhére megvalósuló begyorsuló pénzköltés az alábbi ábránkon is látványos (az összes költés 30%-a az utolsó napokban valósult meg):"

"Vagyis három döntésével, 10 nap leforgása alatt költött el közel akkora összeget a kormány az alapból, mint amennyi eredetileg a fedezetét képezte (923 milliárd forint). A legutolsó költéseivel ezt az eredeti keretösszeget háromszorosan teljesítette túl a kormány."

Legutoljára Gyurcsányék csináltak hasonlót:

"Az elmúlt hetek költekezései fényében fokozatosan igazította a hiánycélt a valósághoz: a 7-9%-os sávból 8-9%-os sáv lett néhány hete, múlt héten pedig egyértelműen 9%-os célszámot mondott Varga Mihály pénzügyminiszter. Ez azt is jelenti, hogy a kormány kihasználta maximálisan az augusztusban magának - megemelt hiánycéllal - teremtett mozgásterét, a kiadások emelésén keresztül. "

Vajon miért adósodunk el mint az állat, valóban védjük legalább a gazdaságot? Itt van pár tétel, döntsd el te, hogy szerinted ezzel mennyire lesz védve a gazdaság, a teljes listát a linkelt oldalon keresd:

"A Nemzeti Atlétikai Központ megvalósítására 8,9 milliárdot csoportosít át."

 "Aktív kikapcsolódást szolgáló programok, beruházásokra 6 milliárd forintot csoportosít."

   "Az NVTNM tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságok tőkeemelésére, pótbefizetésére 210,5 milliárd forintot szán a kormány."

Úgy tűnik Semjént is kifizették:

"41,7 milliárd forint Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházásokra a Miniszterelnökségnek.

"22 milliárd forint megy Egyházi közfeladatellátási és közösségi célú beruházások támogatására."

"A Betegápoló Irgalmasrend projektjeinek finanszírozására 5,9 milliárd forint megy."

"Szintén 5,5 milliárd forintot kap a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. tőkeemelésre"

Ó, de várj, találtam egyet ami gazdaságvédelemnek tűnik... 900 milliárdból 20 milliárd:

"A KKM további 20 milliárd forintot kap A koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra."

Szóval miközben úgy eladósunk mint a pinty továbbra sincs lényegében semmi olyan ami közgazdasági értelemben gazdaságvédelemnek vehető valami.

Milyen mozgástér marad arra, hogy gazdaságot védjünk valóban ezután... semmi.

"Színt vallott a kormány: jövőre is óriási lesz a költségvetési hiány"

"A járvány elleni védekezést és a gazdaság újraindítását szolgáló intézkedések eredményeképpen a kormány 2021-re új, a GDP 6,5%-ának megfelelő költségvetési hiánycélt tűzött ki - áll  a Pénzügyminisztérium mai közleményében. A lépés nem meglepő: az idei 8-9%-os költségvetési hiányból csak keveset lehet faragni úgyhogy a növekedési kilátások romlanak, és egy sor kiadásnövelő intézkedés csak jövőre érezteti majd igazán a hatását."

"A járvány elleni védekezést és a gazdaság újraindítását szolgáló intézkedések eredményeképpen..."

Óóó menjenek a pics@ba.

Arról az egy, 900 millárdból 20 millárd programról viszont beszélnek, de csak még jobban belezuhanunk az apátibá ha látjuk kik is kapják.

"Megjött Varga Mihály bejelentése - Bértámogatás-hosszabbításról és kiterjesztésről döntött a kormány"

"A turizmus és a vendéglátás ágazati képviselőivel egyeztetett a kormány Varga Mihály keddi bejelentése szerint. Megállapodtak abban, hogy a szektor számára jelenleg elérhető 50%-os bértámogatás fennmarad január végéig a korlátozó intézkedések meghosszabbítása miatt. Sőt - bár a pénzügyminiszter nem emelte ki - a kormány döntése valójában ennél jobb hírt jelent a szektornak, ugyanis a novembertől élő, igen szűk kör számára igénybe vehető kedvezményt kiterjeszti december 11-től további cégekre is."

Szóval megintcsak a túrizmus és vendéglátás örülhet... azok a szektorok ahol felesleges fenntartani a munkáskapacitást, hisz úgyse jön vendég... azok bezzeg kapják a lóvét; azok akiknél meg lenne igazán értelme nem kapnak semmit...

"Zombi üzemmódra álltak be a hazai szállodák - A dolgozók felét már elbocsátották a vendéglátásban"

Ezzel nem mentenek meg munkahelyeket; nincs mit dolgozniuk sokaknak, csak ott állnának munka nélkül. Így hát szépen zsebreteszik a kapott pénzt az államtól a cégek és ugyanúgy kirúgják a dolgozókat... nem menekült meg senki munkahelye, és mivel nincs vendég kidobott pénz az egész.

Viszont el kell ismernem Orbánnak... megcsinálta. Megcsinálta, mert bár óriási bűnöket követ el az ország ellen, a korábbi valóban betartott igéretei és törődése megadták neki a hitelt és most is elhiszik neki, hogy valóban segít. És Orbán emiatt tán népszerűbb mint valaha:

"Nézőpont: a magyarok soha nem voltak ilyen elégedettek Orbán Viktorral, mint most"

"A megkérdezettek 59 százaléka mondta azt novemberben, hogy "inkább elégedett" Orbán Viktor munkájával - írja a Nézőpont Intézet, amely azt is közölte, hogy korábban nem látott még ilyen magas értéket."

Viszont az a fura dolog is fennáll, hogy közben a Fidesz támogatottsága meg tán csökken, de abban az intézményben nem igazán bízok ami ezt lehozta.

Viszont tegyük fel, hogy igaz az előbbi és valóban a kormány szavának hitelt adnak az emberek... jó, de vajon meddig marad ez így:

"Csődhullám fenyeget Magyarországon? - Sokaknak már kimerültek a tartalékaik"

"Pénztartalékja a magyar családok felének nincs. De a cégeknek sem sok. Így abból a tényből, hogy egy cég még nem állt le teljesen a járvány első hulláma alatt, sajnos egyáltalán nem következik, hogy kibírja a második hullám elmúlását"

"Az üzleti kör likviditási helyzetéről és megtakarításairól a tavasszal viszonylag kedvező képet adtak az MNB aggregált adatai – de az tavasszal volt. Még az sem egyértelmű, hogy a kisebb cégeknél nagyobb-e a csődbemenetel valószínűsége, vagy a tőkeerős nagyvállalatoknál sok múlik azon, hogy egy vállalat mit tud kezdeni a fix költségeivel, azok pedig a nagy cégeknél elég merevek szoktak lenni, eljöhet egyszer az üzembezárási pont."

"...még ha újraindul is – új szerkezetben, másfajta módon – a gazdasági konjunktúra, a pénzbeli és nem anyagi tartalékok kimerülése miatt sok embernek, számos cégnek már késői a kereslet megjelenése. "

Egyébként meg EU-s szinten most azt mondták, hogy Orbán a negyedik legbefolyásosabb vezető... Kár, hogy szinte mindenki más meg ellene van vagy nem áll ki mellette nyilvánosan és így nem sokra megy ezzel, plusz most is kötött egy alkut ugye, ami részét ő már teljesítette és nincs visszaút, de máris jelezte a másik fél, hogy ők nem fogják tiszteletbentartani a megállapodást:

"Jóváhagyta a hadüzenetet az EP - Két tűz közé került a Bizottság a jogállamisági rendelet alkalmazásánál"

"Nagy többséggel elfogadta csütörtöki plenáris ülésén az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a zárszámadás megtagadásának, bizalmatlansági indítvány és külön bírósági per indításának belengetésével igyekszik rászorítani Ursula von der Leyen európai bizottsági elnököt arra, hogy már 2021. január elsejétől maradéktalanul alkalmazza a hatályba lépő jogállamisági rendelet minden betűjét. Ez fontos fejlemény, mert így gyakorlatilag falhoz szorította az Európai Parlament az Európai Bizottság elnökét. Ebből utóbbi csak egy keskeny úton haladva tud „kimozogni” úgy, hogy egyszerre feleljen meg az EP elvárásainak és az állam- és kormányfők múlt heti iránymutatásának is"

Vagyis Orbán költekezett egy csomó minden felesleges dologra gazdaságvédelem címszó alatt, de azt hitte, hogy be van bíztosítva, hogy az EU-ból, legalábbis még pár évig, jön a lóvé, de nem biztos, hogy így lesz... Lehet, hogy pont azért költ ennyit a hobbi projektjeire, mert már látja, sokáig nem marad már a helyén, vagy nem lesz rá pénze.

"Politico: Orbán Viktor a negyedik legbefolyásosabb európai vezető."

Egyébként meg most kijött a KSH-tól egy adat ami szerint csak úgy duplája volt a munkanélküliek száma igazából mint amit korábban közöltek:

"Nem titkolózik tovább a KSH: 400 ezer magyar munkanélküli volt az első hullám után"

"Júniusban csaknem 400 ezer magyar vallotta magát munkanélkülinek, mindezidáig azonban csak annyit tudtunk, hogy a hivatalos adatok szerint abban a hónapban 215 ezer munkanélküli volt. "

Nem csak a virus adatokkal megy a trükközés:

" Hogy mi okozza az eltérést? Számos tényező, de nagyrészt az, hogy a járvány időszakában a KSH az állásvesztőket – módszertani okokból – nem a munkanélküliek táborába sorolja, hanem az inaktívak közé. Így nem is jelennek meg a munkanélküliek között, mert egyrészt a korlátozó intézkedések miatt nehézkesen tudnak állást keresni, másrészt nem is biztos, hogy azonnal munkába tudnak állni. Vagyis: a hivatalos munkanélküliségi adatok egyáltalán nem tükrözik a gazdaság és a munkaerőpiac állapotát."

Egyébként meg itt gázolunk a sok sz@rban, negatív hírben, nézzünk már rá azokra akik örülhetnek... ugye a bankoknak nem kell kivenniük igazából a részüket a nehézségekből ( ez egy sorozat, olvass vissza ha nem hiszed ) , mi van velük?

"305 milliárd forintos nyereséget és 7 százalékos tőkearányos megtérülést értek el a bankok szeptember végéig, ami (a válság miatt várható hitelezési veszteségekre képzett) céltartalékok nélkül csaknem a duplája lehetett volna, és meghaladná a nyereség a tavalyi szintet is."

Szegény bankok... kicsit várni kell, hogy később még többet kaszáljanak, hisz van ez a halasztás... aminek a végére még nagyobb lesz a tartozásod ha belementél.

Viszont a cím szerint "dölhetnek dominók". Mik lehetnek ezek?

Mint tudjuk Matolcsy és a kormány filozófiája, hogy igazából nem segítenek nagyon senkinek és nem támogatást akarnak adni a magyaroknak, hanem... hitelt.

Viszont mivel nincs munkája a "munkaalapú társadalomban" sokaknak, akkor... na mi lesz... és mi lesz azokkal akiktől fel lett véle a hitel:

"A vihar kapujában: tömegével dőlnek be hamarosan a lakossági hitelek?"

"A MORATÓRIUMMAL ÉLŐ HÁZTARTÁSOK 83 SZÁZALÉKA CSAK MAXIMUM HÁROM HÓNAPRA ELEGENDŐ MEGTAKARÍTÁSSAL RENDELKEZIK, MÍG EZ AZ ARÁNY 62 SZÁZALÉK A TÖRLESZTÉST FOLYTATÓ HÁZTARTÁSOK ESETÉBEN."

Nos, ha a fogyasztás nem csökken hanem a lakosság elkölti simán amit nyert azzal, hogy nem kellett egy darabig törlesztőrészletet fizetni és aztán nyakukba kapnak egy még nagyobb törlesztendő összeget, akkor... bajok lesznek. Tömeges bedőlések... vajon akkor is azt gondolják majd az emberek, hogy meg lettek mentve... vagy éppenséggel várni fogják a megmentőt?

"A fentiek alapján feltételezhető, hogy a törlesztési kötelezettség újraindulása a személyi kölcsönök esetében hozhatja a legnagyobb csődrátát."

A legnagyobb csőd nem most van amikor tombol a vírus, hanem majd talán akkor lesz amikor vége lesz a vírusnak és lehetne előretörni... de sokan nem fognak, mert úszni fognak az adósságokba, a vállalatok meg csődbemennek.

Egyébként meg Orbán már tényleg nem annyira a lakosságnál keresi a kegyeket, hanem bankoknál, meg fegyverlobbinál...

"Új radarokat vesz a honvédség"

Ja és Matolcsy is megszólalt és mondandójának lényege, hogy nem beszélt hülyeségeket szerinte amikor azt várta, hogy idén növekedni fog a gazdaság és ő semmi rosszat nem csinált és hogy a kormány a felelős 50%-ban minden rosszért ami történik:

"Matolcsy a gazdasági visszaesés felét a kormány nyakába varrta"

Persze ez arról is szól, hogy Matolcsy legendásan írigy volt Varga Mihályra és nagyon, nagyon szeretné szerintem ha árthatna neki.

"A jegybank válságkezelésével elégedett, a kormányéval nem Matolcsy György. Ez derült ki a Magyar Nemzeti Bank elnökének megszólalásából. "

"Matolcsy szerint hármas válság van: egészségügyi, gazdasági és lelki. Pénzügyi nincs, és ez a saját maga által vezetett jegybank érdeme is, mert megvédte az elmúlt 10 év eredményeit."

"Kitért a jegybank korábbi, hihetetlenül optimista jóslatára is a járvány első hulláma után, hogy a magyar GDP idén is növekedni fog. Szerinte ez a várakozás két dolgon alapult. Az egyik, hogy nem lesz második hullám. (Arra nem tért ki, hogy erre szinte semmi esély nem volt.) A másik, hogy az állam, vagyis a kormány fel tudja pörgetni a közösségi fogyasztást, és állami beruházásokkal is menthető a GDP."

Komolyan vicc ez ember... 50%-ban. Viszont igaza van abban, hogy a kormány valóban nem pörgette fel közösségi fogyasztást... nem csinált semmi gazdaságvédelmet kábé.

Egyébként meg ha abban reménykednél, hogy akkor Matolcsy belátta, hogy nem megy az egyszerre, hogy gazdaságot élinkítünk míg közben figyelünk az egyensúlyra, vagyis filléreskedünk:

"A növekedés mihamarabbi helyreállítása mellett ugyanakkor szerinte fontos az egyensúly fenntartása is. „2022-ig talán nem érdemes kitűznünk az egyensúly helyreállítását, de utána kötelező azt megtenni” - mondta Matolcsy.  "

Ó szóval eddig semmi igazi gazdaság védelem nem ment és nagyon nem is kezdődhet el, mert akkor már az "egyensúlyra" kell figyelni.

Egyébként meg jövőre szuperkönnyű lenne, szuperjónak tűnű GDP növekedést elérni, de ebből tán nem lesz semmi, hisz Orbánék nem adnak rá okot, hogy megtörténhessen:

"Lassabb kilábalást és jelentős bizonytalanságokat sugall az MNB friss előrejelzése"

"Jövőre 3,5 és 6% között bővülhet a magyar gazdasági az MNB friss előrejelzése szerint. Ez azt mutatja, hogy a jegybank kifejezetten bizonytalannak látja a 2021-es évet. Az infláció 2021-ben 3,5-3,6% lehet, azt követően a jegybank 3%-os céljára ereszkedik."

Elég magas inflációs adat... ez nem kicsit a sok felesleges költés miatt van, hogy tetézzék még a bajokat.

"Idén 6-6,5%-kal zsugorodik a magyar gazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss inflációs jelentése szerint, vagyis a jegybank nem változtatott érdemben a három hónappal korábbi, idei évet érintő prognózisán."

Ilyesmit utoljára Bajnai alatt láthattunk. Azért ne kívánjátok őket vissza, mert nekik még vírus se kell hozzá + kapnál még több terhet a nyakadba; a baloldal nem megoldás... sz@rabb lenne. De Orbánékat is le kellene váltani.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr116348832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2020.12.18. 14:29:22

Olyan reménytelen az egész, 10 év Fidesz uralom után ott vagyunk gazdaságilag mint 2010-ben és ha buknak nyakunkba kapjuk a buzikat, migránsokat, miközben még a cigányok szaporodása és bűnözése sem állt le közben.

GABOR2 2020.12.18. 16:48:35

@Madarász Henrik: A költségvetési hiány és a gazdasági bezuhanás Gyurcsány-Bajnai időket idézi... amit takarékoskodtak, hogy csökkenjen az államadósság kevesebb mint egy év alatt felélték... és sajnos szinte százszázalékban haszontalan dolgokra... legalábbis a gazdaság megvédése szempontjából. Ha a baloldal jönne, viszont még ezt megfejelné neked még egy csapással... emlékszem nagyon jól 2006-2010-re, semmi jót nem várok tőlük, viszont Orbánéknak is mennie kellene már nagyon; az a baj, hogy a "friss erők" is valószínű progresszív hálózat kreálmányai lesznek, akik villámgyorsan elárulják majd az országot, ha abba a helyzetbe kerülnek... bár lehet annyira türelmetlenek lesznek, hogy talán addig se bírják ki. Nehéz helyzet, mert Orbán mostmár a bankokat favorizálja, valahogy rá kéne jönnie, hogy nem érdemes azon az oldalon lenni, mert még a "téged öllek meg utoljára" ígeretet se tartják be ha van rá lehetőségük. A mostani alkut is kapásból jelezték, hogy megszegnék, amint Orbán szavazott és teljesítette a részét.

GABOR2 2020.12.19. 15:54:59

Most hallottam a rádióban, hogy Orbán a hitelmoratóriumot kitolja újabb fél évvel, ami azt jelenti, hogy elodázza kicsit a bajt, hogy majd egy sokkal nagyobb nagyságban térjen vissza; hisz pont erről írnak, hogy tömeges bedőlések lesz; arra is kíváncsi vagyok, hogy vajon az újabb halasztás után még mindig áll-e, hogy nem lesz nagyobb a törlesztő részlet... alighanem a bankok ezt már nem fogják hagyni, ami miatt még nagyobb lesz a baj.

GABOR2 2020.12.19. 21:51:10

Az ausztrál egészségügyi miniszter asszony "beoltja" magát elsőnek... csak éppen a kupak nem volt leszedve és az anyag bennemaradt az injekcióban:

www.youtube.com/watch?v=KkDXoyuDer8&feature=emb_title

Angol verziót törölték, de nem ő az egyetlen aki hamisan lett beoltva.

GABOR2 2020.12.22. 17:35:39

Úgy tűnik, hogy úgy lesz kötelező az oltás, hogy nem lesz kötelező... csak éppen ha nem oltod be magad, majd nem csinálhatsz egy csomó mindent:

"Csak oltásigazolással mehetünk majd be egy sor helyre Magyarországon is"

www.portfolio.hu/uzlet/20201222/csak-oltasigazolassal-mehetunk-majd-be-egy-sor-helyre-magyarorszagon-is-462848

Nagyon-nagyon akarják, hogy meglegyen a dolog... Én annál jobban nem akarom.

GABOR2 2020.12.22. 17:38:45

Friss KSH felmérés szerint csak a magyarok 15%-a oltatná be magát, Orbánék meg millió számra veszik az ilyen-olyan vakcinákat... Kötelező lesz ez, vagy valami lesz...
süti beállítások módosítása