Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Musk már megint önvezetőnek hazudja... ( kamu "full önvezető" frissítés a Tesláknak )

2020. október 13. - GABOR2

Azért van itt lelkiismeret... Miközben évek óta jönnek ki a cikkek, hogy emberek azért haltak meg, mert tényleg elhitték a marketing anyagot, hogy a Tesla valóban önvezető, de nem, most kidobtak egy frissítést ami a neve szerint teljes önvezetést biztosít majd a Tesla-nak, de igazából... nem. Persze ehhez megint a kisbetűket is el kéne olvasni, de... minek, higgyünk a zseninek, aki már többször csődbement volna, ha nem kap állami pénzeket.

"Jövő héten jön a Tesla-k "önvezető" frissítése - de önvezetni nem fogják tudni magukat tőle"

"A Tesla a jövő héten egy olyan frissítést fog kiadni autóihoz, ami a cég megfogalmazásában "teljes önvezető" (Full Self-Driving) képességekkel ruházza majd fel azokat. Valójában ugyanakkor az autók nem arra lesznek képesek, amire ezt a kifejezést meghallva gondolnak az emberek - mindössze csak sávot tudnak majd váltani, illetve le tudják fékezni magukat a piros lámpák és STOP-táblák előtt."

"A Tesla és különösen Elon Musk egyébként már hosszú évek óta játssza a játékot a "teljes önvezető képesség" ígérgetésével, illetve a kifejezés az utóbbi időkben történő abszurd átértelmezésével."

A vállalat elnöke már 2016-ban azt ígérte, hogy a cég akkori autója még annak az évnek a vége előtt képes lesz teljesen önállóan átvezetni magát az Egyesült Államokon - ami persze nem történt meg -, 2019-ben pedig arról beszélt, hogy a Tesla-k még az évben képessé válnak "önállóan felvenni tulajdonosukat egy parkolóban és közbeavatkozás nélkül elvinni céljukhoz őket" - ami persze szintén meghaladja a cég autóinak képességeit egészen a mai napig.

 

Amúgy kiráz a hideg az olyan autóktól, amiket csak így frissítgetni lehet... mert akkor hackerek is belenyúlhatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1616238320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2020.10.13. 20:42:14

Elon Musk a történelem legnagyobb szélhámosai közé tartozik, be nem tartott ígéretekkel sok milliárdos vagyont hozott össze :)

GABOR2 2020.10.13. 21:26:09

@Madarász Henrik: A héten is hallotam egy előadást, hogy az előadó szerint ő a történelem egyik legnagyobb zsenije és valami idézetet is kaptunk tőle... nem olvasta be a kommentemet amit küldtem neki privátba válaszul... (Zoom-on át ment a dolog.)

KalmanBlog 2020.10.15. 09:30:16

Én azon csodálkozom, hogy a rakétái végülis működnek. Meg az autók is mint elektromos autók működnek, a kategórián belül egész jók.

Szóval nem is teljesen csaló, csak kicsit szélhámos :-)

Egyébként tényleg léteznek már önvezető autók, mert egy csomót lehet olvasni arról, hogy az Über is fejleszt ilyet, meg még 10000 cég. Egyik barátom is hasonló helyen dolgozik, a fizetése mellett részvényopciót is kap. Épp legutóbb mesélte, hogy a részvényopciói értékén komolyan elgondolkodott, hogy hogy is kellene beáraznia... A lelkesedése mindenesetre kisebb, mint az elején.

KalmanBlog 2020.10.15. 09:31:06

@KalmanBlog: > Egyébként tényleg léteznek már önvezető autók, mert egy csomót lehet olvasni arról, hogy az Über is fejleszt ilyet, meg még 10000 cég.

Ennek a végére kérdőjelet szántam, véletlen lett pont.

GABOR2 2020.10.16. 13:25:32

@KalmanBlog: Nem nincsenek önvezető autók, egy igazi az sokkal nagyobb falat mint amit szeretnének ezek a cégek. Ezért is lövi tán el Musk ezt a nevet már most, mert tudja... nem fog sikerülni a közeljövőben.

"Én azon csodálkozom, hogy a rakétái végülis működnek. Meg az autók is mint elektromos autók működnek, "

Mindkettőről van cikk, hogy Musk-ék hamasítják a számait. Igen, a rakétánál is.

"Szóval nem is teljesen csaló, csak kicsit szélhámos :-)" Hát talán inkább gazember, akinek nem számít, ha emberek hallnak meg azért, hogy kicsit több legyen a profitja.

Maguk a Tesla eredeti megalkotói már rég leléptek Musktól, mert szerintük totál erkölcstelen amit csinál és nem akarnak ebben részt venni. Olvasd vissza a blogomon.

Ami a barátodat illeti... Tipikus "Startup" megoldás arra, hogy évekig ne adjanak normális fizetést az eredeti belső kőr kivételével, aztán amikor majd csődbemegy a cég kiderül, hogy a belső kőrnek van elsőbbségi részvénye és végül majd mint tulajdonos, részvényes talán kap egy céges széket amikor csődbemegy a buli, miközben a belső kőr azért gazdag lett... Tipikus. Úgyhogy ha a barátod síma alkalmazott indokolt, hogy nem olyan lelkes már, hogy benne van a realitásban egy ideje. Ja és arra is rájött már gondolom, hogy kifejleszteni egy önvezető autót nem gyerekjáték. Meg eleve gondolj bele... írod, hogy 10000 cég foglalkozik vele... abból majd bejön mondjuk világszinten 8-nak a dolog, amiknek a legtöbb pénze van. A Startupok 95%-a amúgy is nagyon hamar bedöl.

KalmanBlog 2020.10.16. 16:56:43

De a rakétánál mit lehet hasmisítani? Nem ment fel az űrbe talán a rakéta? Arra most hirtelen nem emlékszem, hogy embert vitt-e már fel, de elvileg az ISS-ig el tud juttatni embert, nem? Az is hazugság? Mert ha az igaz, az azért már elég komoly eredmény. A Mars szerintem is full kamu, de legalábbis nagyon távoli jövő lehet csak. Ezen a területen szerintem könnyebb dolga van a szakemberekkel, mert aki rakétán dolgozhat, az nem nagyon akar máshová menni dolgozni.

A Tesla kocsi meg azért csak megtesz többszáz kilómétert, és elég gyors is. Szóval a kategóriájában jó kocsi. Ha nem használod az autopilotot, akkor is veszélyes? Vagy azt elismered, hogy így legalább egy nagyjából biztonságos kocsi?

Ez a barátom nem épp autón dolgozik, de valami hasonlón, ahol hasonló problémák vannak. Szerencsére az alap fizuja is elég jó, csak éppen a bónusz-részvény az, amivel várhatóan befürdik.

Van egy másik barátom is, aki már meg is szívta ilyen céges részvénnyel, lényegében nem ér semmit az egész. De ő teljesen más területen van.

Én olyat olvastam valahol, hogy valameliyk cég kapott engedélyt arra, hogy az autói grasszálhatnak sofőr nélkül. Az a baj, hogy nem nézek ezeknek utána, mert túl fárasztó és túl sok a kamu benne.

GABOR2 2020.10.16. 19:15:14

@KalmanBlog: Igazából Musk-ék mindenkinek hazudtak már... a részvényeseknek is. Szóval, hogy amúgy jó kocsi-e... amúgy talán igen, de pl. a töréstesztjével kapcsolatban is tudom, hogy hazudott, mert direkt rájuk szólt a törésteszt hatóság, hogy abba kéne hagyni a hazudozást. Szóval ez a baj, hogy igazából... annyi a hazugság körülötte, hogy nem tudhatod biztosan:

"Megtiltották a Tesla-nak, hogy kamuzzon autói biztonságosságáról"
pcforum.hu/hirek/21643/megtiltottak-a-tesla-nak-hogy-kamuzzon-autoi-biztons

"Feds told Tesla to stop making “misleading statements” on Model 3 safety"
arstechnica.com/cars/2019/08/feds-told-tesla-to-stop-making-misleading-statements-on-model-3-safety/

Egy a sok közül amikor az önvezetéssel kapcsolatban derült ki, hogy hazudik:

"Újabb rossz hír a Teslának: sokkal rosszabb az önvezető rendszere, mint ahogy egy ember vezet"

www.portfolio.hu/uzlet/20190522/ujabb-rossz-hir-a-teslanak-sokkal-rosszabb-az-onvezeto-rendszere-mint-ahogy-egy-ember-vezet-325211

Egyébként meg ugye "update"-elhető ami miatt szerintem van hackerveszély is. Remélem most még nem közvetlen a netkapcsolat.

Az elektromos autókkal kapcsolatban pedig van egy olyan panasz is, hogy ki szoktak gyúllandi és... tán a tűzoltóknál van egy olyan utasítás, hogy elektromos kocsit nem locsolhatnak.

insideevs.com/news/362271/ev-fire-risk-drag-ban/

Ami a rakétát illeti, próbálták az egészet rákenni egy emberre, de igazából masszív hamisításról van szó:

"Engineer falsified reports on critical SpaceX rocket parts, prosecutors say"

www.latimes.com/business/la-fi-spacex-parts-inspection-falsified-reports-20190523-story.html

Plusz miután felszállt a híres rakétája azért a kudarcoknak nem lett vége:

"Újra felrobbant egy Starship rakéta prototípus"

itcafe.hu/hir/spacex_starship_teszt_robbanas.html

Szóval röviden... az a baj, hogy rengeteget kamuznak Muskék és ők rendelkeznének minden válasszal ami kielégítő lenne.
süti beállítások módosítása