Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Kettéválik az IBM a felhő miatt

2020. október 13. - GABOR2

Évekig csináltam a "Féléves felhő jelentéseket" és emlékszem, hogy... A régi, klasszikus tech cégek mennyire, valósággal hányingerrel beszéltek azokról az üzletágakról amik naggyá tették őket, sőt még ma is ők adják a vállalat biztos bevételét... meg úgy a nagyrészét. Mert hát itt az új star... a felhő, amihez képest mindent le kell sajnálni. Igaz, ami igaz... évek óta csak veszteséget termel a felhő és a befektetők is inkább örülnek egy hagyományos üzletrész stagnálásának mint mondjuk egy felhős 50%-os, állítólagos növekedésének, de... de ez mehet sok évekig így.

Most az IBM szétválasztotta a "régi" "rothadó", üzletágait a menő, friss, felhőtől... ja persze. Ez a mese. Átalában az egyik fő ok egy cég szétválasztásának az lehet, hogy ha bedöl az egyik korábbi divizió... ne rántson magával minden mást és van egy olyan érzésem, hogy az IBM hagyományos üzletágai továbbra sem okoznak semmi problémát a cégnek.

Majd meglátjuk:

"Kettéválik az IBM"

"A vállalat ezzel alacsonyabb profitot hozó ágazatait igyekszik leválasztani, hogy az ígéretesebb hibrid felhős, illetve AI szegmensekre koncentrálhasson."

"Igéretesebb" a felhő valóban egy örök igéret... ami sohase valósul meg.

"olyan komoly növekedési potenciállal kecsegtető területekre fókuszál majd, mint az AI vagy a hibrid felhő - amelyekben a cég közleménye szerint "1 billió dolláros" piaci lehetőséget lát. Az átalakulással az IBM bevételei több mint felét visszatérő bevételekből gyűjtheti majd be."

1 billió dolláros piaci lehetőség... hahahaha. Akkor már legyen 100 billió felhő marketing osztály, miért aprózzátok el?! Amúgy mostanra már nem mindenkinek felhőt kéne használnia?

Őőőő várjunk csak, mi ez... már megint lefikázták a "régi" üzletágakat, de kiderül, hogy... több száz százalékkal több lesz a bevételük mint a "dinamikus" felhőnek?

"Az IBM az átstrukturálás lezárultával 59 milliárd dollár környéki bevételre számíthat, míg a NewCo eladásai 19 milliárd dollárt hoznak majd a konyhára."

"A szétválással mindkét cég a korábbinál tempósabb növekedésre számít."

Hát az IBM részt még meg is értem, végre tán szívják a vérüket a felhősök. És ez is milyen már... a hagyományos tarthatja meg az IBM nevet... ezt nem szeretnék, ha porbahullana, de egy ilyen kis sz@r "NewCo" névvel valóssággal mintha a cégtemetőt akarnák etetni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5616238348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KalmanBlog 2020.10.15. 09:09:06

Mikor hallottam a hírt én is erre gondoltam, és biztos voltam benne, hogy így fogod megírni :-)

Kiváncsi leszek én is, hogy mi sül ki ebből pár év alatt.

GABOR2 2020.10.17. 13:03:43

@KalmanBlog: Ha évek óta követsz és olvasod a "Féléves felhő jelentéseket", akkor tudhatod, hogy abszolót jogos, hogy így írok erről.

KalmanBlog 2020.10.18. 01:06:03

@GABOR2: Persze, de kb mindenki más másképpen fogja ezt magyarázni.

GABOR2 2020.10.18. 01:35:50

@KalmanBlog: Azok akik azt akarják, hogy hidd el, hogy jó ötlet volt a felhő, de ha veszed a fáradtságot és megnézed magad rájösz, hogy nem, nagyon nem.

Nemrég rúgták ki ott amúgy a nagy felhő főnököt.

"Távozik az IBM éléről Ginni Rometty vezérigazgató, jelentette be a technológiai óriás csütörtökön. Az elmúlt mintegy nyolc évben az IBM arcaként megjelenő vezető ..."

"A vezető feladata volt, hogy az IBM-ből a régi idők begyepesedett, hardverfókuszú technológiai multijából egy modern szemléletű, elsősorban felhőalapú és AI-termékekre fókuszáló technológiai céget alakítson, a folyamat azonban Rometty szerint sem ment teljesen zökkenőmentesen, a tulajdonosok türelme pedig mostanáig tartott.""

És miután repült a felhős ember az árfolyam... emelkedett:

"Az IBM vezetőcseréjének hírére a cég papírjainak kereskedés utáni árfolyama 4 százalékot emelkedett."

Szóval szerintem végre arra vágytak a befeketetők, hogy dobják szépen ezt a koncepciót... persze arcvesztés nélkül.

ujtechkor.blog.hu/2020/02/07/a_felho_ereje_hiaba_volt_no_a_fonok_repult_a_cloud_miatt

Egyébiránt tényleg csak azt tudom ajállani, hogy olvass vissza és döntsd el a számok alapján, mi volt az igazság.

KalmanBlog 2020.10.19. 01:19:12

@GABOR2: "begyepesedett" Ez jó, a bevált működő üzleti modellt mostantól begyepesedettnek fogom nevezni :-)
süti beállítások módosítása