Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A koronavírus és a gazdaság és Orbán... 15

2020. szeptember 04. - GABOR2

Na hi! Azért vagy itt, mert szeretnél találni valamit a neten ami feltölt pozitív energiával és az "élet szép" érzésével? Gratulálok! Nem találtad meg, de azért nyugtatgatással fogsz találkozni.

Egyébként ez pedig egy sorozat és úgy alakult, hogy sokszor vissza kell utalgatni az előző részekre, úgyhogy remélem képben vagy, ha nem, akkor ajánlott visszaolvasni.

Én már jópár részben levezettem, hogy amit a kormány csinál úgymond gazdaság védelem címen az kb. nulla és amit csinált is mint pl. a "Gazdaságvédelmi Alapot" végül szinte teljes mértékben más dolgokra fordította. Leginkább arra, hogy amit a sportokra, stadionokra terveztek költeni évek alatt, most legyen meg azonnal.

Viszont mi van akkor ha az emberek nem dolgoznak, mert nem védték meg a munkahelyüket (így többé nem adófizetők pl. ) és közben az erre szánt - amúgy baromi kevés - pénzt is másra költöttük?

Hát például lesz költségvetési hiány.

Nemrég a Kossuth Rádió beszélgetős műsorában ez szóbakerült. Az egyik vendég azt mondta, hogy igen, magas a hiány, de ez most más. Ugye Gyurcsány alatt is magas volt, DE ez most megbocsátható, hisz a hiány azért keletkezett, hogy "megolajozzuk a gazdaságot". Ami - ha követed a hiteles forrásokkal alátámasztott írásaimat, tudod, hogy - nem igaz. Kb. semmi sem ment gazdaságvédelemre.

 

De ígértem ugye nyugtatgatást:

"Nem lesz magasabb a hazai költségvetési hiány az európai átlagnál"

Ez a cikk akkor jelent meg amikor kiderült, hogy a gazdaság sokkal jobban bezuhant mint eddig bármikor és a "növekedési lista" végére kerültünk.

Olvasd el, ha szeretnél egy kis pozitívumot...

Jó, és akkor most mindezt lerombolom ezzel:

Ha még nem is lenne magasabb a költségvetési hiány a többi európai országhoz képest, ők mégis beljebb vannak azzal, hogy próbálták támogatni a gazdaságot, mi meg nem. És milyen érdekes, én megmondtam annó... nem lesz jobb a költségvetés helyzete; ugye azt mondták azért nem segítenek a magyaroknak, hogy ne romoljon le a költségvetés, meg a magyar amúgy is "olyan fajta", hogy hitel tesz neki jót, nem pedig támogatás. És itt vagyunk... nyilván, hogy is ne csökkenne a bevétel, ha a cégek amik termelnék csődbementek, és az egykori dolgozók se fogyasztanak már úgy.

De az a helyzet, hogy mégcsak ezt se kapod meg, mert eltelt egy kis idő amíg folyamatosan adagolódott, de... nagy lesz a baj. De nézzük a fokozatokat:

"Már megugrott Magyarország adóssága, de a robbanást talán sikerül elkerülni"

Már előre lelőttem, hogy nem lesz happy folytatás, úgyhogy ez nem adott pozitív energia cseppet... újra kéne írnom a cikket.... Inkább nem.

"Bejelentette a kormány: elszáll az idei költségvetési hiány!"

"A gazdaság vártnál lassabb második negyedévi teljesítménye, az eddigi államháztartási adatok és a tervezett, újabb gazdaságvédelmi lépések alapján a költségvetési hiány a bruttó hazai termék 7-9%-a lehet - jelentette be közleményében a Pénzügyminisztérium."

És aztán már nem szerénykedtek:

"Nagyon durván elszáll a hiány idén – De honnan lesz erre pénze Magyarországnak?"

Még egyszer, mindezt úgy, - amint számokkal alátámasztva, korábbi részekben nálam láthattad - hogy még igazából nem is tettünk semmit a gazdaság védelmére kábé.

Talán azt mondot, na és, a gazdaságnak most igaz rossz volt, de nem "annyira rossz". Ebben igazad van... sokkal rosszabb volt neki:

"Minden eddigi előrejelzést átírt a reggeli adat: nagyobb lehet a visszaesés Magyarországon, mint vártuk"

És most lelkileg készülj fel nagyon sok rossz hírre:

"Nagyobbat eshetett a magyar gazdaság, mint a világgazdasági válság időszakában"

"Itt a magyar GDP-adat! A vártnál nagyobbat esett a gazdaság a koronavírus-válságban"

"A második negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye (szezonálisan és naptárhatással igazítva) 13,5%-kal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. A kiigazítatlan GDP-növekedési adat -13,6%, az erre vonatkozó előzetes várakozások konszenzusa -10,7% volt, vagyis a várakozásoknál nagyobb volt a gazdasági teljesítmény zuhanása."

Jó, de ez nem számit, mert mindenki kb. ekkorát zuhant... ugye?! Nem, a többiek közben próbálták valóban védeni a gazdaságukat, míg mi nem és emiatt... nem csoda... a lista végére kerültünk:

"Hirtelen a ranglista másik végén találta magát Magyarország – Kevesen zuhantak nálunk nagyobbat Európában"

"Az utóbbi években európai szinten is kiemelkedően teljesítő magyar gazdaságot az átlagnál jobban érintette a koronavírus-járvány, legalábbis az első negyedévhez képest csak Spanyolország és az Egyesült Királyság esett nálunk nagyobbat – derül ki az Eurostat pénteki adataiból."

Az elemzők se várták ekkora, brutális zuhanást:

"A valóság még a legrosszabb elképzeléseket is képes volt felülmúlni – kommentálta a péntek reggel megjelent második negyedéves GDP-adatot Virovácz Péter, az ING Bank elemzője. A szakemberek közül senki nem számított ekkora visszaesésre, ezért mindenki rontotta éves előrejelzését is, vagyis nagyobb lehet a gazdaság visszaesése, mint eddig gondoltuk."

És emlékszem, hogy mikor kijöttek ezek az adatok a jobboldali médiában az volt, hogy nem ezt az adatot rakták be, hanem valami széthúzott átlagot és kijelentették, hogy ugyanúgy állunk mint Európa... ja persze.

Akkor felmerülhet az, hogy de legalább az emberek igazából nem érzik meg. Hát... ezeket nagyon is érzik sokan:

"Európában sehol nem drágul annyira az élet, mint Magyarországon"

Ez pedig tényleg poén, hisz a bezuhanó gazdaság deflációt szokott előidézni; nálunk persze nem.

"Magyarországon az Eurostat módszertana szerint 3,9%-os volt az áremelkedés tavaly júliushoz képest,

ENNÉL NAGYOBB DRÁGULÁST EURÓPÁBAN SEHOL NEM MÉRTEK, CSAK A LENGYEL ÉS A CSEH ADAT KÖZELÍTETTE MEG, UTÁNA KOMOLYABB SZAKADÉK JÖTT."

"AZ EUROSTAT ADATAI SZERINT JÚNIUSHOZ KÉPEST 1,2 SZÁZALÉKOS VOLT A DRÁGULÁS ITTHON, AHOGY LÁTSZIK EZZEL MAGASAN VERTÜK A TELJES EURÓPAI MEZŐNYT."

Az egyik legföbb oka ennek a cikk szerint az adóemelések.

De talán azt mondod... de legalább a munkahelyek valahogy mégis megmaradtak, hisz te dolgozol és nem látsz senkit aki már nem. Jó, ebben reménykedni hiábavaló, de nézzük meg ezt is:

"Nem teljesült a kormány ígérete: magyarok százezrei maradtak munka és ellátás nélkül"

A tendencia se jó:

" Az előző év azonos időszakához képest így is 120 ezerrel több az álláskereső, számuk eléri a 366 ezret. A főbb trendek inkább romlóak: egyre több álláskereső nem kap munkanélküli segélyt, növekszik az egy évnél hosszabb ideje munkanélküliek száma, miközben a csoportos leépítések száma is magas szinten mozog. Vagyis a vállalatok még nem heverték ki a krízist.

De eleve... jóhogy nem teljesült az ígéret, hisz szinte semmi erőfeszítés nem történt a betartására. És ami történt se történt meg csak töredékében, pl. itt egy sztori:

"Spórolt a kormány a bértámogatáson, az ígért összeg töredékét költhetik csak erre"

"A veszélybe került munkahelyek megmentésére 220 milliárd forintot szánt az ITM, de végül talán 50 milliárd sem megy el erre a célra."

"A támogatott cégek listája egyelőre nem elérhető. A rendkívül szűkre szabott feltételek mellett nem igazán akarták vagy tudták a magyar cégek a becsült mértékben igénybe venni a támogatásokat."

"...csupán minden 20. magyar munkavállalót támogatta a kormány, ami nemzetközi összehasonlításban kiugróan alacsony."

De mondjak valami jó hírt is? Nincs itt az ideje, helyette van ez:

"Vége a magyar csodaprogramnak, bármikor robbanhat a munkanélküliség"

Ja igen, ami volt mimimumnak is minimuma, megszűnik.

"A munkaáltatói szervezetek szerint a koronavírus-járvány második hullámának elején nagy szükség lenne a támogatásokra, ezek nélkül ugyanis megemelkedhet a munkanélküliség"

De most, most jön valami ami reménykeltő.....tőőőő...tőőőnek látszik, de nem az, sőt inkább borzasztó:

"Varga Mihály bemondta: heteken belül jönnek az új gazdaságösztönző lépések"

Milyen klassz nem, jönnek az újabb lépések... igazából kb. az elsők lennének, de amúgyis... mi a f@@@@szom ez?! Hetek? Hetek? Amikor a járvány kitörésénél is ezerszer elmondták... amilyen gyorsan csak lehet lépni... ha megtettük volna nem szívtunk volna közel se ekkorát, tehát most kéne tanulni belőle és lépni, de nem... várjunk heteket. Ahogy az előző cikkben is volt:

"Ebben az esetben viszont pillanatok alatt újra kellene indítani a Kurzarbeitot." 

Ehelyett hetek... gratulálok.

Itt egy mondat ami nagyon sikeresen kezelné az alacsony vérnyomás problémámat ha lenne:

"Nagyon úgy tűnik, hogy a kormány csalódott a legutóbbi gazdasági adatokban, ezért új ösztönző lépésekre készül."

Tényleg azt hitték, ha nem tesznek semmit, akkor csak úgy... minden oké lesz és jobban teljesítünk mint Európa, ahol bizonyos helyeken igen keményen próbáltak segíteni?! Na jó, hagyjuk menjünk tovább, mert...

De én se szabadulok, mert itt van egy mai, friss figyelmeztetés a kormánynak ugyanerről:

"Koronavírus: nemcsak azonnali szigorítás kell Magyarországon, hanem pénzinjekció is"

"Mindeközben elképesztően fontos, hogy ha olyan korlátozásokat vezet be a kormány, amelyek a gazdaságra is hatással vannak, akkor azzal párhuzamosan azonnali stimulust is bevezessen. Különben újra jelentősen romlani fognak a kilábalás esélyei."

Egy érdekes dolog, ami jelezhette, hogy pár hete már megint, a kormány egyáltalán nem vette komolyan a vírust:

"Habár Merkely Béla a külföldre látogató magyarokat tette felelőssé a második hullám hazai megjelenését, akiktől szerinte elvárható lett volna, hogy itthon nyaraljanak, rögzítsük: nem a magyar emberek színezgették zöldre, sárgára vagy éppen pirosra az egyes országokat, hanem a kormányzat adott zöld jelzést pl. Horvátországra is, ahol drasztikusan megnőtt az esetszám augusztusban. Akkoriban az Adriát számos ország már piros besorolással látta el, de a magyarok még utazhattak oda, akik behurcolhatták a vírust."

Megint mondják, hogy mi a kulcskérdés a kormánynak, de eddig se ért semmit:

"Kulcskérdés, hogy a második hullámban a szigorításokkal párhuzamosan azonnal gazdaságélénkítő lépések jöjjenek, hogy mérsékeljük a gazdasági helyzet romlását és megakadályozzuk a munkanélküliség újbóli emelkedését."

"Nem tehetünk mást, minthogy azonnal bevezetünk a tavaszinál enyhébb, de a jelenleginél szigorúbb korlátozó intézkedéseket, hiszen az elmúlt egy-két hét napi új esetszámai azt mutatják, hogy egy percet sem várhatunk tovább. Ezzel párhuzamosan a szigorítások vállalatokra és háztartásokra gyakorolt negatív hatásait azonnali kompenzáljuk költségvetési intézkedésekkel, hogy meggátoljuk a gazdasági helyzet romlását. "

 "Ha csak a házi feladat első részét teljesítjük, és nem jönnek érdemi gazdasági intézkedések, akkor a fogyasztói és üzleti bizalom újbóli visszaesése várható, ami jelentősen visszaveti a kilábalásba vetett hitet."

És ha már ennyi rossz hírt dobtam rád... még csak elbirod ezt a párat:

"Ellátás nélkül maradt minden második álláskereső"

A regisztrált álláskeresők száma csökkent, az ellátás nélkülieké azonban emelkedett.

"Koronavírus: A magyar gazdaság kapja az egyik legnagyobb ütést a világon a turizmus miatt"

"A külföldi turisták elmaradása miatt a magyar szolgáltatásexport a GDP bő 3%-ával eshet idén, ami a vizsgált 52 közepes és nagyobb ország között a 9. legnagyobb romlás – derül ki az IMF blogjának friss bejegyzéséből."

"A koronavírus-válságban összetört Magyarország egyik legerősebb páncélja"

Amúgy meg gondolom mondani se kell... berobbant a vírus Magyarországon. És mi itt vagyunk hatalmas költségvetési hiánnyal, eddig semmi gazdaságvédelem nem volt, a Gazdaságvédelmi Alap már minuszban van, mert elment pl. sportra a pénz.

Sz@rban vagyunk és a kormány ezért felelős. Persze fontosnak tartom megemlíteni... a kormány nem segít, de legalább alig árt, míg tapasztalatból mondom... a baloldal még rakna rá a válladra néhány mázsás súlyt, úgyhogy a tanulság véletlenül se az, hogy jöjjön az ellenzék, de a kormány akkor is pocsék, sz@r munkát végez a koronavírus terén, legalábbis gazdasági szempontból, de a másikból is megkezdtük a zuhanást.

Volt azért pár reménykeltő dolog is, hogy pl. az ipar talán előbb kilábál, de közben meg dölnek a rekordok a napi koronavírus esetek számával, úgyhogy simán csak a legpozitívabb dologgal zárok számodra:

Vége van a cikknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9816190380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása