Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A koronavírus és a gazdaság és Orbán... 11

2020. június 24. - GABOR2

Itthon eltünőben van a vírus, a világ többi részén viszont nől.

"Gyorsul a koronavírus globális terjedése, de érkezett egy pozitív hír is "

"Világszerte már közel 8,2 millióan fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma több mint 443 ezer, a gyógyultaké pedig közel 4 millió. A járvány több országban is gyorsuló ütemben terjed, továbbra is gócpont India és Brazília. Koronavírus-hírek egy helyen."

"WHO: a járvány terjedése egyre gyorsabb a világban"

"A koronavírus-pandémia egyre gyorsabban terjed a világban - figyelmeztetett Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója pénteken arra utalva, hogy az előző nap 150 ezer esettel rekordot döntött az újonnan észlelt koronavírusos fertőzöttek száma."

Ha viszont a világ többi részén nől az esetszám, ráadásul rekord mértékben és mi kinyitjuk a határokat... akkor csak idő kérdése, hogy ide is elérjen a második hullám.

Viszont a saját országunktól függetlenül, ha a világ többi részén tombol a vírus, mi gazdaságilag akkor is megszívjuk, hisz annyira függünk a külföldtől.

Hogy meg fogjuk szívni, arra megint figyelmeztettek, de volt jó hír is, és... túláradó jó hírek is. Igen... Matolcsy nyilatkozgatott megint. Ő valamiért most erre nagyon rákapott, alapvetően túláradó optimizmust mutat gazdasági kérdésekben, annak ellenére, hogy semmi jót nem akar ő maga adni, vagy valami grandiózus dolgokról beszél, hogy pl. mi lesz harminc év múlva, vagy ki fogja uralni a világot, meg ilyenek...

De a jó hír... ami amúgy egy adat és annyiból trendről beszélni kevés, meg ugye az álláskeresők nem egyenlők azzal akiknek sokan gondolnák egyből. Statisztikai trükkőzés.

Alig észrevehetően, de csökkent az álláskeresők száma

"A veszélyhelyzeti intézkedések bevezetése óta a június 15-ei héten csökkent először a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, mindez munkaerőpiaci fordulatot jelez" – mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Nem jelez fordulatot... fordulatot trendekből látunk, nem csak egy adatból.

Amúgy van még valami ami feltűnik... ami fura. Olvasd csak el a fenti idézetet. Megvan?

Arra gondolok, hogy nem fura, hogy ezzel az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkozik és nem a Emberi Erőforrások Minisztériuma?

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkaügyi központos feladatokat lát el? A csökkentett munkaidős fogalkoztatással kapcsolatos dolgokat is ők intézik. Miért?

Na mindegy, menjünk tovább.

Érdemes azon is elgondolkozni, hogy most hirtelen miért lehet, hogy nem olyan rossz a szám. Hát ezért is picit:

"Most jó lenni katonának? Ezrével jelentkeznek a hadseregbe a munkanélküli magyar fiatalok"

Ezek a fiatalok kiesnek később amikor a civileknek kéne még munkaerő.

Matolcsy most még azt is gondolta, hogy kamatot csökkent, amit senki se várt. Elvileg logikus válság alatt kamatot csökkenteni. Abba is beleillik, hogy ő inkább hitelt adna a magyar cégnek, akiknek nincs bevétele mint ingyen forrásokat. Viszont nekünk a saját mércéink szerint eleve nagyon alacsony volt a kamatszint és elsőre tök jól hangozhat, hogy csökken a kamat, de emiatt az országnak nehezebb lesz forrásokhoz jutnia, meg a forint is gyengülni fog... ahogy rögtön tette is. Viszont magabiztosságot tükröz. Hogy ez mennyire jó...

Matolcsy szerint már túl is vagyunk a nehezén:

"Matolcsy György: Túl vagyunk a nehezén"

De megint csak... mi túlságosan külföldtől függünk, úgyhogy ha ott rosszul mennek a dolgok, akkor nálunk is rosszul fog, tehát itt hiába küldenének mindenkit dolgozni, ráadásul hitel mellett, hogy rémesen érezzük magunkat és féljünk, ezáltal hatékonyabbak legyünk... legalábbis szerintük, ha nem tudnak munkát adni, akkor továbbra is állni fognak a dolgok, vagy döcögni.

Egyébként egy példa a különböző tálalására ugyanannak a dolognak. Mindkettő ugyanarról a Moody's elemzésről szól:

"A 2010 óta felépített gazdasági egyensúlyt a koronavírus-járvány sem sodorta veszélybe"

Érdekes cím... gazdasági egyensúly 2010 óta? Mi? Na mindegy.

"2021-ben már 4 százalékkal növekedhet a magyar gazdaság - írta a nemzetközi hitelminősítő, a Moody's legfrissebb elemzésében. A magyar gazdaság stabilitását jól mutatja, hogy a hazai vállalkozók a koronavírus-járvány első szakasza után egyre bizakodóbbak, valamint hogy az embereknek is egyre több megtakarítása van. A jövő évre egyes gazdasági elemzők nem zárták ki a 6 százalékos növekedést sem. Matolcsy György jegybankelnök szerint gyors "visszapattanás" lesz a magyar gazdaságban, és a bővülés sem zárható ki idén."

Oké ugyanez némi magyarázattal tőlem:

2021-ben már 4 százalékkal növekedhet a magyar gazdaság (Én: Miután az idei év miatt a bázis adat sz@r lesz nem nagy show)  - írta a nemzetközi hitelminősítő, a Moody's legfrissebb elemzésében. A magyar gazdaság stabilitását jól mutatja, hogy a hazai vállalkozók a koronavírus-járvány első szakasza után egyre bizakodóbbak,( Én: Már amelyik vállalkozások tudtak nyilatkozni, mert sok már megszünt. Ez aztán a stabilitás.) valamint hogy az embereknek is egyre több megtakarítása van. ( Én: Be vannak sz@rva, nem vesznek fel hitelt, mert tudják bármikor kirúghatják őket. ) A jövő évre egyes gazdasági elemzők nem zárták ki a 6 százalékos növekedést sem. (Én:  Ilyen sz@r bázis adattal ami lesz, az se kizárható. ) Matolcsy György jegybankelnök szerint gyors "visszapattanás" lesz a magyar gazdaságban, és a bővülés sem zárható ki idén.

Na és ugyanerről egy másik cikk:

"Moody’s: élénkülhet a magyar gazdaság nyártól, de még így is 5% körüli recesszió várható idén"

Visszamegyek az előző cikkre és ha beírom ezt az 5 százalék recessziót sehol se találom, csak azt, hogy 5 százalékkal verjük az EU átlagot növekedésben, Matolcsy szerint.

Szinte már úgy is érezhetjük pár Matolcsy nyilatkozat után, hogy minden oké, de van pár cikk ami elég keményen fejbever ezután:

"Történelmi összeomlás időszakában van épp a magyar gazdaság - Mikor állhat talpra?"

"Az első negyedévben még növekedni tudott a magyar gazdaság, de így is elkerülhetetlennek tűnik a recesszió 2020-ban – olvasható az Erste Bank friss elemzésében. A szakértők összességében idén a GDP 4,6%-os visszaesésére számítanak, a költségvetési hiány pedig magasabb lehet a kormány céljánál. Az elemzők szerint az MNB-nek sikerült stabilizálnia a forintot, a következő időszakban sem számítanak jelentős gyengülésre."

De legalább a forintot sikerült stabilizálni.

"A magyar deviza továbbra is érzékeny a nemzetközi hangulat ingadozására, a növekedési kilátások pedig egyelőre bizonytalanok, ezért a bank elemzői szerint rövidtávon nem várható, hogy az MNB kamatot csökkentene."

Ja ez még azelőtt volt, hogy azt hitték, Matolcsy nem csökkent kamatot... hát nem jött be. Bár az elemzők mentségére legyen mondva senki se látta előre... ugyanis, nem volt túl logikus.

Aztán még pár eszetbontó hír a koronavírussal kapcsolatban.

Japánnak ez a pár hónap évek alatt lesz kiheverve.

"Lehet, hogy csak 2024-ben áll vissza a japán gazdaság a vírus előtti állapotba"

Ami viszont szerintem még kiakasztóbb, hogy állítólag több gazdasági kárt okozott mint az első világháború.

"Az első világháborúnál is nagyobb pusztítást végzett a koronavírus a gazdaságban, de van egy jó oldala is"

Persze a statisztikákkal lehet játszadozni és így-úgy értelmezni dolgokat, arányokat venni, vagy abszolút adatokat... de úgy tűnik, hogy saját magukhoz arányosítják a dolgokat és így nagyobb kárt okozott ez a pár hónapos vírusos leállás mint az egész... első világháború.

Erről az jutott eszembe, ha tényleg majd minden ipari dolog támadható lesz, mert neten fognak lógni... fúúú micsoda károk lesznek. Kizárt, hogy életképes legyen hosszútávon. Ipar 4.0... tuti zsákutca lesz.

Hogy mit hoz a jövő. Majd meglátjuk. Már csak azért is, mert így nehéz:

Első cím: "A fejlett világ gyorsabban kilábalhat a válságból, mint azt előzetesen vártuk"

Viszont a legújabb: "IMF: sokkal nagyobbat zuhan a világgazdaság, mint azt eddig vártuk"

És a világ zuhan, akkor a mi gazdaságunk is.

"Az IMF frissített előrejelzése szerint a világgazdaság idén 4,9%-al eshet vissza, ez 1,9%-ponttal alacsonyabb, mint amit a szervezet áprilisban várt. A fejlett országokban jelentős lesz a visszaesés - az Egyesült Államok 8, az eurózóna 10,2%-os visszaesést szenvedhet el idén."

Amúgy meg megint két elemzés ami veri egymás mondanivalóját. Így legyen okos az ember.

Talán ami fontosabb is ezeknél, politikailag is:

"Az emberek negyede már közvetlenül érzi az életszínvonalának csökkenését"

"mára már az emberek negyven százaléka tart attól, hogy egzisztenciálisan lecsúszhat, illetve az emberek negyede már kifejezetten érzi is életszínvonalának csökkenését."

Egyébként maga Orbán is nyilatkozott, hogy készen áll egy második vírusos körre:

"Orbán Viktor: fel vagyunk készülve egy második hullámra"

"Ha a járvány visszatér, nem fogunk habozni, hogy a szükséges jogi és gazdasági lépéseket megtegyük, hiszen emberek életét kell majd megmenteni - mondta ma reggel Orbán Viktor. A miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorának adott ismét interjút."

Nem elég gazdasági lépéseket tenni, hanem érdemi és helyes gazdasági lépéseket kellene tenni. Itt beszélt amúgy még az európai szintű hitelfelvételről is, ahol szembement azzal a Fideszes elképzeléssel, ami szerint amúgy a magyaroknak hitel kell nem igazi ingyenes segítség. Dehát most ez hangzik jól és fel is áldozza magát... felveszi a hitelt ha kell.

"A bajban lévő országok azt mondják, sürgősen egy közös hitelt kell felvennünk. A magyar ember logikája és életösztöne azonban más, azt akarjuk csak elkölteni, amit már megkerestünk. Olyan gyalázatos azonban a pénzügyi helyezet egyes országokban, hogy aligha tudjuk elkerülni, hogy Magyarország is hozzájáruljon egy ilyen nagy közös hitelfelvételhez."

Pedig ez tényleg nagyon komoly dolog lesz. Ugyanis, ha valaki nem fizet, a többieknek kell. Meg ezután kilépni még macerássabb lesz. Itt nagyon fontos lenne jó döntést hozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7115913222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2020.06.24. 18:45:01

Úgy látom a tőzsdék ma megint úgy bezuhantak, hogy a Fed megint lépni fog hamarosan valamit...
süti beállítások módosítása