Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A koronavírus és a gazdaság és Orbán...10

2020. június 11. - GABOR2

Megint mibe vágok itt bele. Annyi, de annyi anyag van, miközben annyi időm azért nincs mint a home office előtt.

Dehát legyen...

Minden oké, sorra nyílnak meg a dolgok, Horvátországba is lehet majd utazni újra könnyedén... Jó, lehet hallani olyat, hogy Európán kívül növekszik a vírus, de Európa oké és főleg mi vagyunk okék.

A gyerekek is nyugodtan elballaghatnak, mert kedvező a helyzet:

"Elballaghatnak a diákok, kedvező a járványügyi helyzet"

De... akkor miért születnek ilyen cikkek, ha minden oké:

"Koronavírus: megint hirtelen gyorsult a magyar fertőzés terjedése"

"Rekordütemben terjed a vírus a világban - Rosszul sült el az iskolanyitás a szomszédunkban"

"Majdnem megduplázódott az újonnan azonosított koronavírusosok száma"

Aztán a tudósok is elemezgethetik majd mennyit ér a karantén:

"Forrong Amerika, a tüntetők szórhatják szét újra a koronavírust"

"Van egy rossz hírünk: a legnagyobb fejlődő országokban berobbant a járvány"

Ha viszont Európán kívül növekszik a szám, akkor... ez is egy jó ok lenne, hogy Európa határai legyenek átjárhatatlanok az illegálisoknak.

"A régióban Magyarországnál csak Ukrajnában és Romániában volt több áldozata a járványnak az elmúlt két hétben"

"Koronavírus: új csúcson a járvány terjedése a világban"

És amúgy mi a helyzet itthon gazdaságilag, minden oké, Orbánék megvédték a munkahelyeket, senkit se hagynak magára?

Nos, én úgy látom, hogy mostmár csak Matolcsy György marad az álomvilágban ( nála ez az állandó állapot ) és látszódik egyre jobban, hogy micsoda szörnyűség van és hogy durvább lesz... Nagyrészt azért, mert Orbánék nem léptek akkor amikor kellett volna.

Ráadásul én felfedezni vélek egy újabb Matolcsy-Varga összecsapást, ugyanis megint az ellenkezőjét mondják annak amit a másik mond.

"A világban különböző mértékben emelkedett a munkanélküliség a koronavírus-járvány kitörése óta, Magyarországon (hivatalosan) 3,8%-ra emelkedett áprilisban a munkanélküliség, amivel még viszonylag olcsón megúsztuk. A tényleges munkanélküliség viszont jóval magasabb lehet, sokan ugyanis inaktívvá váltak, a korlátozások miatt munkát sem tudtak keresni. Egyelőre a régió többi országában sem látszik a tömeges leépítési hullám, de ez csak idő kérdése – vélik az Erste Bank szakemberei."

"Már beütött a pusztító munkanélküliség Magyarországon vagy csak most jön a feketeleves?"

Magáért beszél:

"Megszólaltak az elemzők a sosem látott magyar ipari összeomlásról"

Áprilisban havi alapon 30,5%-kal esett vissza az ipari termelés Magyarországon, az előző év azonos időszakához viszonyítva pedig 36,6%-os volt a visszaesés. Ilyen jelentős zuhanásra még a 2008-2009-es világgazdasági válság időszakában sem volt példa.

Nem éppen bíztató adatok, de legalább a külkereskedelmünk oké, a gyenge forint miatt, meg majd a külföld megment, ugye? Nem, éppen ezért is volt Orbán számítása rossz, hogy nem segít igazából, mert úgyis minden gyorsan újraindul:

"Teljesen összeomlott a magyar külkereskedelem, utoljára a válság során láttunk ilyet"

"Sosem látott hanyatlás, összeesett a német ipar"

"Rekordmértékben, a vártnál erősebben csökkent az ipar teljesítménye Németországban áprilisban, mivel az új koronavírus által okozott járvány a termelés felfüggesztésére vagy visszafogására kényszerítette a vállalatokat."

És akkor nézzük a Matolcsy-Varga lehetséges összecsapást.

Ez egyébként végre valami pozitívhoz kapcsolható, mert sok-sok hét késéssel végre bejelentették, hogy meg fog jelenni az amiről már rég beszélnek... nulla százalékos hitel a vállalkozóknak. Viszont ez EU-s pénz.

"140 milliárdos kedvezményes hitelprogram indul a kisvállalkozásoknak"

Milyen kár, hogy nálunk csak most merül ez fel. Már sok vállalkozás nem tud élni vele, mert... nincsenek többé.

"Június 9-től újabb gazdaságvédelmi intézkedés lép életbe, a magyar kisvállalkozások nulla százalékos kamat mellett igényelhetnek hitelt az MFB Pontokon - jelentette be Varga Mihály a Pénzügyminisztérium (PM) keddi közleménye szerint."

Persze ezt is meg lehet olyanra csinálni, hogy senki se tudja kb. majd igénybevenni... Majd meglátjuk ilyen lesz-e.

Sajnos viszont úgy tűnik lesz itt szelekció...:

"Hangsúlyozzák, a kormány célja, hogy minden életképes vállalkozás segítséget kapjon a válság leküzdésében és részt vegyen a gazdaság újraindításában."

Úgy hangzik kicsit, hogy majd azok a vállalkozások kaphatják majd meg, akiknek nem kell... hisz eleve életképesek. Vagyis ez se lesz segítség a bajbanlevőknek.

Mindenesetre sokfajta kormány segítséggel szemben, ezt talán sokan kihasználnák, bár 140 milliárd nem is olyan sok, gondolom a többit a nagyobbak kapják:

"Takarékbank: tömeges az érdeklődés a nulla százalékos hitel iránt"

"Rögtön a keddi bejelentés után tömegesen érdeklődtek vállalkozások a nulla százalékos uniós működési hitelt iránt a Takarékbank által működtetett MFB Pontokon. Néhány óra alatt mintegy két és fél milliárd forintnyi igényről tárgyaltak ügyfelekkel a bank referensei, akik az első fél napban a legjelentősebb érdeklődést alföldi megyékben tapasztalták. A pénzintézet arra számít, hogy a kedvező feltételek miatt rendkívül népszerű lesz a vállalkozások körében a működésre használható hitel, így gyorsan kimerülhet a keret - írja a Takarékbank sajtóközleményben."

"Hatalmas uniós ingyenhitelt jelentett be Varga Mihály"

"Június 9-től újabb gazdaságvédelmi intézkedés lép életbe, a magyar kisvállalkozások nulla százalékos kamat mellett igényelhetnek uniós hitelt az MFB Pontokon – jelentette be Varga Mihály. A pénzügyminiszter kiemelte: ez a jelenlegi legkedvezőbb és legolcsóbb finanszírozási lehetőség a válság alatti működéshez és a gazdaság újraindítását követő versenyre való felkészüléshez is. A kormány célja, hogy minden életképes vállalkozás segítséget kapjon a válság leküzdésében és részt vegyen a gazdaság újraindításában."

Node, mit mondott korábban Matolcsy György... hogy nincs ingyen ebéd, magyarnak csak hitel jár. És most is kijelentette, hogy nem szabad uniós hitellel kezelni a válságot. Nekünk nem szabad nulla százalékkal adni hitelt, nekünk olyan kell ami kemény több százalékos.

"Matolcsy György: Nem szabad uniós hitellel kezelni a válságot"

"semmilyen körülmények között sem szabad újabb nemzetközi, ezen belül uniós hitelfelvétellel kezelni a mai kihívásokat."

Nos, szerencsére vannak akik másként gondolják.

Sőt Varga mintha nagyon is akárná, az Uniós segítséget, szóvá is tette, hogy másként kéne elosztani, mert "bünteti" a korábbi alacsony munkanélküliséggel rendelkező országokat, ami igaz is:

"Beleszállt az EU-s helyreállítási alapba Varga Mihály"

Matolcsy viszont nem akar EU-s hitelt, ő még mindig álmodozik, sőt arra is van ideje, hogy ilyeneket álmodjon:

"Gigantikus állatszobrokat rendelt 667 millióért a jegybank"

"Egy medve, egy bika és ezüst felhők közül kiugró aranyszínű oroszlánok kerülnek ennyibe."

Oké... a medve és a bika a tözsdéhez tartozik... ezüst felhők közül kiugró oroszlánok... hát van egy olyan érzésem, hogy Matolcsy magát gondolja az oroszlánnak.

Node, az eddigiek mellett vajon miért gondolhatja mostmár Varga, hogy óriási késséssel, de mostmár jöjjön az ingyen hitel és EU-s segítség?

Nos röviden, látszik, hogy amit eddig képzeltek, hogy gyorsan minden helyreáll, nem fog megtörténni és amit annyira szerettek volna, hogy a költségvetést ne érintse a dolog, hanem inkább a magánszektor fizesse csak meg a válság árát, nem jön be. És nagy baj közeleg úgy tűnik.

"Itt az eddigi legsötétebb jóslat: padlóra küldheti a koronavírus a magyar gazdaságot"

"Nyolc százalékkal eshet vissza 2020-ban a magyar GDP, ha pedig lesz második hulláma a koronavírus-járványnak, akkor ennél is mélyebb lehet a recesszió – olvasható az OECD szerdán megjelent előrejelzésében. A szervezet közgazdászai szerint nem csak a gazdaság visszaesése lesz jóval nagyobb a kormány által vártnál, de ezzel párhuzamosan a költségvetési hiány is hatalmas lehet. A prognózis nagyon meglepő, hiszen jóval mélyebb válságot jósol Magyarországnak, mint a többi előrejelző."

És persze mivel segítség hiánya miatt csődbement vállalatok nem fizetnek adót, járulékot, hanem inkább a dolgozók szeretnének kapni az államtól valamit, az oly féltett költségvetési hiány is el fog szállni, miközben ezt egy sokkal kisebb áldozattal elkerülhették volna.

"Friss prognózis érkezett: elszállhat idén a költségvetés hiánya"

"Látványosan emelkedik az idei költségvetési hiány a legutóbbi adatok szerint, ami alapján Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza 4,5-6%-os GDP-arányos deficitet vetít előre a 2020-as évre, szemben a kormány 3,8%-os céljával."

"A fenti gondolatmenet fényében és elfogadva azt, hogy a kormány által várt 3%-os recesszió valósul meg, akkor azt mondhatjuk, hogy a 3,8%-os hiánycél már-már megszorításnak felel meg. A gazdasági folyamatok romlása ugyanis önmagában jelentősen rontja az egyenleget, aminek a következtében felmerül a kérdés, hogy hogyan férnek bele a gazdaságélénkítő, valamint járványügyi lépések (amelyek összege egyébként valóban nem nagy, de mégsem zéró hatású, vagy negatív). Ezért azt mondhatjuk, hogy a jelenleg érvényben lévő 3,8%-os hiánycél nehezen hihető, mert még egy 3%-os gazdasági visszaesést feltételező forgatókönyv mellett is egy megszorító fiskális politikát jelentene (ez a gyakorlatban azonban nem jellemző idén). Ezért reálisabb azt feltételezni, hogy a hiány még magasabb lehet 2020-ban, akár az ING elemzője által feltételezett 4,5-6%. És akkor még nem számoltunk azzal a hatással, hogy mi történik akkor, ha a kormány által jelzettnél (-3%) nagyobb mértékben zsugorodik idén a magyar gazdaság."

Egyébként az eltelt időszakban is a magyaroknak mint segítséget megint csak a minél több hitelt láttam:

"Komoly sebeket kapott Magyarország, de hamarosan érkezhet egy új mentőöv"

Kezdenek dögledezni a vállalatok mi más segíthetne rajtuk mint egy kis eladósodás:

"Parragh László szerint a vállalatok kezdenek kifogyni a likviditásból, amit folyószámlahitellel lehetne orvosolni."

Ráadásul folyószámlahitel... jeee annak jó magasak lehetnek a törlesztőrészletei, hisz gyorsan kéne visszavizetni... várjunk csak... de ha nincs ügyfél aki fizetne...? Ja, akkor csak még jobban árt.

Mindenestre Matolcsyval ellentétben van pár józan gondolat is:

"A gazdaságnak két motorja lehet, a belső fogyasztás és a külső kereslet, azonban egyik sem alakul fényesen.

- mondta Parragh."

De persze, ha az a megoldás, hogy adósodj el, amikor nincs ügyfél, akkor ez se sok vigasz.

De van itt egy újabb segítség... ki nem találnád: hitel, a magyarnak csak az jó.

"Újabb segítséget kapnak a vállalkozások a hitel oldalon"

Node tényleg felmerül, hogy oké, az elején nem látták, hogy baj van és nem segítettek, de akkor mostmár? Hogy verték a mellüket, hogy most teli vagyunk pénzzel és ha akarnák segíthetnének.

Nos, itt van egy érdekes elemzés, ami kb. mindennel szembemegy, amit eddig erről írtak.

"Magyarországnak már a válság kezdetén üres volt a fegyvertára"

Hoppá, hoppá... hogy is van, akkor ez? Érdemes az egész cikket elolvasni amúgy, én kb. csak végéről idézek.

"Magyarország a gázpedált nyomta az elmúlt években, hogy visszaépítse a világgazdasági válság során elveszített növekedéséi képességet. Sejthető volt, hogy ez egy kockázatos út, a koronavírus-válságban pedig már az is kezd látszani, hogy mennyire az volt. Milyen helyzetben várta az MNB, a költségvetés, és a vállalatok a válságot? Mi a legjobb útja a kárenyhítésnek?"

"Források nélkül"

"A koronavírus-válság kezdetén tehát Magyarországon

  • a monetáris politika mozgástere kifejezetten szűk volt a korábbi, extrém laza politika hatására,
  • miközben a fiskális politika sem képezett puffert a nehéz időkre, így jelenleg nem tudja érdemben csökkenteni a recessziós hatásokat az anticiklikus gazdaságpolitikán keresztül,
  • ráadásul a vállalatok egy része lehetőségeink határára ért el.

A visszafogott mozgástér miatt láthatjuk azt, hogy leginkább a költségvetés átrendezése és az EU-s források átcsoportosítása zajlik válságkezelés gyanánt, és nem addicionális források bevonása.

A kisebb, alacsony termelékenységű vállalatok a járvány kezdetén képtelenek voltak fenntartani a dolgozói létszámot, hiszen a bizonytalan kilátások és a bevételek csökkenése mellett a megemelkedett bérek hatására lehetőségeik határához értek. A nagyobb vállalatok pedig az általános költségcsökkentési előírások (az anyavállalat részéről) miatt kezdték el elbocsátani a dolgozókat a korlátozások idején."

És van megoldásuk is, de semmi olyan amit a kormány tett volna nagyban:

"A mostani válság kezelésének módja nagyon hasonló ahhoz, mint ahogy a krízist kiváltó vírusban szenvedőket kell kezelni. Egészen addig életben kell tartani a gazdaságot (a vállalatokat és a háztartásokat) megfelelő likviditással, amíg a koronavírus-járvány lecsengésével újrakezdhetik a termelést. Gyakorlatilag arra az időszakra, amíg nem tudnak termelni a cégek (a korlátozások és a kereslethiány miatt), az államnak lélegeztetőgépen kell tartania a gazdaságot. Ebben az esetben szövődmények nélkül tud gyógyulni a gazdaság. A késői kezelés vagy nem elég hatékony terápia azonban könnyen a termelőkapacitások leépüléséhez vezethet."

De ne csak minket nézzük, de mielőtt váltanánk másokra, még hagy említsem meg, hogy mennyi ellentmondó hír van...

Pl. nemrég olvastam, hogy egy tanulmány szerint a maszk használat nem hatékony a vírus ellen.

Persze van egy másik ami szerint igen, de a legfrissebb szerint nem hatékony.

"Do face masks really reduce coronavirus spread? Experts have mixed answers."

"Two studies come to different conclusions."

Mégis, talán két napra rá, jött a WHO, hogy eddig nem ajánlotta, mostmár ajánlja a maszk hordását, meg Merkely is elmondta, hogy az kell.

"Merkely: fontos a maszk hordása, a szuperfertőzők akár 100-akat is megfertőzhetnek"

Igazán eldönthetnék már a kedves tudósok, nem tűnik olyan nehéznek ez.

Na erről ennyit.

Amerikában volt egy olyan meglepi, hogy keletkezett 2,5 millió új munkahely, miközben 800 vállalat szünt meg.

"Brutális meglepetés Amerikában: 2,5 millió új munkahely, csökkenő munkanélküliség"

"Sorra mennek csődbe az amerikai vállalatok - közel 800 cég végét hozta el a koronavírus"

"Másfélszeresére nőtt a különböző vállalatok által benyújtott csődvédelmi kérelmek száma májusban az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány következményeként."

Megjött az is amit a vállalatok annyira szeretnek mint "védekezési mód"; elterjedt eszközzé vált a fizetések jelentős csökkentése:

"Pay Cuts Become a Tool for Some Companies to Avoid Layoffs"

Ezt persze úgy is meg lehet csinálni, hogy mondjuk egy nap csak hat órát dolgozol hivatalosan és akkor úgy csökken 20%-kal a fizetésed, hogy közben meg nem, bizonyos értelemben...

Azt is megnézheted, hogy nemcsak az amerikai jegybank nyomtat szorgalmasan új pénzt hanem az EU jegybank is jól kilőtt:

https://fred.stlouisfed.org/series/ECBASSETSW

 Aztán egy cikk arról, hogy míg régen ahhoz, hogy "széttépjék" egy cég papírjait olyan értelemben, hogy rengetegen veszik, az kellett, hogy valami nagyszerű hír legyen, most elég ha csak csődbemész, mert arra számítanak, hogy a jegybank majd úgyis ad sok pénzt:

"Őrület: széttépik a csődöt jelentő cégek részvényeit"

Egyébként mostanában nagyon írkáltak a tőzsde rallyzásáról, de úgy tűnik, hogy a mai nap ennek vége és talán történelmi lesz ez a zuhanás is.

Ugyanis most hirtelen sorra mondtak rossz dolgokat fontos helyekről, pl. most főleg a Fed az oka, az mondta, hogy minden rossz lesz és... önmagát megvalósította a jóslat.

"Itt a Fed döntése – Történelmi gazdasági összeomlástól fél az amerikai jegybank"

"Nincs megállás, már több mint 1500 pontot zuhant a Dow"

Ha nem is volt baj, hát a Fed csinált:

" Az esés oka elsősorban az, hogy a Fed tegnap közzétett előrejelzése sokakat kijózaníthatott: idén 6,5 százalékos, történelmi GDP-visszaesésre számít az amerikai jegybank, a munkanélküliségi ráta pedig 9,3 százalék lehet. "

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr8015804528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2020.06.12. 11:12:25

Itt van egy valami ami félreértésre adhat okot. 800 vállalat csődje...

Természetesen a kicsik sokkal többen vannak. Nem is annyira friss:

"More than 100,000 small businesses have permanently closed due to coronavirus, study estimates"

thehill.com/changing-america/well-being/longevity/497519-more-than-100000-small-businesses-have-permanently

Vagyis a kicsik már májusi cikkben 100.000 felett szüntek meg.
süti beállítások módosítása