Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A jegybankok és az árfolyamok

2020. május 19. - GABOR2

Na ennek az írásnak tényleg nincs semmi köze a számítástechnikához, csak gondoltam írok egy rövidet erről a témáról, úgyis most nemrég történelmi dolog történt... a Fed hivatalosan először vásárolt ETF-eket. Amennyire én tudom részvény ETF-eket még nem vett, ez "csak" kötvény ETF-ek.

"Élesíti a szuperfegyverét az amerikai jegybank"

"A New York Fed hétfőn jelentette be, hogy ma megkezdi a Fed a vállalati kötvények vásárlását, a programot a BlackRock menedzseli, azonban a Fed hamarosan közvetlenül is vásárolhat majd vállalati kötvényeket."

"A New York Fed hétfő este jelentette be, hogy a Fed kedden megkezdi a vállalati kötvény ETF-ek vásárlását. A Fed szerint a vásárlások nagyobb része olyan ETF-et érint, amelyek befektetési kategóriájú, amerikai vállalati kötvény kitettséggel rendelkeznek, de a vásárlások egy része olyan ETF-ekre irányul, amelyek elsődleges kitettséggel rendelkeznek az amerikai, bóvli vállalati kötvényekben."

Úgyhogy nem kell csodálkozni, hogy ilyen hírek jöttek a tőzsdével kapcsolatban:

"Mindenki kapaszkodjon, évtizedes bika piac indulhat a tőzsdéken!"

"Őrült rali volt az amerikai tőzsdéken"

"Féktelen száguldás a tőzsdéken, a legutolsó huhogók is bedobják a törölközőt"

Mindezt persze úgy, hogy igazi realgazdasági mutatók nem indokolják ezt, sőt:

"Ismét amerikaiak milliói veszítették el a munkájukat egy hét alatt a koronavírus miatt"

"A koronavírus óta így 36,4 millióan váltak legalább ideigelensen állástalanná, a tartósan munkanélküliek száma jelenleg 22,8 millió az országban."

Úgyhogy most nézzünk meg néhány sokatmondó adatot a jegybankokról és a részvényárfolyamokról. Igazából ez már egy régi vád... a jegybankok közvetlenül veszik a részvényeket, vagy közvetett módon ugyanazt a hatást érik el. Vannak jegybankok egyébként amik transzparensek és tudhatod is egész konrétan, hogy valóban vesznek részvényeket, de több nagy is titkolja mit vesz, illetve hivatalosan nem teheti meg, hogy részvényt vesz.

Viszont vannak mutatók amik jelzik, hogy igazából a jegybankok így, vagy úgy, nagyon is aktívak a részvénypiacon és a szerepük... hatalmas. És persze... egyre nagyobb lesz.

Itt egy első ábra... a múltból, ez nem a mostani válság, ezek az ábrák inkább a múlt eseményeit mutatják.

Ezen az első ábrán azt láthatod, hogy volt egy időszak amikor a jegybankok csökkentették a mérlegfőösszegüket, hogy mostmár elég erős a gazdaság stb.... de aztán gondok lettek és bezuhant a gazdasági növekedés és a tőzsde... és a jegybank mérlegfőösszegének növekedése kb. teljesen egybevág a részvények emelkedésével...

Második ábra... a nagy techcégek árfolyama és három nagy jegybank vásárlásai együtt mozognak nagyjából...

És végül a harmadik ábra... az évek kezdetén amikor a jegybankok mérlegfőösszegének újbóli felfuttatása szokott történni, a tőzsde mindig követi ezt a felfutást... mindegy, hogy épp amúgy zuhantak az árfolyamok, vagy épp egész fent voltak... mindig együttmozogtak a jegybankokkal.

Vagyis a részvényárfolyamok ma már nem mutatják megbízhatóan egy-egy vállalat teljesítményét, vagy értékét, hisz... ha a jegybank megveszi így is, úgy is őket az árfolyamuk nőni fog a teljesítményüktől függetlenül... Sőt a jegybank szívesen megveszi a junk-ot. Tehát nem kell csodálkozni. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5315708334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2020.05.20. 00:10:49

@Bunnys cute ears: Ennek örülök. Aki felfogja mit is jelent ez a kicsi cikkecske, többet nyer vele mint csak az olvasás élménye.
süti beállítások módosítása