Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

2020 van, hát nézzünk szét a jövőben

2020. január 07. - GABOR2

Wow 2020 van, itt vagyunk a jövőben, fel tudjátok ezt fogni??!! Repülő kocsik meg... Ja nem, az nincs... az se.

Na mind1, vannak más dolgok, a kutatók ezerrel dolgoznak azon, hogy a jövőben érezd magad és ontják a találmányokat, amik amúgy nagyon okosak is.

Nézzünk is néhány találmányt... mennyit álmodtak erről az emberek, hogy mik lesznek 2020-ban és YES, mi most láthatjuk őket... mennyei boldogság, az élet csodálatos, minden perc izgalom, mert 2020...

Ráadásul tudjuk, hogy biztos nemcsak szuperokosak és hasznosak is lesznek az új találmányok, hanem védik a bolygót, hisz a cégeknek nagyon fontos a fenntarthatóság, annyit beszélnek róla, hogy védjük a környzetet, kíméljük az erőforrásokat.

Gondolom már tűkön ülsz, hogy miféle csodákat mutatok be neked, a lehetőségek határtalanok...

Hát kezdjük is el...

"Felokosított fürdőszobai szőnyeget mutattak be, mindent mér, mindent lát"

Naaaa... erre nem számítottál mi? Mééé nem?!! Azt hitted, hogy ki tudod számítani, mi lesz a jövő és valami scf-fi közhely lesz? Hát nem, ezt kapod!

"A Mateo újdonsága csak külsőre tűnik olyannak, mint egy rendes szőnyeg. Szenzorok borítják, és alkalmazás is tartozik hozzá."

Kapásból osztályozhatjuk is az első találmányunkat fenntarhatóság szempontjából. Ugyanis ő egy fürdőszobai szönyeg, ami eddig zeró elektromos áramot fogyasztott, csak úgy volt, de mostmár fenntarhatóan fogyasztani fog áramot és csatlakozhat majd a netre és megállás nélkül gyűjtheti az információkat.

Ráadásul baromi hasznos, hisz figyeli, hogy beteg lehetsz-e és mindezt úgy következteti ki, hogy ráállsz... Hmmm... Vajon mennyire lehet ez hatékony?

"A Las Vegas-i CES 2020 szakkiállítás nulladik napján bemutatott újdonság képes mérni az ember súlyát, látja a testtartást, a betegségre utaló tüneteket, és mindezeket naplózza is."

"Egy okoskütyü nem lenne teljes mobilapp nélkül, így a Mateo ugyanilyen nevű szőnyegéhez is tartozik a telefonokra/táblagépekre telepíthető szoftver. A program a szőnyegtől érkező értesítéseket jelzi, illetve a begyűjtött adatokból statisztikákat készít. A fürdőszobai kellék azt is képes megjegyezni, ki áll rajta, így akár az egész család életét figyelheti."

"Az Ubergizmo szerint a terméket elemes és akkumulátoros változatban tervezi piacra dobni a gyártó. A tömeggyártás érdekében közösségi finanszírozású kampányt is indítanak, amely során 179 dolláros áron, kb. 53 ezer forintért lehet igényelni az amúgy vízálló csodaszőnyeget."

Ó és ez a csodaszőnyeg csak 53 ezer forintba kerülne, úgyhogy pénzügyileg is fenntarható... nem baj ha egy kicsit penészes lesz idővel.

Na, érzed a bizsergést, hogy milyen klassz, hogy a jövőben élsz? Én se... persze, hogy nem, hisz ez egy nagy sz@r!

Drága, fölöslegesen áramot fogyaszt, kémked, haszna zéró.

De ne add fel a reményt, itt az újabb jövő találmánya. Annyira jövő, hogy még engedélyt se kapott a létezésére. Na... ettől már bizsereg ugye, valami tiltot szuper találmány... talán még repül is. Hát bizonyos értelemben...

"A levegőből veszi az áramot az okosajtózár"

Repül az elektron a levegőben.

"Távoli vezeték nélküli töltést használ az Alfred terméke.

Terjed a vezeték nélküli töltési technológia, azonban egyelőre csak a milliméteres távolságból működő verziója van piacon; töltőpad formájában érhető el, amelyre rá kell tenni a tölteni kívánt telefont, okosórát, fülhallgatót. A nagyobb hatótávolságú vezeték nélküli töltés még a jövő zenéje, ám akad néhány cég, amely szerint elég fejlett a technológiája a piaci bevezetéshez."

Igen, gondolhatod, hogy hééé, dehát azok csak pár milliméterig működnek, csakhogy ez már 2020 és tovább elér a hatótáv, annyira, hogy... azért konkrétan nem árulnák el, hogy mennyivel tovább. Ami azt jelenti, hogy... valószínű szánalmasan rövid ennek is a hatótáva.

A vállalatok a CES-en bemutatták az Alfred ML2 okosajtózárat, amely nem használ elemet vagy akkut, helyette egy vezeték nélküli töltőállomást kell elhelyezni a közelében: erről kapja a működéséhez szükséges áramot,szó szerint a levegőn keresztül.

Még jó, hogy nem felhőn keresztül... De amúgy látod ez az alapkoncepció.

Tehát örülhetsz, hogy megérted a jövőt, hisz egy olyan zárad lehet, - ha kap engedélyt - ami a hagyományos zárakhoz képest, - amik zéró áramot fogyasztanak - fenntarhatóan fogja fogyasztani az áramodat, ami naaaagyon környzetbarát, ahogy a jövőhöz illik, plusz a lehetőségek is határtalanok, hisz akárhol lehet ilyet használni, ahol a kilincs eddig egy konnektorhoz csapódott ha teljesen kinyilt az ajtó. Viszont azért az nem lehet, hogy folyton csak be legyen csukva egy ajtó, hisz tölteni kell, szóval azért járkálj arrafele... de ez is jó, mert legalább szellőzik a helység. Ami miatt viszont lehet, nőni fog a hőszámla, de ááá... majd a globális felmelegedés miatt amúgy se lesz hideg és kész.

Szóval a környzetet kicsit mintha megterhelné, de mi ez ahhoz képest, ahogy a pénztárcádat terhelné meg:

"Sejthetően vastagon fogott a ceruza az Alfred ML2 beárazásakor, csak a zárszerkezet 699 dollárba kerül, míg az áramellátásához szükséges Wi-Charge töltőállomás külön lesz megvásárolható, további 150-180 dollárért. Átszámítva nettó 207 ezer és 44-53 ezer forintokról van szó."  + áramszámla

Héj, miért fogod a borotva pengét csak úgy magában? Ugye nem akarod a könnyebb utat választani, és jobb szórakozást választani? Még nincs vége! Gondolj a reményre, hisz fiatal, diversz, kreatív csapatok ontják ki elméjük termékeit megállás nélkül, talán jön majd valami jobb.

Mondjuk egy új barát... 

"Olyan "háziállat" robotot mutatott be a Samsung, mint eddig még senki"

Erről a kis barátunkról alig tudunk valamit, azonkívül, hogy baromi rondán néz ki és valami hetvenes évek szovjet scf-fi-jében szerepelhetne max.

"A Samsung hétfőn egy rendkívül érdekes fejlesztést mutatott be, ami új perspektívát adhat az ember-gép kapcsolatoknak a mindennapokban. A cég ugyanis leleplezte Ballie-t, amit a vállalat ugyan szó szerint "élet-társ" (life companion) robotnak hív, de valójában egy háziállat és egy digitális személyi asszisztens keverékének tűnik."

"Ballie jelenleg még erősen csak egy koncepciótervnek tűnik - vagy legalábbis a Samsung egyelőre pontos működéséről és képességeiről nem nagyon árul el semmit."

Szóval környezetbarát, mert kiváltja az igazi háziállatokat, amik a gázaikkal hozzájárulnak a globális felmelegedéshez, plusz nem kell etetni se hússal stb.. Sőt talán a gazdája se fogja sokáig rontani a levegőt, mert akinek ilyen kis ronda robotállatka a barátja, lehet hogy még a fürdőkádba is magával viszi majd...

Jeee jövő... na ugye még mindig fel vagy villanyozva... de nem úgy, el a konnektor közeléből!!! Megyünk tovább, keresünk valamit ami már igazán meg fogja adni a dopamint az agyadnak.

"Sporttá változtatja az arcszőr-eltávolítást a Bic új okosborotvája"

"A Bic hétfőn egy olyan eszközt mutatott be, ami egy csapásra izgalmassá és kihívássá teheti az arra fogékony férfiak számára az egyébként dög unalmas és rutinszerű reggeli borotválkozást."

Hát nem arról álmodtál mindig, hogy "kihívás legyen" a borotválkozás?! Én se. De nem, nem, nem adjuk még fel, szépen megyünk tovább, hogy mi ez.

"A cég új okosborotvája ugyanis gyakorlatilag egyfajta sporttá alakítja át a mindennapi művelet, amit segítségével akár művészi szintre is fejleszthet az ember."

Hát ha már a Földet nem mentik meg az új találmányok, legalább valahogy nagyon jó lesz nekünk. De mé?

"A Smart Shaver ugyanis a borotválkozás során számos adatot jelez ki és gyűjt az arcszőr eltávolításának folyamatáról, utóbbi lezárultával pedig részletesen is pontozz azt. Így megmondja, hogy pl. mennyire gyakran nyomta a felhasználó túl erősen az arcára a pengét, vagy éppen mikor tartotta azt rossz szögben."

Oké, mostmár én is vágyat érzek, hogy nálam legyen ez az okosborotva, aztán szépen kiveszem belőle a pengét és...

Szóval ismét egy találmány ami eddig zéró áramot fogyasztott, most majd fenntartható módon fog fogyasztani és milyen értelmes okokból... Ha eddig volt ezért legalább a feleséged nem tudott lecseszni, most majd a borotvád betölti ezt az űrt.

Oké menjünk tovább, bár mostmár egy kicsit mintha kisebb lenne a vérnyomás, mintha kevesebb lenne a vér...

Valahogy a lelkesedés már most meghalt, de nem, a remény hal meg utoljára! Tovább!!!

"Jön az okos főzőrendszer a konyhába"

"Az elvárhatónak megfelelően bővelkedik az okostermékekben a Consumer Electronics Show, az okos fürdőszobai szőnyeg után a Julia főzőrendszert is határozottan érdekesnek találtuk."

Ez az, ilyen emberek kellenek ide, ők tudnak lelkesedni a sz@rért, csak ennyi kell a boldogsághoz.

"Egy sokrétű konyhai kisgépről van szó, amelyet elsősorban a főzés iránt kevésbé érdeklődők kisegítésére találtak ki: képes mérni, aprítani, habot verni, dagasztani, főzni, keverni és gőzölni a belé tett anyagokat. Még ki is tudja mosni magát a mixer funkción keresztül, csak bele kell tölteni egy kis tisztítószeres vizet."

"A Julia további érdekessége, hogy jár hozzá egy mini tablethez hasonló, érintőkijelzős egység is. Ezen keresztül programozható, de az ételek elkészítését lépésről lépésre mutató videókat is tud mutogatni, és persze a receptajánlgatás sem hiányzik a repertoárjából."

"Állítólag még az otthon lévő alapanyagok is számon tarthatóak a Juliával, ehhez kamerán keresztüli objektumfelismerést használ, és bevásárlólista is generáltatható vele."

Hé, ezt is kipróbálnám, ugye tud darálni is, hagy tegyem be kicsit a kezem, nem kell félni nem kapcsolom be... Mit is mondtam?!

Na, mindegy itt egy cucc amt tud dolgokat, amit 15 éve is tudott már egy konyai gép, plusz kapsz hozzá egy fenntarható érintőképernyőt ami nélkülözhetetlen és alig foglal feleslegesen helyet, meg mint szinte az összes, bizonyos új konyhai gép, majd jelez, ha valami hiányzik. Majd dolby surroundban mondják a konyhai gépek, hogy mi kell.

Az ára is fenntarható, vagy legalábbis eléggé fent van:

"a CookingPal nevű gyártója nagylelkűen ezer dollár, azaz

nettó 295 ezer forint alatt szeretné tartani."

Nem nagy cucc, ezért tényleg nem rakom bele a kezem, hanem menjünk tovább.

"Önegyensúlyozó kerekesszéket dob piacra a Segway"

 "A cég eddigi hasonló termékeivel szemben, amelyek mindegyikén állni kellett, az új S-Pod-ban ülni lehet majd - az ugyanis gyakorlatilag egy kerekesszék modern újragondolását fogja képezni."

Hát legalább szegény öreg embereknek jobb lesz...

"Az új Segway jármű várhatóan 2021-ban fog piacra kerülni, egyelőre ismeretlen, de minden bizonnyal igen magas áron."

Ó... akkor a gazdag öreg embereknek lesz jó.

Ez is egy nagyszerű találmány, hisz fenntarhatóan ezek után áramot fogsz fogyasztani a sétálás helyett, ami amúgy is egészségtelen... jó még most azt mondják hogy az egészséges, de majd lesz egy tanulmány ami szerint mégse.

Látom, azon jár tán az agyad, hogy ez a cucc el tudna-e gázolni... nekem is. De ne legyünk negatívak, ledobom a hidrogénbombát, ami a magyar találékonyság példaképe. Igen, ez az, a magyar kreativitásra van itt szükség, egyből jobb kedvre derülünk majd.

Jeee, magyar startupok:

"Magyar sikerek a Global Startup Awards versenyen"

"Két fontos díjat is magyar startupok hoztak el a 2019 év végén tartott Global Startup Awards versenyről: a legjobb új startup és az év startupja is hazai cég lett."

Őszinte leszek, nem sikerült... nem vagyok lelkes. De nézzük:

"Az EVA vagyis az Extended Visual Assistant fejlesztői a legjobb új startup címet nyerték el a rangos nemzetközi versenyen. A csapat egy olyan okosszemüvegen dolgozik már 2015 óta, mely a szemüvegbe beépített kamera és a mesterséges látás segítségével képes navigálni a vakokat és gyengén látókat, miközben a szárakon elhelyezett hangszórókon keresztül közvetíti az információkat a fülükbe."

Oké, tudom hogy nem tudok tovább okot mondani miért ne szemezz a konyhakéssel, de, de, valami...

Szóval a magyar találmány elnyerte az év legjobb új startupja díjat, pedig már 2015 óta létezik, nyert díjakat és még mindig nincs kész... Én se értem, hogy ez történhetett meg. Csak nem megvásárolhatók ezek a díjak...

De, de, de várj, begyűjtött már sok díjat és végülis a vakoknak jó lesz, igaz, elég gazdagnak kell lenniük, hisz fennt kell tartaniuk ehhez a cucchoz egy felhőt, meg mesterséges intelligenciát, de hé, a vakok arról híresek, hogy teli vannak pénzel.

Mindesetre fura, vajon mennyi startup tolong arrafelé, ha egy 2015-ös nyeri a legjobb új startup díjat...

Oké várj, ne ugorj még, van még egy nyertesünk... Remény, tudod, remény.

"A HWSW rendezvényeiről is ismert Turbine.AI pedig a Global Startup Awards-ról az év startupja címet hozta haza. A csapat eredetileg a rákkutatást tűzte ki célként, melynek során szimulált sejteket készít, majd gépi tanuló algoritmusok segítségével szimulációk milliárdjainak eredményeiből igyekszik használható, általános következtetéseket levonni. A kezdetben technológiai szolgáltatást nyújtó cég viszont mostanában alakul át saját gyógyszereket is tervező gyógyszercéggé."

"A Turbine továbbra sem a gyógyszergyártás teljes folyamatát fogja elvégezni, de meglátásuk szerint jobb alkupozícióból indulnak más gyógyszeripari vállalatoknál, ha a nevük szerepel a szabadalmakon. Az elmúlt időszakban tehát a cég a technológiai csapat mellett egy gyógyszerkutató csapat kiépítésén dolgozott, amelyhez a londoni Delin Ventures-től tavaly novemberben 3 millió eurós befektetést is kapott."

Szóval ez a startup pedig kidobta az eredeti ötletet és egy teljesen hagyományos szerepet vesz fel... Oké... nyugi, nyugi... mentőötlet:

Mi van ha nem ugorsz ki, akkor láthatod majd lelkiszemeiddel a jövő városát:

"A Toyota bejelentette, hogy egy komplett várost húznak fel, ez lesz a jövő városa"

Garantálom, hogy ez lesz a jövő települése... hisz a jövőben épül fel, tehát ebben nem lőhetek mellé.

És úgy van, szépen le az egyik lábat a párkányról és a másikat is, hisz mindjárt ha ezt elolvasod a hype az egekig ér majd:

"A kezdeményezés nem csak Akio Toyoda vezérigazgató ambícióit tükrözi, hanem a Toyota pénzügyi és politikai erőforrásait, különösképpen Japánban."

Na akkor tuti hatalmas lesz... egy egész város:

"A tervek szerint a jövő városa laboratóriumként fog szolgálni az önvezető autóknak, okos otthonoknak, mesterséges intelligenciának és egyéb technológiáknak. A város energiaellátását hidrogén üzemanyagcellákkal tervezi megoldani a cég, és a várost kezdetben 2000 teljes jogú lakos és kutató fogja lakni. Az építkezéseket 2021-ben kezdik meg."

Szóval kétezer ember... ezért ez a nagy felhajtás... inkább falucska ez. Oké, de legalább majd figyelni fognak a fenntarthatóságra, mint ahogy a többi okoseszköz is, amit itt bemutattam:

"Több neves autógyártó vezetője is beszélt már arról, hogy a jövő városait úgy lehetne megtervezni, hogy csökkentsék az autók és az épületek klímaváltozást kiváltó károsanyag kibocsátását, csökkentsék a forgalmi torlódásokat és implementáljanak internet alapú technológiákat az emberek mindennapi életébe. Viszont a Toyota terve, hogy egy futurisztikus közösséget hozzon létre a 71 hektáros területen, messze túlmutat a riválisok eddigi kezdeményezésein."

Merthogy minden ami eddig nem fogyasztott áramot az majd ezután fog, meg non-stop fog kémkedni utánnad.

Hééé, ne ugorj már, hisz ez tényleg olyan cucc mintha egy sci-fi könyvből lépett volna elő... az a hidrogén üzemanyagcella tuti majd akkorát robban mint egy nuke, hogy az egész település megsemmisüljön benne a gonosz AI robotokkal...

Hát neked ez kevés?

Oké... csődött mondtam, meg akartam mutatni, hogy milyen jó, hogy a jövőben élsz, de úgy tűnik, hogy a nagyon diversz techcégek kreativitásügyileg csődbementek. Hát... erre nem gondolt egy jövőkutató se. De legalább ezentúl jobban megakarod élni a jelent, mert a jövő szemlátomást egyre sz@rabb lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr3915397340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KalmanBlog 2020.01.07. 22:00:04

Csak tudnám honnan veszik ezt a sok hülyeséget? Emlékszem amikor elkezdődtek ezek a startupok, akkor én is nagyon lelkes voltam, és sokat gondolkodtam, de semmi jó nem jutott eszembe.

Digitális fürdőszobaszőnyeg! Erre vágytam!

Rákgyógyítás a sok adatból: milyen eredeti, még senkinek nem jutott eszébe, hogy valahogy meg kellene gyógyítani a rákot! AI a legújabb buzzword, biztos jó lesz valamire. Végül odáig jutottak, hogy nem megy, úgyhogy felvesznek néhány embert, aki ért a rákhoz meg a gyógyszerekhez! LOL

City 2000 lakossal :-). Ez nem ilyen vidéki vicc volt régen, hogy "Üdvözöljük Pusztabasznád City"-ben, amikor leszálltál a vonatról a murvába két falu között? Pedig a Toyotás embernek kellene, hogy legyen esze, mert a Toyota azért éppenséggel elég jól hasít. Beetették ezzel az okosvárossal valami jószándékú tanácsadók? Vagy csak simán megkattant az öreg? Az is lehet, hogy valójában pont olyan tesztpálya lesz, amit Orbán is épít, a tervezés későbbi lépéseiben kioptimalizálják a teljesen felesleges hidrogéncellákat a képletből.

A kutatókat meg ésszerű odaköltöztetni, ahol dolgozni fognak, mert így nem kell folyton autóba ülniük, vagy buszjegyre szórni a nehezen megkeresett pénzüket. Addig is dolgozhatnak amíg mások a dugóban ülnek.

GABOR2 2020.01.08. 13:51:50

@KalmanBlog: " és sokat gondolkodtam, de semmi jó nem jutott eszembe."

Másnak se nagyon. Volt jó ötletük talán, de az csak nagyon kevés fogyasztónak volt a vágya, tehát nagy pénz nem lehet belőle. A "másik út" meg simán kb. csak annyi, hogy bemennek egy házba meglátnak egy tárgyat és azt mondják, hogy akkor ez innentől kémkedni fog a család után, netre lesz kötve és talán még mond is valamit. Merthogy igazából nem is a termék a lényeg, hanem hogy az általa begyűjtött adatokat eladják és állandó bevételük legyen ebből. Ezzel meg az a baj, hogy teljesen mihaszna cuccok.

"Végül odáig jutottak, hogy nem megy, úgyhogy felvesznek néhány embert..."

Az hagyján, de ezért még kapnak egy startup díjat is. Lehet, hogy csak három startup volt a versenyen, hogy mindegyik nyert, hiába ordít a dologról, hogy nem kellene.

Szerintem ez a város a legnagyobb részt marketing cucc lesz, mert minden más dolgot sokkal olcsóbban megúszhatnának. Majd lesz egy válság és az egész projektet törlik, mivel pénzügylileg ésszerűtlen.
süti beállítások módosítása