Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Nem, a Windows 10 még mindig nem oké

2019. szeptember 03. - GABOR2

A Windows 10-zel kapcsolatban jött pár hír mostanában. Az egyik szomorú hír, hogy állítólag növekedett a részesedése. Sokkal tovább tartott míg ide eljutott, mint ahogy tervezték, de sajnos eljutott. Az embereknek inkább ott kellett volna hagynia a Windowst, persze még rengetegen megtehetik.

"Már többen használnak Windows 10-et, mint ahányan más rendszert összesen"

Lehet, hogy van valami pszichológiai jelenség, hogy az emberek valahogy ellesznek a szar dolgokkal ha elég sokáig vannak körülötte, meg ha a többi ember is rákap, hát akkor ők is, de az az igazság, hogy a Windows 10 továbbra se oké, ha számít neked az, hogy ne kémkedjenek utánnad. Meg persze nem csak a te kis személyes adataidról van szó, hanem vállalatok, kutatási intézmények titkairól is. Snowdentől tudjuk, hogy az NSA bizony még partneri országnak számító helyekről is lop gazdasági titkokat ezerrel, a Windows 10 ebben nagy barátjuk lett biztos. Viszont bárhogy is érez az ember a sokáig jelenlétében levő szarral, az attól még szar marad.

Ezt jelzi, ez a friss hír is:

"Bajba kerülhet az EU-ban a Windows 10 miatt a Microsoft"

"A Microsoft egy újabb vizsgálatnak és potenciálisan egy igen szaftos büntetésnek nézhet elé az EU-ban Windows operációs rendszer-családja legújabb kiadása miatt. A holland hatóságok ugyanis vizsgálatot kezdeményeztek a céggel szemben, amiért szerintük a Windows 10 adatgyűjtési gyakorlata megsérti a tavaly kötelező jelleggel életbe lépett GDPR adatvédelmi rendelkezéseit."

Milyen diplomatikus megfogalmazása annak, hogy a Windows 10 úgy kémked utánnad mint egy nagyon fejlett kémprogram és igazából ki se kapcsolod amikor úgymond kikapcsolod.

"A szakembereket különösen a rendszer nem diagnosztikai jellegű adatgyűjtése izgatja, ami szerintük potenciálisan túl sok információt gyűjt össze a felhasználóról és annak tevékenységéről. Ezen kívül problémásnak találják a Cortana működését is, ami szintén lehet, hogy indokolatlanul sok adatot ismer meg és tárol el a Windows 10-használókról."

Szóval bármilyen mentálgimnasztikát is használnak az emberek, a szar szar marad. Olyan ami lopja az értékes infókat. Szerintem eléggé nem normális ha ezt hagyjuk és inkább megszokjuk a szagot.

" újabb igen kemény büntetést szabhat ki a cégre. Ennek mértéke akár a vállalat éves teljes bevételének 2%-át is kiteheti, ami a Microsoft esetében konkrétan a 2.5 milliárd eurót (825 000 000 000 forintot) is meghaladhatja."

Igen, a paraszvakítás, hogy azt hidd, hogy ez aztán igen... itt van neked sok-sok nulla kiírva. Azt már nem nagyon mondják el, hogy a kilopott és felhasznált üzleti titkok értéke sokkal-sokkal-sokkal több nullát tartalmazna.

"A Microsoft a maga részéről az üggyel kapcsolatban egyelőre csak annyit nyilatkozott, hogy együtt fog működni az adatvédelmi hatóságokkal, és megpróbálja majd az esetlegesen előbbiek által felvetett panaszokat a lehető leggyorsabban orvosolni."

 Nem fog történni semmi.

Aztán itt van a Windows 10 ami felhőből telepíti magát:

"Már kipróbálható a Windows 10, ami felhőből tudja magát feltelepíteni"

Persze nem lesz olyan kényelmes mint amilyen lehetne:

"Ugyanakkor - némileg érthetetlen módon - az új funkció sem ad lehetőséget arra, hogy az eddig meglévő helyett a Windows 10 legújabb kiadása kerüljön lehúzásra és felrakásra a felhőből. Így a felhasználók ezzel az opcióval is csak régebbi Windows 10-ükre térhetnek vissza, amit aztán legfeljebb installáció után frissíthetnek a legújabb kiadásra."

Nem tudom feltünt-e, ahogy a "megfőtt béka" módszert használja a Microsoft, hogy még több felhőt csempésszen az életünkbe.

Mert ezelőtt meg nemrég: 

"Kivégezte a Windows 10-ben a registry biztonsági mentését a Microsoft"

Most meg ad egy ilyen megoldást.

Amúgy vicces, hogy ezt már egy hónappal ezelőtt belengették és az összes megfogalmazott "remény" nem jött be:

"Felhőből lehet majd helyreállítani a Windows 10 telepítéseket"

Bár egyesk reményei elég betegek voltak:

"Mások abban reménykednek, hogy a szóban forgó felhős helyreállítási funkció gyakorlatilag a felhasználó teljes korábbi telepítését is automatikusan vissza tudja majd tölteni a gépre - beleértve a dokumentumokat és telepített programokat is -, például olyan esetekben, amikor az eredeti telepítésnek otthont adó gép meghibásodik vagy végzetes adatvesztés történik rajta."

Vagyis valakik annak örültek volna, ha a Microsoft tényleg abszolút mindent ellop a gépedről és emiatt majd helyreállíthatod totál, ha valamitől összeomlana... A Microsoft valóban kb. mindent kikémlel ami lehetséges, viszont ha meg tudná tenni azt amire vágynak ezek a reménykedők akkor se tenné... kicsit problémás beismerés lenne.. olyan ami újra felébresztene sokakat. Bár látszik, hogy vannak akik tényleg ennyire leszarják, hogy mindent kikémlelelnek a gépükről.

De amúgy is, ahogy egy kommentelő megfogalmazta:

"Ja, ez nagyon életszerű remény, hiszen a Microsoftnak úgyis megvan a létező összes program összes változatának a telepítője és/vagy ezek a felhasználók mind szívesen előfizetnek akkora OneDrive-ra, hogy ott az összes gépük teljes tartlama (mínusz a Microsoft termékek, pl. Windows) elférjen." 

A legjobb az lenne, ha a szépen minél többen a Windowstól átmennének egy másik oprációs rendszerre. Ha nem, hát akkor nekem magyarázhatják a politikusok és a többiek, hogy az adat a XXI. század aranya, meg olaja meg ilyenek, mert igazából mindenki szarik rá, hogy megvédje azt ami állítólag olyan értékes neki, miközben "termeljük" ezt az aranyat lazán elvagyunk azzal, hogy ellopják tőlünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9315037984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KalmanBlog 2019.09.04. 13:16:22

Pont most telepítettem Windows 10-et virtuális gépbe Linux alatt. Természetesen csak Evaluation licensszel egy program kipróbálásához, ami a munkámhoz kell.

Telepítéskor először azt ajánlja fel, hogy helyi usert kösd be egy Microsoft fiókba. Aztán az összes szart rád akarja erőltetni, mindenhol az apróbetűs, nem kiemelt gombot kell megnyomni. Még úgyis az adatgyűjtési szekcióból csak a személyes dolgokat hagyhatod ki, anoním adatokat mindenképpen gyűjt.

Telepítés után a menű tele van reklámmal. Mi a fasz? Ezt azok is megkapják az arcukba, akik fizettek érte, nem csak az eval licenszesek! Egyszer ügyfélnek kellett egy Win10-es gépet szállítani és rohadt cikinek éreztem volna, ha ott virítanak a reklámok, úgyhogy elkezdtem leirtani őket: jó 2 óra volt, mire leszedtem mindent és gulág találatok alapján kellett kriptikus parancsokat beírni hozzá. Nincs egy gomb valahol a beállítások között, hogy: mindennemű kibaszott reklám kikapcsolása! Ezt kellene az EU-nak rákényszeríteni a Microsoftra, hogy legyen ilyen! Mindegyiknek egyenként a kurvaanyja!

KalmanBlog 2019.09.04. 13:22:27

Ja, és kellett volna egy gép IIS-sel meg MSSQL-lel meg ilyen szarokkal telepítve. Gondoltam itt az idő, kipróbálom a felhőt, miért is ne!

Regisztráltam egy usert az Azure-ba, végigkattintottam 10000 formot, a személyes adataim tömkelegét már átadtam. Ingyenes próbaplan-t választottam, de kért hozzá egy bankkártyát, amiről le is húzott egy Eurót. 300 Forintom bánta az ingyenes csomagot. Vagy ez csak zárolás volt? A fene érti.

És akkor gondoltam kapok egy formot, ahol csak bekattintom hogy mit akarok a gépemre. Hát egy frászt! Ilyen formot nem találtam. Még a felhőben is nekem kell telepítgetnem minden szart? Ja, és óránként számlázott volna egy alapgépért rohadtsokat a felhő. Végül inkább maradtam a saját vason futó virtuálgépnél. Ott legalább tudom miért fizetek.

GABOR2 2019.09.04. 18:18:52

@KalmanBlog: Te vállalkozó vagy ha jól tudom. Remélem max. a családi macskás képet akarod fellőni felhőbe, mert hiheted azt, hogy mondjuk kicsi vagy, ha mondjuk mérnöki cuccokkal foglalkozól a kínaik és az amik is biztos lecsekkolnak és ha értékes amit csinálsz számukra akkor ellopják.

Ajánlott olvasmány: ujtechkor.blog.hu/2017/07/13/a_digitalis_gazdasag_segiti_az_ellensegeink_versenykepesseget

GABOR2 2019.09.04. 18:19:52

@KalmanBlog: "Telepítés után a menű tele van reklámmal. Mi a fasz? "

Ez a hogyan keressek állandóan pénzt úgyis, hogy nem dobok ki a piacra új terméket, egyik kétségbeesett megoldása. Másik a felhő.
süti beállítások módosítása