Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A nagy "jóakarókat" csak az nem érdekli mit akarnak az emberek

2019. június 04. - GABOR2

A portfolio.hu megint megjelenítette olyan emberek gondolatait akik a jövőt akarják építeni, véletlenül pont aszerint ahogy a nagy techcégek elképzelték, de azért volt itt olyan is, aki elárulta, hogy ez nem az emberek akarata... még ha nem is ez volt a célja.

"Piaci kényszer az energiacégeknek a digitalizáció"

"Társadalmi konszenzus szükséges ahhoz, hogy nyomást lehessen helyezni a politikára és lavinaszerű átalakulás indulhasson be - fogalmazott Hoós Éva, az Európai Bizottság szakpolitikai tisztviselője."

Társadalmi konszenzusra lenne szükség... ezek szerint nincs. És tényleg... én már mutattam jó pár felmérést ami mutatta, hogy, ráadásul sokszor a fiatalok, se akarják megvalósítani a techcégek álmait.

Ilyen például az okosváros.

„A kutatásból egyértelműen kiderült, hogy a magyar városi fiatalok nem igazán bíznak a világszerte zajló smart city fejlesztésekben, legalábbis abban, hogy mindez a javukat fogja szolgálni."

Szóval nincs társadalmi konzenszus, és főleg a jövő, a fiatalság, akik leginkább használná ezeket elvileg, nem kér ezekből... de igazából ez, ezeket az embereket nem érdekli, csak azért mégis elkottyintották, hogy nincs konszenzus.

"ahogy ez történt azokban a nyugati országokban, akik élen járnak a folyamatban."

Hát itt egy cikk arról, hogy ott se kívánnak egy ilyen helyen élni az emberek:

"Why most Americans don't want to live in a 'smart city'"

 

"Smart tech is transforming the way local government delivers services, though concerns about cyberattacks and personal data collection may keep the public from getting on board."

Nem, biztonság a magyar cikkben meg se jelenik, az adatgyűjtés is, amitől mindenki tart, csak úgy, hogy az milyen jó lesz a cégeknek.

"A digitalizáció talán legfontosabb célja az adatmennyiség feldolgozása és az információk megtalálása - mondta Dr. Czipf Csongor, az ENGIE Magyarország Kft. ügyvezetője" 

"Molnár Attila, az IVSZ főtitkára szerint. A főtitkár szerint az egyik legfontosabb terület a mérés, az ebből származó adatvagyon óriási érték, egyebek mellett ebből kaphatnak visszacsatolást az erőművek is arra, hogy előrejelzést készíthessenek és hatékonyabban működhessenek."

Volt itt aztán még "nagyon" találó hasonlat is:

"Véleménye szerint a digitalizáció alap, a hiánya olyan, mintha valaki cipő nélkül indulna a futóversenyen."

Szóval cipő nélkül... igen, de milyen cipő nélkül... olyan cipő nélkül amiben belül vannak rejtett kis szögecskék amiket egy távirányítóval bárki előhívhat.

"A vállalatok szempontjából a digitalizálódás egyszerűen piaci kényszer"

Ez nem igaz, már rengetegszer kiderült, hogy a digitalizáció a vállalatoknak nem adta azt amit ígértek nekik. Ezt nem piaci kényszer mozgatja.

Node már itt is egy másik dolog, amit nyomatnak akár akarod akár nem, akár biztonságos akár nem, akár még a láthatáron sincs egy nomrálisan működő model:

"Jön az előfizetéses önvezető autó"

"Legyőzi-e az önvezető autó a sajátot, lesz-e hol sétálnunk 10 év múlva Budapesten és mikor hallgatja már meg az önkormányzat a lakosságot is?"

Érdekes, hogy érzik, hogy meg kéne indolkolni a dolgot azzal, ami valamennyire indoltá tenné a dolgot... de nincs így igazából.

Ez az indok pedig, hogy jaj egyre nagyobb a forgalom, egyre több a dugó, pedig... hahó a lakosság fogy, meg az emberek külföldre mennek... szóval inkább egyre kisebb a forgalom. De neked "megtanítják", hogy akkor is kell ez:

"fontosnak nevezte a felhasználók edukációját is. Emlékeztetett, hogy a feltételek folyamatosan rosszabbodnak, hiszen a csúcs időszakok összefolynak, a busz sávokon nagyon sok civil autó sunnyog, a vad parkolás teljesen elterjedt és az önkormányzatok számolatlanul osztják az ingyenes parkolási engedélyeket."

"Budapest akkor lesz jobb hely, ha a közterületeket értékükön kezeljük, nem az autók köré szervezzük a várost." - adta meg a receptet."

Erre a politikának a receptje az sokszor, hogy kivetnek egy új adót és... ennyi; vagy letiltják a behajtást a városközpontba, ezért nem mehetnek autóval egyenesen oda ahová akarnak az emberek, hosszabb utat kell választaniuk, ergo még több szennyező anyag kerül a levegőbe.

"Szerinte az lesz az ideális, amikor az elektromos rollerek, biciklik, robogók tömegesek lesznek. "

Igen és pl. a cégek elnézik, hogy nem érsz be időben, főleg rossz időben, vagy télen amikor nem tudsz pl. biciklizni. Ja és semmit se kelljen magaddal vinni, minden férjen el egy hátizsákban, csak a gerinced bírja.

De mindegy is, hogy mi valóság, vagy hogy mit akarnak az emberek:

" A lakosságnak, cégeknek, önkormányzatoknak be kell látni, hogy szemléletváltás kell - összegezte."

De azért az ilyen projekteknek az egyik kedves PR szövege, hogy az embereket is be kell vonni... mostmár csak annyit mondanak, hogy fokozatosan... (amikor már megcsináltuk és nincs más)

Viszont nem példás az együttműködés, valahogy ezek a jóakarókat nem veszik körül lelkes emberek:

"már elindult pár városnál, de nagyon lassan terjed. Az LT igyekszik bemutatni a jó gyakorlatokat, de ehhez egyelőre kevés a terepre elutazó szakember, a helyiekkel kell szorosan együttműködni, megérteni a helyi problémákat, s így lehet haladni."

"Nagy jövőt jósolt az önvezető járműveknek, szerinte mobilitási előfizetési modell is lesz hamarosan. Kiemelte: a várossal közösen kell gondolkodni, szabályozás kellene az autómegosztásról, de még nincs ösztönző a város részéről az autómegosztást igénylők számára."

És igen, megint itt vagyunk... ne legyen saját kocsid, legyen minden kocsi pár cégé, te pedig fizess a használatukért mindörökké... vagy amig van pénzed, mert ha már nem keresel sokat, lehet nem fog telleni rá.

Szóval érzik, hogy kellene ehhez az emberek támogatása, de nincs meg; viszont ők egy pillanatra se gondolják, hogy nem kéne ezt csinálniuk és bár fontos, hogy "az emberekkel együtt"... valahogy az ő kétségeik meg se vannak említve. A Fideszt se, még a saját kutatásukat is figyelmenkívül hagyják.

Szép... szép jövő vár ránk.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr4714878480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hungry horse 2019.06.05. 20:36:17

Ha nem megy durva propagandával, agymosással, adókedvezménnyel, akkor jön a libbant végső érv: betiltás, büntetés, extra adók.
100 éves komci recept.
Nincs olyan közvélemény, választói akarat, ami gátat vethetne a jóemberkedő marxistáknak.

GABOR2 2019.06.06. 12:02:57

@Hungry horse: Igen és ami a lényeg... ezzel az emberek ellenőrzése még inkább növekedni fog. És a kutatás is amit linkeltem mutatja, hogy ezt látják a fiatalok is és igazából nem lelkesednek a témáért egyáltalán:

"„A kutatásból egyértelműen kiderült, hogy a magyar városi fiatalok nem igazán bíznak a világszerte zajló smart city fejlesztésekben, legalábbis abban, hogy mindez a javukat fogja szolgálni."

"csak a válaszadók 18 százaléka gondolta úgy, hogy a jövő okosvárosaiban biztonságosabb, élhetőbb lesz a környezet, és csak 6 százalék véleménye szerint nő majd a személyes szabadság."

Jól látják.
süti beállítások módosítása