Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Ajánlások és rövid sztorik

2019. március 27. - GABOR2

Jó sok dolog történt nem is olyan régen. Pár, valami miatt érdekes dologgal bíró sztori:

Az első ajánlásomról nincs linkem mert a Kossuth rádió műsora volt múlt pénteken március 22-én és ha jól emlékszem délután fél háromkor kezdődött.  Kíberbiztonságról volt szó, úgyhogy egyből azt gondoltam, hogy a szokásos dolog lesz, vagyis hogy teljesen alap dolgok lesznek, meg ajánlás, hogy "mit tehetek én az otthoni gépem biztonságáért" általános, igazából a gépet biztonságossá nem tevő tanácsok; a műsor legvégére bemondanak valami igazán érdekeset aztán kijelentik, hogy lejárt az idő; de ez a műsor más volt. Persze a végén ott volt a  "mit tehetek én tanács...".Már nem emlékszem mindenre amit figyelemreméltónak találtam, de volt több dolog is. Amire kb. emlékszem,(mivel a figyelmem fő fókusza azért nem oda irányult) hogy szóbahozta a talán nem túl tájékozott riporternő, hogy milyen klassz, hogy már vannak távműtétek, meg hogy milyen jól állunk az önvezetőautók terén, hogy milyen csodálatos az 5G technológia, igen azt hiszem a fő apropó az 5G volt. A meghívott szakember viszont csak nagyon kicsit fogta vissza magát és bizony elmesélte, hogy szerinte milyen veszélyes ez. A műsorvezető nő lelkes volt, hogy mostmár akkor nem is kellenek helyi orvosok majd műtenek egy másik földrészről, de a szakértő elmondta, hogy ezeknek a cuccoknak a biztonsága nulla és arra a kérdésre, hogy akkor hogyan lesz ez biztonságos a szakértő azt mondta, hogy sehogy, mindig kell ott lennie orvosnak, mert hackertámadás miatt lehet az egy centi vágásból tíz lesz és ha baj van azonnal lépni kell, nem szabad ilyen nagy kockázatot vállalni. Az önvezetőkről is elmondta a nem túl fényes véleményét, mekkora bajt okozhatnak, mire a műsorvezető nő végül tán felfogta és mondta, hogy akkor ezeknek a rendszereknek nagyon-nagyon-nagyon-nagyon biztonságosnak kell lenniük. Mire a szakértő elárulta, hogy ez aligha fog sikerülni. Viszont aztán a riporternő szemlátomást nem akarta a beszélgetés ezen részét nagyon továbbnyomni, de felvetette, hogy vannak valami európai szabályozások, meg van tán valami új magyar, mi erről a szakértő véleménye... mire, de talán rosszul emlékszem, valami olyan válasz jött lényegében, hogy ilyenek vannak, de nem fognak segíteni, mire a műsorvezetőnő rövidrezárta a dolgot és mondta, hogy vannak bejátszásaik a szabályozásokról, azt hallgassuk meg. Ezután még beszéltek, de már tán csak kevésbé fontos témákról. Ilyen azért... ritka. A riporternő nem készült fel elég jól, mert dícsérni akarta az 5G-t, meg a kormány intézkedéseit, de ehelyett azt kapta, hogy lényegében elmondta a szakember, hogy ez örültmód veszélyes.

Ha már egészségügy:

"Beépített szívritmus-szabályozókhoz férhetnek hozzá hackerek"

"A világ legnagyobb egészségügyi eszközöket gyártó cége elismerte, hogy számos beültetett szívritmus-szabályozójuk olyan titkosítatlan vezeték nélküli protokollt használ, mely lehetővé teszi, hogy illetéktelen személyek is módosítsanak az életmentő szerkezet beállításain."

 "A hibára múlt héten hívta fel a figyelmet az amerikai belbiztonsági minisztérium alá tartózó kiberbiztonsági ügynökség. A sérülékenységet értékelő, 10 fokú skálán a hibát 9,3-asra értékelték, mivel értékelésük szerint kevés háttértudás és informatikai ismeret birtokában is módosíthatja valaki a beépített eszközök teljesítményét." 

A támadás mehet interneten át. Vigyázat politikus úrak ilyen "szuper", modern szívritmus-szabályozókkal.

"A gyenge pont abban a vezeték nélküli protokollban van, amely összeköti a defibrillátorokat az otthoni ellenőrző eszközökkel, melyen keresztül az orvosok a távolból is követhetik a beteg állapotát. "

Van itt azonban még pl. teljes lakossági banki informatika összeomlás sztori:

"Lehalt a K&H mobilbankja és netbankja"

"A K&H Bank munkatársai egyelőre nem tudták megmondani, mikorra állhatnak helyre a szolgáltatások."

Egy cikk ami csak egy apróság miatt érdekes.

"Ideje volt: lassan az iPhone-okra is beszivárog a WhatsApp business változata"

A cikk szerző szerint "ideje volt", vagyis végre a Facebook a vállalatok dolgaiba is belenézhet, kémkedhet az ügyfeleik után. Remek hozzáállás.

Főleg, hogy kiderült már megint, hogy mennyire "fontos" a Facebooknak az adatbiztonság:

"Jelszavak millióit tárolta titkosítás nélkül a Facebook"

"A belső használatra szánt adatbázisban egyszerű szövegként tárolt jelszavak között a cég dolgozóinak tízezrei kereshettek szabadon." (És akár pl. businesselhettek a jelszavakkal, vagy csak simán érdekes emberek életét nyomonkövethették)

"a közösségi óriás több százmillió felhasználójának jelszavait tárolta egyszerű szövegként"

És szorgalmasan használták is ezt a dolgozók.

" Az adatokhoz a vállalat több mint 20 ezer alkalmazottja férhetett hozzá, a titkosítatlan adatbázisok pedig egészen 2012-ig nyúlnak vissza. Krebs forrása szerint továbbá egyes naplófájlok alapján mintegy kétezer mérnök és fejlesztő összesen közel kilencmillió belső lekérdezést indított az elmúlt években, amelyek titkosítatlan felhasználói jelszavakat tartalmaztak."

Persze az is lehet, hogy igazából a felhő erejét kihasználva minden felhasználó érintett:

 "a vállalat még nem kész rá, hogy pontos számokról beszéljen".

Úgy tűnik nem is bánják:

 "a vállalat szerint az adatok tárolása "nem jelentett valós biztonsági kockázatot"

Ha már a rengeteg objektív rossz hír ellenére nem hagyják ott a Facebookot, néhányan reménykedhetnek, hogy talán az agyonkövetett celebek negatív élményei hatnak majd a tömegekre. Pl. felhőből kikerült privát képet.

"Magyar sztárok, akiknek feltörték az oldalait, ellopták a képeit" (Én: inkább törölték)

Izelítő: "A színésznő oldala tavaly márciusban tűnt el 160 ezer követőjével, mikor valaki ellopta, és törölte a profilt, rengeteg képpel, videóval, kommenttel. "Tegnap délután posztolni szerettem volna az Instagram profilomon, de többszöri próbálkozás ellenére is kidobott a rendszer. Mivel biztos voltam a jelszavamban, így tudtam, hogy nagy a baj. Egyik percről a másikra tudatosult bennem, hogy feltörték a profilomat és mindent töröltek"

Aztán persze itt vannak az okostelefonok amikre rá kéne bízni mindent a jövőben, annak ellenére, hogy biztonság szempontjából egy nagy nullák.

"Androidos? Azonnal frissítsen a mobiljára, súlyos biztonsági rés tátonghat rajta"

"Még tavaly decemerben derült fény arra a biztonsági résre, amit kihasználva a rosszindulatú alkalmazások képesek adatokat lopni a felhasználóktól. A frissítés már megérkezett, de azért nem árt csekkolni, hogy valóban felkerült-e a mobilra."

Aztán egy furcsa cikk:

"Nincsenek digitálisan képzett építőmérnökök Magyarországon?"

Ezt nem is értem. Hogy az építőmérnökök nem találkoznak digitális dolgokkal, pl. AUTOCAD-del? Ezt hogy képzelik? Ez vicc? Ja, vagy csak valami konkrét papír kell megint, csak az a jó?

"Az építőipari digitalizáció egyre dinamikusabban fejlődik a nemzetközi piacon, amihez Magyarországon is minden szoftvertermék és szolgáltatás elérhető, ám a technológiák bevezetését komolyan hátráltatja a megfelelően képzett szakemberek hiánya. Tavaly 3899 műszaki diplomás végzett a hazai egyetemeken, de közülük senki sem kapott BIM szakirányú minősített képzést, pedig az ilyen szaktudású alkalmazottakat kifejezetten keresik a magyar építőipari vállalatok és tervezőirodák - szerepel a Graphisoft közleményében." 

Szóval eddig minden magyar építőmérnök szar volt és kifejezetten olyan munkavállalót keresnek a magyar építőipari vállalatok és tervezőirodák amiből nulla van. Oké...

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr4714719387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pobeda 2019.03.27. 15:08:13

Nokia még meg sincs említve. :))

GABOR2 2019.03.27. 20:00:52

@pobeda: Örölük, hogy figyelsz a témára. Nokiának külön cikk járt.
süti beállítások módosítása