Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Friss trendek 3.

A technika szerepe a változásokban

2019. március 19. - GABOR2

Úgy tűnik, hogy azzal ellentétben amit vártak, az Y-generációnak van saját véleménye, nem rejti véka alá ha nem tetszik neki amit "meg akarnak vele etetni" és veszélyesen életképes... amit egyáltalán nem vártak tőle a generációkutatók... hát legalábbis valami normális embertípust semmikép. De úgy tűnik viszonylag rendbevannak:

"Illés Boglárka: "A mai magyar fiatalok nem egy elveszett generáció tagjai""

Persze lehet, hogy a generációkutatás is csak egy szociológiai szakma aminek mindig kell a probléma, hisz ha nem lenne, akkor mi értelme lenne nekik. És mivel az Y generáció tagjai ha nem is teljesen egészségesek, de nem zombik, akkor foglalkozni kell a még újabbakkal... akik természetesen már nagyon-nagyon durván roncsok lesznek és akik teljesen elszigelteltek és mindent be fognak nyelni... mostmár aztán tényleg.

"Valami nagy baj van a fiatalokkal: súlyosan szoronganak és depressziósak"

Reménykedjenek csak a nagy techcégek, ezek már nem fognak visszapofázni a tanulmányok szerint.

"Úgy tűnik, hogy valami nagyon nincs rendben a mai fiatalokkal: a Pew Research felmérése szerint a 13-17 év közötti tinik 70 százaléka gondolja úgy, hogy szorongás és depresszió nyomasztja a korosztályát. Ők a Z generáció, akik már okostelefonokkal és közösségi médiával nőttek fel, de egyelőre csak találgatni tudunk, hogy pontosan mi állhat a háttérben."

"Az Y generáció megértésébe rengeteg energiát fektettek már kutatók, de mindeddig az eggyel fiatalabb, Z generációra kevés figyelem összpontosult. "

Tényleg sok energiát fektettek bele, de nem jött be és érdekes, hogy pont most kezdik őket elfelejteni, pedig most kéne csak igazán velük foglalkozni, hisz most harmic körüliek, most lenne a legfontosabb a cégeknek is valami használható tudás ezekhez a különös Y generációs lényekhez. Ehhez képest most azt mondják áh... normálisak, akik ugyanazt akarják mint mindenki más mióta világ a világ. Uncsi és ráadául ha sokat emlegetjük őket még megkérdezik lehet, hogy dehát hogy lehet, hogy korábban teljesen másnak írtátok le őket?

"A Pew Research egy frissen publikált, amerikai fiatalokat vizsgáló felmérésében rámutatott, hogy ez a generáció tényleg más, mint a többi. A Z generáció tagjai sokkal inkább küszködnek mentális problémákkal, mint az idősebb társaik. Amik pedig korábban nagy problémát jelentettek, számukra úgy tűnik, hogy már csak kevéssé relevánsak. Így például nem tartanak különösebben a korai terhességtől, vagy a súlyos alkoholos esetektől. Ezek helyett a megkérdezettek 70 százaléka gondolta úgy, hogy a szorongás és a depresszió jelenti a legnagyobb problémát a korosztálya számára."

Na ők már tényleg mások... az Y-ról is pont ez mondtuk, de az nem jött be... de szinte várjuk, hogy ez bejöjjön, végre egy nem normális nemzedék aki mindent elfogad úgy ahogy a vállalatok elétálalnak. Áhh... eleve nem értem hogy lehet így általánosítani specifikusan ennyi embert.

Mind zombi lesz:

"Noha a szegény és a gazdag háztartásból érkezők között voltak lényeges eltérések, de speciel az ilyen mentális problémák mindenkinél egyaránt jelen voltak a felmérés szerint."

"Adódik tehát a kérdés, hogy vajon mi okozhatja ezt az általánosan kiterjedt és igen erőteljes jelenséget a tizenéves (13-17) fiatalok körében. "

Végre elérkeztünk ahhoz a részhez amiről igazából ez a rész szólna, de a végén még bónuszba fűzök néhány megjegyzést ezekhez a csodás generáció kutató megállapításokhoz.

Szóval szerintük mitől lesz zombi mindenki ebben az életkorban? Figyelem, ők ezt kutatják. Nos:

 "Az egyik lehetséges válasz a közösségi médiával kapcsolatos, mint amilyen a Facebook vagy az Instagram."

Most kicsit ezután eltávolodunk ezektől a csodás generáció kutató dolgoktól és rátérünk a témára, ami nem más mint a technológia változást elősegítő és ezt a változást rombolással elősegítő létére.

Amikor a történelem menetéről tanítanak iskolákban, akkor általában úgy mutatják be, hogy elszigetelten, ezt és ezt tettek emberek és így alakult ezért; az emberek miatt, meg mondjuk a gazdasági dolgok miatt.

Persze minden mindennel összefügg, vagy nem, de a lényeg, hogy igazából a változások legnagyobb részét a tudomány és technika hozta el és igazából az is rombol le mindent körülöttünk és ez a múltban is így volt.

Vegyük pl. a feudalizmus eltünését. A feudalizmushoz igazából hozzátartozott egy világlátás, erkölcs, tehát amikor az lerombolódott, akkor ezeknek is annyi lett... bár persze vannak örökérvényű dolgok is. (Attól még célpontja lehet egy romboló akciónak.)

Szóval itt volt a feudalizmus. Volt egy király, a királynak földesurai, a földesuraknak parasztjai akik nekik robotoltak és nem voltak jogaik kb. semmi.

Ezt megváltoztatta az, hogy Nyugaton felfedezték Amerikát és ezzel nagy gazdagodás járt, csakhogy a korábbi nemesek közül sokan a kereskedést méltatlannak találták és végül a gazdagabb kereskedők úgy intézték a dolgokat, hogy kicsinálják a nemeseket, mert azok továbbra is ragaszkodtak ahhoz, hogy a gazdagabb kereskedők alsóbbrendűek és nem lehetnek pl. politikai jogaik. Ezért a nemesség a történelem szemétdombjára kezdett kerülni. Nos, ha ezt  a verziót ismered, akkor már többet látsz a képből mint az átlag. Lehet még specifikusabb a dolog, hisz nagyon úgy tűnik, hogy az egész egy irányított összeeskövős dolog volt és nem, nem az utcai emberek csinálták az egészet.

De az az igazság, hogy nem minden nemes gondolta azt, hogy nemeseknek kereskedni büdös és pl. Angliában alkalmazkodtak a dologhoz és hatalmas vagyonuk lett ebből. Ők még valamennyire még ma is léteznek, meg van királyuk kb. dísznek.

De akkor mi nyírta ki igazából a feudalizmust?

Volt a király, a királynak földesurai. Mit csináltak a földesurak? Nos, normálisan ők voltak a király harcosai. Őnekik egész életükben harcra kellett készülniük, a parasztok pedig ezt támogatták. Ekkoriban az egyéni ügyesség és az emberi erő volt a döntő a csatákban, meg a létszám. A földesúr is harcos volt, igaz főnök, de harcos, aki ott volt a csatában és simán lehet elesett. Ellentétben a filmekkel, nagyon kevés harcosnak volt igazán jó felszerelése, páncélzata, a földesuraknak volt.

Na szóval, ez volt a földesurak létének lényege. Harcosok, akik támogatják a király hatalmát.

Csakhogy akkor jött a technika és megjelentek a lőfegyverek és idővel sokat fejlődtek.

Ez a haditechnikai fejlődés nyírta ki a nemeseket. Ugyanis korábban ahhoz, hogy győz a csatában erős emberek kellettek, akik egész életükben azt gyakorolták, hogyan harcoljanak. Most a technika fejlődésének hála, bármelyik közönséges paraszt akit mondjuk egy héten át képeztek, meg valamivel tovább a közös szinkron mozgásra képes volt legyőzni a harcosokat akik egész életükben kardos harcra készültek.

Az uralkodó rájuk hagyatkozott; ez olcsóbb is volt, meg lehetett így csinálni tömeghadseregeket. Először a franciák csinálták ezt úgy igazán meg és tönkreverték szinte egész Európát. Ha nincs orosz tél...

Szóval ezzel a nemesség értelme megszünt, aztán valahogy konkrétan valakik megcsinálták a kicsinálásukat, de már korábban is, ezt még normál iskolai anyagokból is tudjuk... folyamatosan csúsztak le, veszítettek el mindent, próbálták bebiztosítani másként a hatalmukat... de a technikai fejlődés  kicsinálta őket.

Visszatérve a generációkutatáshoz... szóval másnak, igazából betegnek gondolják a Z generációsokat, és azt mondják a Facebook miatt van... Nos, nem így, de a technikának igenis van szerepe abban, hogy széthullik körülöttünk a világ.

Persze szó se róla, ezt nyugodtan erősen támogathatják sötét elit körök akik rosszat akarnak a Nyugatnak, de mire mentek volna a technika nélkül?

Na szóval, mondják, hogy beteg egy generáció mert mondjuk a szülők elváltak, nincsenek apák, a tv neveli a gyereket stb..

Most sokan mondják azt, hogy a férfit és a nőt egymás ellen uszították és elválnak, és hogy a férfiak elveszítették szerepüket, a férfi nem "elavult".

Ezt nyomathatják gonosz propagandisták valóban, de ha a dolgok mögé nézel... hogy lehet ez; ez a technika miatt lehetséges.

Vegyük a férfiakat, vagy férfiasságot.

A férfiak mondják, elveszítették a szerepüket, a feminizmus lenyomja őket, lányosak mert a gononsz elit azt akar csinálni belőlük, Marvel kapitány is itt szemtelenkedik, hogy ő aztán erősebb mindenkinél és megmutatja a fiúknak...

Nos, mindez a technika miatt lehetséges. Mint ahogy a technikai fejlődés kinyírta a feudalizmust, és a nemességet, mivel a létüket igazó okot kihúzta alóluk ( igazából több okból is mint írtam ), úgy a további fejlődése kinyirt egy csomó férfi szerepet is. Hisz a gépeknek hála többé már nem fontos, hogy valaki annyira erős legyen általában és ezért már nem jár tisztelet. Így a feminizmus megjelenhetett. Ha fontos lenne a emberi erő és veszélyes világ lenne, nem lenne feminizmus, de a technika miatt ez nem fontos. Ezzel a férfiasság egy újabb fontos szelete lényegtelenné vált. És persze egy 40 kilós kiscsaj is kinyirhat egy 100 kilós kigyúrt "csávot" egy pisztollyal. A férfiasság számos eszenciáját tette lényegtelenné a technikai fejlődés és ebbe a férfias értékek is beletartoznak. Ebben az új világban már a nők meggyőzese politikusok részéről kifizetődöbbnek tűnik és ez a hatalom nők felé növelését hozta. Ami miatt már mondjuk könnyebben elválhatnak, elfoglalhatják a munkahelyedet kvótákkal... A technika miatt ez nem tűnik veszélyesnek.

És ezen körülmények miatt lehetnek pl. csonkacsaládok, magabiztosság problémákkal küzdő fiatal srácok, egótúltengéssel megvert hercegnők nagyban... egy beteg generáció.

És a jövőben egyes jövőkutatók szerint a környezeti pusztítás mellett a fizikai likvidálásunkat is elhozhatja a tecnikai fejlődés... Igen, egyesek szerint ez is fejlődés.

Egyébiránt nem gondolom, hogy az olyan dolgok, hogy a gyerek "túl sokat" videójátékozik attól mentális értelemben beteg lesz. Szerintem épp ellenkezőleg, a technikai ilyenkor gyógyít. Ilyenkor a gyerekek olyan élményeket élnek át amitől boldok lesznek, teljesülnek a kívánságok és még a képességeik is fejlődnek.

Akkor jöjjön is a bónusz rész, pár generáció kutatós állítással:

"Illés Boglárka":

" Az ifjúságkutatás alapján elmondhatjuk, hogy a baráti kapcsolataikat is pozitívan ítélik meg, és a 2008-as adatokhoz képest a munkavállalási lehetőségeikkel és az anyagi helyzetükkel kapcsolatban is jóval elégedettebbek. "

Micsoda? Vannak barátaik? Dehát a másik kutató szerint magányosak... Najó ez csak egy helyettes államtitkár aki ezzel foglalkozik.

Jöjjön egy bullshit:

"Mi, fiatalok, akik már demokráciában nőttünk fel, egy olyan tudatos generációhoz tartozunk, amely pontosan tudja, hogy mit akar. A kutatásaink ezt úgy is alátámasztják, hogy a feltett kérdésekre a „nem tudom” válaszok aránya szemmel láthatóan csökkent szinte valamennyi kérdés esetén. Éppen ezért van az, hogy a kormányzati ifjúságpolitikát a fiatalokkal való együttműködésben, a javaslataikra építve, a lehető legrugalmasabban velük tudjuk alakítani, hiszen nekik és róluk szól."

Szóval mivel a mai fiatal demokráciában nőtt fel már nincsenek kétségei mi lesz belőle? És az a szöveg, hogy a túl sok választás miatt nem tudják mit akarnak? Az a szöveg is... el lett felejtve. Pedig annak látszólag volt valami értelme; nem teljesen mert ezt is embere válogatja.

"A rendszerváltás utáni generációnak igenis van véleménye a közéletről, és arról, hogy hogyan képzeli el a jövőjét, Magyarországot, csak másképp és más felületeken fejezi ki, mint a megelőző korosztályok. A jó ifjúságpolitika ezt képes becsatornázni és a politikai döntéshozatal nyelvére lefordítani."

És ha azt mondják, Viktor bácsi a digitális állam, gazdaság mániája rossz irány, vajon Viktor hallgat rá? Hisz már saját kutatásuk is ilyet hozott ki, akkor miért nem?

A másik generáció kutató cikkből:

"Úgy tűnik, hogy valami nagyon nincs rendben a mai fiatalokkal: a Pew Research felmérése szerint a 13-17 év közötti tinik 70 százaléka gondolja úgy, hogy szorongás és depresszió nyomasztja a korosztályát. Ők a Z generáció, akik már okostelefonokkal és közösségi médiával nőttek fel, de egyelőre csak találgatni tudunk, hogy pontosan mi állhat a háttérben"

"Amerikában a Z generáció nagyjából a lakosság negyedét teszi ki, vagyis egy nagyon jelentősre nőtt társadalmi csoportról van szó."

Na azok se csak fehér gyerekek... enyhén szólva. Na azok pl. lehet tényleg mások.

Z generáció:

"A velük kapcsolatos korábbi kutatások eddig azt mutatták ki, hogy ezek a fiatalok kevésbé hedonisták, mint idősebb társaik, vagyis ők kevésbé hajszolják az élvezeteket. Nem éreznek például már arra sem késztetést, hogy egy-egy buliban menő tinihez méltóan jól leigyák magukat. Sőt, a kutatók azt találták, hogy sokkal szófogadóbbak is az Y generációnál, ami eddig egészen jól hangzik szülői szempontból. Csakhogy van egy igen súlyos probléma: kiderült, hogy ezek a fiatalok kifejezetten magányosnak, sőt, egyenesen érzelmileg frusztráltnak érzik magukat a legtöbb esetben. "

Szerintem a korábbi generációkban is voltak akik "nem éreztek késztetést, hogy egy-egy buliban tinihez méltóan jól leigyák magukat." Micsoda meghatáorzás... Ezért fizetnek?

"Adódik tehát a kérdés, hogy vajon mi okozhatja ezt az általánosan kiterjedt és igen erőteljes jelenséget a tizenéves (13-17) fiatalok körében. Az egyik lehetséges válasz a közösségi médiával kapcsolatos, mint amilyen a Facebook vagy az Instagram. Pontosabban azzal, hogy az ilyen fajta digitális színtér sokszor frusztrációkat szül a fiatalokban."

Azért mert... figyelem hosszú kutatások eredménye... zaklatják őket interneten. Mindet hisz egész generációs baj. De most komolyan... a gyerekek korábban is előszerettel gúnyolták egymást internet nélkül is. Mégsem kerítettek neki ekkora jelentőséget.

"Sőt, sajnos igen gyakori az a jelenség is, hogy a fiatalok egymást zaklatják, csúfolják és a legkülönfélébb módon bántják. A Pew Research által megkérdezettek több mint feletartotta ez utóbbit, vagyis az online zaklatást, egy súlyos problémának, amely megdöbbentő kiterjedtségű jelenségre utal. Ha mindez nem volna elég, akkor még az is kiderült, hogy ezt a generációt az iskolai kötelezettségek is sokkal jobban nyomasztják, mint az idősebb társaikat." 

Iskolai kötelezettségek is nagyon függ attól hol tanulsz, nem hiszem, hogy generációs megkülönböztető erővel bír ez a tényező.

"Vannak olyan vélemények is, hogy ezek a fajta modern problémák valójában egyáltalán nem csak a Z generációt érintik, hanem egy általános, mindenkit egyre jobban érintő tendenciáról van szó."

Akkor végülis mindenki nem normális lesz, ami miatt mindenki normális lesz, juhéj.

"Nem kevés arra utaló jelet látni ugyanis, hogy az emberek egyre frusztráltabbá kezdenek válni, és eközben mind többen válnak hajlamosak a depresszióra ebben a modern környezetben."

Igazából a technika miatt vehetnénk lazábban, de tulajoknak semmi se elég.

"Vonatkozó felmérések szerint az amerikai egyetemisták körében már az 1950-es évektől fogva megfigyelhető egy ilyen tendencia. Noha az internet valóban akkoriban született meg, azért az a technológia még messze nem volt olyan kihatással a társadalomra, mint a mai világháló. Vagyis mindez arra utal, hogy talán mégsem csak az internet a felelős a fiatalok egyre súlyosbodó mentális problémáiért."

Az internet szórakoztat, jókedvre derít, gyógyít.

"A WHO becslése szerint a depresszióval és szorongással kapcsolatos emberi problémák nagyjából évi 1000 milliárd dollárjába kerülhet a világnak. Ez egy felfoghatatlanul nagy összeg, ami remekül illusztrálja, hogy mennyire is fontos volna ezeket a társadalmi jelenségeket mélyebben megérteni és valahogyan kezelni. Nagy szükség van tehát az ehhez hasonló felmérések minél rendszeresebb elvégzésére."

Szegény egyszázalék elesik évi 1000 milliárdtól. Gondolom kiszámították, hogy ez megéri nekik, vagy ha nem akkor se bírnak szabadulni a rövidtávú előnyöktől meg... lehet örülnek annak, hogy mindenki egyre szarabbul van.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr314701620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása