Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A techcégek tragédiája

2018. július 03. - GABOR2

Találkoztál már olyannal fórumokon, hogy valaki magyarzta, hogy miért rossz valami amit egy nagy techcég csinál (milyen finoman fogalmaztam) aztán mivel értelmes választ nem tudott adni a dologra a másik fél, hát bedobta az "ultimate" érvet, amivel úgy gondolta mindenkit lesöpört és nincs több kétely: Nem hülyeség amit a cég csinál, mert növekszik a részvényárfolyama. És kész, ennyi. Vita lezárva az ellenfél porbaalázva.

Nos válaszolhatsz neki ezzel:

"Ki veszi még a techpapírokat és meddig tart még az őrület?"

Ó, hát biztos sokan látják, hogy milyen zseniális a vezetés és kapkodják a papírokat.Korábban ez tényleg sokszor erről szólt, csakhogy ez már régi nóta.

Figyelem itt a titok:

"A technológia szektor felülteljesítését az is segíthette idén, hogy lelkesen veszik a saját részvényeiket a legnagyobbak. Idén a vállalatok agresszívan vásárolták a saját részvényeiket, évek óta nem volt példa ilyen mértékű saját részvény vásárlásra. Különösen a technológiai vállalatok voltak aktívak, az Apple önmagában a bejelentett saját részvény vásárlások értékének 50 százalékát adta."

Így van, ez megy már évek óta. A részvények emelkednek a techcégek esetében mégha sorra sikertelen ötletekkel állnak elő, hisz például ők maguk veszik meg saját részvényeiket. Meg mondjuk jegybankok.

És ez a techcégek tragédiája. Ilyen víziós próféta vezetőik vannak (legalábbis némelyiknek) akik tojnak arra, hogy a vizióik nem jönnek be, max. azt mondják, hogy az emberek hülyék mint a felhő esetében. Normál körülmények között ezek a víziós vezetők eltünnének mert a piac itél és buknak. De most... saját részvényvásárlás; emelkednek a részvények a részvényesek hallgatnak; jegybankok veszik a részvényt, "mert azok biztos jók" és a részvényesek nem korrigálnak; állami támogatások kaptak azért hogy több embert fogalkoztassank, ehelyett automatizáltak és kirúgtak embereket, a többiből pedig saját részvényt vettek, ami növelte az árfolyamot. Ezek a abnormális körülmények lehetővé teszik a megalomán álmok hajszolását sokáig, úgyis hogy nincs piaci eredmény, de ha ennek egyszer vége... az lesz a techcégek tragédiájának csúcsa, mert kiderül, hogy értelmes piacnak kellő terméknek hijján vannak és az elmúlt évek "fejlesztései" hiábavalóságok voltak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr3914091679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása