Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Tökéletes tesztalanyok ( önvezető autók )

2018. január 23. - GABOR2

Ki a tökéletes önvezető autó tesztalany?

Biztos a fiatal, nyitott, modern gondolkozú, felvilágosult, nagyvárosi egyetemista gyerek, aki büszke részese szeretne lenni a következő technológiai forradalomnak, úgy hogy közben még az egész egy nagy buli.

Nem... és úgy tűnik, hogy ezt a techcégek is tudják. A fiatal... problémás. Sokuk tudja, hogy azért ez a dolog nem biztonságos. Az a hozzáállásuk, hogy oké, hogy van okostelefonom, de azért az életemet nem biznám rá a technlológiára. Ő látja azt is, hogy sok a kudarc. A fiatal... kritikus lenne, ha történne valami baj és a média is felkapná, hogyan járt. A fiatal nagyobb eséllyel élné túl a balesetet mint az idősebb és nem lehet olyan könnyen megvezetni, nem fogná be a száját és sok fiatal ismerőse vonna le veszélyes következtetést.

Szóval nem, nem, nem fiatal... az ideális jelölt az idős nyugdíjas.

"Ezt próbálja kihasználni egy amerikai startup vállalat, amely múlt héten jelentette be, hogy a nyugdíjas körzetet választja az önvezető taxijának tesztelésére és fejlesztésére."

Miért az idős ember a tökéletes tesztalany? Ő egész életében azt látta, hogy mindig az a helyes válasz, hogy a fejlődésre igent kell mondani. Tehát már eleve jó a hozzáállás. Nincs az, hogy dehát lehet, hogy ezt nem kéne, ők nem is gondolkoznak azon, hogy más lehet a jövő. Az idős ember ha baleset történik... valószínű nem fogja tudni olyan jól megintélni, hogy mi is történt; jó eséllyel szunyókálni fog a kocsiban, de ha nem is, nem fogja tudni olyan élesen felismerni, hogy a baleset az önvezető kocsi hibájából volt, mint egy fiatal és könnyebben is rá tudja beszélni a vállalat, hogy mi a "helyes" értelmezése a történteknek. Az idős tesztalany... nagyobb valószínűséggel meghal egy balesetben, így a narratívát a gyártó cég tudja majd uralni, nincsenek már olyan kapcsolatai ami miatt aggódnia kéne a cégnek, hogy rontja majd a megítélését; az idős emberre lehet azt mondani, hogy rosszul lát és rosszul emlékszik; hogy egy fiatal nem halt volna meg egy hasonló balesetben.

És közben a PR-es is boldog lehet. Hisz milyen aranyos már, hogy gondolnak az idős emberekre, hogy részt vehetnek a "jövő" alakításában. És ez azt is bizonyítja, hogy az idősek igenis kompetensek a technológiai dolgokban. Szinte már küszködök a könnyeimmel... ja nem. Ez az egész nagyon jól kiszámított dolog és ezeknek az embereknek az életével kísérleteznek ezek a cégek.

Azért belefért ebbe a cikkbe egy kis szkeptikusság, azt még berakom ide:

"A hasznos kilométerek gyűjtését segíti a jó időjárás is. Azok ellenére, hogy a technológia sokat fejlődött az elmúlt években, az önvezető autók még mindig nehezen boldogulnak az olyan körülményekkel, mint például a havazás."

Ez a cég már korábban is tudta, hogy nem a fiataloknál kell próbálkoznia:

"A cég már korábban is tesztelte a járműveit egy 4000 fős nyugdíjas közösségben"

Persze, hogy nem... a fiatalok nem hülyék és élni akarnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr613597401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása