Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Majd a vírusírtó megvéd... dehát magát se tudja már

2017. május 08. - GABOR2

Valamit meg kell értenie azoknak végre akik a régi gondolkozás szerint élnek még ma is... Az informatikai rendszerek biztonság szempontjából nagyon rosszak. Ha nagyon rosszak, akkor bizonyos feladatokat egyszerűen nem szabad rájuk bízni. És nincs de. Az van, hogy rabja vagy egy gondolkozásnak, hogy "de akkor is". Nem, nem kell. Akkor el kell kerülni, hogy mindent netre kössünk. Ez a logikus és ha nem tesszük ártunk magunknak.  És sebezhetőségek mindig voltak, mindig lesznek, tehát van egy határ. Ilyenkor jön az, hogy jó de ott van az informatika biztonsági ipar. Majd megoldják. Fölrakunk majd egy virusírtót. Az ki szokta írni: "Az Ön rendszere teljesen biztonságban van." Hát akkor minden rendben lesz. A mostani cikk egy kis betekintést ad, hogy is áll ezen a fronton a helyzet:

https://pcforum.hu/hirek/19464/magat-sem-kepes-megvedeni-a-legtobb-antivirus-nem-am-hogy-a-gepet

"Bár arról, hogy a vírusirtók napjainkban már nem igazán képesek megvédeni gépeinket a digitális fenyegetések legnagyobb részével szemben, már korábban írtunk, azt azért nem gondoltuk volna, hogy legtöbbjük még saját maga védelmére sem képes."

Egy korábbi cikket is érdemes elolvasni a témában, ami be van linkelve az eredeti cikkbe:

https://pcforum.hu/hirek/16060/az-antivirus-halott-a-hackerek-pedig-ugyis-bejutnak-a-gepeinkre

"Az antivírus halott, a hackerek pedig úgyis bejutnak a gépeinkre"

"Egy meglepő bejelentést tett a napokban a vírusirtó szoftverek egyik legnagyobb szállítójaként ismert Symantec. A Brian Dye, a cég egyik elnök-helyettese ugyanis kerek perec kijelentette, hogy az antivírus technológia gyakorlatilag "halott", és bármit teszünk, a hackerek úgyis be tudnak jutni a gépeinkre."

"Így Dye szerint a cégeknek egyre inkább arra kell összpontosítaniuk, hogy olyan megoldásokat nyújtsanak, amik képesek a bejutás esetén keletkezett károk minimalizálására - mert magát a bejutást megakadályozni úgysem tudják az esetek legnagyobb részében."

Kedves olvasó! Ha olyan rendszereknél amiket már több mint egy évtizede fejlesztenek, foltoznak, mint a Windows operációs rendszer és azokhoz tartozó programok és mindemellett elmondják, hogy még ezek a legbiztonságosabbak, pl. jobbak mint az okostelefonok rendszerei, mert ezek fokozatosan fejlődtek; ha még ezek is ilyen sz@rok biztonság szempontjából akkor a többi vajon milyen? Ezeket olvasva úgy hangzik, hogy jó ötlet nagyon fontos dologokat rábízni az informatikára, meg kiépíteni a digitális államot, gazdaságot? Ha, amint a cikk is állítja mindenképpen be tudnak jutni, akkor az azt jelenti, hogy azért nem omlott még össze az egész digitális világ mert jobban megéri kémkedésre használni inkább. Viszont háborús helyzetnél az lesz az első, hogy az egészet töntreteszik és ezt nem fogják tudni megakadályozni. Ha a digitális államunkban mindent neten intézünk és otthonunk bizonyos rendszerei, az okosautónk, a gyáraink, az infrastruktúránk, az okos városunk, az energia ellátásunk, az életünk netre van kötve: mind tönkre lesz téve. Tökéletes kiszolgáltatottság azok felé akik meg tudják ezt tenni. Ettől még persze nem kell feladni a technikát, igazából szinte minden maradhatna így, csak sok nagyon durva álmodozást kéne megakadályozni amit a techcégek akarnak. A problémák nagy része meg azzal megoldható, hogy nem kötjük netre a kritikus rendszereket.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr6512490833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása