Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Szép kis jövő 6 ( digitális gazdaság )

2017. április 18. - GABOR2

Természetesen a digitális gazdaságot is nagyon nyomatják, mind a kormány mind a techcégek. Ezek nélkül nincs is jövő. Sajnos ezekkel meg zsákutcás jövő vár ránk.

"Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy javuljon az oktatás és bekapcsolódjunk a digitalizáció világába, mert ezen múlik, hogy egy lepukkant összeszerelő-üzem vagy egy modern ország válik Magyarországból - mondta Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak adott interjújában."

http://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/oktatas_es_digitalizacio_nelkul_lepukkant_osszeszerelo-uzem_lesz_magyarorszag.3.246785.html

Na akkor nézzük, hogy is teljesített ezen rövid idő alatt míg nem írtam a digitális gazdaság. Nézzük mindjárt az egész biztos szuperbiztonságos részét a digitális gazdaságnak, vagyis a pénzügyi szektort...

"Egy online gyorskölcsönöket kínáló brit hitelintézet közel 270 ezer ügyfelének banki adatait lophatták el hackerek - írja a Financial Times."

"A hackerek az ügyfelek nevét, elérhetőségeit, bankszámlaszámát, sőt, a bankkártyák számának utolsó 4 számjegyét is ellophatták. Utóbbi azért fontos, mert néhány banknál ezzel a számsorral ehet belépni a netbanki felületre." 

Na jó... de legalább ezek a dolgok hamar kiderülnek. A pénzintézetek sohase hagynák, hogy tartósan támadják a rendszereiket, mert ha kiderülne akkor az emberek nem bíznának bennük és ettől úgy félnek, hogy mindent megtesznek ellene és sikerrel járnak. Vagy nem:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/it/rejtelyes_csalok_csapoljak_meg_a_magyar_bankkartyakat.1.246268.html

"...egy érdekes online kártyás csalási esetről számolt be, amely már 2011 óta szedi áldozatait világszerte, mégsem sikerült még teljesen felszámolni."

Szegény bankok és cégek... bántják őket a hackerek. Ha ezek a csoportocskák nem lennének akkor a digitális gazdaság egy igazi paradicsom lenne... Nem. Ugyanis a netrekötött gazdaságon keresztül a cégek is támadják... egymást.

"Szimplán csak Pokolnak (Hell) hívta 2014 és 2016 eleje között működő egyik szoftverét az Uber. A megoldást azért hozták létre, hogy kövessék versenytársukat, illetve megismerjék a konkurencia sofőrjeinek szokásait. A program hamis utasfiókokat használt, a Lyft rendszerének hibáját használta ki, amivel a sofőrök egyedi azonosítójára is rálátást kapott a vállalat. Mivel ezek nem változtak, az Uber pontos képet kaphatott arról, hogyan és mennyit vezetnek egyes sofőrök, illetve kik azok, akik egyszerre használják az Uber és a Lyft alkalmazását."


https://itcafe.hu/hir/uber_hell_lyft.html

 

És próbáljuk meg nézni egy kicsit távolabbról is a dolgokat, macro szinten. Ez egy példa mi lehet. A cégek kémkednek egymás után. Valaki kifejleszt valamit, netre köti amit kitalált. Aztán más, mondjuk Kínában lemásolja. És végül ő adja el nagyobb mennyiségben és ő győzi a versenyt.

http://www.portfolio.hu/gazdasag/megelozte_kina_nemetorszagot_az_oroszoknal.3.247471.html


http://hvg.hu/cegauto/20170410_Ez_bizony_nem_az_uj_Citroen_Picasso_hanem_egy_rettenetes_kinai_koppintas

http://hvg.hu/cegauto/20170416_lamborghini_urus_zotye_kinai_masolat

Jó ez most nem biztos, hogy a tipikus netes úton valósult meg, és jól kapcsolódik minden... inkább csak bemutatom, hogy meg van a hajlandóság a pofátlan másolásra és ez a vállalatod halála lehet.

Az, hogy nagy baj van már egyre jobban felismerik. Azt is, hogy rengeteget árt a netre kötöttség. Viszont a jó megoldást, vagyis hogy fontos dolgot nem kéne netre kötni még ritkán (soha) nem emlegetik. Mint ahogy a következő (amúgy majdnem egész jó) cikkben sem.

"A kiberbiztonság az üzleti szektor számára a 21. század legnagyobb kihívásai közé tartozik, hiszen bármelyik vállalkozás számára felmérhetetlenül nagy jogi és pénzügyi károkat okozhat a számítógépes biztonság megsértése."

"Szemléletbeli változásra szükség lesz" Szemléletbeli változásra tényleg szükség lesz, csak amit ebben a cikkben kínálnak az elavult, vagyis hogy vegyél biztonsági rendszereket az majd megoldja... Nem fogja, azokat is símán törik.

"A kisebb vállalkozások jellemzően jelentősen gyakrabban esnek áldozatául a kibertámadásoknak."

"a számítástechnikai kockázat az elmúlt években ugrásszerűen növekedett, ami egyrészt a jogi és szabályozási követelmények változását vonta magával, másrész pedig a költségek jelentős növekedését. Így azok a nagyobb, multinacionális vállalatok, amelyek könnyebben tudtak ezeknek a változásoknak – és a változásokkal együtt járó, növekvő költségeknek – eleget tenni, jobban felszerelt és naprakészebb biztonsági rendszerekkel rendelkeznek." Ez nem megoldás. Ez egy régi gondolkozás.

Sajnos úgy tűnik bevédik előre a felhős cégeket. Ezek a saját értékük milliószorosánál is nagyobb károkat okozhatnak a felhasználóiknak. Hiszen ha van több tízezer céged és százmillió felhasználód akik a felhődbe feltöltenek minden fontos dolgot és azt ellopják... ugyan hogy is tudná méltányosan kártéríteni a felhős cég.

"Holott, ha egy vállalat nem tette meg a szükséges biztonsági intézkedéseket, vagy nem a rendeletnek megfelelően működött, és kibertámadás miatt sérül a felhasználók adatbiztonsága, a GDPR alapján a kiszabható bírság elérheti árbevételének akár 4 százalékát is." 4 százalék puff... A felhős cég bevételének 4 százaléka / pl. 500 millió felhasználó legféltettebb titkainak kikerülése... ez igen ez "komoly". Remélem azokra külön törvény lesz, amolyan teljes felszámoló, mert akkor jár jól az emberiség.

És persze arról se feletkezzünk meg, hogy a vállalatok által kitalát sok-sok "hasznos, jövőbemutató" dolog az okostelefonokon keresztül lesz vezérelve. Biztos nagyon biztonságosak.

Hogy mennyire azok ahhoz, elég csak a címet elolvasni: "Az Android lett az új Windows – nem csak a veszélyeztetettsége miatt"

http://www.hirado.hu/2017/04/13/az-android-lett-az-uj-windows-nem-csak-a-veszelyeztetettsege-miatt/

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1412434705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

btprg 2017.05.04. 12:00:58

Látom hirdetted az igét az IT Café friss IoT cikkjénél is :) Hihetetlen, hogy mennyi informatikai érdeklődésű (vagy konkrétan szakmabeli) ember nem képes (vagy nem akarja) megérteni a különbséget aközött, hogy összevírusozódik a gépe és kellemetlensége lesz, vagy a háztartási gépei, autója mennek tönkre, avatkoznak be a (nem virtuális) VALÓSÁGBA egy támadás hatására...

GABOR2 2017.05.04. 18:17:44

@btprg: Vannak akik azért nem akarják érteni, mert az a munkájuk és nem akarják hallani, hogy amit csinálnak az rossz, vagy hogy csőd lesz a vége. Már tervbe van, hogy majd írok erről a jelenségről is cikket...
süti beállítások módosítása