Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Múlt évi áttekintés

2017. január 11. - GABOR2

Nos milyen is volt a tavalyi év... Igazából csak a szokásos tendenciák folytatódtak... többnyire. Szóval volt egy csomó számítógépes betörés. Egyre több felhős cégtől loptak dolgokat; mindezek ellenére a marketing szöveg nem változott és az emberek többsége is még mindig csak nézi a dolgokat és nem követel változásokat, mert olyan természetes, neki hogy folyton feltörnek mindent; mindig ezt hallotta korábban is. Magyarországon is még mindig az a lemez megy, hogy digitalizáljunk mindent, mert az milyen jó.

Viszont a változás is egyre nagyobb volt... A világ egyik legfejlettebb helyén Szingapúrban belátták, hogy nem jó ez a digitális állam dolog, hisz úgysem tudják megvédeni és ők úgy döntöttek nem építik tovább a digitális államot, hanem inkább jelentősen visszavesznek belőle. Egyre több cég ami korábban a felhőre esküdött szép csendben felszámolta a felhős; korábban sztár részlegét. Már megjelentek olyan írások amiben elismerik, hogy ez egy zsákutca, de legalábbis egyáltalán nem bombaüzlet. 

És most külön kitérnék a sajtóra. Itt volt az egyik legnagyobb változás. Összességében egész korrekt volt. Beszámolt súlyos incidensekről és problémákról... szóval nem hallgatta el a témát. Aki olvasta tájékozódhatott róla, hogy ahová tartunk, ha így megyünk tovább, az nagyon nem idillikus jövő. (A következetés levonását inkább az olvasóra bízta.) Persze vannak szent tehenek; ilyen a felhő. Felhőről még mindig inkább csak pozitív dolgok jelenhetnek meg; olyan hogy egy elfogulatlan szakértő és nem egy marketinges nyilatkozik... volt ilyen?! Ez miért lehet így és hogy működik... hát a pénz. Aki erről akar egy cikket olvasni az kattintson ide. ("Williams álláspontja, hogy reklámvezérelt média nincs jó hatással rendszerre, a tartalmak nagy része ugyanis azért keletkezik, mert egy nagyvállalat direkt vagy indirekt módon kifizeti, a saját céljai elérése érdekében - de nem szolgálja az olvasók érdekeit.") Viszont például az IoT problémák egy részéről szintén pl. korrektűl beszámolt. Az újságírok is egyre jobban kifejezik a kétségüket. Pl. az IoT-ról teljesen nyiltan, de még az olyan szent tehenek is kapnak egy kis szurkapiszkát mint a felhő. ("Az Amazon (vágya) szerint a vállalatok felhőbe költözése miatt az on-premise hardverek döntő többségét hamarosan IoT eszközök egy csoportja fogja jelenteni.") Egyre többet olvasom forumokon, meg cikkek alatt, hogy nem akarnak egy széthackelhető világban élni; és nem kérnek a felhőből se. Én magam részéről a felhővel idén nem is fogok szerintem sokat foglalkozni, mert szerintem ez a meccs már eldölt; és örömmel mondom, hogy nem a felhő javára. Persze a utóvéd harc (marketing anyagok) mennek keményen, de ez már nem változtat a végeredményen. Azok a vezetők akik korábben erre esküdtek nem fogják elismerni, hogy nem megy a dolog, mert mi lesz így a karrierjükkel. Meg a felhőt nem csak a cégek nyomatnák... Szóval eltart az agónia egy darabig.

Az idei évbe azt várom, hogy egyre többet lehet olvasni majd, hogy az a jövőkép amit eddig elénk tártak... valahogy nem jó és más irányba kéne menni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2212117843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása