Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Miért járhatatlan út... (3)

Együttműködő országok...

2016. december 05. - GABOR2

Az NSA nem csak vállalatokkal, hanem külföldi kormányokkal is együttműködik, hogy elérje céljait. A "ive Eyes

A "Five Eyes" csoporton belül a legközelebbi szövetségese a brit GCHQ. Ez a kapcsolat a második világháborúban is már működött; a náci Enigma üzeneteinek a megfejtésénél. Érdekesség, hogy kiderült az NSA fizetett a GCHQ-nak legalább 100 millió fontot, hogy befolyást szerezzen.

Kiderült; a GCHQ és az NSA együtt törekszik arra, hogy a személyes internetes tranzakciókat (pl. bankolás) és pl. az egészségügyi adatokat védő titkosítási eljárásokat feltörjék. Sikeresen nyitottak hátsó kapukat a titkosítási rendszereken és ezzel az átlagos hackerek, vagy más titkosszolgálatok dolgát is könnyebbé tették. A GCHQ szintén megcsapol tenger alatti kábeleket. Ezeket a megszerzett adatokat 30 napig tárolja és elemzi. Az elfogott dolgok bármilyen internetes tevékenység lehet: emailek, telefonhívok hanganyaga, milyen weboldalakat látogat valaki, vagy akár egy bejegyzés a Facebookon.

Már a GCHQ legnagyobb egységeinek neve is árulkodó: Mastering the Internet (Az internet uralása) és Global Telecoms Exploitation (Globális telekom felderítés)

Kanada szintén a legszorosabb partner közé tartozik, de az anyagokból kiderül egyáltalán nem csak az NSA kiszolgálója, hanem a rendszert kihasználja saját hasznára. Erre példa, hogy megfigyelte a brazil Bányászati és Energiaügyi Minisztériumot, ami százszálalékban gazdasági kémkedés volt. (kanadai vállalatoknak vannak fontos érdkeltségei arrra)

Az NSA-nak segít kémállomásokat létrehozni szerte a világban, de ha az NSA kéri amerika számára is végez kereskedelmi jellegű kémkedést.

Ausztrália is a szűk körön belül van. A vele kapcsolatos anyagokban végre találhatunk arra nyomokat, hogy például arra is használják  a rendszert amivel propagálják: terrorizmus elleni harc. A gond ott van, hogy ennek jegyében azt kérték, hogy az NSA jobban kémkedjen... saját ausztrál polgárai ellen. Ugyanis a Five Eyes egymás ellen akkor kémked, ha erre kifejezetten kéri valamelyik tag... legalábbis legtöbbször. 2007 óta már a britek is lehetőséget biztosítanak az NSA számára, hogy brit polágarok adatait ők elemézzék és tárolják.

A "B szintű" szövetségesek vannak az együttműködés következő körében. Táblázat erről: Confidental//NOFORM//20291123

Ide tartozik: Ausztria, Németország, Magyarország, Csehország, Belgium, Dánia, Görögoszág, Izland, Japán, Olaszország, Hollandia, Luxembrug, Norvégia, Legyelország, Portugália, Dél-Korea, Spanyolország, Svédország, Svájc, Törökország

Egy másik dián "harmadik feleknek" nevezett országok vannak (második a négy legszorosabb partner) és megemlít olyan szervezeteket is mint a NATO, AFSC, SSEUR, SSPAC

Harmadik felek: Algéria, Ausztria, Magyarország, Belgium, Görögország, Franciaország, Németország, Dánia, Csehország, Etiópia,  Horvátország, Finnország, Izrael, India, Olaszország, Japán, Jordánia, Macedónia, Hollandia, Pakisztán, Norvégia, Korea(csak így), Lengyelország, Spanyolország, Szingapúr, Szaúd-Arábia, Románia, Svédország, Tajvan, Tunézia, Thaiföld, Egyesült Arab Emirségek, Törökország,

Ez utóbbi lista a frissebb dátumú.

Vagyis... Magyarország együtt működik valamilyen szinten az NSA-val, de együttal az NSA kémked is az országunk ellen.

Az NSA azért, hogy a partnerek fejleszthessék a rendszereiket és segítsenek a megfigyelésekben gyakran fizet nekik. Egy 2012-es pénzügyi kimutatásból kiderül, hogy melyik országok részesültek ilyen tipusú juttatásokban:

Kanada, Etiópia, Magyaroszág, India, Izrael, Japán, Jordánia, Macedónia, Norvégia, Pakisztán, Lengyelország, Dél-Korea, Tajvan, Thaiföld, Törökország

Vagyis az NSA nekünk is fizetett, hogy jobban együttműködjünk velük. A táblázat szerint mi nagyon keveset kaptunk; van ország ami ennek több százszorosát kapta (Pakisztán). Nálunk kevesebbet senki se kapott...

A korábban említett OAKSTAR program egyik részelemében is van "harmadik partner" segítő. Ez a ORANGECRUSH. Ebben Lengyelország titkosszolgálatával működik együtt az NSA.

"Az új hozzáférési lehetőség az NSA Vállalati Partner által kézben tartott kereskedelmi kapcsolatokból jelhírszerzést fog nyújtani, és várhatóan magában foglalja majd az Afgán Nemzeti Hadsereg, a Kózel-Kelet, az afrikai kontinens egy részének és Európa kommunikációját is. A SPRINGRAY megkapta a notifikációt, az adatok a TICKETWINDOW révén állnak a második felek rendelkezésére."

Van egy ország ami különleges státuszban van gyakorlatilag és emiatt egyik csoportba sem illik pontosan bele. Ez Izrael.

Az együttműködésük a "Five Eyes"-hoz hasonló, sőt van hogy még annál is szorosabb. A kettejük közötti kivételes kapcsolat egyik jele, hogy nyers hírszerzési adatokat ad át Izraelnek amerikai állampolgárok kommunikációjáról. " olyan leiratok, kivonatok, faxok, telexek, hangfelvételek, valamint digitális hálózati hírszerzési ( Digital Network Intelligence) metaadatok és tartalmak, amelyeket még nem értékeltek és nem minimalizáltak". Vagyis az Izraelnek elküldött anyagok nem mennek át a törvény által előírt "minimalizálási" eljáráson. A kiszivárogtatott feljegyzésben az áll: " Az NSA rendszeresen küld minimalizált és nem minimalizált nyers adatokat az ISNU-nak." (Israeli Signit National Unit, azaz Izraeli Nemzeti Jelhírszerzési Egység)

Az együttműködés azonban egyáltalán nem felhőtlen. Az egyik NSA-dokumentum Izraelt olyan államként írja le, melynek kémszervezete az egyik legagresszívebben lép fel az Egyesült Államok ellen. A dokumentumból még az is kiderül, hogy Izrael nem igazán viszonozza az amerikai segítséget; szerinte a kapcsolat "szinte teljes egészében" Izrael igényeit szolgálja.

Az NSA viszont nemcsak ellenséges országok ellen végez partneri viszony nélküli kémkedést, hanem olyan országok ellen is akik általában baráti, vagy semleges státuszúak. Például Brazilia, Mexikó, Argentína, Indonézia, Kenya, vagy Dél-Afrika.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1012025345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása