Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Politika...

2016. július 26. - GABOR2

Amerikában megint választások lesznek. A kampány során megint felszínre került egy-két probléma... Tegnap hallottam, hogy a Wikileaks több tízezer levelet adott ki amik a Sanders-Clinton csatározások szempontjából fontosak. Persze nézzetek utánna, nem ez volt az egyetlen probléma ami az informatikához köthető. Ezek az esetek jelzik, hogy milyen súlyos baj van itt. A politikai elit olyan "okos", hogy a fontos titkaikat simán emailen, meg ehhez hasonló csatornákon küldözgetik. Meg is szerezték öket tízezrével. És ez történt a csúcstechnika fellegvárának tartott Egyesült Államokban ahol a legjobb biztonsági emberek vigyázzák a világ leghatalmasabb embereinek titkait. Ennyit ért.

A választás meg megint olyan "fontos" témakörök köré épül föleg, hogy azért legyen valaki elnök mert más van a két lába között mint az eddigieknek. Elötte meg, hogy ne fehér legyen a bőre. Obamát megválasztották kétszer is és eljött-e az aranykor? Hát nem. Amerika hanyatlott. Meg lehet nézni az olyan adatokat mint az államadósság. Obama világrekordott csinált ezen a fronton. Az embereknek jobb lett-e... nem. Informatikai szempontból hozott új szemléletet? Nem.

A politikai elit amerikában is informatika szempontjából elképesztően elmaradott. Nézzük meg a jelölteket. Mindegyik nagyon öreg. Az a Sanders is... lehet meg se érné a ciklusa végét, ha ő lenne az elnök.

Ezek az emberek nem hoznának változást az informatikai gondolkozás terén. Sőt minden csak rosszabb lenne. Mert lehet, hogy ők maguk idegenkednek a technikától, de úgy gondolják, hogy az a "menő" ha minden informatikai dologra igent mondanak. Annyira kiábrándító amikor nagyon öreg emberek menőzni akarnak, meg fiatalosnak látszani, amit úgy érnek el például, hogy húúú van Facebook fiókjuk. Ezzel belépett a menő fiatalos, modern emberek közé kétségtelenül... szánalmas. Ma az az igazán élenjáró gondolkodó aki felismeri... a számítástechnikára nem lehet mindent rábízni. Úgy legalábbis biztos nem, hogy internetre van kötve. Megvédeni ezeket a rendszereket nem tudják. Ha mindent hálozatra kötünk abból biztos katasztrófa lesz majd.

Az új szemlélet térnyeréséhez viszont fiatal elnök kéne aki már másként gondolkodik. Ilyen jelenleg nincs. És úgy tűnik az emberek akik körbeveszik a demokrata jelölteket azok között sincs egy se aki vezető és így gondolkozik.

Pedig az USA-nak életbevágóan fontos lenne egy újtechkoros elnök és elnöki csapat. Amerikát jelenleg is széthackelik és lopják onnan tömegével az üzleti, katonai, és egyéb titkokat és ezen tudásból épül fel egy olyan másik hatalom ami majd lehet legyőzi az USA-t. Ahogy halad az idő pedig épül a digitál ország ami amerikát még sérülékenyebbé teszi majd.

Ami a hazi helyzetet illeti...

Az MSZP idejében az informatikáról kb. nem is beszélték. Az ő idejükben az orvosi rendelőkben a számítógépek még grafikus felülettel sem birtak amikor már Steve Jobs mutogatta az Iphone-t.

A Fidesz már határozottan tovább lépett. Náluk az orvosi rendelőkben már Windows 7 ment már évekkel ezelött. Fontos nekik a látszólagos  informatikai előrelépés. Ez viszont egy régi dologra épül; arra, hogy minden új technika jó és mindenre igent kell mondani. A csapat azért vegyes... régi és még régebbi gondolkozásúak. Ezt jelezte az internet adó ötlete. Sajna az a történet azt okozta, hogy a Fideszen belül nyertek a  "minden ami informatika jó" csapat  és most teljes hatalom az övék. El is kezdték építeni a digitális államot ezerrel; mostanában mindenütt ezt hallani. És mindig csak az elönyök... az hogy hékás a digitális államodat nem fogod tudni megvédeni azzal nem törődnek. Ez nagyon-nagyon-nagyon veszélyes.

Ami Jobbikot illeti... Ott is csak a "minden ami informatika az jó" csapat mutat életjelet, hogy van-e aki mást gondol... nem tudni róla. Pedig ők a legfiatalabbak.

Szóval Magyarországon is várat magára az új szemlélet tömeges elterjedése. Fiatal politikusokra lesz szükség az informatikával kapcsolatos problémák megoldásához.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr368914812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása