Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Zsákutcák

2016. január 26. - GABOR2

A technika fejlődése sok szempontból jobbá tette életünket. A régi techkorban szinte mindig üdvözölni lehetett a fejleszéseket; az emberiséget erősebbé tette, új lehetőségeket nyitott; javította a túlélés esélyét.

Persze a környezetszennyezés már a múltban is nagy probléma volt, mint ahogy ma is.

Mostanság viszont a fejlődésnek beállított dolgok iszonyatos kataszrófákat okozhatnak. Nem erőssebbé válunk, hanem sérülékenyebbé. Ha neten lesz az államunk, a gazdaság fontos dolgai akkor garantált, hogy addig lesz szép az élet, amíg az ellenfeleink is így gondolják, hogy jó nekik. Pl. azért mert így el tudják lopni nemzetvédelemre hivatkozva a találmányainkat. Ez most még így nagyon jó nekik. Ha viszont durvul a dolog nem a kémkedés jön, hanem az összeomlasztás.

Erről a kedves olvasó látott nagy főcímeket a különböző újságokba? Vagy csak úgy véletlen kis cikkecskében:

http://hvg.hu/tudomany/20151110_100_millio_embert_erinto_banki_adatlopas

http://itcafe.hu/hir/ukrajna_kibertamadas_eset.html

Még úgy is, hogy nem verik nagy dobra, aki kicsit utánna kapar látja, hogy ez a digitális világban élés nem fog menni...

A lehetőségek:

Úgy döntünk, hogy levonjuk a megfelelő következtetést. Ebben az esetben nem csinálnunk pl. olyan dolgot, hogy fontos infrastruktúrákat a netre kötjük. Ez nem azt jelenti, hogy száműzzük a technikát az életünkből. Az informatikusok is jól meg fognak élni, mert még így is rengeteg állás lesz nekik. Csak pl. nem lesznek azok az elektronikus kütyük netre kötve. A sérülékenységet igazából ez adja. Szóval távolról hackerek nem fogják tudni bedönteni a gazdaságot, államot, otthonokat, infrastruktúrákat, erőműveket, autókat stb.. És ezek a dolgok nem okoznának nagy fejtörést és kényelmetlenséget, mert ma csak még kb. a határán vagyunk a dolgoknak és ha úgy döntünk nem megyünk tovább ebbe az irányba nem kell kompromisszumot kötni. Szóval erősek leszünk és alig lesz új sérülékenység. A cégek is és az ott dolgozók is meg van a helyük a nap alatt. Senki sem veszít. Ebben az esetben felismertük a zsákutcát és nem is mentünk be oda.

Másik lehetőség, hogy mégis megvalósulnak ezek a zsákutcás fejlesztések. A techcégek lenyomják az emberek torkán és diadalittasan mutogatnak, hogy megcsinálták. Átgázoltak a józan észen és hiába volt minden figyelmeztető jel. Ebben az esetben is zsákutcába érkeztünk és a techcégek majd rájönnek, hogy a nagy diadaluk miatt buknak majd meg. Ugyanis ez a negatív utópia addig tart amíg egy másik ország háborúba száll velünk, sőt mivel elég nehéz kideríteni, hogy ki támadott lehet nem nyiltan is támadni. Addig is megfelel nekik, hogy ellopjanak tőlünk amit csak tudnak. A felhő ezt a folyamatot sokszorosára növelné. Elég egy felhőszolgáltatót meglékelni tízmilliók titkainak megszerzéséhez. Hát nem álomba való dolog?! Nem kell egyenként tökölni és olyanok adatai is meglesznek akikre amúgy nem is lett volna kapacitás. Ami a biztonsági megoldásokat illeti: Eddigi történetük során mindig megbuktak, akár kicsiben (mint pl. egy vírusírtó) akár nagyban (Pentagon) ment a dolog. És a jövőben is megfognak. Csak akkor, nem a gépeden fognak megjelenni hirdetések, hanem lekapcsolják az áramot, az autódat neki vezetik egy másiknak. Ennek az egész dolognak talán az egyik hajtórugója a pénz... A nem normálisan konrollált vállalati élet. Ugye milyen klassz, ha felhőbe lesz minden és havonta kell fizetni ezért. 100 millió felhasználó szorozva havi 10.000-rel... Waó! Nem kell többé szarolni igazi fejleszésekkel. A felhasználónak nincs más választása fizetnie kell, mi pedig örökre fennmaradunk... Hiszik tán. Bár ennek a dolognak biztos van olyan motivációja, hogy pl. USA így könnyeben kémked, szóval nem csak a pénzről szól. És persze lehet még egyéb motivációkról is gondolkodni... Nos akkor ebben a jövőben a tech cégek rövid ideig anyagilag talán jól járnak, de a végüg garantált csak idő kérdése. Az informatikusok sem járnak jól, mert egy összeomlás után nem lesz nagyon munkájuk és az emberek el fognak fordulni attól is amitől nem kéne. Minden ember utálni fogja őket, mert miattuk bukott meg egy egész civilizáció és zuhant vissza az ókorba, csak most még jól el is van puhulva. Mindenki veszít. Akik megbuktatták a Nyugati civilizációt azok is veszítenek, mert megállították az emberiség fejlődését.

Kevert út. Ez a kombinációtól függ, meg attól, hogy a különböző országok mit engednek netre. Ha egy szövetség kulcsállama esik ki egy támadásnál az is nagy gondot okozhat.

 

A digitális világ nem lesz hosszú életű... Kérdés az, hogy mindent bedönt-e magával, vagy csak ő nem fog kiteljesedni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr278316758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása