Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Digitális állam story külföldről

2018. március 12. - GABOR2

Zajlik az élet külföldön is, milyen kár, hogy amikor példát veszünk róluk a súlyos kudarcok valahogy ignorálódva maradnak. Mint például ez:

"Súlyos kibertámadás érhette a német szövetségi kormányt"

"Valószínűleg orosz vonatkozású kibertámadás érte a német szövetségi kormányt szerdán megjelent sajtójelentések szerint."

Megmondani, hogy ki volt a digitális támadásoknál nem egyszerű, úgyhogy amikor azzal kezdődik egy cikk, hogy már mondják is ki volt, az elég gyanus, akár az is lehet hogy kamu önmegtámadás történt. A digitális államban az is "jó" hogy saját magukat megtámadhatják az országok és mutogatnak akire akarnak. Vagy egyszerűen úgy vannak vele ha már így alakult akkor használjuk ki. Ugyanis minden nap folyamatosan mennek a támadások és egy olyan fejlett ország, mint Németország mindenkinek, még a szövetségeseinek is célpont, szóval óvatosan azzal, hogy elhidd, hogy ki támadott.

"Az orosz csoport ezúttal a szövetségi államigazgatás különlegesen védett rendszere, az úgynevezett Berlin-Bonn kormányzati gerinchálózat (IVBB) ellen hajtott végre műveletet. Kártékony szoftvert helyeztek el a rendszerben, és adatokat is szereztek. Céljuk a külügyminisztérium és a védelmi minisztérium lehetett." 

A cikk itt már el is hagyja, hogy "valószínűleg". Amúgy meg mi lenne, ha nem lenne különlegesen védett? Igen, az állampolgároknak mindig beadják, hogy hú a legmodernebb, 5. szintű védelmünk van, meg megfelel ilyen-olyan szabálynak... na és; ugyanúgy feltörik.

Na nézzük mire volt képes ez a szuper, "különlegesen védett" rendszer:

"A támadást tavaly decemberben fedezték fel. Akkor már hosszabb ideje zajlott, meglehet, hogy az év eleje óta. Most a támadás mélységét igyekeznek feltárni. Az eljárást a szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) és a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) végzi a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) - a külföldi hírszerzés - közreműködésével. A nyilvános távközlési hálózatoktól elválasztva működő IVBB fő felhasználói a szövetségi kormány szervei, a kancelláriától a minisztériumokon át a nemzetbiztonsági szolgálatokig."

Szóval nem arról van szó, hogy hopp betörtek 5 percre és kidobták őket... valószínű vittek mindent, hisz hónapok óta ott voltak bent; ha háború tört volna ki az egészet bedöntik. És ennyit ér a német precizitás, ennyit ér a világ egyik legfejlettebb országának titkosszolgálata és biztonsági megoldásai. Szerinted akkor a polgári rendszerek, amik mondjuk az okosautódhoz kapcsolódnak mennyire nagy akadály ezeknek a hackereknek?

Az viszont pozitívnak tűnik, hogy a többi távközlési hálózattól elválasztva működik, bár felmerül a kérdés, hogy ez fizikális elválasztás-e; meg persze ez egy gyöngeség is lehet, mert mondjuk ritkán patchelik az ezen a hálózaton levő gépeket, bár az orosz titkosszolgálatot valószínű semmi ilyesmi nem állítaná meg. Hát éppen ez az. Az egész digitális állam elképzelés egy zsákutca, mivel kivédhetetlenül sebezhetővé teszi az országot és rendkívül káros ezért.

Egy fiatal vezetés kéne aki végre felfogja azt, hogy ez a digitális állam irány rossz, mert az idősebbek kritikátlanul ragaszkodnak hozzá, nem számít hányszor mond súlyosan csődött.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5413733980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása