Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

Ajánlás: Átírni a történteket észrevétlenül

2018. augusztus 10. - GABOR2

Ajánlás azoknak akik tudnak angolul. A lényeg, hogy Nyugaton gyakorlat lett abból, hogy a nagy médiabirodalmak az online tartalmukat átírják úgy, hogy nem jelzik, hogy átszerkesztették a tartalmat és ez igaz az archívumba került dolgokra is. A digitalziáció ezt is lehetővé teszi. Így pl. megtörténhet az, hogy amit megosztottál Twitteren végül teljesen más lesz mire valaki elolvassa és majd csodálkozva néz rád, ezt hogy oszthattad meg.

https://www.youtube.com/watch?v=t7LT08DQXvs

https://www.youtube.com/watch?v=ZfAMm6t2UVc

A demokráciát fenyegető egyik legnagyobb veszély: az online szavazás

Ideje végre körüljárni ezt a témát általában is, meg írni a cikkről ami kiverte nálam a biztosítékot, hogy megírjam ezt a cikket.

"Mobilappal is szavazhatnak idén az amerikaiak"

Na mi van, nincs para orosz hackerektől? Úgy tűnik.

Megtudhatjuk, hogy ez a módszer csodás és csak a jó csak a jó.

"Ha minden digitalizálódik, akkor miért pont a választás ne költözne át a mobilokra és az internetre? "

Majd mindjárt kifejtem, hogy miért, ami amúgy olyan világos mint a Nap, ha az ember komolyan foglalkozik a témával.

"Ugyan első hallásra sokak számára első világbeli problémának tűnhet, hogy nem lehet mobilappokon keresztül szavazni a választásokon (főleg ha még nem kellett órákat sorban állniuk a legfontosabb demokratikus joguk érvényesítése érdekében), de szinte magától értetődő a lehetőség létjogosultsága, továbbá a demokrácia számára kínált előnye."

A vérnyomásom... ezt olvasni... áááá.

"Két nagy érv van a mobilos választás mellett: egyrészt szimplán csak növekvő állampolgári igény van erre a lehetőségre, másrészt pedig ha az emberek a választás napján az otthonukban, egy-két perc alatt elintézhetnék a szavazást, akkor nagyban nőhetne a szavazatot leadó polgárok aránya. Az utóbbi kulcsfontosságú az országok demokratikus működésének fenntartása érdekében."

Szóval az egyik érv egy felszínes vágy a másik meg... b@sszus ilyen az amikor valaki nem lát valamit ami épp ott van az orra előtt, vagyis az egyik legnagyobb ellenérvet látja érvnek.

"Éppen ezért Nyugat-Virginia állam bejelentette, hogy a novemberi időközi választásokon az USA-ban elsőként lehetőséget fog biztosítani egyes polgárai számára a mobilappon keresztüli szavazásra."

"Egyelőre és elsősorban a külföldön szolgálatot teljesítő katonák élhetnek majd a lehetőséggel, bár az érintetteknek továbbra is lehetőségük lesz a papíralapú voksolásra."

Ez a cikk rendkívül idegesítő és 1-es mégha a végére javít is valamennyire. Hozzáteszi, hogy itt van valami lényegtelenségen, a biztonságon aggodalmaskodó valaki; ez a cikk egyetlen értelmes része még én is írhattam volna:

"Természetesen nincs mindenki elájulva a mobilos szavazás ötletétől. Joseph Lorenzo Hall, a Center for Democracy and Technology nonprofit szervezet technológiával foglalkozó főmunkatársa szerint szörnyű ötletről van szó.

Ez egy internetes szavazás, ami az emberek borzalmasan sebezhető eszközein és az ország borzalmasan sebezhető adathálózatain keresztül történik, nehezen biztonságossá tehető szerverek közreműködésével. Ráadásul még papíron sem marad nyoma a szavazatoknak

– részletezte az aggályait Hall."

Szóval akkor járjuk körül kicsit miért is lenne rossz ötlet az online szavazás az ország legfontosabb közügyeiben, mint például az országgyűlési választás.

1. Mivel ez egy technológiával foglalkozó blog kezdjük is természetesen azzal, hogy hackerek veszélyeztethetik a szavazást. Ha okostelefonon keresztül történik akkor főleg, mert az a biztonság szempontjából nulla, de amúgy is. És ilyenkor a hackerek lehetnek más országból való profi titkosügynökségi emberek akik bizony meg tudják csinálni. És mivel nincs papír, nem marad nyom.

2. Ha nem is hackelik meg a szavazást, akik veszíteni fognak azt fogják mondani, hogy de igen, meghackelték és ebből az országban felfordulás lehet. Sohase lesz teljesen nyugalom ha egy ilyet elültetnek az emberek fejében és akkor már az se lehet, hogy oké akkor számoljuk újra, ott vannak fizikai valójukban a szavazócédulák és ez majd lezár minden vitát.  Vagyis az online szavazás destabilizálná az országot.

 

3. Tegyük fel, hogy minden tökéletes informatikai oldalról... A rendszert nincs hacker aki meghackelhetné. A dolog akkor is tönkreteszi a demokráciát. Hogyan? Mit is írt a cikkíró mint érv:

"az emberek a választás napján az otthonukban, egy-két perc alatt elintézhetnék a szavazást,"

Az, hogy így folyik a szavazás ahogy most, az nem véletlen, egy fejlődés eredménye, a fejlődés során kiszürhetővé válták csalási módok. Ha mobilappal ezután bárhol szavazhatunk akkor lehetőség nyílik újra "hagyományos" csalások elvégzésére modernizált módon.

Például, egy elképzelt forgatókönyv szerint a közfoglalkoztatótakat dirigáló vezető szépen megkéri a beosztotjait, hogy ott előtte adják le a szavazatokat a "jó" helyre, úgy hogy lássa. Vagy pl. a cigányoknak viszik a kajákat a szavazás napján és akkor szépen megkérik őket, hogy akkor most itt rögtön előttük, úgy hogy ők látják szavazzanak. Ki tudja hány emberrel lehet ezt megycsinálni, de pár száz szavazat is döntő lehet. Vagy pl. mivel egyre nagyobb a politikai hisztéria majd a "törzsi" nyomás megköveteli, hogy fényképezd le, hogy te kire adtad a szavazatot. Vagy mivel okostelefonokról van szó lehet nagyban gondolkodni, lehet majd csinálni arra is appot, hogy jelezze mit nyomkodtál a képernyőn és több százezer emberről tudni mit nyomot. Meg egyébként is... hol van anonimitás ha okostelefonon szavazol... tényleg elhiszed, hogy majd nem tudják beazonosítani. Hol voltál az elmúlt években?

Most megteheted, hogy nem törődsz külső nyomással és titokban arra szavazol akire valóban akarsz, az okostelefonos szavazásnál ennek vége lenne.

Persze lehet olyan verzió is, hogy online szavazás, de ugyanúgy be kell menned és ott gépnél szavazni. Vagyis nem lesz kényelmesebb, be kell menned ugyanúgy, csak az adatfeldolgozás lenne esetleg gyorsabb. De cserébe ott is folyton azzal vádolna az ellenfél, hogy csalással győztél és éppenséggel lehetőség is lesz csalásra.

A demokrácia megkövetel ennyi kényelmetlenséget.

 

 

Ajánlás: Tegyük jobb hellyé Magyarországot, használjunk Linux Mint-et

A Windows 7 ideje lassan lejár majd és ha igényes vagy saját magaddal szemben nem egy újabb Windowsra váltasz.

Persze kellhet majd egy Windows is, mert csak azon megy a játék, vagy a munkád miatt elengedhetlen jelenleg... oké.

Viszont jó lenne ha elkezdenél megismerkedni az alternatívákkal.

A Microsoft az utóbbi években nem figyel a felhasználók visszajelzésére egy csomó fontos ügyben és például úgy változtatgatják az operációs rendszerüket ami kiveri a biztosítékot tömegeknél, lásd pl. Windows 8-nál a csempék mindenáron való eröltetése, vagy magától települt a Windows 10, újraindította magát letilthatatlanul stb. Ami viszont még fenyegetőbb az a felszín alatt van; úgy mint a rendkívül széleskörű adatgyűjtés amit igazából nem tudtál megszüntetni az általuk adott eszközökkel, a felhő egyre erőteljesebb nyomulása, reklámok belopakodása az a böngészőn túli részekre, programok önhatalmú törlése a gépedről és még egy csomó minden. Ha igényes vagy magadra nézve és fontos neked az adataid biztonsága nem mész tovább a következő Windowsra, mert már nemcsak hackerektől hanem magától a Microsofttól kell tartani. És itt nemcsak a személyes adataidról van szó, hanem céges titkokról is, amit ezek a rendszerek kezelnek. Ráadásul várható, hogy a közeljövőben majd rendszeres időközönként fizetned kell a használatáért; majd valahogy bevezetik.

Persze mondhattad volna régebben... ezt már megszoktam és nem akarok új dolgot megtanulni. Az a helyzet, hogy annyira kiszámíthatatlan ma már a Microsoft és a rendszereik menüit stb. ők is változtatják annyira, hogy kb. ott vagy hogy újra kell tanulnod ezt is... és egyre sűrőbben lehet ez, mert sose tudni, hogy a következő frissítéssel mit akarnak lenyomni a torkodon.

A Linux Mint pont egy olyan fejlesztés, ami azzal a céllal készül, hogy olyanok akik a Windowshoz és az egyszerű használathoz szoktak át tudjanak térni erre a rendszerre. Már évekkel ezelőtti verziója is olyan benyomást keltet mintha részben egy még szebb Windows 7-et használnál, de a fejlesztések nem álltak le és most nemrég megjelent a 19-dik verziója.

Nincsenek azok a problémák amik a Windowsnál megvannak és a munkádat is el tudod végezni rajta (hacsak nem valami speciális dolog, pl. Windows fejlesztő vagy). A kezelőfelület gyönyörű, a használat egyszerű. És persze ingyenes.

Mondhatod persze, hogy ezért nem fogod újrarakni a géped, de az a helyzet, hogy nem is kell. Egy pendrive-ról is bebootolhatsz, hogy elkezdj megismerkedni ezzel a remek termékkel.

Annyi a tehendőd csak, hogy letöltöd és már el is kezdhetsz ismerkedni ezzel a pár hete kiadott, modern és immár felhasználóbarát operációs rendszerrel, ami nem gyűjti tonnaszám rólad az adatokat.

Egy próbát megér!

A mainstream média tud valamit... sokan egyszerűen NEM AKARNAK TUDNI a problémákról

Most nem egy cikkre koncentrálnék, hanem annak kommentszekciójára. A cikk arról szólt az Itcafe-n, hogy a IoT biztonság szempontjából nagyon rosszul áll. És persze van egy csomó pozitív komment mostmár az ilyen híreknél amiből látszik, hogy az emberek kezdik megérteni, hogy ez az IoT egy rossz ötlet, de vannak emberek akik csak a szépet akarják látni továbbra is. Azt szokták meg, egyszerűen nem akarnak tudni arról, hogy az IoT biztonság szempontjából egy nagy nulla, szeretnének tovább álmodni méghozzá nyugodtan és azt kérik, hogy a problémákról ne számoljanak be. Pedig az IoT cikkek 99% csak a pozitívummal foglalkozik, de nekik ez is kevés.

Kommentek között volt:

"Bármilyen IoT téma érdekel, főleg, mi hogy működik. Hogy lehet egyszerűbb, jobb az élet. Hogy tudnak független eszközök összedolgozni.
Speciel, az, hogy hogy lehet ezt tönkretenni, kihasználni, kriminalizálni, az kevésbé."

"Hogy hogyan védesz be egy okosházat, az a saját döntésed. Ahogy a biztonsági ajtó, üvegfólia stb is. Az nem hír nekem, hogy vannak biztonsági problémák, hír az lenne, ha erre valamilyen megoldást látnánk. A cikk riogat, megoldást nem kínál.
Nem hiszek abban, hogy egy akvárium hőmérőjébe aktív tűzfalat kellene építeni. Nem gondolom, hogy minden védelmet az IoT eszközök fejlesztőitől várjak el. Hajlamos vagyok tudomásul venni, hogy az eszközök védtelenek, és ugyanúgy gondoskodnom kell a védelemről, mint ahogy egy ingatlan esetén is elvárható, jogy pl. kerítést építsek.
A fitnesz cuccal való gyilkolászásra pedig magad adtál az utolsó előtti bekezdésben példát."

Egy megoldás van: ne vegyél ilyen sz@rokat. Talán egy IoT fejlesztőhöz van szerencsénk, azt írja, hogy ne a fejlesztők foglalkozzanak a védelemmel, hanem... a felhasználó. Mindenki legyen ezután informatikai biztonság szakértő vagy hogy képzeli?

Sajnos sokan vannak, főleg a vezetők között akik nagyon koncentrálnak, hogy tovább álmodjanak.