Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

Az Apple is "szolgáltató" lesz; bye-bye rekord profitok

2019. január 14. - GABOR2

A techvállalatok abbahagyják az innovációt és új, jó termékek helyett a már meglévőket akarják újra és újra eladni neked és míg korábban simán egyszer megvetted a cuccot, most az örökkévalóságig fizethetsz ugyanazért; ezt nevezik úgy a techcégek, hogy mostmár szolgáltatók lettek.

Az Apple egy különleges cég volt, mert magas áron úgy is vették tőle a cuccokot, hogy igazi innováció nem volt az új termékeiben, de ez megváltozik mostmár... gondolják többen. Például a cégvezető.

Gondolhatod, hogy mivel az Apple nagyon diversz cég, sok kisebbségi munkavállalóval, meg egy hegyni pénzzel, csak kitudnak találni valamit ami kell az embereknek, hisz minden ami csak lehetséges lehet az emberiségnek az ő rendelkezésére állhat, csak ki kell fizetni a fejlesztőket.

Nos... nem. Az Apple úgy döntött inkább ő is "szolgáltató" lesz, vagyis inkább ugyanazért akar majd állandóan pénzt kérni. Ez viszont azt jelenti, hogy elfelejtheti a magas profitokat, mint minden ilyen vállalat .( bár pl. a Microsoft megpróbálja azt a pofátlanságot, hogy csak három év és már kifizetjük egy teljes termék árát és utánna már a ráadás jön...) Vajon az Apple ezt hogy fogja kezelni? Gondolom majd mint egyes más vállatok, amikor az a rész jönne, hogy mivel szolgáltató vagy, majd állandóan fizetünk egy keveset már nem is akar úgy viselkedni mint egy szolgáltató és inkább pofátlanul magas pénzt kérne a "szolgáltatásért". Az Apple meg főleg. A "szolgáltató" model bukásraítéltetett volta már látszik, vagy legalábbis az, hogy tényleg hozzá kell szokni, hogy a techcégek ezután bár garantáltan termelnek bevételt anélkül hogy izgulni kéne vajon bevállik-e valami új fejlesztés, ez a bevétel jóval alacsonyabb a korábbi bevételeknél és nem is lehet nagyon növelni, mert a felhasználók egy ponton azt mondják, hogy nem hajlandók többet fizetni; az elvileg szolgáltatásért ami úgy működne mint egy vízműi szolgáltatás nem hajlandóak szinte egész árakat kifizetni minden hónapban.

"Még egy rossz hír az Apple-től"

"A társaság látványosan afelé akarja terelni a világot, hogy már ne az iPhone gyártóját lássák benne. Különösen nagy hangsúlyt helyez a szolgáltatások üzletágára (App Store, Apple Pay, Apple Music, iCloud), 2017-ben Tim Cook azt a célt tűzte ki, hogy 2020 végére megduplázza a szolgáltatások bevételeit. Mellette a hordható eszközök és az egészségügyi szektor felé nyit a társaság, ami kijelölheti az irányt, ahol a következő nagy dobást keresi a társaság"

"Az idei évre új szolgáltatások bejelentését ígéri a vezérigazgató, lesz közte olyan, amin már évek óta dolgozik az Apple. Erről annyit árult el, hogy az egészségügyhöz kapcsolódik majd." 

Biztos sokan alig vágynak arra, hogy egy olyan cég kezelje az egészségügyi adatait mint az Apple, aki "nagyon" vigyáz a felhasználói privátszférájára.

Az Apple nyilván nem gondolt arra régebben, hogy szolgáltató lesz a jövőben, mert olyan árakat alkalmazott, ami egy csomó piacot kizár, viszont ha alacsony profit/egység cég akarsz lenni, akkor inkább minél több emberhez el akarsz jutni.

A jövő nem bíztató az Apple számára. Viszont még bármi lehet. Annyi pénze van, hogy nagyon sokszor kellene rossz döntéseket hozni ahhoz, hogy ne legyen legalább jó követő vállalat, ha már az innováció nem megy. Persze az emberi hülyeség végtelen.

Ajánlás: Az új, digitális aranybányák rád omolhatnak

Az eredeti cikk nagyon jól és részletesen feldolgozta a témát, úgyhogy ajánlom elolvasásra. Az Amazon-Kereskedésről és a körülötte kialakult dolgokról van szó, amik gyors meggazdagodást ígérnek, de a valóságban többeket teljesen tönkretettek.

"Azt hitték, életük üzletét csinálják az Amazonon, aztán jött a hidegzuhany"

 

Alkotói válság és rossz kedv a számítástechnika körül

Miket nem látok én. Úgy tűnik a 2019-es év az én évem lesz, ugyanis alighogy elkezdődött az év és máris több mainstream-es cikket látok amik egyetértenek azokkal a dolgokkal amiket írok évek óta... egy részével.

Amit már évek óta állítók, hogy igazából, főleg a nagy techcégek, már leálltak az igazi innovációval és inkább arra állnak át, hogy a meglévő dolgokért kérjenek pénzt, meg a hirdetési piacra hajtanak, meg a személyes adataid eladását, meg felhőt, stb.-t nyomatnak, most igazolja több cikk is.

Eddig a mainstream média ezektől az "innovációktól" elájult. Most viszont többeknél egyszerre kiütközött az "innovációs rosszkedv", egyszerűen vége az izgalmas innovációk korának most úgy tűnik.

Ami azért furcsa lehet azoknak akik bizonyos ideoógiákban hisznek, meg nem követik a blogom. Például ilyen ideológia, hogy a diverzitás a munkahelyeken majd valóságos ötletbummhoz vezet és amit eddig láttunk az semmi, a fejlődés nagyrésze most jön. Nos, szinte minden nagy techcégnél kötelező kvóta van kisebbségekre, az Apple-nél pl. 50%, de annyira nincs izgalmas ötlet, hogy még a mainstream újságírók se tudnak lelkesedni már.

Van aki még tovább is megy és már szinte belépett, vagy talán már azt lehet mondani, picit már be is lépett az újtechkorba:

"Tudatosan kerülik meg a jogszabályokat a nagy technológiai vállalatok"

Sokkal többről van itt szó, mint amit a cím sugall.

"A technológiai vállatok nem törődnek az innováció káros hatásaival"

"Tyler Bettilyon szerint a technológiai fejlődés kezdetben megkérdőjelezhetetlenül pozitív folyamat volt: hozzájárult az emberek életminőségének javításához, segítségével forradalmi ötletek és víziók megvalósítása vált lehetségessé, valamint a gazdasági prosperálást garantáló eszközzé is vált. Ugyanakkor a legnagyobb technológiai vállalatok mind az embereknek, mind pedig az egyes államoknak jelentős károkat okoztak"

Mi a szösz...

"Hiába vezérelte sok esetben a jó szándék a fejlesztőket, termékeikkel néha nem várt és nem feltétlenül hasznos jelenségeket idéznek elő. Ennek oka, hogy a legtöbb technológiai vállalat a techno-libertariánus szemléletmódot vallja, mely szerint a fejlődés megállíthatatlan, annak gátat szabni nem szabad és nem is lehet. Bár az idő kerekét valóban nem lehet visszaforgatni, a szerző szerint érdemes még a piacra lépés előtt megvizsgálni egy technológiai fejlesztés társadalmi hatásait annak érdekében, hogy a káros folyamatok hatását minimalizálni lehessen. Az IT-cégek természetesen jellemzően elutasítják ezt a szemléletet."

Igazából még abban a korban is sok kárt okozott amikor azt hinnnénk nem... Amúgy persze a cikk nagy része természetesen pl. az adóelkerülésről szólna, de van itt egyéb dolog is... Pl. hogy a régi elképzelés, hogy a techcégeknek dolgozni az milyen nagy státusz az illetőnek kezd elpárologni, egyre inkább nem zsenik kellenek a techcégeknek ahogy modelt váltanak:

"A technológiai vállalatok azonban nemcsak a fejlődés fentiekben ismertetett felfogásával okoznak kárt, hanem az úgynevezett „gig economy”, azaz „hakni gazdaság” fenntartásával is. " 

" a gig economyt olyan vállalatok alkotják, amelyek egyszeri feladatokra vagy projektekre szerződtetik a munkavállalókat, illetve digitális piactereken keresztül bérlik fel őket alkalmi munkákra. A foglalkoztatás ilyen körülményei kiszolgáltatottá teszik a munkavállalókat, kiszámíthatatlanabbá teszik azok életét, de adóoptimalizálási célokat is szolgálnak. Így lényegében ez a foglalkoztatási forma csak a vállalatoknak kedvez, a munkavállalókat és az államokat viszont hátrányosan érinti."

Aranykeretes mondatok következnek:

"Azzal a szemléletmóddal pedig, miszerint nem szabad gátat szabni a technológiai fejlődésnek, legitimálják is tevékenységüket. Ugyanakkor nem törődnek az általuk nagy újításként kezelt eszközök és szoftverek társadalmi hatásával, sőt, még a leghasznavehetetlenebb fejlesztéseket is úgy állítják be, hogy azok csakis a társadalom javát szolgálhatják."

Kezd sokatnak derengeni már.

"A jogszabályok kijátszása iparági sztenderddé vált"

Mert sose volt azonnali következménye annak, hogy megszegték őket.

Egyébként azt, hogy nem lelkesíti az innováció már az embereket az is mutatja, hogy az elvileg legtech... szeretőbb réteg se fogadja már jókedvel az innovációkat:

"A hallgatókról összességében elmondható, hogy óvatosan nyitnak az innovatív megoldások felé: a magyarok többsége (55%) általában megvárja, amíg egy-egy újítás széles körben elterjed,"

"míg a külföldiek legnagyobb arányban (42%) csak akkor használják az újdonságokat, ha feltétlenül szükséges."

Ehhez persze kell a fiatal, rugalmas agy és a sok rossz tapasztalat, de az idősebbek már úgy tűnik, sohase fognak szabadulni a kritika nélküli techimádattól (vagy legalábbis nyomatástól) még akkor is ha tisztán látják, hogy ezért hatalmas árat kell fizetnie a társadalomnak. Ezért is rajonganak a mai vezetők a digitális államért. Sőt az idősek azt hiszik, hogy a fiatalok még inkább techbuzik és ha nem értenek egyet mindennel, amit a techcégek kitalálnak akkor "nem menők". Pedig a fiatalok éppen azért mert sokat használják a számtechet és még nem bekövesedett a gondolkozásuk felfogják, hogy vannak dolgok amik nem jó ötletek, csak nekik még nincs hatalmuk változtatni a világon, akiknek meg van, nincs hely alternatívára az agyukban.

Újabb cikk:

"Eljött az idő: a héten egy kicsit bepillanthatunk a jövőbe"

"Repülő autókban reménykedünk, helyette pedig csak intelligens wc-ket kapunk - írja a Financial Times a világ legnagyobb technológiai kiállításáról"

"Tény, hogy sok a használhatatlan, a valóságtól teljesen elrugaszkodott fejlesztés minden évben a kiállításon,"

"Az idei kiállítás az 5G, az elektromos autók, a 8K-s tévék és a robotok körül foroghat, illetve arról szól majd, hogy hogyan lehet mindenbe mesterséges intelligenciát pakolni és minél több eszközt felokosítani. "

" ...elárasztják a furcsábbnál furcsább, a realitásoktól teljesen elszakadó fejlesztések, amelyeket még csak nem is hívhatunk igazi nagy áttörésnek, mint az okos fehérnemű, vagy például a hangvezérelt intelligens wc."

Egy másik újságíró, aki megírta csalódottságát:

"Ha már kifogyott az emberiség az ötletekből, akkor jönnek a gépek?"

Jöjjön a bevezető aminek csak elég nehezen lehet értelmét találni:

"Egyre nehezebben tud lépést tartani a technológiai fejlődéssel az emberiség. Úgy tűnik, a következő forradalmat az odázza el, hogy elfogytak az igazán forradalmi ötleteink."

Szóval gondolhatod, hogy mivel kéne lépést tartani, ha egyszerűen nincs új ötlet, de ennek úgy lehet értelmet szerezni, hogy a szerző pl. arra gondol, hogy milyen szarok vagyunk mi egyszerű halandók, hogy pl. itt van ez a nagyszerű felhő, amiről már megírták ezerszer, hogy ez a jövő és még mindig nem találtuk ki, hogy konkrétan hogy lesz értelmes része az életünknek.

Leír egy gyönyörű példát amit nagyon sztárolnak mint innováció, de aztán végülis kiderül, mivel maga egy előadó is elmondja, hogy igazából ha az ember belegondol visszalépés történt az innovációnak hála:

"az eseményt szervező Consumer Technology Association (CTA) trendkutatásért felelős igazgatója és Lesley Rohrbaugh piackutatást felügyelő igazgató éppen azt feszegette a színpadon, hogy az automatizációnak is vannak határai. Aki pizzát rendel, az ahhoz van szokva, hogy ha esik, ha fúj, a futár megjelenik az ajtóban az étellel. Amihez képest egyértelmű visszalépés, ha a vásárlónak magának kell kimennie a pizzáig, akár még egy földszintes házból is, a harmadik vagy huszonharmadik emeletről már nem is beszélve. Főleg akkor, ha tényleg esik, fúj, netán havazik."

Egy kritika amit nagyon sok mai újdonsággal kapcsolatban meg lehetne fogalmazni:

"Furcsa, hogy erre egy kívülállónak kellett rávilágítania, miközben a pizzakiszállítás folyamatát átgondolva már első ránézésre is kiugorhatott volna a probléma."

"A két példa jól illusztrálja, hogy az egyszerű képernyőktől az összetettebb, mesterséges intelligencián alapuló rendszerekig mára mintha több lenne a lehetőség, mint amennyit értelmesen ki tudunk használni. Az utóbbi évtizedek science fiction műveinek oldalain, sőt még képkockáin is jól mutató ötletek nagy része a valóságban nem tűnik használhatónak. Működő ötletek hiányában pedig az infrastruktúrát fejlesztő mérnökök sokszor csak technológiai erődemonstrációkat tudnak letenni az asztalra, semmint hasznos fejlesztéseket."

Oké, az első rész amit kiemeltem a fogyasztót b@sztatja kicsit, hogy mééé nem? használja ki a semmirekellő újításokban rejlő lehetőségeket, de az aláhúzott rész nagyon öszinte, súlyos mondanivaló... részben erről is írok már évek óta a blogomon.

"Az iparág egyik legnagyobb kérdése jelenleg az, hogy az évek óta Kánaánként beharangozott 5G-s mobilhálózatok hova futnak ki. Az első rendszereket világszerte idén kapcsolják majd be, de még mindig nem látni, hogy az autózástól a hologramos telefonáláson át a távolból végzett műtétekig és a szállítmányozásig mindent (is) megreformálni hivatott technológiára valóban sikerül-e majd felhúzniuk a szektor kreatív oldaláért felelős szereplőknek értelmes megoldásokat, vagy pedig csak az aranyos macskás videók betöltődését gyorsítja majd meg az 5G."

Több mindenről amit megemlített már megírtam, hogy tuti zsákutca, már csak a megoldhatatlan biztonsági problémák miatt is.

 „Az elmúlt 30 évet azzal töltöttük, hogy összekapcsoljuk az embereket. A következő 30 évet azzal fogjuk, hogy összekapcsoljuk a dolgokat.”

Ami miatt tacsravágnátok őket ,ugyanis a számítástechnika sebezhető és ha mindent hálózatba lenne kötve akkora hackerek mindent tönkre tudnának vágni. Azzal kár is áltatni, hogy a sebezhetőség problémát kellő mértékben majd lecsökkentik, ez az ami sohase fog sikerülni.

"Az egymáshoz kapcsolódva rendszert alkotó eszközök által szolgáltatott adatok jelentik az új reményt a technológia lángelméinek: azokra alapozva talán sikerült továbblendülni a jelenlegi innovációs stagnáláson, és olyan izgalomba hozni az emberiséget, amilyennel legutóbb talán az okostelefon feltalálásával, a számítógépek zsebünkbe gyömöszölésével sikerült."

Hát ez nem hangzik izgalmasan, meg ha blogom olvasóm vagy tudhatod, hogy ez nem jó irány. Amúgy meg a cégek ezeknek a rengeteg adatnak a segítségével nem igazán az innovációt akarják majd felpörgetni, hanem állandó, újra és újra keletkező bevételt akarnak generálni maguknak; az adatokat eladják majd mindnekinek aki csak kéri és nem akarnak majd bajlódni forradalmi ötletekkel, ezekre az állandó pénzekre hajtanak.(meg talán a kontrollra) Amik amúgy nyilván nem generálnak majd annyi pénzt mint a forradalmi ötletek tennék, úgyhogy hozzá kell majd szökniuk a profitjuk zsugorodásához.

Az elektronikus pénzügyi rendszer gazdasági cenzúrához vezet

Mastercard cenzúra, kultúrharc, digitális állam, és több minden más

Vannak emberek akik hatalmas fájdalommal állapítják meg, hogy milyen elmaradottak vagyunk, hogy készpénzt használunk arányaiban sok fizetésnél, bezzeg néhány másik ország.

Én ugye már sokszor foglalkoztam vele, hogy a bankok kiberbiztonsága is elég csapnivaló, de nyugi most nem ezeket a dolgokat ismétlem meg.

Most arról lesz főleg szó, hogy mégha nem is lenne hackerprobléma és maga az infrastruktúra hibátlan is lenne, az nem vezetne egy szép világhoz.

Amerikában folyik a kultúrharc, ami elég egyoldalú olyan szempontból, hogy a vagyon és az anyagi tárgyak döntően egy oldalon vannak.

Nemrég pedig elérkeztünk egy olyan fázisba, hogy a magáncégek kijelentgették, hogy szerintük rájuk nem vonatkozik pl. a szólásszabadságot védő törvény, az csak az állammal szemben véd, úgyhogy ők mint magáncég kitiltogathatnak embereket akár csak azért, mert nem tetszik nekik amit ír az illető. Ezekhez a cégekhez tartoznak a nagy közösségi hálós cégek, de mint írtam a Patreon is, ami már más tészta, mert pénzügyi dolgokkal foglalkozik.

A Patreon esete már mutatja, hogy a pénzügyeidet is megtámadhatják, de ott talán még azt gondoltad, hogy majd akkor mész máshová. (Bár Sargon of akkadot "követték" és másik helyről is kapásból kitiltották, úgy hogy semmi törvénytelenséget, vagy szabályszegést nem követett el és ezt elismerték a cégek.)

Node, mi van akkor ha olyan nagy pénzügyi szereplők mondják, hogy akkor nem szolgáltatnak neked mint a Mastercard, vagy a Visa?

Ááá, ilyen nem lehet, mert akkor olyan nagy lenne az ellenreakció, hogy... öööö bocsi: már megtörtént. Többször. Hallottál már róla? Most tőlem olvashatsz ilyen esetről.

"WHY BITCOIN? PATREON PUSHED BY MASTERCARD TO BAN ACCOUNTS IN ‘TERRIBLE PRECEDENT"

Kiderül, hogy mind a VISA, mind a Mastercard kitiltott embereket, mert nem értettek egyet azzal amit gondolnak a világról. Mivel ilyen nagy szereplők támadnak már rá a tőlük másként gondolkozókra, még a Bitcoin se alternatíva nekik, mert nem engedik a nagy, alapvetően fontos szereplők, hogy átváltsák a Bitcoinokat igazi pénzre. 

Szóval jelentem, nagyon nagy a baj és ha csak elektronikus fizetés lenne, az azt jelentené, hogy ezeknek az embereknek pénzügyileg végük.

Node nézzük mit követett el az illető, hogy kitiltották a Patreontól, mivel a konkrét sztori erről szól. Nos, igazából nem árulják el, úgy tűnik az a módi, de mivel a Patreont érvágásként éri, hogy sokan otthagyják a viselkedéséért, végül bevallották, hogy a Mastercard kérte tőlük, hogy dobják a fickót.

Az illető amúgy Dzsihád kritikus könyveket ír, úgy tűnik ez volt a bűne.

"Citing an email from the company in August, Robert Spencer, who penned multiple books about countering Jihad and advised law enforcement agencies, said it had “axed” him and he could no longer put contributed funds to any use.

I’ve been axed from Patreon, without explanation, warning or notice – no doubt as part of the ongoing efforts of the Left to deny all platforms to those who reject its agenda,” he wrote on Twitter. “To those who supported me there, thank you, and I’m sorry we couldn’t follow through on plans.”

Responding publicly, Patreon denied it had chosen to ban Spencer, alleging that “unfortunately Mastercard required” it to “remove” his account."

Volt akit a Visa és a Mastercard egyszerre lökött ki a rendszerből erről hallhatsz itt, meg még más is van a videóban. Pl. az, hogy egy adattárolóhely ahova az újságok eredeti szövegeit töltik fel, hogy később tudjuk, hogy miket változtattak rajtuk titokban, bejelentette, hogy ezt többé nem teszi, mert ők is úgy tűnik célpontok lettek és menjenek máshova az emberek ezzel.

Ehhez persze a balliberálisok talán tapsolnak mindaddig amíg a másik oldal nem tesz majd velük hasnonlót, vagy akár a saját oldaluk, hisz ott nagyon könnyen lesz valaki egyik napról a másikra eretnek.

Ezért is szerintem magyaradjon csak a készpénz mint alternatíva.

Persze a pénzügyi digitalizációnak vannak akik nagyon örülnek, pl. kb. az egyetlen digitális állam siker sztori:

"Szép csendben óriásit kaszál a kormány az új csodafegyverével"

Elismerte Varga: az új csodafegyver miatt is ömlik a pénz az államkasszába

"Évente több száz milliárd forint. Ennyi többletbevételt generálhat az államkasszának a kormány új fegyvere a feketegazdaság elleni harcban, az online számlázás."

"2018-ban 403 milliárd forinttal nagyobb áfabevétel érkezett az államkasszába, mint 2017-ben, ami a gazdaság növekedése mellett jelentős mértékben köszönhető a gazdaságfehérítő intézkedéseknek, így például a 2018 júliusa óta működő online számla-rendszernek is - mondta Varga Mihály az MTI-nek. "

Úgy tűnik nem adaptálódtak elegen a magyarok közül, de gondolom idővel rájönnek a rendszer gyöngéire sokan, talán hackelést is bevetve majd.

Egyenlőre viszont hatalmas plusz pénzt hozott az államkasszába ez a rendszer. Ami amúgy azt is jelenti, hogy ez kivonódik a piaci szereplők közül, ennyivel kevesebb marad a gazdasági szereplőknél, ami miatt a fejlődés visszaszorul, hisz azért ha több száz milliárddal kevesebb marad náluk az hatással lesz a perspektívákra, méghozzá rosszul. Persze lehet a pénzt újraelosztani, hogy jó legyen, de a tervek úgy tudom az, hogy adósságcsökkentésre menne a pénz vagyis, kivonodik a magyar gazdaságból ennek a rendszernek hála több száz milliárd forint és ezért talán mondjuk sokan elveszítik a munkahelyüket.

Egyébként a pénzisten olykor még segít is, hogy ne tünjön el fizikailag az életünkből, hisz a bankok nem bírták ki, sokan szépen úgy tettek mintha nem csökkentette volna a kormány a tranzakciós illetéket (pedig korábban hogy fogatkoztak, hogyha nem lenne illeték ők akkor nem emelnének díjakat...) és szépen megtartották maguknak a pénzt. Pedig eredetileg azért volt az illeték csökkentés, hogy az emberek inkább az elektronikus fizetéseket preferálják.

"Hiába csökkentették a tranzakciós illetéket, több bank is lenyeli a pénzed"

"Január 1-jével a 20 ezer forint alatti tranzakciókra nem szed tranzakciós illetéket az állam. Megnéztük, átadták-e a bankok ezt a kedvező adóváltozást az ügyfeleiknek, és meglepő eredményre jutottunk. "

Engem az lepett volna meg, ha nem próbálják meg.

"Most a bankok részéről logikus lépés lenne, hogy a tranzakciók értékével arányos 0,3 százalékos átutalási díjat - amely jórészt egyébként is a tranzakciós illetékkel egyezik meg - eltöröljék januártól (legalább a 20 ezer forint alatti tranzakciókra). Persze megtehetik, hogy nem törlik el, de a változtatás akkor éri el igazi célját (amely végső soron a készpénzforgalom elektronizálása), ha a mostani csökkentést teljes mértékben átadják az ügyfeleknek."

"A kormány a tranzakciós illetéket kétséget kizáróan a jövőre induló azonnali átutalási rendszerre épülő új szolgáltatások támogatása céljából engedi el a 20 ezer alatti átutalásoknál, hogy ezzel is ösztönözzék az új típusú elektronikus tranzakciókat."

Szóval addig örüljünk amíg van készpénz, mert utánna csak akkor használhatsz majd pénzt, ha követed a pénzintézet politikai útmutatásást.