Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

Az eszem megáll Orbánéktól... "széleskörű társadalmi tudatosítás" a mesterséges intelligenciáról

2019. október 16. - GABOR2

Oké, huh... megint sikerült beletrafálniuk. Kiválasztani a "jövő technológiáját" amivel vannak "apró problémák".

Volt már ilyen, írtam róla, most csak röviden.

Például:

Orbánék fogadnak arra, hogy az önvezető autóké a jövő és ezek majd netre lesznek kötve, meg felhőbe. Zalaegerszegen is van önvezetőautó tesztelés.

Na most... önvezető autók lehetnének a jövő, de csak úgy, hogy nem lesznek netrekötve, meg felhőbe, hisz ahogy semmilyen másik rendszer esetében se tudják megoldani, hogy ne legyen sebezhető és hackelhető, hát itt se fogják és szerintem... az emberek nem fogják like-olni, hogy az autójuk megölheti őket. Vagyis Orbánék terve zsákutca.

Vagy itt van az 5G és az Ipar 4.0 támogatása. Már sokszor írtam róla úgyhogy csak röviden... Azt mondják, hogy azzal, hogy a termelés netről elérhető lesz és majd lesznek live adataink a termelésről attól majd hihetetlen-hatalmas hatékonyságjavulás lesz. Ezt nem hinném már csak azért se, mert eddig is évtizedek óta gyűjtöttek adatokat és vannak poziciók amik csak arról szólnak, hogy ezek birtokában a hatékonyságot maximalizálják... évtizedek óta. Amit viszont már tudhatunk, mert több céggel is előfordult, ami a termelését is netre kötötte, hogy egy-egy támadás hatalmas károkat okozott, ezekről raktam be több cikket is; ezen károkat hatékonyság javítással nem fogják kompenzálni, főleg, hogy nem csak egy támadás várható majd negyedévente, hanem állandóan lesznek. Szóval ez is zsákutca.

Most meg kapjuk ezt a... mit?

Lássuk a cikket:

"Palkovicsék felokosítják a magyarokat a mesterséges intelligenciából"

Utálom milliószor elismételni, de most kell... Olyan, hogy igazi mesterséges intelligencia még most nem létezik egy se... Annak vannak objektív követelményei amit semmi se teljesít jelenleg. Igazából csak el kezdtek annak nevezni már szinte mindent, ami nem az, sokszor a felhőt rejtik e név mögé, azt akarják igazából eladni.

"Nem félni kell, kihasználni – vélekedik Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a mesterséges intelligenciáról. Szerinte nagyon fontos, hogy a társadalmon belül is tudatosítsák az MI jelentőségét."

Szóval akkor mi lesz... mindenfelé táblák, hogy ne félj a mesterséges intelligenciától? Ezt... minek? Mi ez a hülyeség?

"A Mesterséges Intelligencia (MI) koalíció akcióterve részeként új kutatóközpont- és adatvagyon-ügynökség jön létre - jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a balatonfüredi Infotér konferencia kapcsán szervezett keddi sajtótájékoztatón. "

És bumm... itt is itt van a AI maszkja mögé bújtatott felhő.

"Mint mondta, várhatóan jövő év elejére készül el a mesterséges intelligencia országstratégia, melynek megszületésével az ország versenyképessége új alapokra helyeződik."

Szerintem nem volna egy ember se aki meg tudná válaszolni... Mégis konkrétan hogyan fogja majd ez az ország versenyképességét új alapokra helyezni?

"a készülő országstratégia első cselekvési csomagját jelentő Mesterséges Intelligencia Akciótervet. Közölte: az akcióterv kiemelt céljai közé tartozik a mesterséges intelligencia jelentőségének tudatosítása a társadalmon belül, valamint a megfelelő intézmények létrehozása és működtetése, mint például a kutatási terepként működő Kiválósági Központ életre hívása 2020-ban."

 "Közölte: az akcióterv kiemelt céljai közé tartozik a mesterséges intelligencia jelentőségének tudatosítása a társadalmon belül,",

Mi? Mit és hogyan? Mi ez a sz@r? Csak arra tudok gondolni, hogy valaki vagy nem teljesen normális, vagy valami nagy távoli látnoknak gondolja magát és valahogy sajnos hozzájut egy csomó forráshoz, hogy ráderőltesse, vagy... egy csomó pénzt juttatnak majd haveroknak akik majd tájékoztatnak és "tudatosítanak"  a mesterséges intelligencia jelentőségéről a társadalmon belül...

De hogy fog kinézni ez? Itt egy plakát: "A mesterséges intelligencia jó lesz!", ott egy másik... "Ne félj!", vagy "Majd nyithat a mesterséges intelligencia neked egy kávézót Bécsben! Szeresd!".

Mégis mit akarnak majd a társadalomnak kommunikálni egy olyan dologról ami nem is létezik és baromi összetett és nem lehet túl sok okosat mondani róla úgy, hogy az egész társadalomban mindenki értse is.

"Skandináv mintára ezért meghirdetjük az AI Challenge-et, amelynek keretében azt szeretnénk, hogy 2020 végére legalább százezer magyar polgár végezzen el egy alapozó MI kurzust. "

Megint egy nem reális álom... Jaj... Egyszerűen az nem megy a valóságban, hogy akik tegnap a szalag mellett dolgoztak és kirúgták őket, akkor majd hipp-hopp, vagy akármikor is, majd valami olyan jól képzett lesz mesteséges intelligenciából, hogy valakinek kelljen az a piacon.

De ha értene is hozzá... százezreket ebbe bevonni és eltéríteni máshonnan? Az egyénnek se lenne jó, mert kapásból annyi pénzt kapna mint bárki más, hisz van rajta kívül másik több százezer aki tudja amit ő... ami elvileg baromi bonyolult, tehát miért érné meg az egyénnek erre pazarolni a kapacitásait? Baromi nagy ráfodítás megérteni, megtanulni, de a fizetés csak picit lesz több az átlagnál esetleg, mert mindenki szinte tudja... ez úgy hangzik mint a techcégek álma: olcsó, nagy tudást igénylő munkaerő tömegei. De eleve... ki tudna bármit is még tanítani erről, főleg százezreket? Bullshit.

"Fontos annak tudatosítása, hogy a mesterséges intelligencia jólétünk szolgálatába állítható, nem kell attól tartani, hogy megjelenése munkalehetőséget von el az embertől"

Jópár nagyon-nagyon okos ember nem attól tart, hogy elveszi a munkát, hanem attól, hogy kiírt minden előlényt majd.

Ami konkrétum lesz, az bíza felhős lesz:

"Arról is beszámolt, hogy olyan adatpiac-teret építenek, amely összeköti a keresleti és kínálati oldalt, valamint közadat-portált hoznak létre a Belügyminisztériummal közösen."

Ezt a f@szságot... Sokba fog ez kerülni és teljesen felesleges, ja és hazugság is:

"A közlemény szerint a széleskörű társadalmi tudatosítás keretében még ennél is nagyratörőbb a cél: 1 millió magyar ember megszólítása azzal az üzenettel, hogy a mesterséges intelligenciától nem kell félni, mivel az egy mindennapi életünkben jelen lévő technológia, amelyet közös gazdasági és társadalmi erőfeszítéssel saját előnyünkre kell és lehet fordítani."

"Palkovics László nyitóelőadásában azt is elmondta, hogy a mesterséges intelligencia jelenléte 14 százalékkal növeli a globális GDP-t és egyre nagyobb súllyal szerepel a közlekedésben, például az önvezető autók egyre nagyobb számban való megjelenése is ezt mutatja."

Tényleg 14%-kal? Mikor történt?:

"Tavaly a globális GDP 3,6 százalékkal, 2017-ben pedig 3,8 százalékkal nőtt."

"Az IMF legújabb becslése szerint az idei növekedés 2,5 százalék lesz, 0,9 százalékponttal kisebb az áprilisban várthoz képest. Jövőre a bővülés már 3,7 százalékra gyorsul, ami így is 0,2 százalékponttal szerényebb az áprilisi becslésnél."

Ez az egyik legnagyobb, teljesen felesleges f@szság amit Orbánéktól hallottam. Remélem nem lesz belőle semmi, mert még többet veszítenek majd mint az önkormányzatin. Ez nem országépítő stratégia... ez olyan mintha egy gyerek mondaná, hogy akkor hipp-hopp mindenkiből zseni lesz és minden jó lesz, mert mindenki teli lesz pénzzel és az ország high-tech lesz. Miért fárasztanak ilyenekkel?

Mindenáron a felhőt: majd játszik helyettünk ( Google Stadia )

Már írtam korábban a Google Stadia-ról.

Ez a Google megoldása, hogy egy csapásra három dolgot megoldjon:

1. Felhőben játsz a játékkal és ezért állandóan, havonta fizess egy bizonyos összeget.

Azt mondják, hogy a felhő azért jó a felhasználónak, mert így havonta csak egy kis összeget kell fizetnie, ahelyett, hogy egybe kifezetne egy nagyott. De álljon már meg a menet... a techcégek nem akarnak kevesebb profiot, és itt jön a Google Stadia "zsenialitása":

2. Annak ellenére, hogy fizetsz havonta egy fix összeget nekik még... ki kell fizetned a játékok teljes árát.

ÉS!!!!!:

3. Mindezek ellenére a játék nem lesz a "ied semmilyen értelemben. És pl. nem teheted meg, hogy másodlagos piacon elad a játékot ami nem kell.

ÉS!!!!:

A kérdésre, hogy mi lesz a játékokkal és pénzeddel, ha a projekt, mint ahogy korábban már sok más Google projekt csődbemegy, egy gyúnyolódást adtak, hogy ma már minden a felhőben van és őskori aki ettől fél, és nem fognak csődbemenni, hisz ők a Google. 

Magyarán valószínű semmid se lenne ebben az esetben.

De a felhős játékokkal nem csak ez a baj, hanem, hogy mindig lesz egy hátránya is... mindig lesz lag, hisz a világ másik végig megy az infó amit küld a platformod, míg normál esetbe csak a gépedig kell eljutnia. Nos... merészet mondtak a Stadia emberei...

NEM LESZ LAG, SŐT NEGATÍV LAG LESZ

Negatív lag pedig lehetetlen. Akkor mi ez az egész bullshit? 

Nos... Figyelem... A felhős játék majd kitalálja, hogy mit akarnál csinálni és nem kell hozzá, hogy bejöjjön tőled a jel... magyarán játszik helyett a felhős AI, aztán ha rosszul tippelt... leszarják.

"Túltolhatja a biciklit a Google Stadia"

"Érdekes módon redukálná nullára a bemeneti késleltetést."

"Mostanra valószínűleg sokaknak feltűnt, hogy a nagy techcégek rögeszméje szerint ők mindig mindent jobban tudnak a felhasználóiknál. A Google ezt új szintre emelné a számítógépes játékok streamelésére kitalált, a belátható jövőben elérhetővé váló Stadia szolgáltatásában: a cég mérnöki feladatokat végző részlegének alelnöke szerint egy-két éven belül kisebb lesz a felhőből streamelt játékok esetén a bemeneti késleltetés (input lag), mint a helyi gamer PC-n futtatott játékoknál."

Nem kell rakétatudósnak lenni ahhoz, hogy ez az állítás konkrétan fizikai képtelenségnek tűnjön, de Madj Bakar szerencsére kifejtette az elképzelést: a Stadia gépi tanulással megpróbálja majd kitalálni, hogy milyen gombot kíván következőre megnyomni a játékos, és előre megnyomja helyette.

A Google gyakorlatilag rá akarja bízni a Stadiára a játékok irányítását, a gamerek által ténylegesen megnyomott gomboknak pedig jobbára annyi jelentőségük volna, hogy tanítanák a játékosok viselkedését megtippelő rendszert.

Nagyon kíváncsiak vagyunk rá, hogy ha valaha tényleg elérhetővé is válik a Stadiában ez a megoldás, akkor mennyire fog jól működni, különösen a rendkívül gyors, vagy széles spektrumon mozgó reakciókat igénylő játékokban. Ilyenek például az online lövöldék, a sokféle kombót használó verekedős játékok, vagy éppen a Souls-szerű, a gamerek képességeit folyamatosan a végletekig próbára tevő címek.

Ha valaki szeretne úgy játszani, hogy igazából nem is ő játszik, és elszenvedi ezt sok egyéb hátrányt is, az hamarosan megteheti:

"Novemberben indul a Google videojátékos okossága, amelyhez csak internet kell"

 

 

"Juhéj" : még több egészségügyi adatunk megy a felhőbe

Ezután csupán egyetlen hackeléssel az ország még több egészségügyi adatát lophatják el hackerek, hisz:

"Kásler Miklós: Tovább bővül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér adatbázisa"

"Ez azt jelenti, hogy január 1-jéigminden magánegészségügyi szolgáltatónak és fogorvosnak csatlakoznia kell hozzá,és június 1-jétől adatot is kell rögzítenie a felhőbe - közölte Kásler."

Egy modern polgárháború elengedhetetlen kelléke: online szavazás 2.

Itthon az önkormányzati szavazásnál

Az online, teljesen elektronikus szavazás rossz és instabilitáshoz vezet. Erről már korábban írtam általánosságban.

Szó volt az USA-ról is, de mi volt, van itthon?

Itthon is az a helyzet, hogy van a ballib oldal, ami szintén nagyon hisz az igazában.

Készült már több kutatás is ami megmutatta, hogy a balliberális szavazók nagyon nagy többsége igazából csak saját médiát fogyaszt, míg a "középenállók" és jobboldaliak mindkettőt meghallgatják. Most jött ki egy újabb kutatás ami pedig azt mutatta, meg hogy míg a jobboldaliak még a saját legnépszerűbb médiájuknak is csak picit, fenntartásokkal hisznek, addig a balliberálisok saját médiájuknak nagyon hisznek és nemcsak a legnépszerűbbeknek és természetesen a jobboldaliaknak nem, de amúgy sem olvassák.

Tehát ők valóban el se tudják képzelni, hogy valakik miért is akarnának Orbánékra szavazni, hisz az ő világukban szinte sivataggá változtatta az országot, ahol Budapesten kívül mindenki éhezik és ha nem szavaznak a Fideszre akkor nem kapnak kenyeret és vizet és meghalnak. Semmi jó nem juttot el hozzájuk, semmi infó ami leleplezné, hogy hazudnak nekik a saját sajtójukon át.

Mindig azt hiszik nyernek, de aztán nem; jön a sokk és kimennek az utcára mérgesen, hogy bemondják a kamerákba, hogy "Dehát én nem ismerek senkit aki szeretné a Fideszt."

Mennek az utcára, hogy megdöntsék a "diktatúrát".

Amíg van fizikailag is létező szavazó lap amit később be lehet mutatni, hogy akkor számolják össze ahányszor csak akarják, ezt le lehet nyugtatni.

Viszont ha kiépül teljesen majd a digitális állam, aminek része lesz az online, teljesen elektronkus szavazás, hogyan állítják majd le tömeget? Még a saját politikusaik se tudnák tán.

Meg igazán a média se segít, mi volt a mostani önkormányzati szavazásnál?

A ballib média már megszokta, hogy veszíteni fognak és szemlátomást teljesen így készült. Már több hónappal előtte elkezdte adagolni a narratívát: csalás lesz.

Például azért, mert Orbánék haverjai "még közelebb" kerülnek a választási szoftvert készítő céghez. Ebben egyébként van igazság, tényleg nem normális, hogy egy olyan cég adja a választási szoftvert ami egy párthoz köthető.

Viszont az igazság itt mindegy, a lényeg, hogy el legyen ültetve a fülekben a dolog és nem is kell, hogy tulajdonosa legyenek a cégnek, hanem "közeledjenek" hozzá.

Aztán volt itt olyan hír is, hogy az ellenzék valami párhuzamos, alternatív szavazószámláló rendszert épített ki.

Minden elő volt készítve, hogy elmondhassák miért veszítettek: Mert csalt Orbán.

Viszont váratlan dolog történt... Mindkét oldal elégedett lehetett és erre nem számítottak.

Én a választás éjszakáján legörgettem a 444 honlapját hosszan. Beszédes... Ugye legfelül voltak a diadalittas jó hírek, de amikor lentebb görgettem és még nem voltak eredmények... Szinte minden cikk választási csalás gyanujáról szólt. Itt is csalnak, ott is csalnak. Aztán kiderült, nyerik a főpolgármesteri helyet és ezek szinte teljesen megszakadnak.

Viszont van más is... Ugye előbb már szó volt róla, ballib ember nem nagyon megy jobboldali oldalra, de mégis vannak beszólogató emberek. Ezek igazából valószínű fizetett trollok.

Azok úgy tűnik lassabban kapcsoltak, nem akartak eltérni a megbeszélt tervtől; épphogy kiderült, hogy Karácsony nyer, de mik az első hozzászólások:

https://mandiner.hu/cikk/20191013_budapest_jonnek_az_adatok

A perceket is nézzétek... kevesebb mint egy perccel a cikk után, vagyis el se olvasta, hanem rögtön berakta, hogy első legyen a hozzászólása, fel se fogva, hogy Karácsony nyert:

-- "Megint leállt a szerver.

Orbán ehhez SEM ért."

Második hozzászólás, kevesebb mint három perccel, hogy megszületett a cikk:

-- "Anyátok picsája fagyott volna be amikor a világra szült benneteket fidesz gecik, nem a választási iroda honlapja!" 

Vagyis gondolom ki volt adva eredeti tervek szerint, ha bármi gubanc van AZONNAL mindenhova kapásból beírni: a Fidesz csal a választási rendszerrel.

Újabb az egyik legelső hozzászólótól, aki már elég konkrét:

--"Megint leállt a szerver !

Érdekes, hogy minden választáson van ilyen

Különösen annak fényében, hogy Lőrinc egyik cége a választási rendszer üzemeltetője


A választási rendszer üzemeltetése is a Mészáros-Jászai tulajdonhoz került a T-Systems megvásárlásával

https://168ora.hu/itthon/4ig-v..

Ilyenkor nyúlnak a rendszerbe ????"

Vagyis itt be volt készítve egy nagy felfordulás okozása eredetileg, mert azt hitték megint teljes mértékben vesztesek lesznek és az első pillanattól akarták uralni a narratívát. Előbb hozzászóltak mint ahogy a címet elolvasták volna, hogy elsők legyenek.

Ha most nyert volna mindenhol a Fidesz, mondhatta volna még, hogy tessék a szavazatokat újraszámolni, de ha csak egy elektronikus jel lenne az egész? Mi állítaná meg azokat akik teljesen arra vannak agymosva, hogy csalás volt az egész; merthogy az egész médiájuk erre készítették fel őket hónapok óta?

Semmi. Ezért sohase szabad bevezetni a teljesen elektronikus szavazási rendszert az országunkban.

Most végülis szupergyorsan vége lett a választási csalást nagyban emlegetésnek, hiszen mindkét fél nagyrész elégedett lehet. De ha nem így lett volna Budapesten, micsoda nagy csődülett volna?

Egyébként pedig talán a választási rendszer informatikusai se voltak valóban a helyzet magaslatán:

"Az informatikai átállás miatt volt szolgáltatáskiesés az eredményközlésben"

Én hallottam, hogy a Kossuth Rádióban is vannak akik eléggé hát... csalódottak voltak, hogy nem jönnek friss adatok, de igazából nem ez a lényeg. Ez a csalás narratíva már rég előre el volt vetve.

"A napközbeni részvételi adatokat közlő honlapról az eredményeket közlő honlapra történő átállás tartott a tervezettnél tovább, ezért volt szolgáltatáskiesés a választási honlap működésében – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnap késő esti sajtótájékoztatóján."

Tulajdonképpen lehet Orbán rosszabbtól menekült meg, hogy nem nyert mindenütt; talán kész forgatókönyv volt bekészítve, megpróbálják erőszakkal elmozdítani, arra hivatkozva, hogy csalt.

Aztán megtörtént az amire senki se számított: Karácsony nyert és a Fidesz simán tudomásul vette.

Ez fog még okozni narratívabeli fejtörést a baloldalnak; annyira be van égve, hogy a Fidesz-é a szavazórendszer és csal, hogy én még úgy is találkoztam vele, hogy önellentmondásba került vele a felhozója, hisz Karácsony nyert.

Viszont nem kell félteni a baloldalt... ha az igazság számítana már rég nem lenne szavazójuk.

Viszont azt is hozzá kell tenni, hogy Orbánéknak el kell tünniük a szavazórendszer közeléből, próbálják meg leállás nélkül végigcsinálni a választást és ha ilyen van talán nem kéne jutalmat osztani a lebonyolítónak és végül soha, de soha ne vezessenek be teljesen elektronikus szavazást.