Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

Friss trendek 3.

A technika szerepe a változásokban

2019. március 19. - GABOR2

Úgy tűnik, hogy azzal ellentétben amit vártak, az Y-generációnak van saját véleménye, nem rejti véka alá ha nem tetszik neki amit "meg akarnak vele etetni" és veszélyesen életképes... amit egyáltalán nem vártak tőle a generációkutatók... hát legalábbis valami normális embertípust semmikép. De úgy tűnik viszonylag rendbevannak:

"Illés Boglárka: "A mai magyar fiatalok nem egy elveszett generáció tagjai""

Persze lehet, hogy a generációkutatás is csak egy szociológiai szakma aminek mindig kell a probléma, hisz ha nem lenne, akkor mi értelme lenne nekik. És mivel az Y generáció tagjai ha nem is teljesen egészségesek, de nem zombik, akkor foglalkozni kell a még újabbakkal... akik természetesen már nagyon-nagyon durván roncsok lesznek és akik teljesen elszigelteltek és mindent be fognak nyelni... mostmár aztán tényleg.

"Valami nagy baj van a fiatalokkal: súlyosan szoronganak és depressziósak"

Reménykedjenek csak a nagy techcégek, ezek már nem fognak visszapofázni a tanulmányok szerint.

"Úgy tűnik, hogy valami nagyon nincs rendben a mai fiatalokkal: a Pew Research felmérése szerint a 13-17 év közötti tinik 70 százaléka gondolja úgy, hogy szorongás és depresszió nyomasztja a korosztályát. Ők a Z generáció, akik már okostelefonokkal és közösségi médiával nőttek fel, de egyelőre csak találgatni tudunk, hogy pontosan mi állhat a háttérben."

"Az Y generáció megértésébe rengeteg energiát fektettek már kutatók, de mindeddig az eggyel fiatalabb, Z generációra kevés figyelem összpontosult. "

Tényleg sok energiát fektettek bele, de nem jött be és érdekes, hogy pont most kezdik őket elfelejteni, pedig most kéne csak igazán velük foglalkozni, hisz most harmic körüliek, most lenne a legfontosabb a cégeknek is valami használható tudás ezekhez a különös Y generációs lényekhez. Ehhez képest most azt mondják áh... normálisak, akik ugyanazt akarják mint mindenki más mióta világ a világ. Uncsi és ráadául ha sokat emlegetjük őket még megkérdezik lehet, hogy dehát hogy lehet, hogy korábban teljesen másnak írtátok le őket?

"A Pew Research egy frissen publikált, amerikai fiatalokat vizsgáló felmérésében rámutatott, hogy ez a generáció tényleg más, mint a többi. A Z generáció tagjai sokkal inkább küszködnek mentális problémákkal, mint az idősebb társaik. Amik pedig korábban nagy problémát jelentettek, számukra úgy tűnik, hogy már csak kevéssé relevánsak. Így például nem tartanak különösebben a korai terhességtől, vagy a súlyos alkoholos esetektől. Ezek helyett a megkérdezettek 70 százaléka gondolta úgy, hogy a szorongás és a depresszió jelenti a legnagyobb problémát a korosztálya számára."

Na ők már tényleg mások... az Y-ról is pont ez mondtuk, de az nem jött be... de szinte várjuk, hogy ez bejöjjön, végre egy nem normális nemzedék aki mindent elfogad úgy ahogy a vállalatok elétálalnak. Áhh... eleve nem értem hogy lehet így általánosítani specifikusan ennyi embert.

Mind zombi lesz:

"Noha a szegény és a gazdag háztartásból érkezők között voltak lényeges eltérések, de speciel az ilyen mentális problémák mindenkinél egyaránt jelen voltak a felmérés szerint."

"Adódik tehát a kérdés, hogy vajon mi okozhatja ezt az általánosan kiterjedt és igen erőteljes jelenséget a tizenéves (13-17) fiatalok körében. "

Végre elérkeztünk ahhoz a részhez amiről igazából ez a rész szólna, de a végén még bónuszba fűzök néhány megjegyzést ezekhez a csodás generáció kutató megállapításokhoz.

Szóval szerintük mitől lesz zombi mindenki ebben az életkorban? Figyelem, ők ezt kutatják. Nos:

 "Az egyik lehetséges válasz a közösségi médiával kapcsolatos, mint amilyen a Facebook vagy az Instagram."

Most kicsit ezután eltávolodunk ezektől a csodás generáció kutató dolgoktól és rátérünk a témára, ami nem más mint a technológia változást elősegítő és ezt a változást rombolással elősegítő létére.

Amikor a történelem menetéről tanítanak iskolákban, akkor általában úgy mutatják be, hogy elszigetelten, ezt és ezt tettek emberek és így alakult ezért; az emberek miatt, meg mondjuk a gazdasági dolgok miatt.

Persze minden mindennel összefügg, vagy nem, de a lényeg, hogy igazából a változások legnagyobb részét a tudomány és technika hozta el és igazából az is rombol le mindent körülöttünk és ez a múltban is így volt.

Vegyük pl. a feudalizmus eltünését. A feudalizmushoz igazából hozzátartozott egy világlátás, erkölcs, tehát amikor az lerombolódott, akkor ezeknek is annyi lett... bár persze vannak örökérvényű dolgok is. (Attól még célpontja lehet egy romboló akciónak.)

Szóval itt volt a feudalizmus. Volt egy király, a királynak földesurai, a földesuraknak parasztjai akik nekik robotoltak és nem voltak jogaik kb. semmi.

Ezt megváltoztatta az, hogy Nyugaton felfedezték Amerikát és ezzel nagy gazdagodás járt, csakhogy a korábbi nemesek közül sokan a kereskedést méltatlannak találták és végül a gazdagabb kereskedők úgy intézték a dolgokat, hogy kicsinálják a nemeseket, mert azok továbbra is ragaszkodtak ahhoz, hogy a gazdagabb kereskedők alsóbbrendűek és nem lehetnek pl. politikai jogaik. Ezért a nemesség a történelem szemétdombjára kezdett kerülni. Nos, ha ezt  a verziót ismered, akkor már többet látsz a képből mint az átlag. Lehet még specifikusabb a dolog, hisz nagyon úgy tűnik, hogy az egész egy irányított összeeskövős dolog volt és nem, nem az utcai emberek csinálták az egészet.

De az az igazság, hogy nem minden nemes gondolta azt, hogy nemeseknek kereskedni büdös és pl. Angliában alkalmazkodtak a dologhoz és hatalmas vagyonuk lett ebből. Ők még valamennyire még ma is léteznek, meg van királyuk kb. dísznek.

De akkor mi nyírta ki igazából a feudalizmust?

Volt a király, a királynak földesurai. Mit csináltak a földesurak? Nos, normálisan ők voltak a király harcosai. Őnekik egész életükben harcra kellett készülniük, a parasztok pedig ezt támogatták. Ekkoriban az egyéni ügyesség és az emberi erő volt a döntő a csatákban, meg a létszám. A földesúr is harcos volt, igaz főnök, de harcos, aki ott volt a csatában és simán lehet elesett. Ellentétben a filmekkel, nagyon kevés harcosnak volt igazán jó felszerelése, páncélzata, a földesuraknak volt.

Na szóval, ez volt a földesurak létének lényege. Harcosok, akik támogatják a király hatalmát.

Csakhogy akkor jött a technika és megjelentek a lőfegyverek és idővel sokat fejlődtek.

Ez a haditechnikai fejlődés nyírta ki a nemeseket. Ugyanis korábban ahhoz, hogy győz a csatában erős emberek kellettek, akik egész életükben azt gyakorolták, hogyan harcoljanak. Most a technika fejlődésének hála, bármelyik közönséges paraszt akit mondjuk egy héten át képeztek, meg valamivel tovább a közös szinkron mozgásra képes volt legyőzni a harcosokat akik egész életükben kardos harcra készültek.

Az uralkodó rájuk hagyatkozott; ez olcsóbb is volt, meg lehetett így csinálni tömeghadseregeket. Először a franciák csinálták ezt úgy igazán meg és tönkreverték szinte egész Európát. Ha nincs orosz tél...

Szóval ezzel a nemesség értelme megszünt, aztán valahogy konkrétan valakik megcsinálták a kicsinálásukat, de már korábban is, ezt még normál iskolai anyagokból is tudjuk... folyamatosan csúsztak le, veszítettek el mindent, próbálták bebiztosítani másként a hatalmukat... de a technikai fejlődés  kicsinálta őket.

Visszatérve a generációkutatáshoz... szóval másnak, igazából betegnek gondolják a Z generációsokat, és azt mondják a Facebook miatt van... Nos, nem így, de a technikának igenis van szerepe abban, hogy széthullik körülöttünk a világ.

Persze szó se róla, ezt nyugodtan erősen támogathatják sötét elit körök akik rosszat akarnak a Nyugatnak, de mire mentek volna a technika nélkül?

Na szóval, mondják, hogy beteg egy generáció mert mondjuk a szülők elváltak, nincsenek apák, a tv neveli a gyereket stb..

Most sokan mondják azt, hogy a férfit és a nőt egymás ellen uszították és elválnak, és hogy a férfiak elveszítették szerepüket, a férfi nem "elavult".

Ezt nyomathatják gonosz propagandisták valóban, de ha a dolgok mögé nézel... hogy lehet ez; ez a technika miatt lehetséges.

Vegyük a férfiakat, vagy férfiasságot.

A férfiak mondják, elveszítették a szerepüket, a feminizmus lenyomja őket, lányosak mert a gononsz elit azt akar csinálni belőlük, Marvel kapitány is itt szemtelenkedik, hogy ő aztán erősebb mindenkinél és megmutatja a fiúknak...

Nos, mindez a technika miatt lehetséges. Mint ahogy a technikai fejlődés kinyírta a feudalizmust, és a nemességet, mivel a létüket igazó okot kihúzta alóluk ( igazából több okból is mint írtam ), úgy a további fejlődése kinyirt egy csomó férfi szerepet is. Hisz a gépeknek hála többé már nem fontos, hogy valaki annyira erős legyen általában és ezért már nem jár tisztelet. Így a feminizmus megjelenhetett. Ha fontos lenne a emberi erő és veszélyes világ lenne, nem lenne feminizmus, de a technika miatt ez nem fontos. Ezzel a férfiasság egy újabb fontos szelete lényegtelenné vált. És persze egy 40 kilós kiscsaj is kinyirhat egy 100 kilós kigyúrt "csávot" egy pisztollyal. A férfiasság számos eszenciáját tette lényegtelenné a technikai fejlődés és ebbe a férfias értékek is beletartoznak. Ebben az új világban már a nők meggyőzese politikusok részéről kifizetődöbbnek tűnik és ez a hatalom nők felé növelését hozta. Ami miatt már mondjuk könnyebben elválhatnak, elfoglalhatják a munkahelyedet kvótákkal... A technika miatt ez nem tűnik veszélyesnek.

És ezen körülmények miatt lehetnek pl. csonkacsaládok, magabiztosság problémákkal küzdő fiatal srácok, egótúltengéssel megvert hercegnők nagyban... egy beteg generáció.

És a jövőben egyes jövőkutatók szerint a környezeti pusztítás mellett a fizikai likvidálásunkat is elhozhatja a tecnikai fejlődés... Igen, egyesek szerint ez is fejlődés.

Egyébiránt nem gondolom, hogy az olyan dolgok, hogy a gyerek "túl sokat" videójátékozik attól mentális értelemben beteg lesz. Szerintem épp ellenkezőleg, a technikai ilyenkor gyógyít. Ilyenkor a gyerekek olyan élményeket élnek át amitől boldok lesznek, teljesülnek a kívánságok és még a képességeik is fejlődnek.

Akkor jöjjön is a bónusz rész, pár generáció kutatós állítással:

"Illés Boglárka":

" Az ifjúságkutatás alapján elmondhatjuk, hogy a baráti kapcsolataikat is pozitívan ítélik meg, és a 2008-as adatokhoz képest a munkavállalási lehetőségeikkel és az anyagi helyzetükkel kapcsolatban is jóval elégedettebbek. "

Micsoda? Vannak barátaik? Dehát a másik kutató szerint magányosak... Najó ez csak egy helyettes államtitkár aki ezzel foglalkozik.

Jöjjön egy bullshit:

"Mi, fiatalok, akik már demokráciában nőttünk fel, egy olyan tudatos generációhoz tartozunk, amely pontosan tudja, hogy mit akar. A kutatásaink ezt úgy is alátámasztják, hogy a feltett kérdésekre a „nem tudom” válaszok aránya szemmel láthatóan csökkent szinte valamennyi kérdés esetén. Éppen ezért van az, hogy a kormányzati ifjúságpolitikát a fiatalokkal való együttműködésben, a javaslataikra építve, a lehető legrugalmasabban velük tudjuk alakítani, hiszen nekik és róluk szól."

Szóval mivel a mai fiatal demokráciában nőtt fel már nincsenek kétségei mi lesz belőle? És az a szöveg, hogy a túl sok választás miatt nem tudják mit akarnak? Az a szöveg is... el lett felejtve. Pedig annak látszólag volt valami értelme; nem teljesen mert ezt is embere válogatja.

"A rendszerváltás utáni generációnak igenis van véleménye a közéletről, és arról, hogy hogyan képzeli el a jövőjét, Magyarországot, csak másképp és más felületeken fejezi ki, mint a megelőző korosztályok. A jó ifjúságpolitika ezt képes becsatornázni és a politikai döntéshozatal nyelvére lefordítani."

És ha azt mondják, Viktor bácsi a digitális állam, gazdaság mániája rossz irány, vajon Viktor hallgat rá? Hisz már saját kutatásuk is ilyet hozott ki, akkor miért nem?

A másik generáció kutató cikkből:

"Úgy tűnik, hogy valami nagyon nincs rendben a mai fiatalokkal: a Pew Research felmérése szerint a 13-17 év közötti tinik 70 százaléka gondolja úgy, hogy szorongás és depresszió nyomasztja a korosztályát. Ők a Z generáció, akik már okostelefonokkal és közösségi médiával nőttek fel, de egyelőre csak találgatni tudunk, hogy pontosan mi állhat a háttérben"

"Amerikában a Z generáció nagyjából a lakosság negyedét teszi ki, vagyis egy nagyon jelentősre nőtt társadalmi csoportról van szó."

Na azok se csak fehér gyerekek... enyhén szólva. Na azok pl. lehet tényleg mások.

Z generáció:

"A velük kapcsolatos korábbi kutatások eddig azt mutatták ki, hogy ezek a fiatalok kevésbé hedonisták, mint idősebb társaik, vagyis ők kevésbé hajszolják az élvezeteket. Nem éreznek például már arra sem késztetést, hogy egy-egy buliban menő tinihez méltóan jól leigyák magukat. Sőt, a kutatók azt találták, hogy sokkal szófogadóbbak is az Y generációnál, ami eddig egészen jól hangzik szülői szempontból. Csakhogy van egy igen súlyos probléma: kiderült, hogy ezek a fiatalok kifejezetten magányosnak, sőt, egyenesen érzelmileg frusztráltnak érzik magukat a legtöbb esetben. "

Szerintem a korábbi generációkban is voltak akik "nem éreztek késztetést, hogy egy-egy buliban tinihez méltóan jól leigyák magukat." Micsoda meghatáorzás... Ezért fizetnek?

"Adódik tehát a kérdés, hogy vajon mi okozhatja ezt az általánosan kiterjedt és igen erőteljes jelenséget a tizenéves (13-17) fiatalok körében. Az egyik lehetséges válasz a közösségi médiával kapcsolatos, mint amilyen a Facebook vagy az Instagram. Pontosabban azzal, hogy az ilyen fajta digitális színtér sokszor frusztrációkat szül a fiatalokban."

Azért mert... figyelem hosszú kutatások eredménye... zaklatják őket interneten. Mindet hisz egész generációs baj. De most komolyan... a gyerekek korábban is előszerettel gúnyolták egymást internet nélkül is. Mégsem kerítettek neki ekkora jelentőséget.

"Sőt, sajnos igen gyakori az a jelenség is, hogy a fiatalok egymást zaklatják, csúfolják és a legkülönfélébb módon bántják. A Pew Research által megkérdezettek több mint feletartotta ez utóbbit, vagyis az online zaklatást, egy súlyos problémának, amely megdöbbentő kiterjedtségű jelenségre utal. Ha mindez nem volna elég, akkor még az is kiderült, hogy ezt a generációt az iskolai kötelezettségek is sokkal jobban nyomasztják, mint az idősebb társaikat." 

Iskolai kötelezettségek is nagyon függ attól hol tanulsz, nem hiszem, hogy generációs megkülönböztető erővel bír ez a tényező.

"Vannak olyan vélemények is, hogy ezek a fajta modern problémák valójában egyáltalán nem csak a Z generációt érintik, hanem egy általános, mindenkit egyre jobban érintő tendenciáról van szó."

Akkor végülis mindenki nem normális lesz, ami miatt mindenki normális lesz, juhéj.

"Nem kevés arra utaló jelet látni ugyanis, hogy az emberek egyre frusztráltabbá kezdenek válni, és eközben mind többen válnak hajlamosak a depresszióra ebben a modern környezetben."

Igazából a technika miatt vehetnénk lazábban, de tulajoknak semmi se elég.

"Vonatkozó felmérések szerint az amerikai egyetemisták körében már az 1950-es évektől fogva megfigyelhető egy ilyen tendencia. Noha az internet valóban akkoriban született meg, azért az a technológia még messze nem volt olyan kihatással a társadalomra, mint a mai világháló. Vagyis mindez arra utal, hogy talán mégsem csak az internet a felelős a fiatalok egyre súlyosbodó mentális problémáiért."

Az internet szórakoztat, jókedvre derít, gyógyít.

"A WHO becslése szerint a depresszióval és szorongással kapcsolatos emberi problémák nagyjából évi 1000 milliárd dollárjába kerülhet a világnak. Ez egy felfoghatatlanul nagy összeg, ami remekül illusztrálja, hogy mennyire is fontos volna ezeket a társadalmi jelenségeket mélyebben megérteni és valahogyan kezelni. Nagy szükség van tehát az ehhez hasonló felmérések minél rendszeresebb elvégzésére."

Szegény egyszázalék elesik évi 1000 milliárdtól. Gondolom kiszámították, hogy ez megéri nekik, vagy ha nem akkor se bírnak szabadulni a rövidtávú előnyöktől meg... lehet örülnek annak, hogy mindenki egyre szarabbul van.

Friss trendek 2.

Generációk és a két embertípus ami miatt elpusztúlhat minden

A médiák is tele vannak ilyen gerenráció kutató cikkekkel. Miért ez a függőségszerű érdeklődés az újabb generációk iránt, hogy milyenek? Idézni fogok most több "generáció kutatót" is. Szóval mit akarnak ezek a "nagyon különleges" újak?

"'Illés Boglárka: Ha röviden válaszolnék, akkor annyit mondanék, amit mindenki más. Biztonságot jelentő munkát és otthont, amelyre bátran építhetik jövőjüket, családalapítási terveiket."

Ez a megállapítás. Igen, tulajdonképpen miért is lenne már annyira más egy új nemzedék? Az emberek nagyon is hasonlóak. Minek ez a sok kutatás, meg érdeklődés? Meg akkor miért most indult a kultúrharc?

Nos, az emberek kb. ugyanolyanok, mások azért lehetnek mert mesterségesen valamit manipulálnak, valamit megváltoztatnak, hogy ne fejlődjön egészségesen.

Ez lett volna az Y-generáció. Mennyit olvastam róla... Ők lesznek az "elveszett generáció", a roncsgeneráció, a generáció amit ahogy Puzser megfogalmazta nem érdekel semmi gondolat, csak a fogyasztás, és abból is igazából jöhet a sz@r is.

Ugye a társadalom összetartásában végbement egy nagy visszazuhanás, sok a válás, gyerekeket a tv nevelte, nincs apaképe sokaknak. Szóval arra vártak, hogy ez a generáció egy beteg, elszigetelt generáció lesz, akik majd ellenállás nélkül elfogadnak mindent és ezért ekkor kell majd megindítani a kultúrháborút.

A dolog viszont nem jött be. Ezek a nagy viták amikről mi itt szinte semmit se hallunk Magyarországon a mainstereamben ami olykor nagy, olykor banális dolgok körül tör ki, mutatja, hogy a várttal ellentétben hatalmas ellenállást mutatott ki nemrég ez a generáció. Ez persze nem jelenti azt, hogy ez a generáció mind valami keresztény, konzervatív figura lenne. Nem, sokszor inkább hasonlítanak a 30 évvel ezelőtti progesszívekre. Csak azt se tudjuk mi innen Magyarországról, hogy a progresszió külföldön visszafordult és ott pl. már szegregációért küzdenek a progesszívek,  meg identitarianismust nyomatnak, vagyis nem az van már, hogy mindenannyian jöjjönünk össze és ne figyeljünk a bőrszínünkre, hanem épp ellenkezőleg; a bőrszín az identitásod, a minden, és erre hivatkozva lehet mindenféle privilégiumot kizsarolni a fehér, most még többségből. Nagyon ellenséges az egész. És ezt sokan nem szeretik, de a fősodor nyomatja.

És hát mi történt. Most látják, hogy amit évek óta előrejeleztek, hogy végre eljött a generáció ami mindent benyel, inkább ellenáll mint korábban senki. Úgy tűnik, úgy döntöttek, hogy akkor is menjen minden tovább, csak majd cenzúrázzuk a véleményüket, szarba alázzuk őket, ők úgy is ilyen "roncsgeneráció" majd szépen meghátrálnak. Kb. itt tartunk most.

Nopersze ennek a pusztító folyamatnak vannak természetes szövetségesei, akik semmit se fognak tenni azért hogy ez leálljon, sőt. És ezek hétköznapi emberek.

Ugye, arról hogy milyen emberek akarják a digitális, netrekötött világot létrehozni már írtam sokszor, köze van pl. a korukhoz(éppenséggel az öregebbek), most ezt a dolgot kicsit kiegészíteném.

Szóval leegyszerűsítve, hogy néz ki a két típus, aki végigvinné a folyamatot akár a pusztulásba is és akik mindennapi emberek.

Egy leegyszerűsített képpel így mutatánám be, hogy kb. melyik is ez a  két típus:

Van mondjuk egy ember aki elért valami igazi nagy kézzelfogható dolgot és ez kiderült. Vannak emberek akik odamennek hozzá és kifejezik  csodálatukat gratulálnak, elvannak ragadtatva. És van aki nem megy oda gratulálni és nincs elragadtatva. Nem mintha nem gondolná, hogy okés a dolog amit csinált az illető, de nem éri el a küszöbét annak, hogy gratuláljon, nem tökéletes a dolog.

Ez a két embertípus alapvetően akik miatt végigmehet majd a folyamat.

NPC-nek nevezik őket, ( Non-playable character ) mert nincsenek önálló gondolataik, vagy nem érdekli őket a valóság. A hétköznapi ember inkább csak a második típust látja meg.

Az első, aki csodálattal gratulál, a realista, akit a külső világ érdekel. Gondolhatnád, hogy akkor ő vajon miért probléma, egy ember aki alkalmazkodik a külvilághoz és realista? Nos, egy olyan világban ahol nem nagyon kevés ember a tulajdonosa mindennek és így nagy hatással se rendelkezik arra, hogy manipulálja azt, hogy mit gondoljanak az emberek, ez az embertípus oké lenne.

Csakhogy rosszul látjuk ezt az embert, mert pl. most a nemrégi cikkemben írtam ugye, hogy írták, hogy az internet nem úgy jött létre már eleve, mint aminek szánnák most; hogy mindent azon intézzünk; már alapjaiban se biztonságos, de már mindenki ezt szokta meg. Ez a kulcs.

Igazából ez az ember nem alkalmazkodik a külvilághoz, mert akkor felismérné, hogy ez zsákutca és visszafordulna, hanem ez az ember igazából alkalmazkodás helyett illeszkedik. Beilleszkedik az aktuális szociális környezetbe ami igazából bármi lehet. Ha egy olyan környezet veszi körül ahol mivel megszoktak az emberek, hogy rosszul állnak hozzá az digitális világhoz akkor ő ehhez tartja magát, mégha az út vége totális összeomlás is. Ő bármennyire is  külvilágra figyel ha pusztul a társadalom, ő vele pusztul. Mindig a többséggel tart.

Ez az embertípus egyébként az igazság netovábbjának képzelheti magát és gyakran fórumokon igen idegesítő. Ősembernek szokta gúnyolni azokat akik most nem rajonganak mindenért amit a nagy techcégek elgondolnak, mert elhitették vele a fejében, hogy a többség úgyis mindent akar, amit a techcégek kitalálnak ( kutatások mutatják, hogy ma már korántsem így van ); ugyanez az embertípus volt, aki anno a feltalálókat szidta, hogy milyen hülyék, hogy újítanak, hisz mit tudom én... mindig is lovat használtak az emberek, ezután is azt fognak nem autót. Igazából alkalmozkodni kell a realitásokhoz, nem pedig illeszkedni a többséghez.

Ezeknek egy altípusa az, aki bár a környezetéből merít minden tudást, hogy mit gondoljon a dolgokról, viszont egy idő után mondjuk túl öreg lesz ahhoz, hogy változzon, vagy annyira hitt már egy dologban, hogy mást el se tud képzelni, ezért mikor látja, hogy a statisztikák mást mutatnak, hogy mit akarnak az emberek pl. akkor "kijavítja" az emberek véleményét. Pl. politikusok akik tisztára meg vannak győződve, hogy mindenki digitális államot akar, főleg a fiatalok, de amikor saját kutatásaik is mást mutatnak, figyelmenkívül hagyják, hisz egész életükben mást hallottak és biztos ez az egész csak tévedés, vagy aknamunka.

A másik típust pedig nem érdekli, hogy mit akar a külvilág, hanem van egy fantáziavilága ami mondjuk egy tökéletes digitális társadalomról szól és egyszerűen nem érdekli őt hogy ennek az építése közben a valóság folyamatosan visszajelzi neki, hogy amit akar az lehetetlen.

Ezek az embertípúsok mellé beállt a pénzvilág, de közben egyre többen vannak akik látják nem az kell nekik amit kínálnak.

A cikk elején írtam, hogy a generáció kutatás igazából azért érdekes, (mert bár az emberek ugyanolyanok nagyjából) sok nem normális körülmény érte az Y generációt amitől azt várták majd engedelmes zombi lesz. Vajon mi volt az ami ezt tehette velük, vagy legalábbis ezt várták tőle?

Friss trendek 1.

A kultúr harc kirobbanása

Ha nem tudsz angolul és nem figyeled a trendeket egy totál más világban élsz, mert amik most folynak külföldön szinte egyáltalán nem jönnek át a mainstream csatornákon hozzánk.

Nem olyan régen és kb. egyszerre teljesen különböző vállalatok csinálják ugyanazt: Nem érdekli őket annyira, hogy amit csinálnak pénzt hozzon, az érdekli őket hogy nyomassák az SJW ( Social Justice Warrior ) ideológiát és identitarianismust ( ami kb. PC nácizmus a fehérekkel szemben )

És ez baromira kiterjedt és nagyon fontos dolgokat is érint. Írtam ugye pl. a Patreon és a Mastercard esetéről, hogy politikai nézeteik miatt dobnak ügyfeleket úgy is, hogy nem szegnek meg semmilyen törvényt, vagy szabályzatot, természetesen beleértve a sajátjukat is. Ők magáncég... ha nem tetszik valakinek a pofikája nem kötelesek kiszolgálni az illetőt. (De ezzel párhuzamosan persze a "megoldásuk" alternatíváját a készpénzt ezerrel megszüntetnék) De már a bankokat is élérte ez.

Azonkívül a szórakoztató ipart is teljesen elérte. Játékprogramok, filmek... minden kb. egyszerre váltott. Külföldi csatornákon, mainstreamen és Youtube-on is ezekről a témákról tonna szám jönnek az anyagok.

De vajon itthon erről mennyit hallunk? Mennyit hallunk pl. arról, hogy most frissen a Kapitány Marvel körül mekkora történések voltak? Pl. A Rotten Tomatoes(egy kritkákat bemutató oldal, ahol te is szavazhatsz elvileg) azért hogy "kijavítsa" a mozizó emberek kritikáját törölte azt a lehetőséget, hogy "nem akarom látni a filmet", vagy amikor már konkrétan a filmet kellett osztályozni törölték a negatív kommenteket és értékeléseket, mert hogy "trollkodnak akiknek nem tetszik", de a napnál is világosabb hamis pozítív értékeléseket meghagyták. Vagy hogy ne érje el az embereket a negatív kritika a filmről a Youtube algoritmusát megváltoztatták és hátrasorolták a negatív kritikákat, vagy mi van azzal, hogy kiderült, hogy rengeteg helyen nem jelentek meg a nézők és igazából a Disney vásárolt egy csomó jegyet, hogy ezért az emberek azt higgyék másokat is érdekel a film nagyon. Maga a film egy feminista film, ami "nem szól a fehér középkorú férfiaknak" és a színésznő kijelentette pl. hogy őt nem érdekli, hogy mi jön be egy fehér negyven éves kritikusnak, mert nem neki készít filmet és túl sok a fehér kritikus stb. stb.. Videó.  Videó arról, hogy 50.000 negatív kommentet és szavazatot töröltek, de még így is csak ha jól emlékszem 3%-kal lett jobb az értéke és később folytatták a törlést és persze csak a negatívokat. És még rengeteg minden, de ezt csak mint egy nem régi példa említem.

Ott van még pl. a Star Wars, vagy a Doctor Who amiben nő lett a főszereplő és SJW propagandát nyomat olyannyira, de még a ballibek is útálják és a show haldoklik. És nekünk talán ez nem mond sokat, de az angoloknak ez az egyik legsikeresebb sorozata, 54 éve van. És most: Ez. A béka segge alá került a sorozat.

Videójátékoknál szintén ez megy. Filmeknél meg kicserélik, beleerőltetik a SJW karaktereket, akik persze mindenkinél erősebbek és semmi jele annak, hogy volna gyengeségük és még a világ is nekik dolgozik. Pl. Rey aki jobban ért a millenium falconhoz mint a tulaja aki évtizedek óta használja, szerelgeti, vagy hogy tréning nélkül ismeri az erő minden titkát. Ez a Star Wars Last Jedi. Természetesen nem azzal van baj, hogy női szereplők vannak, hisz pl. az Alien Ripleyjének, vagy Lara Croftnak is nagy férfi rajongótábora van, de ebbe az irányba akarják vinni a médiák, hogy csak a nőkkel van bajuk azoknak akiknek ez nem tetszik.

Ja és a mainstream média.  Amit Marvel Kapitány körül nyomatnak a mainstream szerzők az brutális... mintha gyerekek lennének akik rátámadnak a negatív kritikát írókra.

De ezeket csak úgy megemlítem. Nagyon furcsa, hogy egyszerre kezdte szinte minden cég semmibevenni azt, hogy az ügyfél, a felhasználó fontos, nem lehet szidni. Most bármily hihetetlen innen Magyarországról, rendszeresen lecseszik, megalázzák azokat akik ezeknek a cégeknek az ügyfelei... sokszor maguktól a cégektől jön a lecseszés. "Toxic fan".

Vajon hogy lehet ez? Vannak elméletek. Pl. hogy az amerikai egyetemekben kinevelődött egy ilyen réteg, akik most jutott hatalom közelébe. Vagy, hogy vannak ilyen cégeket meggyőző "szakemberek", akik azt mondják, hogy ezt akarják a mai fiatalok (kutatások kimutatják, hogy nem) . Ezek az elméletek szerintem rosszak, vagy nem teljes képet adnak, hisz ha ezek lennének is, ez nem elég. Ugyanis, ha ez megy és a cégek pénzt veszítenek akkor az a logikus, mint ami régen ment... akkor annak dolognak végetvetnek. Most azonban a tulajdonosok nem vetnek ennek véget, és bátrán szidják is saját ügyfeleiket a cégek és tojnak arra, hogy sokszor egészen brutális összegeket veszítenek. Úgyhogy a megoldás talán inkább az, hogy mivel a világ vagyonának nagy része nagyon kevés ember tulajdonában van és igazából ezek a különböző cégek is ezekhez tartozik... valahogy eldöntötték, hogy akkor indulhat a "háború". Kérdés miért most indult?

 

A Microsoft paradoxonos és kamus reklám cikke némi hasznos infóval

A Microsoft készített egy cikknek álcázott reklámot, de már megint igazából saját iparágának is betesz. Azonkívül van itt benne pl. ez a gyönyörű paradoxon. Mindig mindent fel tudnak törni, tehát... tegyél a biztonságodért ezt és ezt... de ha mindig mindent fel tudnak törni, akkor igazából mit is ér amit tanácsolnak... effectíve semmit.

Node nézzük a cikket.

"Miért a kkv-k a kiberbűnözők elsődleges célpontjai?"

Amikor elsőre láttam a cikk címét azt hittem, hogy valami érdekes cikkre bukkantam és végre ennek apropóján írok egy cikket arról, hogy az elterjedt elgondolással szemben, a kis cégeket is támadják és lopdossák tőlök az üzleti titkokat, innovatív találmányokat, de aztán láttam, hogy Microsoft a "szerző". Picit beleolvasva a cikkbe láttam, hogy ez a dolog hamarosan belefog torkolni egy felhő reklámba:

"Nem túlzás állítani, hogy a kkv-k vannak a leginkább kitéve a hackerek támadásainak. Nem véletlenül: a kisebb cégek ugyanúgy érzékeny – és értékes – információkat gondoznak, mint nagyobb társaik, csupán azzal a különbséggel, hogy rendszerint ott spórolnak, ahol tudnak, így nem ritkán kevesebb energiát fordítanak olyan területekre is, mint az informatikai eszközeik védelme."

"Miközben a kkv-k védelmi rendszerei sokszor elavultak, a hackerek egyre ügyesebbek. A kockázatokat ráadásul tovább erősíti, hogy a költséghatékonyságot jelentő munkakultúra is hódít: a BYOD (Bring your own device: „hozd a saját eszközöd”) trend révén sok, nem megfelelő védelemmel ellátott, ellenőrizetlen készülék is csatlakozik a vállalati rendszerekhez. De akkor is nagyobb kockázatról beszélhetünk, ha a vállalkozás törekszik ugyan nagyobb biztonságra, de az alkalmazottak saját készülékein futó rendszerek nincsenek egymáshoz integrálva. Ekkor ugyanis szintén biztonsági rések keletkezhetnek, amelyeket a kiberbűnözők könyörtelenül kihasználnak. Ehhez elég, ha a munkatárs például egy külső helyszínen egy bárki által hozzáférhető, azaz nem biztonságos wifi hálózatot használva nyitja meg a céges levelezőfiókot. Ha egy gyenge biztonsági háttérrel rendelkező kkv rendszereibe sikerrel törnek be illetéktelenek, akkor sajnos a társaság partnerei – esetleg nagyvállalatok – adatai is veszélybe kerülhetnek. A vállalatok közötti munkához ugyanis ma már nélkülözhetetlen bizonyos adatbázisok, információk megosztása. A nagyobb cégek ugyanakkor már ezen kockázatokat is figyelembe veszik."

Ezúttal viszont csalódnom kellett, mert nem kifejezetten felhő reklám volt, inkább vegyél jogtiszta dolgokat szöveg megy.

Hogy miért? Hát az indokokkal lábon lövi magát a Microsoft:

"A kiberbűnözők felkészültsége szintén olyan kockázat, amely ellen a gyártó által folyamatosan támogatott szoftver védelmet biztosít: ez – jogtiszta szoftver esetében – automatikus frissítések formájában valósul meg, ami azt jelenti, hogy a felhasználónak nem kell folyamatosan gondot fordítania a védelmi funkciókra. Az üzembiztonság szempontjából fontos, hogy a szoftverfrissítéseket a gyártó előzetesen szigorú tesztelésnek veti alá, így biztosítja a stabilitást és a kompatibilitást más rendszerekkel. A teljes körű Microsoft élmény nagyobb sebességet, megbízhatóbb teljesítményt biztosít, ami egyszersmind kíméli a hardvert is."

A valóság erre folyamatosan rácáfol, egyre inkább rossz minőségűek a frissítések és minden nagyobb frissítésnél hatalmas bajok szoktak lenni. Vagyis ez az érv nem állja meg a helyét.

De aztán jöjjön itt a paradoxon:

"Sokakban felmerülhet ugyanakkor a kérdés: miért vegyek drágán jogtiszta szoftvert, ha közismert, hogy a kiberbűnözők bármit feltörhetnek? Nos, a válasz egyértelmű: csak a jogtisztán beszerzett szoftverek esetében lehet beszélni a gyártó folyamatos támogatásáról és frissítéséről, amely hosszútávon garantálja az informatikai rendszer magas fokú biztonságát, zökkenőmentes működését. Mindettől elesik az, aki feltört, kétes helyről származó, jóllehet első ránézésre olcsó megoldást választ."

Szóval vedd meg a drága legális szoftvert a biztonságod érdekében, de azért közismert, hogy így is feltörik majd a rendszered... aha. Baromi meggyőző. Bár ez így igaz, akkor sincs biztonságban a géped, ha frissíted folyton, node... most meg akarnak győzni, vagy nem?

Pár nagyon érdekes adat:

"különböző adathordozón (CD,-n DVD-n) keresztül telepített programok több mint 61 százaléka valamilyen módon fertőzött, vagy biztonsági rést tartalmaz. Ennél is rosszabb a helyzet a számítógépek esetében, hiszen a vadonatúj gépek 91 százalékán van valamilyen rosszindulatú alkalmazás."

Mondjuk én a Microsoft legális operációs rendszereit se tartom annyira jóindulatúnak azokkal a normálisan kikapcsolhatatlan kémfunkciók garmadájával.